ΒΟΜΒΑ από Ζιν: Η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα πρωτογενές πλεόνασμα…λαθος οσα λενε τα καναλια

ΒΟΜΒΑ από Ζιν: Η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα πρωτογενές πλεόνασμα…λαθος οσα λενε τα καναλια

Με βασικό επιχείρημα την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ξεκινούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους…


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα έμμεσο κούρεμα του δημοσίου χρέους που θα προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 30 σε 50 χρόνια αλλά και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια.

Το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε κινήσεις που θα ανακουφίζουν την Ελλάδα από το βάρος του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εκπλήρωνε τον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πριν από δύο εβδομάδες η Eurostat επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε τον όρο αυτό, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Αυταπάτη το πλεόνασμα;

Εντούτοις η επίτευξη ή όχι του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα αρκετά διαφιλονικούμενο ζήτημα στις τάξεις των οικονομολόγων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μια «αυταπάτη» της Αθήνας που έχει τις ευλογίες της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όταν εξαιρείς έναν σημαντικό αριθμό δαπανών, πετυχαίνεις πάντα πλεόνασμα, υποστηρίζει, για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου Χανς – Βέρνερ Ζιν. Σε δηλώσεις του προς την Deutsche Welle ο γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνει: «Η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα πρωτογενές πλεόνασμα, πρόκειται για μια πληροφορία που διαδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης και η οποία είναι λανθασμένη».

Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, «η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα. Για τη δική του συνεισφορά όμως το ΔΝΤ δεν συνυπολογίζει ένα μέρος του ελλείμματος. Αυτός όμως είναι ο ορισμός του ΔΝΤ και όχι της Eurostat ή άλλων στατιστικών υπηρεσιών». Στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή δεν υπολογίζει μόνη της πρωτογενή πλεονάσματα και ελλείμματα των χωρών μελών. Το έργο αυτό αναλαμβάνουν άλλοι θεσμοί, όπως η Κομισιόν ή το ΔΝΤ. Στη δε περίπτωση της Ελλάδας εξαιρέθηκαν τα 20 δισεκ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό είναι που επικρίνεται από πολλούς ειδικούς.

Επιστροφή στην ανάπτυξη

Το τελευταίο διάστημα βέβαια η Κομισιόν τείνει να παρουσιάζει μια θετική εικόνα της Ελλάδας, προβλέποντας μάλιστα ένα αξιοσημείωτο comeback. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το 2014 η Ελλάδα θα εξέλθει από την ύφεση, σημειώνοντας ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,6 %. «Η ανάκαμψη της ευρωζώνης μπορεί να συμβάλει στην αναθέρμανση στις εξαγωγές προϊόντων», αναφέρει η Επιτροπή στις προβλέψεις της που παρουσίασε χθες Δευτέρα.

Το 2015 μάλιστα η ελληνική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμούς 2,9%. «Σε αυτό αναμένεται αν συμβάλουν τόσο οι επενδύσεις όσο και η ιδιωτική κατανάλωση», επισημαίνεται στη σχετική πρόγνωση. Η ανεργία όμως συνεχίζει να υποχωρεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς: από το 27,4 % φέτος θα υποχωρήσει στο 24 % την ερχόμενη χρονιά. Στα ύψη παραμένει την ίδια ώρα και το χρέος: φέτος θα κυμανθεί στο 177,2% του ΑΕΠ και του χρόνου αναμένεται να υποχωρήσει στο 172,4%.

Loading...

13 thoughts on “ΒΟΜΒΑ από Ζιν: Η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα πρωτογενές πλεόνασμα…λαθος οσα λενε τα καναλια

 1. Ανώνυμος says:

  Προφανώς κάποιοι Γερμανοί είναι τίμιοι άνθρωποι… θέλουν να τα έχουν καλά με την συνείδηση τους… και λένε κάποιες αλήθειες… :^D^: σε έναν λαό που του αρέσουν τα ψέματα!

  Αυτά.

  • Ανώνυμος says:

   Το ότι το συμφέρον του είναι να χρεωκοπήσει η Ελλάδα -και επίσημα- δεν σημαίνει ότι είναι τίμιος.
   Σιγά μη στεναχωρήθηκε ο Χανς για τους Έλληνες και το έχει και βάρος στη… συνείδησή του

 2. Ανώνυμος says:

  ΚΑΘΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑ ΓΙΑΤΙ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΠΛΕΩΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΓΠ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΕΙΩΤΟ ΤΑ ΓΕΡΩΝΤΑΚΙΑ ΝΑ ΧΤΗΠΑΝΕ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑΜΑΣ ΕΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΨΗΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΠΟΣΟΣ ΜΕ ΝΥΑΖΕΙ ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΠΑΘΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1973

 3. Ανώνυμος says:

  ετσι ακριβώς υπολογίζει η κυβέρνηση και τα "πλεονάσματα' των νοικοκυριών….χωρίς να επιτρέπει να αφαιρεθει σχεδόν καμία δαπάνη…επιβάλλοντας φορολογία βάση τεκμηρίων δηλ. πλασματικών εσόδων…τα έσοδα είναι ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΑ και οι φόροι φτάνουν στα ύψη…

 4. Ανώνυμος says:

  ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΡΜΟΝΟΥ Ο ΖΙΝ ΒΛΕΠΕ ΜΟΥΣΙ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΤΑΚΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΩΝ ΜΟΡΜΟΝΩΝ

 5. Ανώνυμος says:

  καλα φιλαρακι με το παραξενο μουσακη,φευγω τωρα και παω τρεχατος να ενημεροσω τον αδωνιδακαι την παρεα του ,και θα δεις τι εχεις να παθεις!!!!!!!!!!!!

 6. Ανώνυμος says:

  Γιαυτο και …. "Καποια μερα του καλοκαιριου, θα ξυπνησουμε και θα ακουσουμε …..κλπ"
  Γερων Νεκταριος

 7. Ανώνυμος says:

  Οχι ρε γαμωτο!!!Μουφα το προτωγενες πλεονασμα?Τι μου λετε τωρα?Πεφτω απο τα συννεφα………….

 8. Ανώνυμος says:

  ΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΩΓΑΜΠΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ Ο ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΑΣΟΚ;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ( ΕΤΣΙ ΣΠΛΑ ).

 9. μπλακ-αης says:

  Ο πολιτικος απατεωνας παλι προσπαθει να εξαπατησει
  ΠΡΟΣΕΧΤΕ ΤΟΝ

  Ο πολιτικος κακουργος παλι προσπαθει να επιβαλει
  ΠΡΟΣΕΧΤΕ ΤΟΝ

  Ουτε ο ενας ουτε και ο αλλος πρεπει να συνεχισουν να διοικουν την ΕΛΛΑΣ
  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΔΟΣΙΑ

  Καλλιτερα να υπολογησουμε στην ψηφιση μικρων πολιτικων κομματων
  ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ

  Το παλαιο συστημα πρεπει να ξεβρακωθει και να γυμνωθει απο την ψηφο
  ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ

  Αν παρακολουθησατε την συνεντευξη του πολιτικου απατεωνα
  ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΑΤΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

  Αν παρακολουθησατε τις δηλωσεις του πολιτικου κακουργου
  ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΑΤΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

  Αν παρακολουθατε την ροη των νερων του …Μπομπολενιου "ποταμιου"
  ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΔΙΑΓΝΩΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ

  Αν παρακολουθειτε την πορια του νεοπασοκικου σουρφετου που Τσιριζει
  ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

  Επειδη λοιπον δεν αξιος κανενας για να μας γαργαλαει δουλευοντας μας
  ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟ

  Δινοντας χρονο ωστε να προετοιμαζεται η Νεα πολιτικη εξουσια
  ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ
  """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *