H Βουλγαρία διαχωρίζει την θέση της από την ΕΕ για τον South Stream – Προοίμιο εγκατάλειψης ΕΕ & ΝΑΤΟ;

Οι συζητήσεις μεταξύ Ε.Ε και Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream αναστέλλονται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά η κατασκευή του αγωγού προχωρά κανονικά, καθώς η χώρα-«κλειδί» η Βουλγαρία, επιμένει στην έναρξη κατασκευής του και στην άμεση έναρξη υλοποίησης του έργου ανεξάρτητα με την βούληση της ΕΕ και αυτό ίσως αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων στην περιοχή:

Η άθλια κατάσταση της βουλγαρικής οικονομίας και η εξαθλίωση του βουλγαρικού λαού (για να μην αναφερθούμε στην γεωστρατηγική εκλειψη της Βουλγαρίας) μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για αλλαγή «στρατοπέδου» της Σόφιας μεσοπρόθεσμα.

Η Βουλγαρία αυτή την στιγμή αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην χώρα έχουν ξυπνήσει οι φιλορωσικές μνήμες μιας άλλης εποχής.

Ετσι, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα ενέργειας, Guenther Oettinger, ανακοίνωσε αλαζονικά πριν μερικές ώρες ότι για τον South Stream ότι «Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις όταν οι Ρώσοι εταίροι μας επανέλθουν στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου», η Βουλγαρία εμφανίζεται «Αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του South Stream», όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Itar-Tass ο υπουργός Εξωτερικών Κριστιάν Βιγκένιν.

«Υπάρχει πλήρης συμφωνία στη Βουλγαρία επί του συγκεκριμένου θέματος – όχι μόνο μεταξύ των αρχών αλλά και μεταξύ της αντιπολίτευσης και των κυβερνώντων κομμάτων. Για εμάς, ο South Stream είναι ένα κρίσιμο θέμα»κατέληξε ο Βουλγαρος ΥΠΕΞ.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως εκ τούτου τόνισε ότι «εάν μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια, για εμάς είναι σημαντικό το ρωσικό αέριο να έρχεται ανεξάρτητα από άλλες χώρες διέλευσης. Απ’ αυτή την άποψη, η αξία του συγκεκριμένου έργου για τη Βουλγαρία είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να το υλοποιήσουμε».
Προσέθεσε ακόμη ότι «παρά την επιθυμία μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να σταθεροποιηθεί, βλέπουμε ότι η κατάσταση εκεί δεν πρόκειται να ηρεμήσει σύντομα […] Η Βουλγαρία και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι όμηροι της ουκρανικής αστάθειας».

Ο αλαζονικός G.Oettinger πρόσθεσε ότι «Η Ρωσία πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργαστεί επάνω στην βάση των ενεργειακών νόμων που διέπουν την Ε.Ε. και αυτό είναι ένα επιπλέον προαπαιτούμενο για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τον αγωγό, αλλά ξέχασε κάτι: Το έργο δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, αλλά απί τη βάσει διακρατικών συμφωνιών» αλλά ποιος τον ακούει.

Μια ενδεχόμενη αναστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση του σχεδίου αγωγού αερίου “South Stream”, για τη διανομή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, δεν θα επηρεάσει την υλοποίησή του, δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

«Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού εκτυλίσσεται στη βάση διακυβερνητικών συμφωνιών που υπέγραψαν η Ρωσία και οι χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο. Και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εφαρμογή τέτοιων συμφωνιών δεν μπορεί να ανασταλεί με αυτό τον τρόπο», εξήγησε ο Νόβακ σε συνέντευξη Τύπου.
Ο South Stream, που θα κατασκευαστεί από την Gazprom και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Eni, θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία, κύρια χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου, προτού συνεχίσει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.

To τι χάθηκε για την Ελλάδα από την άρνηση των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά να υλοποιήσουν την συμφωνία της κυβέρνησης Καραμανλή με την Ρωσία για την κατασκευή του South Stream θα το γράψει με «μαύρα γράμματα» η Ιστορία.

Στη φωτό βλέπετε τον χάρτη της αρχικής χάραξης του South Stream που θα περνούσε από την Ελλάδα και θα πήγαινε στην Ιταλία. Μόνο αυτό το κόμμάτι σβήστηκε. Τώρα ο αγωγός θα πηγαίνει από την Σλοβενία στην Ιταλία.

Η κρίσιμη χώρα είναι η Βουλγαρία και από εκεί θα οδεύσει με ασφάλεια προς την Σερβία και όποιος θέλει άλλος θα … λάβει.
Μια εξαιρετικά κρίσιμη εξέλιξη για την υλοποίηση του έργου ήταν η επιστροφή στης Κριμαίας στον ρωσικό κρατικό κορμό με το δημοψήφισμα του περασμένου

Loading...

7 thoughts on “H Βουλγαρία διαχωρίζει την θέση της από την ΕΕ για τον South Stream – Προοίμιο εγκατάλειψης ΕΕ & ΝΑΤΟ;

 1. Ανώνυμος says:

  Και μόνο που γράφετε ότι αρνήθηκαν το ευρώ δείχνει και πόσο ΑΣΧΕΤΟΙ είστε. Η Βουλγαρία είναι η τελευταία οικονομία της ΕΕ και όπως είναι γνωστό για να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ευρώ πρέπει να πληροί τα απαραίτητα κριτήρια. Πότε ακριβώς έφτασε η Βουλγαρία να μπορεί να διανοηθεί ότι θα μπει στο ευρώ; Όχι μόνο δεν αρνήθηκε αλλά όταν η ΕΕ τους έκλεισε την κάνουλα των επιδοτήσεων για να μεταρρυθμίσουν τις δομές τους που ουσιαστικά αποτελούνταν από μια μεγάλη μαφία, σκίστηκαν κυριολεκτικά να διορθώσουν ότι μπορούσαν για να επανέλθουν τα κονδύλια από την ΕΕ. Όσο για τον South Stream είναι τόση η Ρωσομανία σας που δεν βλέπετε πέρα από την μύτη σας. Θα θελήσει η Βουλγαρία να θυσιάσει όσα έχει καταφέρει ως τώρα και θα πει όχι στα κονδύλια που λαμβάνει από την ΕΕ, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ρώσων; Και ποιος θα τους δώσει τα χαμένα; Ο αγωγός; Οι Ρώσοι όπως στην Κύπρο; Πολύ απλοϊκά σκεφτεστε και πολύ διαστρεβλωμένες οι πληροφορίες που διακινείτε. Μην πουλάτε φούμαρα εκτός αν απλά θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις στα προβατάκια που σας ακολουθούν.

  • Ανώνυμος says:

   ΤΙ ακριβώς ΔΕΝ κατάλαβες από τα ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ που αναδημοσιεύονται μέσα σε εισαγωγικά (τα εισαγωγικά σημαίνουν ότι είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά τα λόγια του) ;
   Εσύ έχεις προσωπικά συμφέροντα και δε θες να φτιάξει η Βουλγαρία τον αγωγό; Γιατί έτσι όπως σκούζεις μόνο αυτό καταλαβαίνει κανείς

 2. Ανώνυμος says:

  ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΚΥΡΙΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ??? ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ… ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Η ΡΩΣΙΑ, ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΖΗΜΙΩΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΑΖΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΕ ,ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΑΝΑΝΙΑΔΗ-ΑΥΝΑΝΙΑΔΗ… ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΦΑΝΗ, ΚΑΤΗΓΟΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ !!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΙΛΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ… ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ΚΥΡΙΕ ΤΡΟΛΕΥ…

 3. Ανώνυμος says:

  Δυο μερες πριν την επισκεψη Βαρθολομαιου- Παπα στα Ιεροσολυμα βρισκοταν εκει ο υπουργος εξωτερικων της Βουλγαριας και συναντηθηκε με τον προθυπουργο του Ισραηλ ,οποτε οι διαταγες επεσαν ….. περιμενουμε τις εξελιξεις .
  Με την επισκεψη Βαρθολομαιου ειχαμε σεισμο που τον ενιωσαν και στην Τουρκια , με την επισκεψη Παπα ο ναος της γεννησης καηκε , Τωρα που θα ξανασυναντηθουν στις 8 ΙΟΥΝΙΟΥ στη Ρωμη δηθεν για την ΕΙΡΗΝΝΗ τι θα δουμε ????????????????

 4. Ανώνυμος says:

  Βεβαίως δεν πρόκειται η Βουλγαρία να φύγει από την Ε.Ε. και το Ν.Α.Τ.Ο. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα και μια εθνική πολιτική… πράγμα που έχει απεμπολήσει η Ελλάδα.

  Εάν και εφόσον, στην Βουλγαρία υπήρχε ο ανάλογος Σημίτης… τότε και η Βουλγαρία θα ήταν στο ευρώ!!! Και αν κάποιος αναρωτηθεί, "μα η Βουλγαρία δεν έχει τα οικονομικά κριτήρια για κάτι τέτοιο"… θα του απαντήσουμε με την κοινή λογική, που έχει χάθει στην χώρα των Ελλήνων… "γιατί είχε τα οικονομικά μεγέθοι, η κριτήρια, η Ελλάδα για να μπει στο ευρώ;"

  Πολλοί ανιστόρητοι και εθελοτυφλούντες υποτακτικοί του 4ου Ράιχ γράφουν για "ρωσομανία"… κατά τον Θουκυδίδη όμως λέγεται "ισορροπία δυνάμεων".

  "ρωσομανία" θα ήταν εάν και εφόσον κάποιοι ήθελαν αυτό που θέλουν οι αμερικανομανής και οι γερμανομανής μειοδότες στην Ελλάδα… δηλαδή το μονοπώλιο των διμερών σχέσεων, που βασίζεται πάνω σε ένα εθνοκτόνο πλαστό δίπολο της δύσεως.

  Οπωσδήποτε η Ελλάδα πρέπει γίνει παίχτης με μια ποιο εθνική πολιτική, και να ανοιχτή εμπορικά στην Ρωσία, οπωσδήποτε η Ελλάδα πρέπει να ανοιχτή εμπορικά στην Κίνα.

  Αυτά.

  • Ανώνυμος says:

   Μα γιατί χρειάζεται μια …μανία; Εδώ μέσα οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι Ρώσοι θα έρθουν σαν μάγοι να διορθώσουν τα πάντα. Νομίζουν ότι δεν πρέπει ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ να κάνουμε κάτι και πρέπει να έρθει ένας πατερούλης από κάπου εκεί έξω να μας βοηθήσει. Ήρθε βοήθεια μετά την ένταξη μας στην ΕΕ το 1980 και τι την κάναμε ακριβώς; Πέρασαν 22 χρόνια για να αποκτήσει η πρωτεύουσα της χώρας ένα αεροδρόμιο της προκοπής και πολλά δισεκατομμύρια να πάνε σε τσέπες μεγάλων και μικρών. Ποιοι είναι αυτοί οι μεγάλοι και μικροί; Τούρκοι πράκτορες; Μεταξύ μας δεν είναι; Πολλοί πιθανόν να είναι και οι δήθεν «αγανακτισμένοι» που τώρα γράφουν εδώ μέσα, ψηφίζουν δήθεν "αντισυστημικά" κλπ. κλπ. επειδή απλά και μόνο έχασαν την εύκολή μάσα. Μα δεν είναι αυτονόητο ότι η βοήθεια απέξω δεν έρχεται χωρίς όρους. Τι θέλει και τι λέει η ΕΕ; "Οργανωθείτε και βελτιώστε τις δομές σας για να μην χάνονται τα λεφτά". Εφόσον αυτό δεν έγινε και τα λεφτά πήγαιναν κυρίως σε τσέπες και ο κόσμος εξακολουθούσε να χαίρεται με τις παροχές επί δεκαετίες και ξαναψήφιζε ανάλογα με το ποιος έδινε τις περισσότερες παροχές, τι περιμένατε να γίνει; Έδωσε κανείς από εσάς που κραυγάζετε εδώ μέσα προσοχή σε ότι γινόταν τις δεκαετίες του 80 και του 90 π.χ. στα ασφαλιστικά ταμεία; Στην οργάνωση του δημοσίου; Στις προσλήψεις από το παράθυρο με βάση την κομματική ταυτότητα; Στα "έργα" που γίνονταν για να παίρνουν τα λεφτά οι εργολάβοι και να εξαφανίζονται μαγικά μετά από λίγο καιρό; Στις κακοτεχνίες στα δημόσια έργα που ήταν και τα πλέον κερδοφόρα για στρατιές μεγαλο- και μικρο-εργολάβων; Τα λεφτά των κουτόφραγκων έπιαναν τόπο σε αυτοκίνητα, ακίνητα, ταξίδια, πολυτέλειες. Και τι έμενε στην ρημαδοχώρα; Αυτό που βγήκε στην επιφάνεια όταν τέλειωσε τόσο άδοξα το πάρτι το 2009. Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ. Ξένοι πράκτορες έφταιγαν για όλα αυτά; Μας μισούν οι Γερμανοί και μας κατέστρεψαν; Ναι, κάποιες εταιρίες τους πλήρωναν μίζες αλλά για να πάει ο άλλος να πληρώσει μίζα, πρέπει να την ζητήσει αυτός που τα παίρνει. Για ποια εθνική υπερηφάνεια μιλάτε όταν ένα μεγάλο ποσοστό του "λαού" περνούσε τόσο καλά που ψήφιζε και ξαναψήφιζε αυτούς που του έδιναν τα περισσότερα; Τι μας νοιάζει από που προέρχονται θα σου έλεγαν τότε. Λεφτά να είναι και από όπου να είναι. Ποια ανάπτυξη και παραγωγή και κουραφέξαλα. Αλλά τέλειωσε το πάρτι και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι, ο ίδιος λαός πρέπει να τα φέρει βόλτα με δανικά, χωρίς δανικά, πάντως να τα φέρει βόλτα.
   Οι Ευρωπαίοι δεν είναι πλέον τόσο κορόιδα και η Ελλάδα ήταν ένα μάθημα για αυτούς γιατί αποδεδειγμένα θεωρούσαν ότι χώρες που δείχνουν σοβαρές είναι και σοβαρές κάτι που τελικά δεν ίσχυε με εμάς. Οπότε τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία έχουν μπει στο μικροσκόπιο αξιολογήσεων και τα υποψήφια νέα μέλη περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους και εντατικά μέτρα μεταρρυθμίσεων. Και στο κάτω κάτω ξέρετε εσείς οι παντογνώστες που βρίσκουν τα λεφτά στην ΕΕ και τα δίνουν στα κράτη μέλη; Ξέρετε πραγματικά ότι είναι ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΛΕΦΤΑ που επανεπενδύονται εντός της ΕΕ; Ξέρετε ότι μέρος των φόρων όλων των πολιτών της ΕΕ πηγαίνει στα ταμεία της ΕΕ για τα διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ.;

   Όσο για τους Βούλγαρους και το τι κέρδισαν από την ΕΕ, να πάτε να τους ρωτήσετε για να μάθετε. Η μαφία που κυβερνούσε μετά την πτώση της άλλης, της κομμουνιστικής μαφίας, έχει ζοριστεί με τους ελέγχους και προφανώς προπαγανδίζει ότι φταίνε "οι ξένοι". Έτσι δεν έγινε και εδώ; Μόλις κόπηκε το μπαγιόκο, μόλις έλειψε το λαδάκι γιατί κάποια κορόιδα κουτόφραγκοι άρχισαν να κλείνουν τις κάνουλες, κόλλησαν τα γρανάζια. Αν θέλετε λαδάκι για να δουλέψετε γιατί είναι ο μόνος τρόπος που ξέρετε, τότε τζάμπα μιλάμε και χάνουμε τον χρόνο μας.

 5. Ανώνυμος says:

  Και για ποιόν ακριβώς λόγο αναφέρεται ως "αλλαζών" ο άνθρωπος στο άρθρο;;;
  Επειδή υπερασπίζεται τα Εθνικά του συμφέροντα με πάθος και ανησυχεί για τα οικονομικά της πατρίδας του και των συμπολιτών του που πάνε κατά διαόλου είναι "αλλαζών" ???

  Και ναι, θα είναι πάρα πολύ σημαντική οικονομική ανάσα για τα οικονομικά της Βουλγαρίας αυτό το project, απαντάω στον κάθε βλάκα εδώ μέσα που το υποτιμάει, δε θα λύσει όλα τα προβλήματά τους αλλά είναι μια σημαντική κίνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *