Πεντέγραμμον: Βαθιά ριζωμένο στην αρχαιοελληνική παράδοση

Η κεντρική του θέση στη Φιλοσοφία και τα Μαθηματικά της Αρχαίας Ελλάδας.

«Θύμα» μιας καπηλευτικής ιδιοποίησης αρχαιοελληνικών συμβόλων από περιθωριακά τμήματα του δυτικού πολιτισμού αποτελεί η γνωστή πεντάλφα, που αδίκως έχει εντυπωθεί με αρνητικό τρόπο στο συλλογικό ασυνείδητο της σύγχρονης κοινωνίας.

Η πεντάλφα μπορεί να φέρνει συνειρμούς που έχουν να κάνουν με τη μαγεία, το σατανισμό ή τη μασονία και το σιωνισμό κατ’ άλλους, ωστόσο είναι σύμβολο βαθιά ριζωμένο στην Αρχαία Ελλάδα, στην ανάπτυξη της Φιλοσοφίας και των Μαθηματικών.

Όπως αποδεικνύεται και από το κορυφαίο «Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης» των Henry G. Liddell και Robert Scott, η πεντάλφα συναντάται στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Ως πεντέγραμμον ορίζεται «το σχήμα αστέρος το οποίο σχημάτιζαν οι Πυθαγόρειοι δια συμπλοκής τριγώνων σχημάτων ούτω, κοινώς το σχήμα τούτο ονομάζεται πεντάλφα». Μάλιστα, ο όρος «πεντάλφα» συναντάται στον Λουκιανό, ενώ μεταγενέστερα εμφανίζεται και η λέξη «πεντέμυχος», που σημαίνει «ο πέντε μυχούς έχων».

Η πεντάλφα αποτελεί μέρος μιας πανάρχαιας συμβολιστικής παράδοσης, που ξεκινά από την πρωτόγονη απόπειρα του ανθρώπου να αντιπαλέψει και στη συνέχεια να κατανοήσει τις δυνάμεις της φύσης. Στις πρώιμες κοινωνίες, πριν ακόμα ο μύθος αποτελέσει την πρώτη μορφή συστηματοποίησης της γνώσης, το μαγικό στοιχείο ενσωματώθηκε στις αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν για τους αριθμούς και τα σχήματα. Όπως οι αριθμοί 3,4 και 7 ήταν συνήθεις «μαγικοί» αριθμοί, έτσι και η πεντάλφα ήταν ένα από τα καθιερωμένα «μαγικά» σύμβολα. Όπως σημειώνει και ο Dirk J. Struik στη «Συνοπτική Ιστορία των Μαθηματικών», σε αυτές τις πρώιμες αναπαραστάσεις εντοπίζονται οι πρώτες προσπάθειες να αποδοθούν οι τριγωνικοί αριθμοί, που έπαιξαν μεταγενέστερα σημαντικό ρόλο στα πυθαγόρεια μαθηματικά και ακριβώς αυτή η «μαγική» πλευρά των Μαθηματικών αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για τη μελλοντική ανάπτυξή τους.

Παρόλο που η πεντάλφα συναντάται και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς, μόνο στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη διδασκαλία του Πυθαγόρα αποκτά κεντρική θέση. Ο Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πυθαγόρας ο Σάμιος (περίπου 580-500 π.Χ) ηγείτο της ομώνυμης σχολής, που απέκτησε πολύ μεγάλη επιρροή τον 4ο π.Χ αιώνα και συνέβαλε σημαντικότατα στην ανάπτυξη των Μαθηματικών και της Αστρονομίας. Η διδασκαλία των Πυθαγόρειων για την κοσμική αρμονία των σφαιρών ήταν η βάση για να αναπτυχθεί ο πυθαγόρειος μαθηματικός συμβολισμός και ο μυστικισμός των αριθμών -μέρος των οποίων είναι και η πεντάλφα-, που συνδέονται με την πίστη του Πυθαγόρα στη μετεμψύχωση. Η σημασία που απέδιδαν στα Μαθηματικά και συγκεκριμένα στην Αριθμητική έχει να κάνει με την πεποίθησή τους ότι αυτά είναι η οδός για την απελευθέρωση της ψυχής. Διότι, όπως παραθέτει ο Αριστοτέλης (Μετά τα φυσικά, Α 5) τον Πυθαγόρα, «τα των αριθμών στοιχεία των όντων πάντων … είναι».

Ο μυστικισμός των αριθμών του Πυθαγόρα και η πεντάλφα, αργότερα αναβίωσε στο νεοπλατωνισμό και πέρασε στην Αναγέννηση και τους νεότερους χρόνους.

Η αρχαιοελληνική παράδοση ήταν ακριβώς αυτή που κληροδότησε το σύμβολο του πενταγράμμου στη Δύση. Το μυστικιστικό περίβλημα που έφερε μαζί του, λόγω και του χαρακτήρα της Σχολής των Πυθαγορείων, επέτρεψε μέσα στους αιώνες και πιο έντονα στο τέλος του ρομαντισμού, με την αναβίωση ενός νέου αποκρυφισμού και κάθε είδους δεισιδαιμονίας, να συνδεθεί με τη μαγεία, τη λατρεία του Σατανά ή τη μασονία.

newsbomb.gr

Loading...

41 thoughts on “Πεντέγραμμον: Βαθιά ριζωμένο στην αρχαιοελληνική παράδοση

 1. Ανώνυμος says:

  ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΛΕΤΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΜΠΩ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ

  • Ανώνυμος says:

   Δηλαδη τα χριστουγεννα φριτουν στην θέα των πεντακτινων αστερων.
   Ο πεντακτινοσ ορθιοσ κανονικοσ συμβολιζει τον πρωταρχικο ανθρωπο ή το πρωτυπο του ανθρωπου ή τον ανθρωπο στην παραδεισια κατασταση. Ορθωσ εχει τη θεση του στο δεντρο των χριστουγεννων, στην κορυφη.
   Ο ανεστραμμενοσ πεντακτινοσ συμβολιζει τον εκπεσωντα ανθρωπο απο την πρωταρχικη του κατασταση. Αυτον που εχασε την επικοινωνια με τον θεο και λατρευει τον εαυτο του, τον εγωισμο του. Γιαυτο χρησιμοποιειται απο τουσ παραξενουσ γιατι κατοπτριζει τουσ πειρασμουσ του χριστου στην ερημο, περι εξουσιασ σε ολα τα βασιλεια τησ γησ, πραγμα οριακο για τον υπεραιρωμενο εγωισμο.
   Οταν συναντωνται το ενα πανω και το αλλο κατω ανεστραμμενο σαν απο καθρεπτη τοτε εχουμε υπομνηση του εργου που καλειται να πραγματωσει ο ανθρωποσ.να εισελθει στα καταβαθα του εαυτου του και να εξελθει νικητησ και ακτινοβολοσ.
   Τηρει την σκεψη σου στον αδη και μη απελπιζου.

 2. Μπαμπης Σιμωνιδης says:

  Πιστεύω ότι η πεντάλφα έχει δαιμονοποιηθεί διότι στις ταινίες θρίλερ με δαίμονες πάντα υπάρχει!!!….όμως είναι θέμα προοπτικής το πως βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα!Αν έχετε προσέξει αυτός που θέλει να προφυλαχτεί απο τον δαίμονα βρίσκεται πάντα μέσα σε αυτήν -ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙ-ΔΑΙΜΟΝΑΣ(θεία λογική),οπότε λέω εγώ ΓΙΑΤΙ οι παπάδες την δαιμονοποιούν????ΤΙ ξέρουν που έμεις δεν ξέρουμε????Φυσικά και η σβάστικα έχει δαιμονοποιηθεί με άλλους τρόπους ΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ??????Βασικά αν ξέρει κανείς ας απαντήσει,έστω ανώνυμα,θα με ενδιέφερε να μάθω!!!

   • Μπαμπης Σιμωνιδης says:

    εγώ να μάθω θέλω,δεν κάνω παράπονα!Και οι σατανιστές που τα χρησιμοποιούν για να προφυλακτούν το κάνουν,μέσα στην πεντάλφα…αρα είναι αντι-δαιμονίκο θετικό σύμβολο και κατι ακόμα το ότι ο εγκληματίας χρησιμοποιεί το μαχαίρι αυτό δεν σημαίνει ότι το μαχαίρι φταίει για τον φόνο!!!

     • Μπαμπης Σιμωνιδης says:

      Εγω δεν ξέρω γιατί προφυλάσονται και δεν σου λέω αν κάνουν καλά η όχι που καλούν δαίμονες….εγώ σου λέω ότι η πεντάλφα είναι αντί-δαιμονικό σύμβολο και είναι μέσα σε αυτήν γιατί τους προστατεύει από τους δαίμονες…..τι δεν κατάλαβες από αυτό που είπα?????

     • Ανώνυμος says:

      γιατι δε σκεφτεσαι το απλο:γιατι να καλουν δαιμονες κ να μπαινουν στην μπενταλφα να προφυλαχτουν απο αυτους??εισαι τοοσο σιγουρος οτι η πενταλφα προστατευει?

     • Μπαμπης Σιμωνιδης says:

      μα φυσικά,μπαίνουν μέσα διότι νίωθουν ότι προστατεύονται-μην ξεχνάς ότι και '''καλά''' μιλάνε με δαίμονες,δεν το διακινδυνεύουν!Εγώ δεν πιστεύω φιλέ ότι είναι δαίμονες…αν έχεις δει το avatar-to battlestar gallactika οι CYLON που με την τεχνολογία βλέπεις αναστένονται σε καινούργιο σώμα(ήδη αμερικάνικη εταιρία πειραματίζεται σε αυτόν τον δρόμο)ότι με την τεχνολογία καταλαμβάνουν σώματα το οποίο οι σεναριογράφοι στο avatar το πήραν από τον βουδισμό-ινδουισμό,ενω εμείς μιλάμε για δαιμονισμο-εξορκισμό!!!Για συνδιασέτα -βγάλε την θεολογία και σκέψου το σαν άνθρωπος της εποχής μας!!!Αν τους δεις σαν δαίμονες έχεις φόβο μέσα σου και έχεις χάσει,αν τους δεις όμως σαν εξωγήινους η προ-κατακλησμιέους ανθρώπους με τεχνολογία τότε αλάζει το πράγμα,το ξέρεις ότι υπάρχουν αναφορές για reptilians kai grey στους γνωστικούς χριστιανούς(Archons)-για τσέκαρε λουκιανός ''αληθείς ιστορία''' 160 π.χ. όλες αυτές οι ιστορίες κυνηγήθηκαν από τον χριστιανισμό…γιατί???ψάξε λίγο φίλε διάβασε και θα δεις!!!ΟΙ ΕΛΛΗΝΕς ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΕ ΘΕΟΥΣ να το θυμάσαι αυτό,τους κοιτάμε κατάματα όπως οι Ήρωες-Ηρακλής,Περσέας και τόσοι άλλοι!Για αυτό μας κυνηγάνε!!!

     • Ανώνυμος says:

      παντως η πενταλφα εχει πολλες σημασιες που αλλαζουν απο τοπο σε τοπο και απο εποχη σε εποχη.
      Η αναποδη (σατανικη) πενταλφα παιρνει μερος σε μυστηρια του σατανισμου.τωρα τι ακριβως κανουν μ αυτη μονο ενας σατανιστης μπορει να μας πει.βεβαια εσυ δεν πιστευεις καν σε δαιμονες,εχουμε διαφορετικες θρησκευτικες πεποιθησεις.

     • Μπαμπης Σιμωνιδης says:

      πιστεύω ότι υπάρχούν αλλα δεν είναι δαίμονες,μπορούν και ματώνουν!!!,απλά για μένα δεν είναι δαίμονες οπώς εσύ τους αντιλαμβάνεσαι,θα στο θέσω αλλιώς,η λερναία ύδρα(δεινοσαυροι) οι άρπυες οι σειρήνες οι λάμιες οι τελχίνες είναι τέρατα στην μυθολογία αλλά ματώνουν,άλλα δαίμονες με την προοπτική της θρησκείας με μαγεία(τεχνολογία),και εξωγήινοι με τεχνολογία με την προοπτική της επιστήμης.Με την τεχνολογία που έχουμε σιγά σιγά,σε λίγο θα μπορούμε και εμείς να δημιουργήσουμε διάφορα τέρατα και δαίμονες.Οι δαίμονες αυτοί που ενοείς παντός ζουν στο θιβέτ και στα βουνά αλται(οι τουρκοι κατάγονται απο εκεί)Το άγιον ορός ξέρει που είναι αυτοί=αγιος Ανδρέας περι μέγα Αλέξανδρου γωγ μαγωγ-το ιδιο το εχούν και το ισλαμ Dhul-Qarnayn=Αλέξανδρος στο κοράνι,για τσέκαρε να δεις!!!στην μυθολογία ο Δίας έστειλε εκεί τον Διόνυσο και τον Ηρακλή για τον ίδιο λογο που έστειλε και τον Αλέξανδρο!!! για γοογλαρε DERO CAVE(εχουμε και εμεις το σπηλαιο του διρου) ,AGARTHA,αμα τοψαξεις θα βρεις-τι είναι δαιμονες εξωγηινοι η προ-κατακλθσμιεοι γηινοι με ασυλιπτη τεχνολογια(ατλαντιδα λεμουριοι!!!)

   • Ανώνυμος says:

    οι σατανιστες χρησιμοποιουν
    και τους ψαλμους του δαυιδ
    και τον ενωχ
    κα τον σολομωντα
    σου ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ αυτο ???
    μπα ε !

    • Ανώνυμος says:

     μουγκα βλεπω !
     ΔΕΝ βολεβομαστε με αυτα ε ???
     μονο με την πενταλφα και την προπαγανδα του χολιγουντ !!
     ΕΥΓΕ μια φορα ακομα !

     • Ανώνυμος says:

      το ξέρουμε αυτο ρε!τι θες να σου πούμε?τα εχει πει κ ο γέροντας Παισιος.
      οι μάγοι χρησιμοποιούν τους Ψαλμούς του Δαβίδ, ονόματα Αγίων κ.λ.π. και ανακατεύουν και επικλήσεις δαιμόνων. Ενώ δηλαδή εμείς διαβάζοντας το Ψαλτήρι επικαλούμαστε την βοήθεια του Θεού και δεχόμαστε την θεία Χάρη, εκείνοι, με τον τρόπο που το χρησιμοποιούν, βρίζουν τον Θεό, αρνούνται την θεία Χάρη, και έτσι τους κάνουν μετά τα δαιμόνια το χατήρι.
      ενταξει??

     • Ανώνυμος says:

      Αλλα η πενταλφα ειναι κακια !!!
      χαχαχαχαχαχαχα
      οι ψαλμοι του δαυιδ ??
      καλοι ε ??
      αι καληνυχτα

     • Ανώνυμος says:

      α μιλαμε εισαι τελειως στοκος εσυ!οντως καληνυχτα γιατι κοιμασαι ορθιος!την απαντηση την πηρες συνεχισε να τρωγεσαι με τα ρουχα σου

     • Ανώνυμος says:

      στοκος εισαι και φαινεσαι
      η θρησκεια σας δημιουργησε και τον σατανα και την μαγεια που ασχολειτε με αυτον !
      αλλα τοσα καταλαβαινετε , τοσα λετε !!
      καλο ροχαλισμα !

  • Ανώνυμος says:

   Δυστυχως τα εργα παρουσιαζουν βλακειες
   αλλα αν θελετε σκεφτειτε λιγο
   ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑΣ ΜΑΓΟΣ
   ΠΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΥΤΟ

  • π² says:

   ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΥΝΗΓΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. ΒΓΗΚΕ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

   • Μπαμπης Σιμωνιδης says:

    Κοίτα φίλε συνειρμός(πως έφτασα στα κατοχικά).Εγώ γοογλαρα για την ιστορία των σουμερίων και έμαθα για τους ανυνάκι,το οποίο μου θύμισε την ταινία stragate,αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω και τι βρήκα!!Βρήκα αυτόν τον εβραίο robert morningsky ο οποίος έχει αλλάξει το ονομά του σε morning sky (ινδιανικο) και να λέει μια ιστορία τύπου του μεγάλου Ισαακ Ασήμοφ(γαλαξιακή αυτοκρατορία),μπερδευοντάς μέσα τον Δια και αλλους Θεούς,άμα ξέρεις μυθολογία καταλαβαίνεις ότι παπαρολογη και διαστρεβλώνει δαιμονοποιεί! http://www.bibliotecapleyades.net/vida_alien/esp_vida_alien_63.htm
    Αμέσως μετά έπεσα σε αυτήν την τύπισα https://www.youtube.com/watch?v=XKN5-020H9A (εβραία-βουδίστρια http://7thfire.biz/11212012.htm ) η οποία έβριζε τον rombert αλλά μάντεψε,έβριζε και το Έλλην και Χάος καθώς και τον Ελληνικό πολιτισμό,και έλεγε για κάποιον Περσέα ότι είναι βαμπύρ…είχα λιόση στο γέλιο!Να μην μακρηγορώ γοογλαρο Ελλην… και βγαίνουν τα κατοχικά και το Έλλην,διαβάζοντας το Έλλην και τα κατοχικά κατάλαβα ότι θα πέσει κυνήγι!!!!Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση είναι πως μια εβραία δέχεται και τον βουδισμό και όχι τον ΧΡΙΑΣΤΙΑΝΙΣΜΟ-αυτά να τα βλέπουν οι Χριστιανοί,όπως και αυτός εδώ ο παπαρας https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rrtMdQsljJ0 ο οποίος με μίσος μιλάει για τους Έλληνες Θεούς και τον Ελληνορωμαικο κόσμο(άρα τι συμβαίνει και τους Δαιμονοποιούν)…ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ=τι δουλεία έχει ένας κινέζος στα 18-20 απο βουδιστής γίνετε Ιαχωβάς η ότι άλλο σκατά είναι και εκδίδει dvd και βιβλία και μιλάει σε σεμινάρια σαν γνώστης του Ελληνικού πολιτισμού του Εβραικού και του Βουδισμού…είναι δεν είναι καν 30 χρονών(ποίος τον προωθεί??)…ποτέ πρόλαβε(αν δεν ήταν στρατεύμενος απο μικρός-όταν μιλάει για τούς Θεούς παρατηρήστε την χρεία της φώνης και τα μάτια του για να δείτε το μισός του)!!!!!Και απορρίπτει τον Ελληνικό τρόπο σκέψης και εκθιάζει τον ΕΒραικό με τον βουδιστικό και ποσο όμοιοΙ είναι….τότε θυμήθηκα για ένα άρθρο για τον αβραάμ και τους βραχμάνους….οπότε εχω καταλάβει τι παίζει και ότι θα φάμε οι Έλληνες κυνήγι και οτι η ιστορά πάει πιο βαθιά!!!αν δεν βαριέσε κοίτα εδώ στα κατοχίκα τι είχα γράψει και γοογλαρε και διάβασε http://www.katohika.gr/2014/03/ta-onomata-ton-athanaton-tou-olumpou-exoun-sumvolikes-shmasies.html γοογλαρε ενα ενα και θα δεις οτι όλα είναι αλληλένδετα!

    • π² says:

     ΦΙΛΕ ΜΠΑΜΠΗ, ΕΣΥ ΕΙΔΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ, ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ΄ ΟΣΑ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΓΩ ΠΙΘΑΝΟΝ, ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ "ΚΟΥΜΠΩΣΟΥΝ" ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ ΟΣΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΝΟΗΜΑ, ΕΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑ 1988 ΤΗΣ ΟΕΑ (http://www.scribd.com/doc/125985211/1988-%CE%99%CE%91 ή http://ellhnkaichaos.blogspot.gr/2012/01/word.html) ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ.

     ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 5ΑΛΦΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΒΑΣΤΙΚΑΣ ΤΣΕΚΑΡΕ ΑΥΤΟ: http://www.katohika.gr/2012/03/2012_27.html?m=1

     ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: http://ellhnkaichaos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_20.html

     ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΠΑΡΕΠΕΜΨΕΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

     ΦΙΛΙΚΑ ΠΕΤΡΟΣ

     • Μπαμπης Σιμωνιδης says:

      Το λιγότερο σε ευχαριστώ!Δυο μέρες τώρα το διαβάζω,μόλις το περάσω 5-6 φορές ώστε να μπορέσω να το κατανοήσω θα σε ενημερώσω!Μου έδωσαν οι πρώτες 4 σελίδες μια απάντηση στο ερώτημα,Ερμής Τρισμέγιστος=τρις-φορές σοφός ,τρις φορές μέγιστος,ΤΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ!!!!!

 3. Ανώνυμος says:

  Οτιδήποτε αρχαιοελληνικό δαιμονοποιείται για να αποκρύψουν τη γνώση να βγεί στο φώς βλέπε επίσης τετράγαμμα,σπείρα,μαίανδρος…κτλ
  Andre.

 4. Ανώνυμος says:

  ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ…Η ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΦΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ..Η ΟΡΘΗ ΠΕΝΤΑΛΦΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ!!! Xρυσα

 5. Ανώνυμος says:

  ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ… ΕΝΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΜΩΣ, ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ, ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΤΕ.
  I34

 6. Ανώνυμος says:

  με τι εχτιζαν οι αρχαιοι απο ναους μεχρι κοτετσια;
  με αλφα-δι;νο νο νο νο
  ο ευρων κερδιζει διημερο με τον σατανιστη της γειτονιας

 7. Ανώνυμος says:

  Αυτός που πιcτευει δεν χρειάζεται να γνωρίσει. Τα ξέρει όλα..
  Γνώση χρειάζεται αγαπητοί χατζηνεοέλληνες, τίποτε άλλο.
  Όπως είπε και κάποιος πιο πάνω, η άγνοια κυριαρχεί εδώ. Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ανάλυση του θέματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *