ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 29 Αυγούστου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

★ PREMIUM · Η Βενεζουέλα ξαναμοιράζει τον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, τα 65 δισ. βαρέλια και η μάχη για τον Ορινόκο

· Κατοχικά Νέα

Τι συμβαίνει όταν η χώρα με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο περνά από δεκαετίες απομόνωσης, κυρώσεων και κρατικού ελέγχου σε ένα καθεστώς όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διεκδικούν μακροχρόνια πρόσβαση σε δεκάδες δισεκατομμύρια βαρέλια;

Στις 28 Αυγούστου 2026 ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε συμφωνία που, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τους δίνει πλειοψηφική πρόσβαση ή έλεγχο πάνω σε περίπου 65 δισ. βαρέλια βενεζουελάνικων αποθεμάτων. Η ανακοίνωση ήρθε μόλις μία ημέρα μετά από ένα κρίσιμο πακέτο αλλαγών της OFAC, με το οποίο χαλάρωσαν σημαντικοί περιορισμοί για συναλλαγές με το πετρελαϊκό και εξορυκτικό σύστημα της Βενεζουέλας. Την ίδια ώρα, η Chevron βρίσκεται κοντά σε νέα συμφωνία που θα της δώσει μεγαλύτερο επιχειρησιακό έλεγχο και πρόσβαση σε πρόσθετα κοιτάσματα στον Ορινόκο.

Το γεγονός είναι μεγάλο όχι μόνο επειδή αφορά τεράστιο όγκο πετρελαίου. Είναι μεγάλο επειδή ακουμπά ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ, τον ΟΠΕΚ, την Κίνα, τις αμερικανικές εκλογές, τις τιμές βενζίνης, τα βαριά διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού και την ίδια την πολιτική αρχιτεκτονική της Λατινικής Αμερικής.

Σημαντική διάκριση: οι πλήρεις νομικές και εμπορικές λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Άρα πρέπει να ξεχωρίσουμε προσεκτικά τρία επίπεδα: τι έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα έγγραφα, τι έχει ανακοινωθεί πολιτικά και τι παραμένει εκτίμηση ή διαπραγμάτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η είδηση της 28ης Αυγούστου: τι ακριβώς ανακοινώθηκε

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προχωρούν σε συμφωνία για την απόκτηση πλειοψηφικού ελέγχου ή πρόσβασης σε περίπου 65 δισ. βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων της Βενεζουέλας. Η βενεζουελάνικη μεταβατική κυβέρνηση της Ντέλσι Ροντρίγκες στήριξε την πρωτοβουλία, παρουσιάζοντάς την ως μοχλό για περίπου 100 δισ. δολάρια ιδιωτικών επενδύσεων και έως 209 δισ. δολάρια φορολογικών εσόδων σε βάθος χρόνου.

Εδώ χρειάζεται ακρίβεια. Το 65 δισ. βαρέλια δεν σημαίνει ότι 65 δισ. βαρέλια αλλάζουν ιδιοκτησία αύριο το πρωί. Το Reuters αναφέρει ότι το σχέδιο αφορά μακροχρόνια πρόσβαση και ανάπτυξη συγκεκριμένων πεδίων, με πιθανό μοντέλο leasing και μελλοντικών δημοπρασιών. Επομένως πρόκειται για δικαιώματα ανάπτυξης, εμπορικής εκμετάλλευσης και πρόσβασης, όχι για μεταφορά του φυσικού πόρου έξω από τη βενεζουελάνικη επικράτεια.

Το άλλο κρίσιμο σημείο είναι ότι η συμφωνία δεν εμφανίζεται σε κενό. Στις 27 Αυγούστου, η αμερικανική OFAC εξέδωσε αναθεωρημένες General Licenses 46D, 47B, 48C, 50C, 51C, 52B, 54B και 61A. Αυτές καλύπτουν μεταξύ άλλων πετρέλαιο, πετροχημικά, diluents, υπηρεσίες, πετρελαϊκές δραστηριότητες, PDVSA, ορυκτά και τηλεπικοινωνίες.

Τι άλλαξε νομικά στις 27 Αυγούστου

Η FAQ 1267 της OFAC είναι ίσως πιο αποκαλυπτική από έναν πολιτικό λόγο. Αναφέρει ότι από τις 27 Αυγούστου οι συμβάσεις που επιτρέπονται από συγκεκριμένες General Licenses δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να υπάγονται στο δίκαιο κάποιας αμερικανικής πολιτείας. Η ίδια η OFAC εξηγεί ότι η αλλαγή έγινε ως απάντηση σε επενδυτικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας από τον Ιανουάριο του 2026.

Ωστόσο η FAQ 1268 διατηρεί έναν ισχυρό μηχανισμό εξωτερικού ελέγχου: οι διαφορές που προκύπτουν από τέτοιες συμβάσεις πρέπει να επιλύονται στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία ή στη Σιγκαπούρη. Δηλαδή το νομικό πλαίσιο ανοίγει, αλλά η ασφάλεια των ξένων επενδυτών εξακολουθεί να δένεται με διεθνείς δικαιοδοσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί ο Ορινόκο είναι τόσο σημαντικός

Η Βενεζουέλα δεν είναι απλώς μία ακόμη πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Η U.S. Energy Information Administration καταγράφει περίπου 303 δισ. βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων, περίπου 17% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στη ζώνη βαρέος και υπερβαρέος αργού του Ορινόκο.

Αυτό όμως δημιουργεί και την πρώτη μεγάλη παρεξήγηση. Τεράστια αποθέματα δεν σημαίνουν αυτόματα τεράστια παραγωγή. Το βενεζουελάνικο αργό είναι βαρύ, συχνά υψηλού ιξώδους και απαιτεί diluents, ειδικό εξοπλισμό, αναβαθμιστές, αγωγούς, σταθερή ηλεκτροδότηση, εξειδικευμένο προσωπικό και τεράστια κεφάλαια.

Η EIA σημειώνει ότι, παρά τα γιγαντιαία αποθέματα, η Βενεζουέλα παρήγαγε μόλις περίπου 0,8% της παγκόσμιας παραγωγής αργού το 2023. Οι αιτίες είναι γνωστές: χρόνια υποεπένδυση, φθορά των υποδομών της PDVSA, απώλεια τεχνικού προσωπικού, κυρώσεις, περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαιο και επιχειρησιακή δυσλειτουργία.

Γι’ αυτό η νέα συμφωνία δεν πρέπει να διαβάζεται ως «οι ΗΠΑ βρήκαν φθηνό πετρέλαιο και τελείωσε». Το πραγματικό ερώτημα είναι αν μπορούν να μετατρέψουν ένα τεράστιο γεωλογικό απόθεμα σε σταθερή, εμπορεύσιμη ροή εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Το σχέδιο των 17 πεδίων και η επιστροφή των αμερικανικών εταιρειών

Στις 27 Αυγούστου το Reuters ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον και το Καράκας διαπραγματεύονταν πρόσβαση σε 17 προσδιορισμένα πετρελαϊκά πεδία, τόσο σε νέες περιοχές του Ορινόκο όσο και σε ώριμα κοιτάσματα γύρω από τη λίμνη Μαρακαΐμπο. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονταν ήταν leasing και στη συνέχεια ανταγωνιστικές διαδικασίες για την κατανομή πεδίων σε αμερικανικές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, η Chevron βρίσκεται στο επίκεντρο. Το Reuters μετέδωσε στις 28 Αυγούστου ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να μεταφέρει υφιστάμενες κοινοπραξίες στο νέο νομικό πλαίσιο και να αποκτήσει αυξημένο επιχειρησιακό έλεγχο, με επέκταση του Petropiar προς το γειτονικό Ayacucho 8 στον Ορινόκο.

Δεν είναι η πρώτη κίνηση. Ήδη από τον Απρίλιο η Chevron είχε συμφωνήσει σε asset swap που θα αύξανε τη συμμετοχή της στο Petroindependencia έως 49%, ενώ Shell, Repsol και Eni έχουν επίσης κινηθεί για νέα projects φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η εικόνα είναι σαφής: το 2026 εξελίσσεται σε έτος επανεισόδου του διεθνούς κεφαλαίου στη Βενεζουέλα.

Σχετικό Katohika: Η Βενεζουέλα δεν έχει μόνο πετρέλαιο – Οι σπάνιες γαίες και η μεταλλευτική ζώνη Ορινόκο.

Γιατί οι ΗΠΑ χρειάζονται ειδικά το βενεζουελάνικο βαρύ αργό

Ένα από τα λιγότερο κατανοητά στοιχεία αυτής της ιστορίας είναι η τεχνική συμβατότητα. Πολλά διυλιστήρια στην αμερικανική Ακτή του Κόλπου έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται βαριά και όξινα crude blends. Η EIA σημειώνει ότι πριν από τις κυρώσεις οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βενεζουελάνικου αργού, ακριβώς επειδή το συγκεκριμένο πετρέλαιο ταιριάζει στο refinery configuration της περιοχής.

Η επιστροφή του βενεζουελάνικου crude μπορεί λοιπόν να μειώσει την ανάγκη για ορισμένες άλλες βαριές ποικιλίες και να αυξήσει την ευελιξία των αμερικανικών διυλιστηρίων. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα σε περίοδο όπου οι παγκόσμιες ροές πετρελαίου επηρεάζονται από τον πόλεμο γύρω από το Ιράν και τη διαταραχή στα Στενά του Ορμούζ.

Το Katohika έχει ήδη αναλύσει το ευρύτερο ενεργειακό περιβάλλον: Το πετρέλαιο του πλανήτη περνά πλέον μέσα από πολέμους: το 43% της παραγωγής σε ζώνες σύγκρουσης.

Το μεγάλο ερώτημα: μπορεί πράγματι να αυξηθεί γρήγορα η παραγωγή;

Εδώ πρέπει να είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί από την πολιτική ρητορική. Το να ανακοινωθούν 65 δισ. βαρέλια «υπό ανάπτυξη» δεν σημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά θα δει απότομα εκατομμύρια νέα βαρέλια την ημέρα.

Για να αυξηθεί ουσιαστικά η παραγωγή χρειάζονται:

  • επισκευή και αντικατάσταση εξοπλισμού σε γερασμένες εγκαταστάσεις,
  • σταθεροποίηση της ηλεκτροδότησης,
  • νέες γεωτρήσεις και workovers,
  • diluents για το υπερβαρύ αργό,
  • αναβάθμιση αγωγών και export terminals,
  • επιστροφή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού,
  • μακροχρόνια νομική ασφάλεια για επενδυτές,
  • δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίου.

Οι ίδιες οι αγορές το γνωρίζουν. Γι’ αυτό οι αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό οποιαδήποτε ιδέα ότι η Βενεζουέλα μπορεί να μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμο «διακόπτη» τιμών. Το upside είναι τεράστιο, αλλά η χρονική κλίμακα είναι πολυετής.

Το συνταγματικό αγκάθι: ποιος μπορεί να ελέγχει τα κοιτάσματα;

Το Reuters επισημαίνει ότι το σχέδιο μπορεί να συναντήσει συνταγματικά και νομικά εμπόδια επειδή το υφιστάμενο βενεζουελάνικο πλαίσιο περιορίζει την ξένη κυριότητα επί των υδρογονανθρακικών πόρων. Αυτό είναι κρίσιμο. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κυριότητα του υπεδάφους και στον επιχειρησιακό έλεγχο, concession, leasing ή production-sharing δικαιώματα.

Άρα όταν πολιτικοί χρησιμοποιούν τη φράση «έλεγχος των αποθεμάτων», ο αναγνώστης δεν πρέπει να την ερμηνεύει αυτόματα ως κυριότητα. Η τελική μορφή θα φανεί μόνο όταν δημοσιοποιηθούν πλήρεις συμβάσεις, εταιρικές συμμετοχές, δημοπρασίες και όροι φορολόγησης.

Η πιθανή ρήξη με τον ΟΠΕΚ

Η Βενεζουέλα είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ και ιστορικά είχε τεράστιο συμβολικό βάρος στον οργανισμό. Το Reuters ανέφερε ότι στο πλαίσιο της νέας ευθυγράμμισης με την Ουάσινγκτον έχει εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τον ΟΠΕΚ.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένη απόφαση εξόδου. Πρόκειται για σενάριο που έχει τεθεί στις διαπραγματεύσεις. Αν όμως υλοποιηθεί, θα έχει διπλό αποτέλεσμα: γεωπολιτικό και εμπορικό. Μια Βενεζουέλα έξω από τους περιορισμούς παραγωγής του ΟΠΕΚ θα μπορούσε, θεωρητικά, να επιδιώξει επιθετικότερη αύξηση παραγωγής όταν οι υποδομές το επιτρέψουν.

Αυτό θα δημιουργούσε πίεση στις σχέσεις με Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη που βασίζονται στη διαχείριση προσφοράς για σταθεροποίηση τιμών.

Κίνα: ο μεγάλος χαμένος αν αλλάξουν οι ροές;

Για χρόνια, μεγάλο μέρος των βενεζουελάνικων εξαγωγών κατευθυνόταν προς την Κίνα, συχνά μέσω oil-for-loans ρυθμίσεων. Η EIA καταγράφει ότι το Πεκίνο έχει δανείσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα παραδόσεις αργού.

Αν το αμερικανικό σχέδιο οδηγήσει σε επαναπροσανατολισμό μέρους της παραγωγής προς τις ΗΠΑ, η Κίνα μπορεί να χάσει όχι μόνο φθηνές ροές βαρέος πετρελαίου αλλά και ένα γεωπολιτικό προγεφύρωμα στη δυτική ημισφαίρια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Πεκίνο εξαφανίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Υπάρχουν χρέη, συμβάσεις, εμπορικά συμφέροντα και εταιρικές σχέσεις που πρέπει να διευθετηθούν.

Η σύγκρουση δεν είναι λοιπόν μόνο «ΗΠΑ εναντίον Βενεζουέλας». Μετατρέπεται σε ΗΠΑ–Κίνα για τον έλεγχο των μελλοντικών ροών πρώτων υλών της Καραϊβικής.

Η δεύτερη μάχη κάτω από το πετρέλαιο: χρυσός και στρατηγικά ορυκτά

Η ιστορία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη επειδή το πακέτο OFAC της 27ης Αυγούστου δεν αφορά μόνο πετρέλαιο. Η General License 51C καλύπτει δραστηριότητες με βενεζουελάνικα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού. Τον Απρίλιο του 2026 η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας ενέκρινε νέο mining law που ανοίγει περισσότερο τον κλάδο σε ιδιωτικά και ξένα κεφάλαια, με concessions έως 30 χρόνια και δυνατότητα παράτασης.

Άρα η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ–Βενεζουέλας είναι ευρύτερη από το crude. Αγγίζει χρυσό, στρατηγικά ορυκτά, τηλεπικοινωνίες και υποδομές. Αυτό εξηγεί γιατί το συνολικό project παρουσιάζεται ως ανακατασκευή ολόκληρης της οικονομικής σχέσης και όχι ως μία μεμονωμένη πετρελαϊκή σύμβαση.

Γιατί η χρονική στιγμή είναι τόσο σημαντική για τον Τραμπ

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο όπου οι τιμές ενέργειας παραμένουν πολιτικά ευαίσθητες και οι ενδιάμεσες εκλογές πλησιάζουν. Το Reuters σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις τιμές βενζίνης και ταυτόχρονα να αναπληρώσει το Strategic Petroleum Reserve.

Η Βενεζουέλα προσφέρει ένα σπάνιο συνδυασμό: τεράστια αποθέματα, γεωγραφική εγγύτητα, δυνατότητα θαλάσσιας μεταφοράς προς Gulf Coast και αργό κατάλληλο για συγκεκριμένες αμερικανικές μονάδες διύλισης.

Αλλά υπάρχει χρονική αναντιστοιχία. Η πολιτική χρειάζεται αποτελέσματα σε μήνες. Η ανάπτυξη βαρέος αργού χρειάζεται χρόνια. Επομένως το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα της συμφωνίας μπορεί να είναι περισσότερο μήνυμα αγοράς και προσδοκία μελλοντικής προσφοράς παρά άμεσο φυσικό κύμα πετρελαίου.

Τι μπορεί να σημαίνει για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Υπάρχουν τρία επίπεδα επίδρασης.

1. Άμεσα: ψυχολογία και προσδοκίες

Οι αγορές τιμολογούν όχι μόνο τη σημερινή παραγωγή αλλά και τη μελλοντική προσφορά. Η προοπτική επιστροφής μεγάλης βενεζουελάνικης παραγωγής δημιουργεί bearish πίεση μακροπρόθεσμα, ειδικά αν συνοδευτεί από αποκλιμάκωση στο Ορμούζ.

2. Μεσοπρόθεσμα: πραγματική αύξηση εξαγωγών

Αν η Chevron και άλλες εταιρείες αυξήσουν επενδύσεις, η παραγωγή μπορεί να ανεβαίνει σταδιακά. Το πόσο γρήγορα θα εξαρτηθεί από υποδομές, diluents, ηλεκτρικό δίκτυο, εξοπλισμό και χρηματοδότηση.

3. Μακροπρόθεσμα: αλλαγή ισορροπίας στον ΟΠΕΚ

Εάν η Βενεζουέλα αποσυνδεθεί από τους περιορισμούς του ΟΠΕΚ ή επιδιώξει επιθετική ανάκτηση μεριδίου αγοράς, μπορεί να αλλάξει η ισορροπία ισχύος μεταξύ παραγωγών.

Για το ευρύτερο σοκ προσφοράς, δείτε επίσης: Συναγερμός για τα αποθέματα πετρελαίου: στερεύουν με ρυθμό ρεκόρ και οι τιμές εκτοξεύονται.

Τρία σενάρια για το 2027–2030

Σενάριο Α — Η μεγάλη επανεκκίνηση

Οι νομικές μεταρρυθμίσεις σταθεροποιούνται, οι ξένες εταιρείες επενδύουν δεκάδες δισ. δολάρια, οι κυρώσεις χαλαρώνουν περαιτέρω και η παραγωγή ανεβαίνει σταθερά. Σε αυτή την περίπτωση η Βενεζουέλα επιστρέφει ως σημαντικός παράγοντας της παγκόσμιας προσφοράς και οι ΗΠΑ αποκτούν μια στρατηγική πηγή βαρέος αργού κοντά στην επικράτειά τους.

Σενάριο Β — Μεγάλη συμφωνία, αργή πραγματικότητα

Οι συμφωνίες υπογράφονται αλλά η υποδομή, τα χρέη, οι θεσμικοί κίνδυνοι και οι τεχνικές δυσκολίες κρατούν χαμηλό τον ρυθμό αύξησης. Αυτό είναι ίσως το πιο ρεαλιστικό βασικό σενάριο: η γεωπολιτική αλλαγή είναι πραγματική, αλλά η παραγωγική μεταμόρφωση αργεί.

Σενάριο Γ — Νομική και πολιτική ανατροπή

Εσωτερικές αντιδράσεις, αλλαγή πολιτικής στην Ουάσινγκτον, διαφωνίες για κυριότητα, αμφισβήτηση συμβάσεων ή νέα κοινωνική αστάθεια επιβραδύνουν ή ακυρώνουν projects. Η ιστορία της Βενεζουέλας δείχνει ότι ο πολιτικός κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός.

 

Τι πρέπει να παρακολουθούμε τις επόμενες εβδομάδες

Υπάρχουν πέντε σημεία που θα δείξουν αν πρόκειται για ιστορική αναδιάταξη ή για υπερφιλόδοξη πολιτική ανακοίνωση:

  1. Το ακριβές νομικό κείμενο των συμφωνιών για τα 17 πεδία.
  2. Η νέα σύμβαση της Chevron και το πραγματικό ποσοστό επιχειρησιακού ελέγχου.
  3. Η στάση του ΟΠΕΚ και αν η Βενεζουέλα πράγματι συζητήσει έξοδο.
  4. Η στάση της Κίνας για παλαιά δάνεια και oil-for-loans απαιτήσεις.
  5. Οι πραγματικές επενδυτικές δεσμεύσεις, όχι μόνο οι ανακοινώσεις.

Το πραγματικό συμπέρασμα

Η ουσία δεν είναι ότι «οι ΗΠΑ πήραν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας». Αυτή θα ήταν υπεραπλούστευση. Η ουσία είναι ότι μέσα σε λίγους μήνες έχει στηθεί ένα νέο θεσμικό και επιχειρηματικό πλαίσιο που επιτρέπει σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να επιστρέψουν σε έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς θησαυρούς του πλανήτη.

Το πιο βαρύ γεγονός δεν είναι καν τα 65 δισ. βαρέλια. Είναι η μετατόπιση της Βενεζουέλας από τον άξονα κυρώσεων–Κίνας–ΟΠΕΚ προς ένα σύστημα όπου η αμερικανική νομική, χρηματοπιστωτική και εταιρική επιρροή γίνεται ξανά κεντρική.

Αν αυτό το σύστημα σταθεροποιηθεί, θα χρειαστούν χρόνια για να φανεί πλήρως στα βαρέλια. Αν όμως πετύχει, μπορεί να αλλάξει ταυτόχρονα τη θέση της Βενεζουέλας, τη στρατηγική των αμερικανικών διυλιστηρίων, τις ισορροπίες του ΟΠΕΚ και την κινεζική παρουσία στη Λατινική Αμερική.

Και γι’ αυτό η συμφωνία της 28ης Αυγούστου δεν είναι απλώς μια πετρελαϊκή είδηση. Είναι πιθανώς η αρχή ενός νέου ενεργειακού δόγματος για ολόκληρη τη δυτική ημισφαίρια.

Πηγές και τεκμηρίωση

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ισλανδία - δημοψήφισμα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΔΙΕΘΝΗ

Ισλανδία: Στις κάλπες για την Ευρωπαϊκή Ένωση – Δημοψήφισμα που μπορεί να αλλάξει τον χάρτη του Βόρειου Ατλαντικού

Κίεβο Ουκρανία - εικόνα αρχείου από την περιοχή του Κιέβου. Φωτογραφία: Levi Kyiv / UnsplashΔΙΕΘΝΗ

Μακελειό έξω από το Κίεβο: 27 νεκροί μετά από ρωσικό χτύπημα και έκρηξη σε αποθήκη

Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης – διεθνείς αγορές και επενδυτικός κίνδυνοςBusiness

Οι αγορές μπαίνουν σε «καυτό» Σεπτέμβριο – Επιτόκια, χρέος, Ιράν και AI συγκλίνουν σε ένα επικίνδυνο σημείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά