Προβλέποντας της εξαφάνιση μίας γλώσσας

Προβλέποντας της εξαφάνιση μίας γλώσσας
Τη μελέτη του φαινομένου του περιορισμού της γλωσσικής ποικιλομορφίας επιχείρησαν δύο φυσικοί από την Ισπανία δημιουργώντας ένα υπολογιστικό εργαλείο που ποσοτικοποιεί το πρόβλημα και δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης των κοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρει η εξαφάνιση κάποιας γλώσσας.


Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και του Κάρντιφ, το 96% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ως κύρια γλώσσα μία εκ του 4% του συνόλου των υπαρχόντων γλωσσών, ενώ το 25% των γλωσσών απειλείται άμεσα αφού ομιλείται από λιγότερους από 1.000 ανθρώπους.

Το πρόβλημα μάλιστα φαίνεται πως επιτείνεται εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και της βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ των πληθυσμών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη ή το δραστικό περιορισμό της χρήσης του 90% από τις 6.000 ομιλούσες γλώσσες, μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε.

Οι Χοακίμ Φορτ και Νεούς Ίσερν από τα πανεπιστήμια της Χιρόνα και της Βαρκελόνης αντίστοιχα, χρησιμοποίησαν ορισμένα από τα εργαλεία των μαθηματικών και της φυσικής ώστε να εκτιμήσουν το μέγεθος της γλωσσικής υποκατάστασης, της υποχώρησης δηλαδή της γλώσσας μίας περιοχής όταν έρχεται σε επαφή με μία γλώσσα που προέρχεται από μία γειτονική περιοχή κοινωνικά και οικονομικά ανώτερη.

Το μοντέλο που παρήγαγαν οι δύο Ισπανοί ερευνητές, επιτρέπει την εκτίμηση του κινδύνου εξαφάνισης που υφίσταται μία γλώσσα και με τον τρόπο αυτό βοηθά στην εύρεση λύσεων ώστε να αναστραφεί η καταστροφή της.

Εφαρμόζοντας τη θεωρία τους για την περίπτωση των Ουαλικών, κατέδειξαν πως από το 1961 έως το 1981 τα Αγγλικά επικράτησαν στην περιοχή της Ουαλίας και έγιναν η κύρια γλώσσα επικοινωνίας.

Στο μοντέλο τους χρησιμοποιούν μία σειρά από παραμέτρους προκειμένου να υπολογίσουν τη γεωγραφική μείωση που υφίσταται η χρήση μία γλώσσας, εκτιμώμενη σε χιλιόμετρα ανά χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα ευρήματα της έρευνας είναι πως η διαδικασία εξάλειψης μίας γλώσσας μπορεί να αναστραφεί, κάτι που φαίνεται πως έγινε στην περίπτωση των Ουαλικών, με μία σταθεροποίηση των γεωγραφικών της ορίων τη δεκαετία του 1970 και μία ανάκαμψη μετά το 2001.

Οι μελετητές ανέλυσαν και την περίπτωση άλλων τοπικών διαλέκτων (Gaelic και Quechua), δείχνοντας τη σημαντική επιρροή που μπορεί να έχει η πολιτεία στη διάσωση μίας γλώσσας όταν εισάγει προστατευτικά μέτρα για τη συνέχισή της.

Σε ένα επόμενο στάδιο οι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα μπορούσε η μέθοδός τους να εφαρμοστεί και στη μελέτη άλλων πολιτισμικών αλλαγών στην οποία υπάρχει παρόμοια σύγκρουση και επικράτηση ενός πολιτισμού έναντι ενός άλλου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Royal Society.

naftemporiki.gr


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

*Ειδική επεξεργασία ΔΙΠΛΗΣ ΝΑΝΟΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ στα σφαιρίδια καθαρώς χημικού χαλκού, στην οποία οφείλει το ιδιαίτερο χρώμα του το Black Knight

*Εμπεριέχει αρχαίο κρύσταλλο της Ελληνικής γης [εξαιρετικά δυσεύρετος στο εμπόριο]

**ΝΕΑ κεραία Lakhovsky στο εμπρός μέρος με επικάλυψη χρυσού 24 καρατίων

*Η επικάλυψη καθαρού χρυσού 24 καρατίων στην εμπρός κεραία, αλλάζει την πόλωση της οργονοενέργειας ώστε να γίνεται ιδιαίτερα δυσάρεστη στα αλλότρια DNA τα οποία κυκλοφορούν ανάμεσα μας καθώς και στα ανόργανα όντα.

*Στην βάση του υπάρχει ακόμη μια κεραία MWO Πολύ-Κυματικού Ταλαντωτή Lakhovsky, όπως σε όλα τα προϊόντα οργονιτών του orgonodrome, κατ’ αποκλειστικότητα.

ΤΙΜΗ 115.00€ + 0 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ + Για Αττική 0 μεταφορικά- Για Επαρχία 0€

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 thoughts on “Προβλέποντας της εξαφάνιση μίας γλώσσας

 1. Ανώνυμος says:

  Το μεθοδευμένο πλήγμα κατά του Ελληνισμού
  Οι Μετατοπίσεις εννοιών, η Πολιτική Ορθότητα και o Μετάνθρωπος
  Του Κων/νου Π. Ρωμανού, καθηγητού Φιλοσοφίας στο Παν/μιο του Αιγαίου.
  http://partisangr.blogspot.gr/2014/07/blog-post_26.html

  Στό ανωτέρω, πολύ σημαντικό & επιστημονικά εμπεριστατωμένο άρθρο, θα δείτε, πώς & πόσο πιθανόν είναι ξεκινώντας από την αλλοίωση της σημασίας των λέξεων (αρχικά), να οδηγηθούμε στο σημείο, όχι μόνο να χάσουμε την γλώσσα μας, αλλά & τα …αυγά & τα Πασχάλια, μεταφορικά & κυριολεκτικά.
  Kαι να πώς αρχίζουν να χάνονται & τα “Πασχάλια“ …
  http://redskywarning.blogspot.gr/2014/07/blog-post_25.html

  Aς θυμηθούμε & τις προσπάθειες πολλών υπουργών / βουλευτών, όπως συχνά & μεγαλο(α)σχημόνων καθηγητάδων, που αγωνίστηκαν για να “εκσυγχρονίσουν“ το ιερότερο στοιχείο της ταυτότητάς μας, την Γλώσσα μας.

  Κρατήστε με νύχια & με δόντια την ΔΙΑ-χρονική μας Γλώσσα, όσο γίνεται πιο κοντά στην
  αρχαία ορθή μορφή της. Είναι το ισχυρότερο όπλο / εφόδιο, που έχουμε, κατά των διαστροφέων της Ιστορίας & των Ελληνικών μας παραδόσεων.

  ΓΛΩΣΣΑ είναι το ΓΛΩ = ΓάΛα, σε ΣΣΑ = διπλή εΣωτερική θέαση / αντίληψη.
  Είναι το κοσμογονικό ΓΑΛΑ από τον ΓΑΛΑ-ΞΙΑ (Ξ = Κ+Σ) μας, που μας θρέφει εΣωτερικά & πνευματικά.
  ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ είναι ο ΠΑΡΑΔειΣος ενός Έθνους,
  είναι το ΠύΡ το ΔαΣύ (= πυκνό), το ΠύΡ σε ΔΟΣ(Ε)ΙΣ.
  είναι το ΠΑΡ = πύρ, που ΑΔΟ = Αρχική Δύναμις, σε Ο = Ορισμένο χώρο (εδώ, κρανίο / μυαλό), γίνεται ΣΙς = εΣωτερικά θεάΣιμο / αντιληπτό.
  http://www.ramafa.gr

  H Γλώσσα, λοιπόν & οι Παραδόσεις δεικνύουν, πως είναι Δυνάμεις εσωτερικά αντιληπτέες & άρα, ΠΥΡΟ-δοτούν τον ΝΟΥΝ & την ΨΥΧΗΝ μας.
  Είναι τυχαίο, που αυτά τα δύο φρόντισαν οι εξ-ουσιαστές να πλήξουν, ώστε να αμβλύνουν την αντίληψη & εγρήγορσή μας?!!
  Διαβάζετε, αδιαλείπτως, Ελληνική Γραμματεία, από Όμηρο, Ησίοδο, Ίωνες Φυσικούς, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Τραγικούς ποιητές …έως το Δημοτικό τραγούδι, τα Απομνημονεύματα των Ηρώων του 1821, τον Μακρυγιάννη & τους ποιητές μας, που μελετά όλη η Οικουμένη… *

  Κάτι ξέρει ο Οδ. Ελύτης…

  Τὴ γλῶσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική.
  τὸ σπίτι φτωχικὸ στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου…
  Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου…
  …..
  μὲ τὰ πρῶτα σμπάρα τῶν Ἑλλήνων!
  Ἀγάπες μυστικὲς μὲ τὰ πρῶτα λόγια του Ὕμνου…
  Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου, μὲ τὰ πρῶτα λόγια του "Υμνου.
  “Ἄξιόν Ἐστι“

  art
  ΥΓ. * πολλά βιβλία / κείμενα τα βρίσκει κανείς & στο διαδίκτυο, τώρα.

 2. Ανώνυμος says:

  ΑΠΟ ΡΑΛΛΗ ΜΕΧΡΙ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΙ ΑΠΟ ΨΥΧΑΡΗ ΜΕΧΡΙ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΟΛΟΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ, ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ Κ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *