ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Οικολογικό ψυγείο χωρίς ηλεκτρισμό !!!

ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Οικολογικό ψυγείο χωρίς ηλεκτρισμό !!!

Ο Mohammed Bah Abba εφεύρε τη συσκευή το 1995 και βραβεύτηκε με Rolex Laureate (Rolex Awards for Enterprise) το 2000 για την ανάπτυξη του συστήματος συντήρησης/ψύξης «δοχείου-σε-δοχείου». (Βέβαια τέτοια πήλινα δοχεία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες το καλοκαίρι).


Το ψυγείο «δοχείο σε δοχείο», είναι μια συσκευή ψύξης που κρατά τα τρόφιμα δροσερά χωρίς ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την ψύξη που δημιουργεί η εξάτμιση του νερού.

Κατασκευάζεται με την τοποθέτηση ενός πήλινου δοχείου μέσα σε ένα μεγαλύτερο πήλινο δοχείο, με βρεγμένη άμμο αναμεταξύ τους και με ένα υγρό ύφασμα στο πάνω μέρος. Όταν το νερό εξατμίζετε τραβά τη θερμότητα προς τα έξω και δροσίζει το εσωτερικό, επιτρέποντας στα τρόφιμα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό δοχείο να διατηρηθούν φρέσκα, για πολύ περισσότερο καιρό σε ένα καυτό, ξηρό κλίμα. Πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ξηρό, αερισμένο χώρο, για να εξατμιστεί το νερό αποτελεσματικά προς τα έξω.

Το ψυγείο «δοχείο σε δοχείο» ξανασχεδιασμένο από τον Ricky Willems

Οι προτεινόμενες βελτιώσεις είναι σχεδόν τόσο απλές όσο η έννοια της εξατμιστικής ψύξης. Επιδιώξαμε κυρίως να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε το ποσό εξάτμισης νερού στη συσκευή και να αυξήσουμε τη μόνωση του σχεδίου. Η δυνατότητα του συστήματος να χρησιμοποιήσει καλύτερα την δροσερή άμμο έχει επίσης αυξηθεί, με την προσθήκη των κορυφογραμμών στο εσωτερικό δοχείο, οι οποίες βοηθούν στη βύθιση της θερμότητας από το εσωτερικό δοχείο στην πιο δροσερή άμμο.

Το ποσό της εξάτμισης αυξήθηκε από την προσθήκη των εξατμιστικών διεξόδων στο εξωτερικό δοχείο. Οι διέξοδοι αυξάνουν την περιοχή επιφάνειας του εξωτερικού κεραμικού δοχείου και την περιοχή επιφάνειας της άμμου, μέσω της οποίας το νερό μπορεί να εξατμίσει.

Αφού «η αποδοτικότητα (ενός εξατμιστικού) συστήματος ψύξης εξαρτάται από τον αέρα που κινείται» (Bucklin, Ρ. Α. 1993), ο βαθμός ψύξης πρέπει να αυξηθεί αισθητά με αυτήν την προσθήκη.

Δείτε την κατασκευή και λειτουργία του στην πράξη

Πηγές:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pot-in-pot_refrigerator

http://www.globalgiving.com/pr/1900/proj1806a.html

Διαβάστε ακόμη: Πως ψύχεται το νερό το καλοκαίρι

ΠΗΓΗ

Loading...

3 thoughts on “ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Οικολογικό ψυγείο χωρίς ηλεκτρισμό !!!

 1. Ανώνυμος says:

  Αυτό που έχω καταλάβει τελικά είναι το εξής:

  Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις στα δύσκολα που έρχονται δεν είναι να μαζέψεις χρυσό, δεν είναι να μαζέψεις φαϊ, δεν είναι να μαζέψεις νερό,

  ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ή τουλάχιστον να θυμάσαι τις βασικές γνώσεις και νόμους φυσικής που έμαθες στο λύκειο……

  Δηλαδή να είσαι ο Μαγκάϊβερ ……..

 2. Ανώνυμος says:

  ΜΑ ΠΟΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ 1995?????
  ΕΜΕΝΑ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΗΞΕΡΕ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΠΟΤΕ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ.
  ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΘΑΨΕΙΣ ΣΤΗ ΓΗ ΠΥΘΑΡΙΑ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤ ΑΜΠΕΛΙ ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΝΤΥΝΕ ΜΕ ΜΑΛΛΙΝΟ ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΕ ΒΡΕΓΜΕΝΟ. ΕΤΣΙ ΕΜΕΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΚΡΥΟ.

  αναστασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *