ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Συνάντηση Μπέσεντ–Σιλουάνοφ στην G20: οικονομικός διάλογος ΗΠΑ–Ρωσίας και ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Συνάντηση Μπέσεντ–Σιλουάνοφ στην G20: οικονομικός διάλογος ΗΠΑ–Ρωσίας και ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Μια συνάντηση που μεταφέρει το μέτωπο των διεθνών επαφών ΗΠΑ–Ρωσίας από το καθαρά πολιτικό επίπεδο στο οικονομικό καταγράφηκε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας. Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Σκοτ Μπέσεντ, συναντήθηκε στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G20 με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Τη συνάντηση γνωστοποίησε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα «ρωσοαμερικανικής συνεργασίας στο χρηματοπιστωτικό πεδίο» και τη συνεργασία στο πλαίσιο της G20. Μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου δεν είχε παρουσιαστεί δημόσια αναλυτικό αμερικανικό ανακοινωθέν με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονοδιάγραμμα ή συμφωνία.

Γιατί η επαφή θεωρείται σημαντική

Η πολιτική βαρύτητα της συνάντησης δεν βρίσκεται μόνο στο περιεχόμενό της, το οποίο παραμένει περιορισμένο, αλλά και στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο διεθνές περιβάλλον. Ο Σιλουάνοφ συμμετείχε αυτοπροσώπως σε συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών και διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20 για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Axios και της Washington Post.

Η G20 αποτελεί το βασικότερο διεθνές φόρουμ οικονομικού συντονισμού μεταξύ των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών. Η παρουσία Ρώσων αξιωματούχων στις εργασίες της δεν σημαίνει αυτομάτως άρση της οικονομικής απομόνωσης της Μόσχας, όμως δείχνει ότι η Ουάσιγκτον επιλέγει να διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας σε ένα θεσμικό πλαίσιο όπου συζητούνται το παγκόσμιο εμπόριο, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το χρέος, η ενέργεια και οι κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Η επιστροφή του Ρώσου υπουργού στη σύνοδο δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις. Ευρωπαίοι υπουργοί και αξιωματούχοι εξέφρασαν δυσφορία για την παρουσία του Σιλουάνοφ, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και παραμένει αντιμέτωπη με εκτεταμένες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους συμμάχους.

Η Washington Post μετέδωσε ότι η συμμετοχή του Ρώσου υπουργού προκάλεσε αντιδράσεις από ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ φέρεται να υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «κανονικοποίηση» των σχέσεων με τη Μόσχα όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους σε κοινές συμβολικές εμφανίσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία.

Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το ζήτημα δεν είναι μόνο η συμμετοχή της Ρωσίας σε μια διεθνή οικονομική συνάντηση, αλλά και ο κίνδυνος να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της εισβολής υποχωρούν. Για την Ουάσιγκτον, αντίθετα, η διατήρηση διαύλων μπορεί να θεωρείται χρήσιμη, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει διπλωματική κινητικότητα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τι συζητήθηκε και τι δεν έχει επιβεβαιωθεί

Η επίσημη ρωσική περιγραφή της συνάντησης περιορίζεται σε γενικές αναφορές για οικονομική συνεργασία και συντονισμό στο πλαίσιο της G20. Δεν έχει επιβεβαιωθεί δημόσια ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε συγκεκριμένο σχέδιο για την Ουκρανία, σε χαλάρωση κυρώσεων, σε επανασύνδεση ρωσικών τραπεζών με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα ή σε επιστροφή αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών στη ρωσική αγορά.

Ούτε έχει ανακοινωθεί συμφωνία για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων, την αποκατάσταση τραπεζικών συναλλαγών ή την αλλαγή του καθεστώτος ελέγχου στις εξαγωγές τεχνολογίας. Όλες αυτές οι εξελίξεις θα απαιτούσαν επίσημες αποφάσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους αρμόδιους θεσμούς και δεν προκύπτουν από μια μεμονωμένη διμερή συνάντηση.

Δημοσιεύματα που επικαλούνται αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι στο παρασκήνιο μπορεί να συζητήθηκε το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και η προοπτική μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται στην αναλυτική επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών και δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως συμφωνημένα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πιθανές επιπτώσεις για Ευρώπη και Ελλάδα

Για την Ευρώπη, μια σταδιακή επιστροφή της Ρωσίας σε διεθνείς οικονομικούς διαλόγους θα μπορούσε να επηρεάσει τη συζήτηση για την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τις θαλάσσιες μεταφορές, τις τραπεζικές συναλλαγές και την ασφάλεια εφοδιασμού. Παράλληλα, θα δημιουργούσε σοβαρές πολιτικές εντάσεις μεταξύ των κρατών που επιδιώκουν σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα και εκείνων που θα ήθελαν να προετοιμάσουν το έδαφος για μελλοντική αποκλιμάκωση.

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται άμεσα για οποιαδήποτε μεταβολή στη σχέση Ουάσιγκτον–Μόσχας, λόγω της θέσης της στην ανατολική Μεσόγειο, της συμμετοχής της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και της έκθεσης της ναυτιλίας και της οικονομίας στις διεθνείς τιμές ενέργειας. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η συνάντηση Μπέσεντ–Σιλουάνοφ μεταβάλλει τις ελληνικές υποχρεώσεις ή την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων.

Το βασικό μήνυμα της 31ης Αυγούστου είναι ότι ένας δίαυλος ΗΠΑ–Ρωσίας παραμένει ανοικτός σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας. Το αν θα εξελιχθεί σε ουσιαστική διαπραγμάτευση ή θα περιοριστεί σε ελεγχόμενη επαφή στο περιθώριο πολυμερών συναντήσεων θα κριθεί από τις επόμενες επίσημες ανακοινώσεις, τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και τη στάση των Ευρωπαίων συμμάχων.

Πηγές

Axios – Bessent met with Russian counterpart at G20

The Washington Post – Russian finance minister’s G20 participation draws objections

TASS – Russian and US finance chiefs discuss bilateral cooperation

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Σχέδιο Τραμπ για χρηματοδότηση δεξιών μέσων στην Ευρώπη με 4 εκατ. δολάριαΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο Τραμπ για χρηματοδότηση δεξιών μέσων στην Ευρώπη με 4 εκατ. δολάρια

Ο Τραμπ ζήτησε από την Apple να γράφει «Lake America» αντί για Lake Ontario στους χάρτεςΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζήτησε από την Apple να γράφει «Lake America» αντί για Lake Ontario στους χάρτες

Κίνα προειδοποιεί για «συνέπειες» λόγω της παρουσίας της Ταϊβάν στη σύνοδο του ΕιρηνικούΔΙΕΘΝΗ

Κίνα προειδοποιεί για «συνέπειες» λόγω της παρουσίας της Ταϊβάν στη σύνοδο του Ειρηνικού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά