16:31 - 25/03/2014

Οι ΗΠΑ θέλουν εδώ και τώρα την FYROM στο ΝΑΤΟ – Mας πάνε για “Βουκουρέστι νο 2” με αφορμή την Κριμαία

Εσπευσμένα το ΝΑΤΟ ζητάει την είσοδο των Σκοπίων δτην Βορειοατλαντική Συμμαχία, με αφορμή τα γεγονότα στην Κριμαία, και σε μια προσπάθεια ισχυροποίησης της νότιας περιφέρειάς της χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Όπως και το 2008 στο Βουκουρέστι το ΝΤΟ επανέρχεται, στον σχεδιασμό του για είσοδο των Σκοπίων με το όνομα FYROM. Έτσι εξηγείται η απαράδεκτη πρόταη που μας έγινε περί «Βόρειας Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (που έχει ακουστεί γεωγραφικός προσδιορισμός στο πολίτευμα!). Το 2008 το είχε απορρίψει ο Κ.Καραμανλής και αμεσως μετα ακολούθησαν οι γνωστές ταραχές και σκάνδαλα τα οποία τελικως τον έριξαν, και έφεραν στην εξουσία τον Γ.Παπανδρέου με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η Αθήνα απέρριψε την πρόταση του Απριλίου για όνομα «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» [Горна Република Македонија], υποστηρίζοντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός δεν μπορεί να είναι πριν από λέξη «Δημοκρατία» διότι αναφέρεται στο πολίτευμα του κράτους και δεν καθορίζει (γεωγραφικά) τη χώρα.

Η αυριανή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, θα έχει ένα ουσιαστικό συμπέρασμα; ή, θα αποτελέσει ακόμη ένα προσχέδιο για να επιβεβαιωθεί ότι η διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι ακόμη ενεργή;

Ο μεσολαβητής για τη διαφωνία του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, πέρυσι επικεντρώθηκε ενεργά στο πρόβλημα, για οποίο ασχολείται, σχεδόν, δύο δεκαετίες.

Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, είχε μια συγκεκριμένη πρόταση.

Ωστόσο, η πρόταση δεν ήταν ιδέα ή ‘μια σκέψη’, όπως μας είχε συνηθίσει.

Συναντήθηκε με εκπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη και επισκέφθηκε τα Σκόπια και την Αθήνα.

Ακούστηκαν οι απόψεις των δύο χωρών και προέκυψε το «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τώρα για το νέο γύρο, ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι, συνδέει τα γεγονότα στην Ουκρανία και την ανάγκη να ενισχυθεί η νότια πτέρυγα του NATO.

«Δεν υπάρχει καμία βάση για θετική προσδοκία από τη συνάντηση του Νίμιτς, αντίθετα, αυτό θα αποτελέσει μια νέα ισχυρή πίεση προς τα Σκόπια να υπαναχωρήσει. Η συνάντηση μπορεί να θεωρηθεί, μόνο, ως μέρος των δραστηριοτήτων στην Ουκρανία και της προσπάθειας για την ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του NATO και την ένταξη τη πΓΔΜ.

Το πρώτο στάδιο να προτρέψει ο Νίμιτς τα Σκόπια, να συνθηκολογήσουν.

Μόλις αποτύχει αυτό αναμένεται η εφαρμογή μιας modus vivendi [σημ. modus vivendi =συνθηκολόγηση, προσωρινή συμφωνία μεταξύ δυο μερών με διαφορετικές θέσεις], δηλαδή την ένταξη των Σκοπίων με την αναφορά ‘Fyrom’. Θα πρέπει να γνωρίζουμε την δυνατότητα αυτή και να προβούμε σε κάθε μέγιστη χρήση», είπε ο πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι στην ‘Βέτσερ’.

Ο Μάθιου Νίμιτς, την περασμένη εβδομάδα συγκάλεσε νέα σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιολέφσκι, που έχει προγραμματισθεί για αύριο , 26 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, σημειώνει, διευκρινιστικά, το σλαβικό δημοσίευμα.

polemiko-imerologio

Σταμάτησα επιτέλους το κάπνισμα, χωρίς άγχος, οργή και καμία ενόχληση!!! Πλέον κάνω έναν υγιή ύπνο και δεν έχω εξάρτηση στη νικοτίνη!!! Θέλεις κι εσύ να το κόψεις;

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (7)

 1. 0
  0
  Ωραια γραψε τωρα κι ενα αρθρο για το πως προεκυψε το κρατος αυτο,απο το 1934 με την κομμουνιστικη διεθνη,για το 1945 και το ρολο της Ρωσιας- ακομη και για το αλφαβητο που εχουν,μην ξεχασεις τους αδερφους σερβους που το αναγνωρισαν αλλα και τη φιλη Ρωσια.
  ΝΙΚΟΣ
 2. 0
  0
  Για τις εξελίξεις και το διέξοδο που αφήνει η Ρωσία στην Τουρκία για στρατιωτικό πλήγμα στην Ελλάδα… αλλά και για το θέμα με τα Σκόπια, γράφαμε μόλις εχθές:
  https://www.katohika.gr/2014/03/rwssika-polemika-ploia-spevdoun-sta-sinora-tourkias-sirias.html

  Βεβαίως θα πρέπει να δωθεί οπωσδήποτε κάποια επίσημη ονομασία στο δυτικό κρατίδιο των Σκοπίων, είτε λίγο πριν, είτε αμέσως μετά εισέλθει στο Ν.Α.Τ.Ο… πάντως οι Η.Π.Α. (που παίρνουν πάση πρωτοβουλία για το καλό μας, επί των εθνικών μας θεμάτων), έχουν αναγνωρίσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό "Μακεδονία"… οπότε εάν και εφόσον τα Σκόπια ενταχθούν στο Ν.Α.Τ.Ο. δεν θα πρέπει να μας φανεί παράξενο, αν αστραπιαία εν μια νυκτί παρασκευής…:^D^: θα ακούσουμε το όνομα του παιδιού… απο τα χείλη του Υπ. Εξωτερικών των Η.Π.Α. Τ. Κέρι… που θα ειναι ταυτόχρονα και ο νονός!!

  Εξ' άλλου το θέμα με τα Σκόπια ήταν να κλείσει απο πέρσι… η Α. Μέρκελ κάλεσε τον Νίμιτς να δώσει παράταση ενός έτους στην όλη τυπική πλέον υπόθεση βαφτίσεως…

  Η Γαλλία του… γ@μίκουλ@ Ολάντ, δεν γνωρίζω τι θέση θα πάρει σε αυτή την εξέλιξει… μάλλον δεν θα της αρέσει… διότι με κάτι τέτοιο θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου, που είχαν κλείσει για την Χερσόνησο του Αίμου (Βαλκάνια), με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1916…

  Βρισκόμαστε μπροστά σε εκ νέου αλλάγη συνόρων στην Χερσόνησο του Αίμου… το θέμα δεν ειναι με εμάς… εμείς θα παραχωρήσουμε εθνικό έδαφος "για το καλό της ειρήνης"… όπως έλεγε στον Κάριολο, προειδοποιόντας εμάς, η Ψαρούδα Μπενάκι πριν από μερικά χρόνια… το θέμα βρίσκεται στους άλλους λαούς των Βαλκανίων που έχουν ακόμα εθνική υπερηφάνια… για αυτό οι Θρακιώτες, οι Μακεδόνες και οι Ηπειρώτες… θα ήταν καλό να πάρουν βαζελίνη.

  Θα επαναλάβουμε ότι τα γεγονότα στην Αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας – Ταυρίδας, με βάση της διεθνείς Συμβάσεις, Συνθήκες, η Συμφωνίες, μπορούν να συγκριθούν μόνο… ΜΟΝΟ με την Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρο και με κάνενα άλλο τμήμα των Βαλκανίων… αυτά είχαν λυθεί με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1916.

  Το τονίζω αυτό, γιατί διαβάζω ότι τα πρακτοράκια εν Ελλάδι των Η.Π.Α. και γενικά της δύσεως, την μια προσεγγίζουν το ζήτημα Κριμαία με την δυτική Θράκη… και την άλλη με τα Σκόπια… Σίγουρα όσοι προσεγγίζουν το θέμα Κριμαία από αυτή την οπτική, απλά αποτελούν άσπερμοι Εφιάλτες του ελληνισμού.

  Αυτά.

  ΥΓ. Ο εχθρός του ελληνικού κράτους… είναι ο λευκός κάτοικος της χώρας των Ελλήνων.
 3. 0
  0
  ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΡΧΙΖΕ Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΕΟΣ ΝΑ ΚΛΙΣΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ
 4. 0
  0
  και νομιζουν οτι θα το σωσουν χαχαχα οχι στο νατο τα σκοπια.
 5. 0
  0
  Αγαπητέ Νίκο… καταλαβαίνω το μένος σου για την Ρωσία… εξ άλλου οι Ρώσοι θέλουν να δώσουν τον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου 60% στο Ισραήλ και 20% στην Τουρκία… ενώ ταυτόχρονα σιγοντάρουν να δώσουν την δυτική Θράκη στους Τούρκους… προσπαθούν απεγνωσμένα να βάλουν τα Σκόπια στο Ν.Α.Τ.Ο. ενώ στηρίζουν και το γεωγραφικό όρο "Μακεδονία"! Πέραν αυτών είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι μας κατέχουν με οικονομική κατοχή!… :^D^: Για αυτούς (και όχι μόνο) τους λόγους θεωρό δικαιολογημένο το μένος σου εναντίον της Ρωσίας!…

  Αλλά παρ' όλα αυτά, ίσως θα έπρεπε να μελετήσεις περισσότερο ιστορία… Το Μακεδονικό ζήτημα στους νεότερους χρόνους άγεται επισήμως από την εσκεμένη εκδίωξη των Σεφαραδιτών ισπανοεβραίων από την Ισπανία με προορισμό την Θεσσαλονίκη (την μικρή Ιερουσαλήμ), κάτι το οποίο δεν ήταν τυχαίο.

  Το "Μακεδονικό" δεν υφήσταντο την οθωμανική περίοδο… η αγγλικη πολιτική του "Μεγάλου Ασθενούς" άνοιξε για την τσαρική Ρωσία και την Αυστροουγγαρία τον "Μακεδονικό" όρο, όπου στην τελική λόγο του μάκρους, μεταβλήθηκε σε "ζήτημα" προς τα τέλη του 1800.

  Μετα το Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 μπήκαν τα θεμέλεια του Α' Παγκόσμιου και του Α' & Β' Βαλκανικού πολέμου, με οπωσδήποτε την αναμενόμενη καταρευση των αυτοκρατοριών. Στο "Μακεδονικό" ζήτημα οι Αυστροούγγροι είχαν προβάδισμα, έναντι των Ρώσων, που υποστήρηζαν τους Βούλγαρους… και αυτό γιατί πίσω από τους Αυστροούγγρους ήταν οι Σεφαραδίτες και οι Εσκενάζοι της κεντρικής Ευρώπης, που αποζητούσαν εθνική εστία… αυτή την εθνική "Μακεδονική" εστία, προσπάθεισε να εδραιώση ο Ιωσήφ Μπροζ Τίτο.

  Έτσι το 1947 εκδίωξε όλους τους ελληνικής καταγωγής… ενώ αμέσως μετά 1948 και πριν την επίσημη ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, έβαλε τα θεμέλεια του "Μακεδονικού κράτους του Αιγαίου" για αυτό και "αποσκίρτησε" από τον βασικό κορμό της Σοβιετικής Ένωσης, πλησιάσε την Αγγλία του Τσόρτσιλ… και φυσικά ήρθε σε ρίξει με τον Ι. Στάλιν…

  Η αποστολή του Ι. Στάλιν ήταν απλή… όχι αγγλοσάξωνες, και Ιουδαίοι στον Καύκασο… όχι Αγγλοσάξονες και Ιουδαίοι στον Παρνησσό.

  Και για να μαθαίνεις ιστορία Νίκο (δεν είναι κακό) μιας και δεν γνωρίζεις… ο Στάλιν ήταν που αντιστάθηκε στο "Μακεδονικό" ζήτημα το 1948… έναντι των Η.Π.Α. ότι μια Τιτοϊκή επιβολή στα εδάφη της Μακεδονίας, θα ήταν αιτία πολέμου για την τότε Ε.Σ.Σ.Δ.

  Με την κατάρευση της Ε.Σ.Σ.Δ. το "Μακεδονικό" ζήτημα βγήκε και πάλι στην επιφάνεια… οι παλιές συμφωνίες μεταξύ Ε.Σ.Σ.Δ. και Η.Π.Α. έπαψαν να υπάρχουν!… και ο Κ. Καραμανλής (ο θείος).. γνωρίζοντας ιστορία (κάτι που δεν γνωρίζουν οι κάτοικοι της χώρας των Ελλλήνων), έκλαψε το 1992 στο αεροδρόμιο Μακεδονία.. για αυτά που έρχονταν.

  https://www.youtube.com/watch?v=9yj8_dOVorE

  Μια εθνική εστία στην Μακεδονία, για τους Σεφαραδίτες – Εσκενάζυ, ουδέποτε σταμάτησε να είναι ένα όνειρο που ακόμα και σήμερα δεν έχει τελειώση.

  Είναι γνωστός ο ρόλος του Χάζαρου Τ. Σόρος… αλλά και των Βούλγαρων, που εναντιώνονται στην παλιά, Σκοπιανή προπαγάνδα περί γεωγραφικού προσδιορισμού με τον όρο "Μακεδονία", κάτι που δεν τολμούν να κάνουν οι πολιτικοί αλλά και οι διπλωμάτες της Ελλάδος.

  Νικολάκη… πολύ αργότερα ήρθαν αυτά που γράφεις…

  Αυτά.
 6. 0
  0
  I call it FYROS not (FYROM)former Yugoslav republic of skopia (with a small .. s..)
 7. 0
  0
  Φιλε 10.16μμ εχω πειστει!Οι χαζαροι οι εβραιοι κι οποιος γηινος η εξωγηινος παρεμβει θα φταιει γι'αυτα που συμβαινουν σχετικα με τα Σκοπια!
  Επισης οι Ρωσοι ειναι φιλοι μας και θελουν το καλο μας!Διαβαζεις ιστορια,λες ''ιστορια'' αλλα δεν μπορεις να συνθεσεις το απλο,δηλαδη-τη σχεση εξωτερικης πολιτικης και συμφεροντος!
  Κανεις δεν αγαπα κανεναν!Ουτε οι ΗΠΑ μας αγαπανε ουτε η Ρωσια,με τις επιλογες ομως που θα κανουμε καθοριζουμε την τυχη μας-την οποια σαν μικρη χωρα-δεν οριζουμε σε πολυ μεγαλο βαθμο οπως πολλοι απο εμας νομιζουμε.
  Αντι λοιπον το να πιστευουμε σε τοσο υπεραπλουστευμενες ''θεωριες'' πως θα μας σωσει καποιος, ας δουμε στην προσφατη ιστορια τις επιλογες που ειχαμε,που καναμε,που κανανε οι συμμαχοι -υποτιθεμενοι η πραγματικοι και να καταληξουμε τι κερδισαμε τι χασαμε και τι θα κερδισουμε-χασουμε με βαση την επιλογη που θα κανουμε στον συγχρονο κοσμο οχι συναισθηματικα δρωντες αλλα παντα με βαση τη λογικη αναλυση ισχυος και επικρατησης.
  Αν στην εξωτερικη πολιτικη εχουμε μονο σαν κριτηριο το θρησκευτικο συναισθημα και προφητειες ειμαστε εκτος πραγματικοτητας και το μελλον μας ειναι ζοφερο κι αβεβαιο ,στον πραγματικο κοσμο το αποτελεσμα προκυπτει απο τη λογικη κι οχι απο προσευχες κι ευχες.
  Οι ρωσοι λοιπον για 'μενα κρινονται απο τα πραττωμενα τους,οντως ξεκινησα την ιστορια αργα(1934)ξεκινα η ιστορια νωριτερα, ο πανσλαβισμος ξεκινησε επι τσαρικης Ρωσιας,δεν θα επεκταθω ομως,η θεση μου για τη Ρωσια ειναι πως δεν μπορει να πετυχει τιποτα σημαντικο επειδη απλα ηταν ειναι και θα ειναι ''πρωτογονη'' χωρα,θα ηθελα ενα εστω παραδειγμα χωρας που ταυτισε τα συμφεροντα της και το μελλον της με τη Ρωσια και ειναι σε καλυτερη θεση απο εμας.
  ΝΙΚΟΣ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί