09:07 - 09/05/2014

Παρέμβαση μετά τις καταγγελίες για το μέρισμα ΒΙΝΤΕΟ

Παρέμβαση μετά τις καταγγελίες για το μέρισμα. ΒΙΝΤΕΟ

Πιστώθηκε σήμερα (9/5) στους λογαριασμούς 205.912 νοικοκυριών και 75.328 ενστόλων -που υπέβαλαν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα έως τις 3 Μαΐου- το ποσό της πρώτης δόσης, ύψους 133,2 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, τόνισε μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες,..
Γ. Στουρνάρας και Χρ. Σταϊκούρας επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Η Εθνική Τράπεζα ανέφερε, από την πλευρά της, ότι «σε εφαρμογή του Νόμου, το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων».

«Σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο», σημείωνε η ανακοίνωση.
Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης ΒρούτσηςΑναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ξεκίνησε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης και την προβλεπόμενη διαδικασία.

Σήμερα, πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» μέχρι τις 3 Μαΐου, δηλαδή στις πρώτες 17 ημέρες που λειτούργησε το σύστημα υποβολής αιτήσεων, και οι οποίες έγιναν αποδεκτές.

Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε σε αυτούς τους λογαριασμούς ανέρχεται στα 133,2 εκατ. ευρώ.

Με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.
Από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:

§ Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.

§ Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.

§ Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.

§ Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.

§ Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.

§ Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Επίσης, επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, είναι σε διαδικασία ελέγχου.

Παράλληλα, ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων συνεχίζεται, με ικανοποιητικό ρυθμό.

Από τις 4 έως τις 8 Μαΐου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 ημέρες, υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Ενώ ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

Η διαδικασία συνεπώς συνεχίζεται.

Τα κριτήρια συνεχώς αξιολογούνται, με βάση την πορεία των αιτήσεων και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων, ώστε να διατεθεί, στο σύνολό του το κοινωνικό μέρισμα.

Εκπτώσεις στο ύψος του προς διανομή κοινωνικού μερίσματος δεν θα γίνουν.

Όλο το ποσό που προβλέπεται θα δοθεί σε δικαιούχους με όποια βελτίωση των κριτηρίων χρειαστεί.

Επίσης, σήμερα, καταβλήθηκε η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 ενστόλους, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Ενώ, επιπλέον 20 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ενίσχυση των υποδομών για τους άστεγους και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ανασφάλιστων».

skeftomasteellhnika

Loading...

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (4)

  1. Οοοοοοολες οι τράπεζες έκαναν το "λάθος" της κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος ;;;
    Να κάνει λάθος μία τράπεζα ,ας πούμε ότι έγινε λάθος βρε αδερφέ .. Αλλά από πολλές τράπεζες ,δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως λάθος…..

  2. Πολύ απλό εφόσον υπάρχει το ακατάσχετο έπρεπε όλοι οι διευθυντές τραπεζών που έκαναν το λάθος να παρακρατήσουν το ποσόν να είναι στη φυλακή για κατάχρηση και κλοπή….. Απλά καλείς την αστυνομία και τους κατηγορείς για παράνομη παρακράτηση και κλοπή είναι οδηγίες οι οποίες και είχαν προ καιρού ανακοινωθεί από την προστασία του πολίτη……

  3. πως την πάτησα έτσι…..δεν έκανα φορολογική και τώρα δεν μπορώ να πάρω το μέρισμα….κι όσο σκέφτομαι ότι τώρα θα καθόμουν σε μια ξαπλώστρα στον Άγιο Μαυρίκιο, πως έχασα τα 133 ευρώ η χαζή………

  4. Και εγω εκανα και μου εγκριθηκε αλλα σημερα που πηγα στην τραπεζα δεν ειχε σεντς σε αυτη την περιπτωση δεν ξερω τι γινεται ξερει μηπως κανεις αλλος?

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*