«Πρόβα τζενεράλε» έτοιμη για όλα η Τουρκία – Τα ανησυχητικά συμπεράσματα των ασκήσεών της

«Πρόβα τζενεράλε» έτοιμη για όλα η Τουρκία – Τα ανησυχητικά συμπεράσματα των ασκήσεών της

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Το πνεύμα της τουρκικής, διακλαδικής άσκησης «Efes 2014» που μόλις τελείωσε, το αποτύπωσε με σαφήνεια ο τίτλος της εφημερίδας Vatan : ,( vs επί το ελληνικότερο). Ήταν μια άσκηση καθαρά επιθετική- και αυτό το είπε καθαρά όχι μόνο ο Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Οζέλ, αλλά φρόντισε και να το δείξει, ενώπιον 51 ξένων Στρατιωτικών Ακολούθων, μεταξύ των οποίων και του Έλληνα και παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν.

Ο στρατηγός Οζέλ, κατά την ομιλία του μετά την άσκηση (παρουσίασε σχετικό ρεπορτάζ χθες το OnAlert), είπε μεταξύ άλλων, όπως το αποτυπώνει η εφημερίδα Αksam ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με την υψηλή πειθαρχία τους, το αναπτερωμένο ηθικό τους και το επίπεδο της εκπαίδευσής τους έδειξαν ότι είναι πάντα πανέτοιμες και ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη του έθνους. Το σενάριο της άσκησης – ανέφερε – βασιζόταν στο πρόβλημα μεταξύ των χωρών ‘Safir” (Ζαφείρι) και “Mercan” (Κοράλλι) , που δεν μπορούσε να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο και με την ώθηση της ‘Mecan” στη Safir να χρησιμοποιήσει δύναμη. Τα στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προέβησαν σε επίδειξη δύναμης.

»Μήνυμα» σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον…

Ο στρατηγός Οζέλ είπε ακόμη, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι σκοπός ήταν η εξασφάλιση συντονισμού μεταξύ όλων των στοιχείων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και η χρησιμοποίηση των όπλων και των μέσων από κοινού. Με τα όσα είπε – και εννοούσε- δεν απείχε ο τίτλος και την εν λόγω εφημερίδας: «Επίδειξη δύναμης» έγραφε στις μέσα σελίδες, αλλά σίγουρα ήθελε να διαβαστεί στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον- παρά στις επαρχίες της Ανατολίας…

Η διάρκειας 22 ημερών άσκηση «Efes 2014» ολοκληρώθηκε προχθες και σ’ αυτή έλαβαν μέρος 8.500 άτομα από τις Χερσαίες, τις Ναυτικές και τις Αεροπορικές Δυνάμεις καθώς και τις δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής και της Ακτοφυλακής/Λιμενικού. Στο πλαίσιο της άσκησης δόθηκε – όπως έγραψε από χθες το OnAlert – φουλ έμφαση στην διακλαδικότητα (σχεδιασμός-διοίκηση- υλοποίηση) και πραγματοποιήθηκαν κοινές εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορα επίπεδα.

Τεράστια επιθετική μηχανή

Πέραν του προσωπικού στην άσκηση πήραν μέρος 100 πυροβόλα, 50 μαχητικά αεροσκάφη, 40 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και 70 σκάφη της Ακτοφυλακής, 40 ελικόπτερα, 60 άρματα μάχης και 100 θωρακισμένα τροχοφόρα – πολλά από αυτά συμμετειχαν και στην τελική φάση στον κόλπο Doğanbey της Σμύρνης. Το κομμάτι δε που ήταν για τους επισήμους και ανοιχτό στους ξένους παρατηρητές και τους δημοσιογράφους, έγινε νύχτα.

Κατά τις περιγραφές του τύπου και της τηλεόρασης στο πλαίσιο της άσκησης έγιναν αναγνωριστικές πτήσεις των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) , πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή με αεροσκάφη και ελικόπτερα και αποβατική επιχείρηση. Επίσης έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών από C-130 για την δημιουργία προγεφυρώματος,ενώ ελικόπτερα και σκάφη πραγματοποίησαν επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR).Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά και τα F- 16 έριξαν βόμβες.

Επίσης, κατά την άσκηση, συστάθηκε – όπως ονομάστηκε- «Νοσοκομείο Σαχάρα», δυναμικού 30 κλινών με τη δυνατότητα να χειρουργούνται 4 άτομα ταυτόχρονα. Στο νοσοκομείο είχε συσταθεί και ειδική μονάδα για περιπτώσεις αντιμετώπισης χημικών όπλων.

Παραμύθια της Χαλιμάς

Στο μεταξύ η άκρως επιθετική αυτή άσκηση (Εφες) εξελισσόταν παράλληλα με την άσκηση Beyaz Fırtına (»Λευκή Καταιγίδα») που κάθε άλλο παρά με παρωχημένες ( και δήθεν πρωτοεφαρμοζόμενες…) τακτικές …αποκλεισμού νησιών ασχολήθηκε… Αυτά – παρεπιπτόντως- τα φαντάστηκαν κάποιοι αναλυτές από την απόσταση που θα έβλεπε – παραφράζοντας,αντιστρέφοντας και …προεκτείνοντας τον στίχο του Νίκου Εγγονόπουλου – μια …ναυμαχία στο Αιγαίο ένας …Υδραίος …Ναύαρχος αν βρισκόταν για καφέ στην πλατεία Ταχυδρομείου της …Λάρισας! (»στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος;» ). Είναι τόσο παλιές τακτικές αυτές περί αποκλεισμού νησιών – και τόσο αυτονόητες – που και σημερινοί βετεράνοι τα μάθαιναν ως πρακτικές της Αγκυρας όταν ήταν ακόμα πρωτοετείς… Τίποτα νέο αυτού του είδους δεν έγινε σε αυτή την άσκηση.Ούτε επίσης με κάποιον …ελιγμό τύπου …Κουντουριώτη, ο ελληνικός Στόλος περικύκλωσε τον τουρκικό νοτίως της Σάμου…

Παραμύθια – και μάλιστα επικίνδυνα – της Χαλιμάς είναι αυτά…

Αυτό που ήταν νέο – και ανησυχητικό – στοιχείο ήταν οι …βόλτες 5 τουρκικών πολεμικών σκαφών μέσα στις Κυκλάδες.

Η

Και χθες είχε φάσεις η Beyaz Fırtına (»Λευκή Καταιγίδα») ανοιχτά και νότια της Αττάλειας – σύμφωνα δε με τον τουρκικό τύπο επρόκειτο να τις παρακολούθήσουν ιδίοις όμμασι από τη φρεγάτα TCG Salih Reis ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Necdet Özel, οι αρχηγοί των Κλάδων καθώς και ο διοικητής της Στρατοχωροφυλακής βασικό »μενού » ήταν οι βολές καθοδηγούμενων πυραύλων, εκτός του πυραύλου Harpoone.

‘Οπως ανέφερε η τουρκική τηλεόραση .

Και ένα αεροσκάφος της ΜΙΤ!

Στην άσκηση – που τελειώνει αύριο 1η Ιουνίου -συμμετέχουν 8 φρεγάτες, 3 κορβέτες, 18 επιθετικά σκάφη, 6 υποβρύχια, 3 ναρκαλιευτικό, 10 πλοία βοηθητικής κλάσης, 4 περιπολικά πλοία, 4 ομάδες υποβρύχιων καταστροφέων, 4 αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και 13 ελικόπτερα.
Στην άσκηση εκτός από τα αεροσκάφη και τα πλοία της Στρατηγείων Αεροπορίας και Ακτοφυλακής συμμετέχει και ένα ανιχνευτικό αεροσκάφος της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών MİT.

Οι υπερπτήσεις

Ανεξάρτητη από τις τουρκικές ασκήσεις ήταν η υπέρπτηση σχηματισμού τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών άνωθεν νήσων. Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι.Τα 4 μαχητικά έκαναν συνολικά 16 παραβιάσεις του ΕΕΧ.

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

5 thoughts on “«Πρόβα τζενεράλε» έτοιμη για όλα η Τουρκία – Τα ανησυχητικά συμπεράσματα των ασκήσεών της

 1. Ανώνυμος says:

  Και πολύ καλά κάνουν οι Τούρκοι με αυτά που βλέπουν.Eναν λαό για φάπες! το κακό είναι ότι την πληρώνουν και οι λίγοι που δεν είναι πρόβατα, όσο βλέπω μια σελίδα facebook που βάζει όλο βλακείες και από κάτω σορό τα σχόλια αναρωτιέμαι ήταν ζώα από μικρά η τους έκαναν αργότερα? αφού τον δουλεύουν ακόμα και σελίδες πάτα like ποσά like αξίζει αυτό το μωρό? ανεβάζουν φώτο μωρά αρκουδάκια και σκατουλάκια για να τσιμπάνε οι γυναίκες να παίρνουν λικε αρε ζώααα !!
  Βλέπε τι ποστ διαβάζουν αντί για σοβαρά πράγματα, καλά έχουν μαζέψει οι μεγάλο-σελίδες τα πρόβατα και τα αποβλακώνουν με μπαρούφες, σε βλακείες πρώτος ο Ελληναρας!! Ψηφίζουν Τούρκογλου Σαμαρά, ποτάμια, κάτι ανθελληνικές αριστερές συμορίες. Η αμορφωσιά, η έλλειψη αισθητικής, η αδιαφορία για τα διδάγματα της ιστορίας, όλα μαζί στον κακοχυμένο νεοέλληνα αυτό το βλαχαδερό των βλαχαδερών, τον οποίο η παράγγα που κυβερνά εξευτελίζει διαρκώς. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας και όταν θα αφανιστούμε κάτι που σύντομα θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι θα γίνουμε τελικά οι νέοι ραγιάδες οι ξεφτίλες των δοξασμένων προγόνων μας.

 2. ΝΙΚ says:

  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΔΟΞΕΣ.
  ΠΡΩΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΟΥΒΛΑΚΟΜΑΝΗΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΔΙΠΛΑ ΘΑ ΧΟΡΕΥΕΙ ΖΕΙΜΠΕΚΕΣ Ο ΠΑΝΙΒΛΑΚΑΣ Ο ΤΖΕΦΡΥ.
  ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΝΩ ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΜΕΝΕ ΣΟΥΛΤΑΝΕ ΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ.
  Ο ΓΚΑΒΟΣ ΘΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΗ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ.
  Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ ΘΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ.
  ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ?
  ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΕΙΡΕΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΕΣΤΕΙ ΣΤΟ ΤΑΛΛΗΡΟ.
  Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΛΥΠΟΘΗΜΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΩ Ο ΚΑΜΙΝΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΔΕΛΛΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *