«Οδηγείτε σε κλιμάκωση και εκτροπή στο Αιγαίο» – Αβραμόπουλος προς Τούρκο υπουργό Άμυνας

«Οδηγείτε σε κλιμάκωση και εκτροπή στο Αιγαίο» – Αβραμόπουλος προς Τούρκο υπουργό Άμυνας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ στο περιθώριο της Συνόδου του Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ο Αβραμόπουλος είπε στον Γιλμάζ ότι τα όσα πράττει η στρατιωτική μηχανή της Τουρκίας στο Αιγαίο οδηγούν την κατάσταση σε εκτροπή. Κάτι το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί όπως είπε ο Αβραμόπουλος.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ από την πλευρά του έκανε…τον γερμανό! Μίλησε για το Αιγαίο σαν να μην γνωρίζει τίποτα απολύτως για όσα προκαλούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στις οποίες τυγχάνει να είναι πολιτικός προϊστάμενος.

Αναφέρθηκαν όπως είπαν και οι δύο στα θέματα του Αιγαίου. Και στην υφαλοκρηπίδα. Χωρις βέβαια να γίνει συζήτηση επί της ουσίας . Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι όλα αυτά θα απασχολούν τις δύο χώρες χρόνια και ότι σ΄ αυτό το διάστημα δεν πρέπει να υπάρχει ένταση η οποία εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Δημήτρης Αβραμόπουλος:


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ήταν μια μικρής διάρκειας, αλλά πάρα πολύ σημαντική συνάντηση, γιατί είχαμε την ευκαιρία, πρώτα από όλα, να ανανεώσουμε την αμοιβαία επιθυμία να συνεργαστούμε.

Και βέβαια, το κυριότερο, να δώσουμε τέλος σε μια μικρή περίοδο έντασης, η οποία παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό και η οποία ενδεχομένως να μας οδηγούσε εκτός πορείας, με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις μας και που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη πριν από ένα περίπου χρόνο.

Ένα είναι σίγουρο: θέλουμε να δουλέψουμε για την εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας. Οι δυο χώρες να συνεργαστούμε, ώστε σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία να λειτουργήσουμε από κοινού ως παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε άλλα διμερή θέματα, που σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα και με όλα αυτά. Δεν είμαστε εδώ όμως εμείς για να τα λύσουμε. Αυτά θα πάρουν το χρόνο τους και σε κάποια στιγμή, είμαι βέβαιος ότι θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων, και βέβαια τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση.

Είμαστε δυο γειτονικοί λαοί, έχουμε πάρα πολλά σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και με πολιτισμένο τρόπο μπορούμε να βρούμε και λύση σε όσα έχουμε καταλήξει ότι υπάρχουν μεταξύ μας όλον αυτό τον καιρό.

Θέλω να πιστεύω ότι το μέλλον είναι πολύ αισιόδοξο και συνεργασίες σαν και αυτές, τόσο ανάμεσα στα δύο υπουργεία, αλλά και διαπροσωπικές, με αποφασιστικότητα να συνεργαστούμε από κοινού για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και συνεργασίας, θα ανοίξουν νέους δρόμους για τους δυο λαούς μας, που ήδη έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα.

Και όπως γνωρίζετε, έχουν αναπτυχθεί και οι οικονομικές και οι επενδυτικές και οι εμπορικές σχέσεις. Και βεβαίως πεδίον στο οποίο απεδείχθη αυτό, είναι το πεδίο του τουρισμού όπου πέρσι 1.500.000 Τούρκοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα και φέτος αναμένονται περίπου 2.500.000 Έλληνες και Τούρκοι να ανταλλάξουν επισκέψεις.

Αυτό το κλίμα, λοιπόν, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί στο όνομα του κοινού μας σκοπού, που είναι να υπηρετήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Ευχηθήκαμε, τέλος, να βρεθεί λύση και στο Κυπριακό. Και όπως χαρακτηριστικά είπα και στον κ. Γιλμάζ, την ώρα που το Κυπριακό θα λυθεί, τότε θα απελευθερωθεί μια τεράστια ενέργεια επ’ ωφελεία των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Και πάλι τον ευχαριστώ για τη σημερινή μας συνεργασία και βεβαίως αποδέχτηκα την πρόσκλησή του να τον επισκεφτώ σύντομα στην Τουρκία και στη συνέχεια ο κύριος Γιλμάζ να επισκεφτεί και αυτός την Αθήνα.

Ισμέτ Γιλμάζ:

Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, και για χρόνια, έχουμε ζήσει φιλικά και αδελφικά. Υπάρχουν βέβαια προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η υπάρχουσα ατμόσφαιρα, μας λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους.

Και στα βόρεια και στα νότια των δύο χωρών, υπάρχει κρίση. Την Ελλάδα και την Τουρκία πρέπει να τις μετατρέψουμε σε μια νησίδα σταθερότητας και ειρήνης. Το Αιγαίο Πέλαγος πρέπει να το μετατρέψουμε σε μια θάλασσα ειρήνης: να μην είναι μια θάλασσα που δημιουργεί προβλήματα, αλλά μια θάλασσα που να διασφαλίζει και για τις δύο χώρες την ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας τους και στην επίτευξη ευημερίας.

Οι πιο ισχυρές σχέσεις είναι αυτές μεταξύ των λαών, και όταν αυτές έχουν φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο, οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώνουν τις επιθυμίες τους. Αυτών λεχθέντων, το περασμένο έτος περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα και φέτος περισσότεροι από δύο εκατομμύρια αναμένεται να την επισκεφθούν. Τουρίστες και από την Ελλάδα επισκέπτονται την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορές ανάμεσά στους λαούς μας είναι πολύ λίγες, ότι πολύ περισσότερα είναι τα κοινά μας σημεία και σε εμάς εμπίπτει να τα αναδεικνύουμε.

Εμείς λέμε: τώρα είναι η στιγμή της σταθερότητας και της ειρήνης. Σήμερα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσά μας. Προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτά.

Εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε πολύ σύντομο χρόνο, και παρέχουμε την υποστήριξή μας, όπως και η ελληνική πλευρά. Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας.

Σε παλαιότερες εποχές, χώρες που πολέμησαν μεταξύ τους για τριάντα – πενήντα χρόνια, ήλθαν πιο κοντά και σήμερα συμπεριφέρονται σαν να είναι ένα κράτος. Ανάμεσα στις χώρες μας, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πιο εύκολο να έλθουν πιο κοντά και υπάρχει δυνατότητα οι δύο λαοί να εργαστούν από κοινού.

Προσκάλεσα τον αξιότιμο κύριο Υπουργό στην Τουρκία, κι εκείνος αποδέχθηκε την πρόσκληση και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.

Θεωρούμε ότι μας βαραίνει η ευθύνη να προωθήσουμε ακόμη περαιτέρω την υφιστάμενη σχέση φιλίας. Εμείς στις επόμενες γενεές, θέλουμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη μια πολύ καλύτερη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Loading...

16 thoughts on “«Οδηγείτε σε κλιμάκωση και εκτροπή στο Αιγαίο» – Αβραμόπουλος προς Τούρκο υπουργό Άμυνας

  • Ανώνυμος says:

   Αυτη η ηττοπαθεια και η μιζερια καποιων (οι οποιοι, βεβαιως, γραφουν με αυτα τα λεγομενα greeklish, οχι τυχαια) ειναι αποτελεσμα μεγαλης προσπαθειας των πολιτικων και των συνεργατων τους.
   Κυριοι ευτυχως για την πατριδα, ειμαστε αρκετοι, ωστε να τα βαλουμε με τον οποιοδηποτε. Ειμαστε ηρεμοι, ησυχοι, δε μας βλεπετε, δε μας ακουτε, αλλα οταν ερθει η ωρα θα βγουμε μπροστα.
   Αυτα για να μην λεει ο καθενας με τοση ευκολια κουβεντες ελεεινες του τυπου "θα μας παρουνε".
   ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΑΣΟΥΝΕ Τ` @ΡΧΙΔΙ@, ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ & ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    • Ανώνυμος says:

     ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΩ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΜΙΛΑΣ.. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.
     ΚΑΙ ΚΟΨΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ GREEKLISH!

   • Ανώνυμος says:

    ''Κυριοι ευτυχως για την πατριδα, ειμαστε αρκετοι, ωστε να τα βαλουμε με τον οποιοδηποτε. Ειμαστε ηρεμοι, ησυχοι, δε μας βλεπετε, δε μας ακουτε, αλλα οταν ερθει η ωρα θα βγουμε μπροστα.''

    ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ !!!

    ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΊ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ

    ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

    ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

    Η ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ,

    ΜΑΣ ΕΞΥΗΡΕΤΕΙ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ..

    ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΦΙΔΙΑ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ.

    ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΤΕΣ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ

    ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ.

    ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ''

    (διαπραγματέυσεις κ γραβάτες,εδώ δεν χωράνε)

    ισως έρθει η ώρα να επιβεβαιώσουν και νεότεροι αυτά που άκουσαν
    απο τους παππούδες τους. δείτε παρακάτω:

    http://www.youtube.com/watch?v=PaKimob4WC0

    http://www.youtube.com/watch?v=cfWiID8Jelk

    sket original

 1. Ανώνυμος says:

  Ο Γιλμάζ του τα λέει…
  …"Υπάρχουν βέβαια προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η υπάρχουσα ατμόσφαιρα, μας λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους"…

  Ο Δημήτρης κάνει ότι δεν καταλαβαίνει… και συνεχίζει την στείρα ξύλινη πολιτική γλώσσα π.Μ. (προ Μνημονίου)…

  …"Ένα είναι σίγουρο: θέλουμε να δουλέψουμε για την εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας"….

  Οστόσο ο Δημήτρης έχει πάθει και μια επιλεκτική αμνησία όσο αφορά την Συνθήκη της Μαδρίτης 1997… ενώ στην διπλωματική γλώσσα που γνωρίζει πολύ καλά… δίνει χώρο πολιτικής και μόνο, διευθέτησης του Αιγαίου, όταν λέει: …"Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων, και βέβαια τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση"…

  Ο Δημήτρης με την λέξη "εκτροπή" εννοεί πολιτική εκτροπή, από τυχών θερμό επισόδειο στο Αιγαίο! Η δε πολιτική εκτροπή… μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση… και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανένας! Εκεί ακριβώς ταιριάζει η φράση του Δημήτρη: …"Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων"… …"με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις μας και που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη πριν από ένα περίπου χρόνο"…

  Όποιος λοιπόν είδε τι έγινε στην Θράκη, στις εκλογές τις 25/5/2014…. καταλαβαίνει ότι αυτές οι "κατευθύνσεις" που λέει ο Δημήτρης… είναι συμφωνημένες και από τις δύο πλευρές… πριν από ένα χρόνο, στην Κωνσταντινούπολη!!!! Εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, τι δεν καταλαβαίνεις;

  Τι να γράφω ρε συ Δημήτρη; Αφού σας έδωσαν στην τελευταία εκλογική αναμέτριση 22% και όχι 2%… τότε καλά μας κάνετε!!! Μόνο μια παράκληση… να μας το κάνετε ποιο γρήγορα και καλύτερα.

  Αυτά.

 2. Ανώνυμος says:

  "Οδηγείτε σε κλιμάκωση και εκτροπή στο Αιγαίο"

  Αυτό πάλι που ακριβώς είναι στις αναλυτικές δηλώσεις; Πάλι ανακαλύπτετε νέα ενώ δεν υπάρχουν;

 3. Ανώνυμος says:

  ξεπουληστε την ΕΛΛΑΔΑ ρε προδοτες αφηστε τους μογγολους να ερθουν πιο κοντα μας λες και 400 χρονια που ηταν εδω δεν ηταν αρκετα, να θυμαστε ομως η ΕΛΛΑΣ δεν σας ανηκει ουτε καν σε εμας ειμαστε φιλοξενουμενοι εδω σ'αυτη την εβλογημενη χωρα η οποια ειναι ΙΔΕΑ ασχετοι

 4. endeka eleven says:

  Το ποδι πανω στο αλλο, η αναπαυτικη βαριεστημενη σταση του χαι ελληνα διπλωματη εναντι του επαγγελματικα σωστα στημενου τουρκου ομολογου, αποδεικνυουν το επιπεδο που εκπροσωπει και δυστυχως χαντακωνει τη χωρα.

 5. piter kallas says:

  Υπάρχει και ένα άλλο πρόβημα και σοβαρό μάλιστα..
  Το πρόβλημα που στέκεται απέναντι στον όποιο πατριώτη.
  Οταν ξεκινάει να εκδειώξει τον εξωτερικό εχθρό πέφτει πάνω στον ''αντιφα''
  Οταν ξεκινάει να κάνει στάση στο προδοτικό κράτος πέφτει πάλι πάνω του..
  Είναι ο ποιό'' ιδεολόγος και συνειδητοποιημένος'' απ'όλους (πιστεύει) ..
  Κάτω από την συνειδητότητά του ρέει όμως οχετός…
  Γιατί την συνειδητότητά του την έχει για πλυντήριο..

  Αυτόν τον αστείο ομαδοποιημένο τύπο ..
  Που δεν αντέχει να ονομάσει τον εαυτό του αντι Ελληνα και τον βαφτίζει ''αντιφα''
  Αυτόν τον μαλακοπίτουρα τον αντικοινωνικό που μισεί του θανατά ότι βρίσκεται κοντά του και τον περιβάλει..
  και γεννήθηκε στην Ελλάδα…

 6. endeka eleven says:

  Θυμαστε τοτε που για να πει οχι στον καραμανλη τον αναγκασε να του κανει το τραπεζι και εκει του λεει οχι χοντρελο δε μπορω. Τι ειν τουτος. Τρωγοπινει και πληρωνεται για να μας δουλευει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *