ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια: Νέο κύμα ακρίβειας απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα

· Κατοχικά Νέα

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 91 δολάρια το Brent μετά την κλιμάκωση ΗΠΑ–Ιράν

Η διεθνής αγορά πετρελαίου έχει ξαναμπεί σε ζώνη έντονης αναταραχής, με το Brent να διατηρείται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και τις τιμές να καταγράφουν ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο. Η νέα άνοδος δεν είναι μια απλή χρηματιστηριακή κίνηση: πίσω της βρίσκονται πραγματικοί φόβοι για περιορισμό της προσφοράς, επιθέσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και προβλήματα στις σημαντικότερες θαλάσσιες διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου.

Το Brent πάνω από τα 100 δολάρια

Σύμφωνα με το Reuters, το Brent κινήθηκε την Παρασκευή κοντά στα 106 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI παρέμεινε επίσης πάνω από τα 100 δολάρια. Παρά τη μικρή ενδοσυνεδριακή υποχώρηση, και τα δύο συμβόλαια βρίσκονται σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου άνω του 10%.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η αγορά έχει αρχίσει να τιμολογεί όχι μόνο την τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης διαταραχής στις εξαγωγές. Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κομβικό σημείο για το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, ενώ παράλληλα η ένταση στην Υεμένη και στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνει την πίεση και στη δεύτερη μεγάλη θαλάσσια δίοδο, το Bab el-Mandeb.

Η αλυσίδα που οδηγεί από το πετρέλαιο στην τσέπη

Όταν το αργό πετρέλαιο παραμένει για εβδομάδες σε αυτά τα επίπεδα, το κόστος μεταφέρεται σταδιακά στα καύσιμα, στις μεταφορές, στη βιομηχανία και τελικά στις τιμές των προϊόντων. Το ντίζελ είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, επειδή χρησιμοποιείται στις οδικές μεταφορές, στη γεωργία και σε μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν μόνο ένα ενεργειακό πρόβλημα. Αν οι υψηλές τιμές διατηρηθούν, μπορεί να δημιουργηθεί νέο κύμα πληθωρισμού την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις των προηγούμενων ετών.

Γιατί η κατάσταση μπορεί να παραμείνει ασταθής

Η αγορά παρακολουθεί οποιαδήποτε ένδειξη διπλωματικής αποκλιμάκωσης, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή. Ακόμη και μια προσωρινή συμφωνία για ασφαλέστερη ναυσιπλοΐα δεν λύνει αυτόματα τα προβλήματα παραγωγής, μεταφοράς και ασφάλειας που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στην Υεμένη, οι επιθέσεις σε σαουδαραβικές εγκαταστάσεις και οι ουκρανικές επιδρομές σε ρωσικά διυλιστήρια προσθέτουν διαφορετικές εστίες κινδύνου σε μια ήδη σφιχτή αγορά.

Το πραγματικό ερώτημα για την Ελλάδα

Για τον Έλληνα καταναλωτή, το κρίσιμο δεν είναι αν το Brent θα κλείσει μια ημέρα στα 103 ή στα 106 δολάρια. Το κρίσιμο είναι πόσο καιρό θα παραμείνει πάνω από τα 100. Αν η άνοδος παγιωθεί, η πίεση στα καύσιμα και στις μεταφορές μπορεί να γίνει ξανά βασικός παράγοντας ακρίβειας μέσα στο φθινόπωρο.

Πηγές:
Reuters – Oil set to end week above $100
Associated Press – Strait of Hormuz and Iran conflict

⚡ Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙΠαρακολουθούμε το θέμα. Αν προκύψουν ουσιαστικά νέα στοιχεία και αξίζει βαθύτερη έρευνα, θα αναβαθμιστεί στο ίδιο άρθρο και θα περάσει στο κόκκινο κουμπί LIVE για συνεχή ενημέρωση.
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΔΙΕΘΝΗ

25 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Η MI5 προειδοποιεί ότι το επόμενο μεγάλο σοκ ίσως ήδη σχεδιάζεται

ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι κατέλαβαν τη Μόκα – Σαουδαραβικά πλήγματα και νέα απειλή για το Bab el-Mandeb

Κονγκό: Πάνω από 6.000 κρούσματα και 2.911 νεκροί από τη νέα επιδημία ΈμπολαΔΙΕΘΝΗ

Κονγκό: Τουλάχιστον 24 μαθητές νεκροί από πυρκαγιά που έκαψε δύο σχολεία στο Μπουκάβου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά