Ποιοι ζήτησαν πνευματικά δικαιώματα για τον Εθνικό Υμνο

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ

Ποιοι ζήτησαν πνευματικά δικαιώματα για τον Εθνικό Υμνο

«Το υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες που αναγνώρισαν το λάθος τους και λαμβάνει μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα» αναφέρει ο… υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης, καταγγέλλοντας ότι «ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος του Σολωμού και του Μάντζαρου φαίνεται να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα τα οποία ζητάει να εισπράξει το You Tube».

Οι δύο βουλευτές ανέφεραν ότι ο Εθνικός Ύμνος, σύμφωνα με το You Tube, ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA (που πλέον ονομάζεται Orchard) και όπως σημειώνουν το θέμα ανέκυψε «όταν αναρτήθηκε το πρώτο ιστορικό δελτίο των εργαζομένων της ΕΡΤ με φόντο τα ΜΑΤ έξω από το Ραδιομέγαρο, στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα προβολής βίντεο. Μετά το ανέβασμα του αρχείου στον ιστότοπο του ThePressProject ειδοποιήθηκε μέσω μηνύματος ότι θα έπρεπε να αφαιρεθούν τα ηχητικά ντοκουμέντα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτρέψουν στο You Tube να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί».

Στο έγγραφο του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρεται ότι «ο Εθνικός μας Ύμνος αποτελεί έργο, σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 2 του Ν.2121/1993. Ωστόσο οποιαδήποτε προστασία του έχει λήξει αφού έχει παρέλθει η διάρκεια της προστασίας αυτής. Πιο συγκεκριμένα, ο Εθνικός μας Ύμνος – ή πιο ορθά ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»- είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, ο οποίος απεβίωσε το 1857. Το ποίημα μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο, ο οποίος απεβίωσε το 1872. Η πνευματική ιδιοκτησία (ως έχει σήμερα) διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους, το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού. Επομένως επί του Εθνικού Ύμνου δεν υφίστανται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας».

Ο κ. Ανδριανός παραπέμπει και στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις οποίες «ο Εθνικός Ύμνος δεν είναι ένα απλό πνευματικό δημιούργημα σε μουσική Νικολάου Μάντζαρου και ποίηση του Διονυσίου Σολωμού. Είναι η ψυχή του Έθνους. Έχει απολύτως εμβληματική αξία για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες, που αναγνώρισαν το λάθος τους. Και σας διαβεβαιώ ότι λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα ξανά».

ethnos.gr

tro-ma-ktiko

Loading...

7 thoughts on “Ποιοι ζήτησαν πνευματικά δικαιώματα για τον Εθνικό Υμνο

 1. Ανώνυμος says:

  Οχι μόνο τον ύμνο μας, αλλά και τα σώβρακα θα μας τα βγάλουν μες την μέση του δρόμου με αυτά τα @$@$#%#$ που μας κυβερνάνε κι αυτούς που έρχονται τον Μάιο.

 2. Ανώνυμος says:

  Εντάξει και ποιος φταίει? Αλήθεια ποιος τους ψηφίζει? Τι ψάχνουμε τώρα να βρούμε? Δυστυχώς δεν ξυπνάμε με την καμία όμως. Οπότε θα τα λουστουμε

 3. Ανώνυμος says:

  ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΟ ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ.ΕΓΩ ΡΩΤΑΩ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ.ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ?

 4. Ανώνυμος says:

  Κάτι μας κρύβει ο υφυπουργός. Πώς και τα δικαιώματα κατέληξαν στην εταιρεία Orchard? Επειδή ήταν κατήφορος ή επειδή κάποιος τα πούλησε εκεί?
  Μάλλον το δεύτερο νομίζω ότι είναι πιό λογικό.
  Γιατί δεν μας δίνετε το όνομα ή τα ονόματα των εμπλεκομένων να τους κάνουμε μάθημα ότι μερικά πράγματα δεν πωλούνται σε εταιρείες και σε οίκους ανοχής.
  Μήπως ήδη βρίσκονται στα διαφανή site της κυβέρνησης ήδη?

  Αριστοφάνης από το Bahrain (ελλ. Τύλος).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *