11:14 - 07/02/2017

Η ισχυρή πόλη των Χανίων που «έκοβε» δικό της νόμισμα

Η «Αρχαία Έλυρος» θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της νοτιοδυτικής Κρήτης κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους και είναι κτισμένη στον λόφο «Κεφάλα», 450 μέτρα από το χωριό Ροδοβάνι.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Τα μέχρι τώρα ευρήματα περιλαμβάνουν κυρίως κτίρια δημόσιου χαρακτήρα και παρόλο που εκτιμάται ότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα μεγάλη πόλη δεν έχει βρεθεί καμία κατοικία, κυρίως λόγω του ότι δεν έχουν γίνει εκτεταμένες απαλλοτριώσεις ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή.

Για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την σπουδαία αρχαία πόλη καθώς και τι εργασίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, το Flashnews.gr ήρθε σε επαφή με την αρχαιολόγο και υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου, κ.Τσίγκου.

«Η Αρχαία Έλυρος ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του Νομού Χανίων. Πρόκειται για μια Δωρική πόλη,που διατηρούσε σχέσεις με το ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Η σχέση αυτή επιβεβαιώνεται από τον Παυσανία που είδε τον 2ο αι. μ.Χ, στο ιερό του Απόλλωνα ανάθημα των Ελυρίων ενώ επίσης πρόκειται για την γεννέτειρα πόλη του λυρικού ποιητή «Θαλλή» ή «Θαλήτα»»

Η ισχυρή πόλη των Χανίων που «έκοβε» δικό της νόμισμα - ΕικόναΑνατολικό σκέλος αρχαίου τείχους Η «Αρχαία Έλυρος» έκοβε το δικό της νόμισμα με την επιγραφή «ΕΛΥΡΙΟΝ»

«Η ακμή της πόλης, θεωρητικά, είναι ο 4ος αιώνα π.Χ έως και την ύστερη αρχαιότητα. Τον 3ο αιώνα η Αρχαία Έλυρος μαζί με τις γειτονικές της πόλεις (Λυσσός, Υρτακίνα, Τάλα, Πυκιλασσός) είχαν δημιουργήσει ένα πολιτικοοικονομικό συνασπισμό με κοινό νόμισμα, γνωστό ως ομοσπονδία ή κοινό των ορίων».

Η ισχυρή πόλη των Χανίων που «έκοβε» δικό της νόμισμα - Εικόνα1

Αυτό μπορούμε να το φανταστούμε ως «προάγγελο της Ε.Ε.»

Όπως μας αναφέρει η κ.Τσίγκου μια καλή ένδειξη για το πόσο ισχυρή ήταν αυτή η πόλη, προκύπτει από το γεγονός ότι έκοβε το δικό της νόμισμα με την επιγραφή ΕΛΥΡΙΟΝ.

«Στο μπροστινό μέρος του νομίσματος υπήρχε το κεφάλι αίγας και αιχμή βέλους ενώ στον οπισθότηπο είχε την μέλισσα. Η πόλη άκμασε ιδιαιτέρως κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, ενώ την πρώτη βυζαντινή περίοδο αναφέρεται ως έδρα Επισκοπής και καταστράφηκε από τους Σαρακινούς. Τα λείψανα που διατηρούνται ορατά πάνω στον λόφο Κεφάλα του Ροδοβανίου χρονολογούνται κατά την Ρωμαϊκή περίοδο της πόλης.

Πρόκειται για λείψανα από εκτεταμένα έργα υποδομής όπως το τμήμα του υδραγωγείου. Το υδραγωγείο αυτό έφερνε νερό στην πόλη μέσω πηγής από το χωριό Λιβάδα, που είναι λιγα χιλιόμετρα παραπάνω.

Το 1963, κατά την ανέγερση του ιερού ναού της Παναγίας στον λόφο, εντοπίστηκε και ανασκάφτηκε μια παλαιοχριστιανική Βασιλική του 5ου αιώνα μ.Χ με εν μέρη σωζόμενα μωσαϊκά καθώς και ένας ναός των μέσων χρόνων με τρεις τάφους.

Επίσης έχει βρεθεί και κτήμα από κτιριακό οικοδόμημα που χρονολογείται στο τέλος του 3ου και 4ου αιώνα π.Χ ενώ σώζονται και κομμάτια τείχους της πόλης.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις για το που βρίσκονταν οι κατοικίες! Έχουν βρεθεί μόνο δημόσια κτίρια και ένα μέρος του νεκροταφείου όπου μάλλον είναι αρκετά μεγάλο. Γενικότερα μέχρι σήμερα όλα τα κτίρια που έχουν βρεθεί είναι δημοσίου χαρακτήρα».

Η ισχυρή πόλη των Χανίων που «έκοβε» δικό της νόμισμα - Εικόνα2

Η αρχαιοκαπηλία στην περιοχή ανθούσε από τον 19 αιώνα αρχές εικοστού

«Η περιοχή εκεί ήταν πολύ πλούσια και σίγουρα θα μπορούσαμε να βρούμε πάρα πολύ σημαντικά ευρήματα. Ωστόσο πολλά από αυτά έχουν «φύγει» στο εξωτερικό από τους αρχαιοκάπηλους» μας λέει η κυρία Τσίγκου.

«Έχουμε σημαντικά ευρήματα όπως γλυπτά, αγγεία αλλά είναι περιορισμένα διότι έχουμε σκάψει σε πολύ λίγα σημεία.Το συγκρότημα των δεξαμενών είναι πάρα πολύ μεγάλο που σημαίνει οτι εξυπηρετούσε ανάγκες πολλού κόσμου. Ο τρόπος που έφερναν το νερό από την Λιβάδα στην πόλη είναι εντυπωσιακός».

Η ισχυρή πόλη των Χανίων που «έκοβε» δικό της νόμισμα - Εικόνα3Λαξευτός θαλαμωτός τάφος Τι γίνεται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια

«Λόγω του ότι δεν υπάρχουν μεγάλες απαλλοτριώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε συστηματική ανασκαφή. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να σκάβουμε σε κάποιο ακίνητο ιδιώτη, καθώς αυτό είναι παράνομο. Προς το παρόν γίνονται καθαρισμοί σε ορατά αρχαιολογικά μνημεία καθώς και περιορισμένες διερευνητικές τομές που είναι σε ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείου πολιτισμού.

Πρόκειται για ακίνητα που είχε αγοράσει το 2002 ο τέως δήμος Ανατολικού Σελίνου καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος τέως κοινότητας Ροδοβανίου «Η αρχαία Έλυρος».

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η απαλλοτρίωση τριών ακινήτων που είναι κοντά στο θεατρικό οικοδόμημα με την ελπίδα ότι αυτό θα προχωρήσει και θα αναδείξουμε καλύτερα τον χώρο του οικοδομήματος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες  για την περαιτέρω ανάδειξη και προστασία των αρχαίων πόλεων του νομού Χανίων γενικότερα. (καλύτερη σήμανση, ανάδειξη μονοπατιών κτλ)».

Και συνεχίζει:

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Loading...
Σχετικά με Chris_
Κανείς δεν είναι τέλειος και Τίποτα δεν είναι τυχαίο, γιαυτο ψάξε κάτω από την επιφάνεια.. Οτι δεν καταλαβαίνεις δεν ειναι μαλακία και μπορείς να γίνεις καλύτερος, αρκεί να προσπαθήσεις. Μην κάνεις οτι δεν θες να σου κάνουν. Μας αξίζει καλύτερη ζωή και αρκεί μόνο να την ζητήσουμε, φανταστούμε.. Το κλειδί είναι η Πίστη.!!!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί