12:06 - 28/06/2018

Τελικά ο μυστηριώδης αστεροειδής σε σχήμα πούρου είναι… κομήτης!

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Δεν είναι πουλί, δεν είναι αεροπλάνο, δεν είναι κάποιο καμουφλαρισμένο εξωγήινο διαστημόπλοιο. Αυτό λίγο-πολύ το είχαμε υποψιαστεί. Τι είναι όμως τελικά αυτό το περίεργο ιπτάμενο αντικείμενο σε σχήμα πούρου που ονομάστηκε «Οουμουαμούα», που στα χαβανέζικα σημαίνει «αγγελιοφόρος»; Σύμφωνα με ερευνητές, είναι ένας… μεταμφιεσμένος κομήτης.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι επρόκειτο για έναν αστεροειδή, έναν περαστικό «επισκέπτη» από τον διαστρικό χώρο ή από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα, χρώματος βαθυκόκκινου και με μήκος περίπου 400 μέτρα και πλάτος μόνο 40. Το σενάριο του να πρόκειται για κομήτη είχε απορριφθεί, καθώς ο Οουμουαμούα δε φαινόταν να εκπέμπει αέρια και σκόνη όταν πέρασε κοντά από τον ήλιο, όπως συμβαίνει συνήθως όταν ένα παγωμένο ουράνιο σώμα θερμαίνεται. Έτσι, ταξινομήθηκε ως αστεροειδής, και στη συνέχεια επαναπροσδιορίστηκε ως το πρώτο από μία νέα κατηγορία «διαστρικών αντικειμένων».

Όμως τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τελικά ο Οουμουαμούα είναι απλώς ένας καμουφλαρισμενος κομήτης. Μία διεθνής ομάδα ερευνητών αποκαλύπτουν σε άρθρο τους στο Nature το πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, εξετάζοντας την τροχιά του Οουμουαμούα έως τις αρχές Ιανουαρίου. Αναλύοντας τις παρατηρήσεις τους, διαπίστωσαν ότι η τροχιά αυτή δεν μπορούσε να εξηγηθεί αποκλειστικά από την επιρροή του ήλιου, της Σελήνης, των πλανητών και άλλων μεγάλων σωμάτων στο ηλιακό μας σύστημα. Αντίθετα, ανακάλυψαν μία άλλη μορφή επιτάχυνσης που δε συνδέεται με τις βαρυτικές δυνάμεις. Και κατά τους ίδιους, η πιο πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι «ο Οουμουαμούα εν μέρει προωθείται από την απώλεια εξατμισμένου νερού και άλλων αερίων, αλλά σε επίπεδα που δεν εντοπίζονται από τα όργανά μας». Δηλαδή, είναι ένας κομήτης που πέρασε κάτω από τα «ραντάρ» μας.

Και πάλι, βέβαια, παραμένουν κάποια ερωτηματικά που αφήνουν ανοιχτά και άλλα ενδεχόμενα, και ίσως τα ερωτηματικά αυτά να παραμείνουν αναπάντητα, καθώς το μυστηριώδες ουράνιο σώμα έχει ήδη απομακρυνθεί από τον ήλιο και βρίσκεται ήδη σε απόσταση από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος ίση με αυτήν όπου βρίσκεται ο Δίας, και στις αρχές του 2019 θα έχει απομακρυνθεί σε απόσταση ίση με αυτήν του Κρόνου.

newsbeast.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. ΑΡΕ ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΕ ΓΙΑΝΝΑΡΕ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΡΟΠΛΟΙΑ ΣΟΥ………………….
    ΒΓΑΖΕΙΣ ΓΟΥΣΤΑ ΚΟΥΦΑΛΙΤΣΑ…….

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*