Ο ΜΑΣΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Η Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο κήρυκες και πρεσβευτές της Πανθρησκείας

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Το “για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία” που αναφωνούσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, έγινε σύμψυχος παιάνας ξεσηκωμού των υπόδουλων Ελλήνων κατά την Επανάσταση του Γένους το 1821!

Στις 24 Φεβρουαρίου 1821, ο Δημήτριος Υψηλάντης κυκλοφόρησε προκήρυξη που είχε τίτλο: “Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”. Την ίδια ημέρα υπέβαλε την παραίτησή του στον Τσάρο από τον ρωσικό στρατό!

Στην Επανάσταση του Γένους το 1821, αλλά και σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες και πολέμους του Έθνους μας, η Εκκλησία ήταν πάντα μπροστά. Επίσκοποι, ιερείς, απλοί μοναχοί, όλοι πάντα έδιναν βροντερό παρόν!!

Όλοι ήσαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι! ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ! ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ!!

Στους χρόνους της ειρήνης, ο κύριος σκοπός της Εκκλησίας είναι η Σωτηρία της ψυχής των πιστών! Μέσω του κηρύγματος προσεγγίζεται ο πιστός του Χριστού λαός για την ουσιαστικότερη επαφή με την Εκκλησία!!

Στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε, ανταποκρίνονται σε αυτό το Ορθόδοξο κήρυγμα πολλοί από τους Ιεράρχες μας;;;

Διεθνές Χριστιανικό Τάγμα του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου!!

Σε αυτή την ταλαιπωρημένη ζωή μας, η αμάθεια σε σκοτώνει, αλλά δυστυχώς και η πολύ γνώση μπορεί να σε σκοτώσει.

Γιατί σας τα λέω αυτά;;;

Πιστεύω θα καταλάβετε διαβάζοντας παρακάτω τα όσα μας εκμυστηρεύθηκε η υψηλότατης διαβάθμισης των πληροφοριών πηγή μας και εάν δεν τρελαθείτε τώρα, ίσως τη γλυτώσατε:

«Υπάρχει ένα “Διεθνές Χριστιανικό Τάγμα Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου” που είναι υπό την αιγίδα και την πνευματική προστασία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Η έδρα του είναι στη Φιλανδία με παραρτήματα σε διάφορες χώρες καθώς και στη χώρα μας! Στην Πατρίδα μας διαθέτει μέλη – στελέχη σε υψηλές θέσεις του ελληνικού κράτους! Το Προεδρείο του εδρεύει στη Βιέννη και ο Πρόεδρός του είναι Άγγλος και αναφέρεται ως “Πρίγκιπας”! Ο δεύτερος βαθμός ονομάζεται “Μπαρών” και αποδίδεται κυρίως σε Φιλανδό! Το παράρτημα της Αγγλίας το χρηματοδοτεί το οικονομικό κατεστημένο αυτής της χώρας!

Παράρτημα του “Τάγματος” έχει ιδρυθεί στη Ρωσία, όπου έχει στρατολογηθεί ως μέλος και ο Εθνικιστής Ρώσος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, αλλά και στην Αλβανία όπου τον έλεγχο τον έχει η Αγγλική Υπηρεσία Πληροφοριών, αφού μέσω του “Τάγματος” έχει διεισδύσει στις Αλβανικές Μυστικές Υπηρεσίες καθώς και στο παρατραπεζικό σύστημα της γείτονας χώρας! Επίσης το “Τάγμα” συνεργάζεται με την Καθολική Εκκλησία»!

Μασονικοί Τύποι κατά την μύηση νέων μελών!!

Συνεχίζοντας η υψηλής διαβάθμισης πληροφοριών πηγή μας, μας αναφέρει:

«…κατά την μύηση των νέων μελών του το “Τάγμα” χρησιμοποιεί Μασονικούς Τύπους. Το παράρτημά του στην Ελλάδα βρίσκεται επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας…, ενώ του “Μπαρών” η διαμονή στην Ελλάδα βρίσκεται επί της οδού Δεληγιάννη… στη Γλυφάδα! Του δε “Καγκελάριου” του ελληνικού παραρτήματος ο τόπος διαμονής είναι στην οδό Δασκαλογιαννάκη… στη Γλυφάδα»!!

Το βιβλιαράκι Ευαγγέλιο του “Τάγματος”!!

Σε αυτό το βιβλιαράκι αναφέρονται όλες οι διαδικασίες της τελετουργικής συνευρέσεως όλων των Αξιωματούχων του “Τάγματος”!

Που λαμβάνουν μέρος, όπως αναφέρεται στην 3η σελίδα, με τη σειρά εισόδου τους στην αίθουσα:

Των επιτίμων Αξιωματούχων και των επιτίμων Ιπποτών και Αρχοντισσών του Τάγματος!

Των Ταξιαρχών!

Του Αναπληρωτή Έξαρχου!

Του Έξαρχου!

Του Προέδρου της Ακαδημίας Pedekos!

Του Γενικού Γραμματέως του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων (Κοινοβούλιο του Τάγματος)!

Του Προέδρου του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων!

Του Αντικαγκελαρίου!

Του Καγκελαρίου!

Του Μεγάλου Μαγίστρου!

Των Εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Αρχών!

Της Α.Θ. Μακαριότητας του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πνευματικού Προστάτη του Τάγματος ή του Εκπροσώπου Αυτού!

Αυτή η μάζωξη γίνεται για το “τυπικό της τελετής ορκωμοσίας, αναγορεύσεως, περικοσμήσεως, περιενδύσεως και επιψαύσεως δια ξίφους των νέων ιπποτών προς επίσημο εισδοχή των εις τις τάξεις του Διεθνούς Χριστιανικού Τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου!!

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών…

Σε αυτήν τη σύναξη που αναφερόμαστε, συμμετείχε ο Μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Παρθένιος Γ΄. Ο οποίος διετέλεσε Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κατά τα έτη 1987 – 1996 (ορκίσθηκε 23 Φεβρουαρίου 1987). Διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών! Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (World Council of Churches – ΠΣΕ) είναι μια οικουμενική χριστιανική οργάνωση. Αποτελεί κοινωνία 340 εκκλησιών από τις οποίες οι 157 είναι μέλη του, σε περισσότερες από 100 χώρες. Ιδρύθηκε στις 23 Αυγούστου 1948 και στα ιδρυτικά μέλη του συμπεριλαμβάνονταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κύπρου. Σήμερα συγκεντρώνει τις περισσότερε Ορθόδοξες και έναν αριθμό Προτεσταντικών εκκλησιών, όπως την Αγγλικανική Εκκλησία, πολλές Λουθηρανικές, Μεθοδικές, Μεταρρυθμισμένες, μερικές Βαπτιστικές και Πεντηκοστιανές Εκκλησίες!

Επίσης, συμμετέχουν Παλαιοκαθολικές καθώς και ένα ευρύ φάσμα ενωμένων και ανεξάρτητων εκκλησιών. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αν και δεν είναι εκκλησία -μέλος, συνεργάζεται στενά με το ΠΣΕ, στο οποίο αποστέλλει παρατηρητές και εκπροσώπους. Από την Ελλάδα, εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, στο ΠΣΕ συμμετέχει και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία.

Το ανώτατο διοικητικό σώμα του Συμβουλίου είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία συνέρχεται ανά μερικά χρόνια. Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου είναι από το 2010 ο Όλαβ Φίξε Τβάιτ, από την Εκκλησία της Νορβηγίας η οποία συγκαταλέγεται στις Λουθηρανικές εκκλησίες (Βικιπαίδεια)!!

Ωστόσο, όλοι εκείνοι οι Μεγάλοι Έλληνες που διατράνωσαν την Πίστη τους στην Ορθοδοξία, είναι δυνατόν να αντιληφτούν όλα τα παραπάνω;;; Ας διαβάσουμε την άποψη όπως την καταθέτει ένας από τους πολλούς που θεωρούν ότι δεν μπορεί ποτέ να συμβαδίζει με την Ορθοδοξία, η Μασονία και ας αντιληφθούμε ποιοι ηγούνται της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου σήμερα, κήρυκες και πρεσβευτές της Πανθρησκείας!!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Τεκτονισμός (του πρωτ. Π. Βασιλείου Α. Γεωργόπουλου, Λέκτορος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Βασική τακτική διαφόρων ομάδων, κινήσεων, οργανώσεων κ.α. όπου ο χαρακτήρας τους, οι διδασκαλίες και οι πρακτικές είναι απολύτως ασυμβίβαστες με την ορθόδοξη πίστη μας, είναι η προσπάθεια χειραγώγησης των ανθρώπων μέσω της παραπληροφόρησης. Τακτική η οποία κατ’ εξοχήν χρησιμοποιείται από τον Τεκτονισμό ή Μασονία. Μόνιμη επωδός των διαφόρων Τεκτόνων αποτελεί ο ισχυρισμός, ότι αποτελούν απλώς φιλοσοφική οργάνωση που αποβλέπει στην αναζήτηση της αλήθειας, στην κοινωνική και ατομική πρόοδο χωρίς να έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα. Άποψη που προσπαθούν να τη διαδώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο και σε κάθε ευκαιρία. Θεωρούν μάλιστα ότι μπορεί κάποιος να είναι ταυτοχρόνως και χριστιανός και Τέκτονας. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Είναι δυνατόν κάποιος να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και ταυτοχρόνως να είναι και Μασόνος;
Για την Ορθόδοξη πίστη μας κάτι τέτοιο είναι όχι μόνον αδύνατο αλλά και αδιανόητο. Εν προκειμένω είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι η Εκκλησία μας (διαχρονικά) έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί για τον Τεκτονισμό κατά τρόπο σαφή, υπεύθυνο και συγκεκριμένο…

Την επόμενη Κυριακή…

Θα δημοσιεύσουμε το “ερωτηματολόγιο εγγραφής μέλους” στο “Διεθνές Χριστιανικό Τάγμα του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου”, καθώς και την ομιλία του Μεγάλου Μαγίστρου του “Τάγματος”, που εκφωνήθηκε σε συνεδρία του “Τάγματος” στο Καστέλι (Κίσσαμος) της Κρήτης, στις 27 Σεπτεμβρίου 1987!!

Παναγιώτης Αποστόλου

Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”
[email protected]
www.apostoloupanos.gr

Loading...

224 thoughts on “Ο ΜΑΣΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

 1. Γιωργος says:

  Χα χα χα ημαρτον βρε παιδια.
  Τωρα προσχώρησε ?
  Εδω και αιώνες εχει εισχωρήσει.
  Τα υψηλά κλιμάκια ηταν παντα μεσα εκει.
  Οσο ο κοσμος δεν καταλαβαινει οτι πρεπει να τελειωσει αυτη η μαφία τοσο και πιο βαθια στα σκ@τ@ θα χώνεται και στην δουλια.

 2. AΘΗΝΑ says:

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΕΚΤΑ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΣΟΝΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, Η ΧΡΙΣΤΘΑΝΙΚΗ ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΑΣΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΣΟΡΟ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. Η ΙΟΥΔΑΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΒΟΗΘΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΑΦΟΡΙΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΥΛΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΗΤΑΝ “ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ” ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΘΕΙ Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΔΗ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΔΙΑ ΣΦΑΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΨΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΜΕΙΞΙΕΣ ΗΤΟΙ ΤΩΝ ΣΗΜΙΤΟΜΟΓΓΟΛΩΝ ΣΑΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΟΜΟΓΓΟΛΙΚΗ ΦΥΛΗ!

  • Ανωνυμος says:

   ΑΘΗΝΑ, ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ! 11 ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ, 100 ΜΗΤΡΟΠΟΛΊΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ!…ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ!!

  • Morris says:

   XE XE, XA XA

   To τραυλικό σύνδρομο των δωδεκαθειστών μπουρδολόγων.

   Ανώνυμες πληροφορίες λένε ότι στο πατρινό καρναβάλι Geust star θα είναι το άρμα των δωδεκαθειστών με την Αθήνα ως αρχηγό Δία να ρίχνει κεραυνούς στα οπίσθια των μπουρδολόγων.

   Oλα αυτά με την ευγενική χορηγία της ευρωπαικής ενωσης Ασύλων-Ψυχιατρείων ως μέρος του πρόγραμματος ΟΧΙ στον αποκλεισμό των ΑΜΕΑ από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

  • Χρηστος(Χ)«Εάν ο Υιός σάς ελευθερώσει θα είστε πραγματικά ελεύθεροι» says:

   AΘΗΝΑ……

   Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, σ’ αυτό το σημείο, συνεχίζει τον Μ. Φώτιο. Ο πρώτος που αντελήφθη την αλλοτρίωση του Δυτικού Χριστιανισμού, -ότι είναι κάτι άλλο, αλλά όχι Χριστιανισμός των Αγίων Πατέρων- ήταν ο Άγιος Φώτιος, με το περίφημο έργο του «Περί της μυσταγωγίας του Αγίου Πνεύματος», που είναι πηγή μέχρι σήμερα εις την διδασκαλία και στα συγγράμματα όλων των θεολόγων μας περί Αγίου Πνεύματος. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ανοίγει περισσότερο τον δρόμο. Είχε δε τις προκλήσεις του Καλαβρού Βαρλαάμ, ώστε να συλλάβει την πλήρη αλλοτρίωση της Δυτικής Θεολογίας. Ποια είναι η ουσία της διδασκαλίας του Αγίου Γρηγορίου, που είναι η συνέχεια της πατερικότητος; Ανακεφαλαιώνει τους Αγίους Πατέρες όλων των εποχών ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και επαναδιατυπώνει και επανεκφράζει την πίστη με τα μέσα, που του έδιδε η εποχή του. Την ίδια Ορθοδοξία εκφράζει και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, με τη δική του γλώσσα, με τον δικό του τρόπο, μένοντας όμως πιστός στην θεολογική ομολογία των πατέρων του 4ου, του 5ου κ.ο.κ αιώνος. Δέχεται πρώτον την διάκριση ουσίας και ενέργειας εις τον Θεόν, την ονομάζει «διάκρισιν θεοπρεπή και απόρρητο», που είναι η προϋπόθεση της θεώσεως.

   Εάν αρνηθούμε, όπως ο σχολαστικισμός, η θεολογία του παπισμού δηλαδή, την διάκριση ουσίας και ενέργειας, μένει μετέωρον το θέμα της θεώσεως. Πώς θεούμεθα; Ο σκοπός, ο απόλυτος σκοπός και προορισμός κάθε ανθρώπου, όχι μόνο των χριστιανών, είναι η θέωση. Κάθε άνθρωπος να φτάσει στη θέωση. «Ο Θεός πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α΄ Τιμ. 2, 4). Η «επίγνωση της αληθείας» είναι η θέωση. Να ενωθούμε με την άκτιστη Χάρη τού Θεού. Με την ουσία του Θεού δεν υπάρχει δυνατότητα ενώσεως. Υπερβαίνει πάσα κατάληψη η ουσία του Θεού. Ενούμεθα με την άκτιστη Χάρη και ενέργεια του Θεού, οπότε, αν δεν υπάρχει αυτή η ενέργεια, αλλά η ενέργεια είναι κτιστή, – η μεγαλύτερη βλασφημία μετά το Filioque είναι η παραδοχή κτιστής χάριτος, κτιστής ενέργειας εις τον Θεόν-, δεν είναι δυνατή η σωτηρία.

   Κτιστή ενέργεια σημαίνει, έχει αρχή και τέλος. Πώς θα σε σώσει κάτι που έχει αρχή και τέλος; Η ενέργεια της Αγίας Τριάδος, ούτε αρχή έχει, ούτε τέλος. Είναι άναρχη και ατελεύτητη, όπως η ουσία του Θεού. Αφού, λοιπόν, την ουσία δεν μπορούμε να την δεχτούμε -την ουσία του Θεού-, δεχόμεθα την ενέργειά Του. Χάρις, ενέργεια, Βασιλεία, δύναμις, η Βασιλεία των ουρανών, όλα αυτά σημαίνουν την άκτιστη ενέργεια που εκπορεύεται από την Αγία Τριάδα.

   Σε κάποιο έργο που προέρχεται από τον ησυχαστικό κύκλο, επιτρέψτε μου αυτή τη στιγμή να ομολογήσω την αδυναμία μου να πω αν είναι του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ή όχι (αλλά δεν έχει καμιά σημασία, ίσως ανήκει στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά), αποσαφηνίζεται πώς βλέπει τον Θεό η Δύση, ο παπισμός. Βλέπει τον Θεό ως έναν δίσκο ηλιακό, που βρίσκεται στον ουρανό, αλλά οι ακτίνες του δεν φτάνουν στην γη. Τότε ή υπάρχει ο ήλιος ή δεν υπάρχει είναι το ίδιο πράγμα. Δεν μας ζεσταίνει, δεν μας ζωογονεί, αφού οι ακτίνες του δεν φτάνουν εις τον κόσμον. Ο Θεός της Ορθοδοξίας, των Αγίων Πατέρων, είναι ένας ήλιος που στέλνει τις ακτίνες του και ζωογονεί τη γη, και όλη την κτίση, αγιοπνευματικά. Οπότε από τα διάφορα υπόγεια, από την αμαρτία μας, από την πτώση μας, σπεύδουμε να ανεβούμε στην επιφάνεια του εδάφους, για να δεχθούμε τις ζωογόνες ακτίνες, όχι του φυσικού ηλίου, αλλά του υπερφυσικού Ηλίου, του Ηλίου της Δικαιοσύνης.

   Γι’ αυτό έφτασε η Δύση από τον Deismus, στον «θάνατο του Θεού». Deismus τι σημαίνει; Θεός, Δημιουργός, αλλά όχι κυβερνήτης του κόσμου. Deus creator, sed non gubernator. Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει, δεν έχει καμία σημασία. Γι’ αυτό ασχολείται η Δύση με κοινωνικά, με ηθικά προβλήματα. Όχι ότι δεν τα συμμεριζόμεθα κι εμείς, αλλά δεν είναι η κύρια προτεραιότητα της πίστεώς μας. Αυτοί ασχολούνται με τα αποτελέσματα, χωρίς να αναζητούν τις ρίζες, την ουσία. Η Δύση, λοιπόν, έφτασε από τον Deismus, εις τον θάνατον του Θεού. Στην δεκαετία του 1950 στην Αμερική και μετά στην Ευρώπη ο θεολογικός κόσμος μιλεί για τον «θάνατο του Θεού» και για την θεολογία «μετά τον θάνατο του Θεού». Τι σημαίνει θάνατος του Θεού; Δεν σημαίνει ότι ο Θεός καθ’ εαυτόν πεθαίνει. Δεν τους απασχολεί, γιατί ή υπάρχει ή δεν υπάρχει ο Θεός δεν λέει τίποτε γι’ αυτούς. Θάνατος του Θεού σημαίνει ότι ο Θεός δεν έχει καμιά σχέση με τη ζωή μας. Ο Θεός δεν μπορεί να μας σώσει. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, όχι μόνο βλασφημία, πόση ανοησία κρύβει αυτή η πορεία. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, μιλώντας για τη διάκριση ουσίας και ενεργείας, όπως ο Μ. Βασίλειος και οι λοιποί Άγιοι Πατέρες, σώζει την Πίστη και την δυναμική της συγχρόνως εις την θέωση του ανθρώπου. Μιλεί, επίσης, για την ουσία του Θαβωρίου Φωτός. Στην συζήτηση με τους σχολαστικούς και τον Βαρλαάμ ετέθη το θέμα του Θαβωρίου Φωτός. Τι φως είναι; κτιστό ή άκτιστο; Ο Άγιος Γρηγόριος μας λέγει ότι και στο Σινά και στο Θαβώρ και στην Πεντηκοστή έχουμε την άκτιστη ενέργεια του Θεού ως άκτιστο φως. Η αίρεση είναι που προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα. Ο Βαρλαάμ ο Καλαβρός εχαρακτηρίζετο σοφός. Είχε σπουδάσει στην Ρώμη μαθηματικά, φιλοσοφία. Ήταν ουμανιστής. ανθρωπιστής. Για να καταλάβετε αυτό το θέμα, παραπέμπω σε μια πρόσφατη μελέτη του αγαπητού αδελφού και συναγωνιστού, του πατρός Θεοδώρου Ζήση, Καθηγητού στην Θεσσαλονίκη (είναι και αυτός τώρα ομότιμος όπως και ο ομιλών αυτή τη στιγμή) εις τον Ορθόδοξον Τύπον. Σε τρεις συνέχειες αναλύει το αν ο Μέγας Φώτιος ήταν ανθρωπιστής, όπως διάφοροι φιλοσοφούντες θέλουν να τον παρουσιάσουν. Δεν θα επιμείνω περισσότερο γιατί θέλω να ολοκληρώσω αυτές τις σκέψεις.

   Ήρθε, λοιπόν, ο Βαρλαάμ ο Καλαβρός από τη Μεγάλη Ελλάδα, την Καλαβρία. Ήρθε και έγινε καθηγητής εις την Κων/πολη. Δέχτηκε μεγάλες τιμές. Μάλιστα εξεπροσώπησε την Ορθοδοξία σε μια Σύνοδο στις αρχές του 14ου αι. εις την Avinion της Γαλλίας, όπου οι πάπες μέσα στις συγκρούσεις τους ήταν εξόριστοι. Ο Παλαμάς διέγνωσε αμέσως τον αιρετικό τρόπο σκέψεως του Βαρλαάμ. Κάποιος μοναχός, για να καταλάβετε τι σημαίνει Άγιος και Πατέρας της Εκκλησίας, κάποιος μοναχός έδωσε στον Άγιο Γρηγόριο ένα κείμενο περί Αγίου Πνεύματος, κατά του filioque, το οποίο είχε γράψει ο Βαρλαάμ. Και όλοι πίστευαν ότι είναι η κορυφή της Ορθοδόξου πίστεως και παραδόσεως. Μόλις διάβασε λίγες γραμμές ο Άγιος Γρηγόριος λέει «είναι αιρετικό το κείμενο». Έκανε τον αντιπαπικό ο Βαρλαάμ, αλλά η μέθοδος την οποία ακολουθούσε προέδιδε την εξάρτησή του από την πτώση του παπισμού, από την σχολαστική φιλοσοφία. Διότι η σκέψη του στηρίζονταν σε συλλογισμούς ανθρωπίνους και όχι στην αποκάλυψη του Θεού δια του Ιησού Χριστού στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη και στους Πατέρες της Εκκλησίας. Η φιλοσοφία, λοιπόν, για τον Βαρλαάμ είχε λυτρωτική σημασία, λυτρωτικό χαρακτήρα, και ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ την εκφιλοσόφηση της πίστεως. Έπρεπε δηλαδή, έλεγε ο Βαρλαάμ, να γίνει κανείς φιλόσοφος, για να μπορέσει να σωθεί. Ένας «ελιτισμός» στον χώρο της πίστεως, στον χώρο της σωτηριολογίας. Ο Άγιος Γρηγόριος απαντούσε ότι ο Θεός πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι, είτε ξέρουμε γράμματα, είτε δεν ξέρουμε. Έχουμε μια άλλη παιδεία μέσα στην καρδιά μας, την παιδεία και την νουθεσίαν του Θεού. Και δεν στηριζόμαστε στα ανθρώπινα γράμματα. Τώρα κατανοείτε γιατί κατεδίκασα όλα τα πτυχία που με την χάρη του Θεού μπόρεσα να αποκτήσω. Μηδέν και κάτω του μηδενός εις την σωτηρία. Η Χάρις του Θεού και το άνοιγμα της καρδιάς σ’ αυτή τη Χάρη είναι η δυνατότητα της σωτηρίας μας και όχι τα γράμματα. Όχι η επίδειξη γνώσεων. Όλα αυτά μπορούν να ωφελήσουν σε πρακτικά θέματα, να κηρύξεις καλύτερα, να χρησιμοποιήσεις μια υψηλότερη γλώσσα, αλλά τις περισσότερες φορές, τα προσόντα αυτά τα κοσμικά γίνονται η αφορμή της πτώσεώς μας. Διότι «φυσιούται» ο άνθρωπος. Αποκτά ο άνθρωπος έπαρση, στηριζόμενος εις τις γήινες γνώσεις του.

   Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στη συνέχεια γίνεται υπερασπιστής του μοναχισμού, του μοναχισμού της πατερικής παραδόσεως, τον οποίον πολεμούσε ο Βαρλαάμ. Ξέρετε η Δύση είχε χάσει τον αυθεντικό μοναχισμό, όπως είχε χάσει και την αληθινή θεολόγηση. Η αληθινή θεολόγηση περνάει μέσα από την ασκητική πραγματικότητα και πράξη, δηλαδή η Θεολογία είναι καρπός ασκήσεως, ανοίγματος του ανθρώπου στην Χάρη του Θεού. Η Θεολογία δεν είναι υπόθεση διανοητική. Όταν σπούδαζα στη Δύση, έμαθα την φράση «lavoro da tavolino», εργασία του τραπεζιού, του γραφείου. Δεν είναι αυτή η Θεολογία. Η Θεολογία γεννιέται μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, με τον φωτισμό του ανθρώπου από την Χάρη του Θεού. Διαφορετικά συντάσσουμε ωραία κείμενα, τα οποία όμως δεν μπορούν να μας οδηγήσουν στην Θεολογία, διότι δεν είναι καρπός αγιοπνευματικής εμπειρίας.

   Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στη συνέχεια είναι ο Θεολόγος της Θείας Χάριτος. Η Χάρις του Θεού, λέγει, είναι άκτιστη, δεν είναι δημιουργημένη χάρις, κτιστή χάρις, gratia creata. Οι θεούμενοι είναι οι αυθεντίες και όχι τα κείμενα. Αυτό το είχε υποστηρίξει πρώτον ένας μικρασιάτης Θεολόγος, Πατέρας της Εκκλησίας στο κέντρον της Ευρώπης, στο Λούγδουνον, την Λυών, ο Άγιος Ειρηναίος, τον 2ο αι. Ότι αυθεντίες στην Εκκλησία δεν είναι τα κείμενα, αλλά είναι ο θεούμενος, ο άγιος. Αυτός είναι αυθεντία. Ο προφήτης, ο Απόστολος, ο Πατέρας και η Μητέρα όλων των αιώνων. Αυτός που φτάνει στην θέωση. Οι θεολόγοι της Εκκλησίας, λοιπόν, είναι οι θεόπτες, είναι οι προφήτες που ονομάζονται στην Παλαιά Διαθήκη «Ροέ» από το εβραϊκό ρήμα «ραά» (αυτό δεν είναι επίδειξη, είναι γνωστότατο). Το ρήμα «ραά» σημαίνει βλέπω. Προφήτες είναι οι βλέποντες. Τι βλέπουν; Την Χάρη του Θεού, την άκτιστη. (Έχει ένα σπουδαίο βιβλίο ο σεβαστός και αγαπητός συναγωνιστής, ο π. Ιερόθος Βλάχος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «Οι βλέποντες»). Έτσι, λοιπόν, οι Θεολόγοι είναι οι θεόπτες. Οι Θεολόγοι είναι αυτοί που βλέπουν το άκτιστο φως, αυτοί που φθάνουν εις την θεοπτίαν. Και κάτι άλλο. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, σε αντίθεση με τον Βαρλαάμ, ο οποίος ζητούσε την εκφιλοσόφηση της πίστεως και τόνιζε ιδιαίτερα τις φιλοσοφικές γνώσεις του ανθρώπου ως παράγοντα σωτηριολογίας, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ιεραρχεί την σοφία-παιδεία. Έχουμε, διδάσκει, την θύραθεν, την κοσμική σοφία-παιδεία που παίρνουμε στα σχολεία, και την εσωτερική σοφία-παιδεία που παίρνουμε μέσα από τον πνευματικό αγώνα. Οπότε, λοιπόν, αυτό περνάει στο Συνοδικόν της Ορθοδοξίας εξ αφορμής του Ιωάννου του Ιταλού και άλλων νοθευτών της πίστεως. Είναι το περίφημο εκείνο: «τοις τα ελληνικά διεξιούσι μαθήματα, ου προς παίδευσιν μόνον, αλλά και ταις ματαίαις αυτών γνώμαις επομένοις και ως αληθέσι πιστεύουσι, ανάθεμα»! Το ανάθεμα δεν είναι, όπως νομίζουν πολλοί, κατάρα. Το ανάθεμα σημαίνει χωρισμός. Οι αναθεματιζόμενοι δεν ανήκουν στο Σώμα του Χριστού και ορθά πρέπει να εκφωνείται «πάσι τοις αιρετικοίς ανάθεμα». Τα γράμματα, δηλαδή, δεν μας σώζουν. Το πρόβλημα είναι να μελετάς φυσική, αστροφυσική, και να νομίζεις ότι αυτό μπορεί να σε σώσει. Άλλο η εκπαίδευση του ανθρώπου, (αυτά καθορίζονται από τον Γρηγόριον τον Θεολόγον τον 4ο αιώνα) και άλλο το θέμα της σωτηρίας, της αιωνιότητός μας. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς διακρίνει δύο σοφίες, δύο γνώσεις. Όπως και όλοι όσοι ακολουθούν την παράδοση από τον Απόστολο Παύλο και τον Ιάκωβο τον Αδελφόθεο μέχρι τον Ευγένιο Βούλγαρη. Δέχεται ότι η Αποκάλυψις είναι υπέρ κατάληψιν. Δέχεται ότι η Αποκάλυψις του Θεού είναι ο Αληθινός Λόγος του Θεού. Θα σάς πω δε κάτι που κάποιους θα τους ξενίσει. Εμείς λέμε συνήθως η Βίβλος, η Αγία Γραφή περιέχει το Λόγο του Θεού. Δεν είναι η Βίβλος ο Λόγος του Θεού, αλλά είναι καταγραφή της Αποκαλύψεως του Θεού στην καρδιά των Αγίων, των Προφητών και των Αποστόλων. Ο Θεός δεν επικοινωνεί με γλώσσα ανθρώπινη. Ο Θεός δεν επικοινωνεί με κείμενα. Ο Θεός επικοινωνεί, εισερχόμενος δια του Ακτίστου Φωτός Του μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, ο οποίος φθάνει να γίνει δεκτικός της Χάριτος του Θεού. Επομένως η Βίβλος δεν είναι ο Λόγος του Θεού καθεαυτόν, είναι «λόγος περί του Λόγου του Θεού». Προηγείται η Αποκάλυψη της καταγραφής της, του γράμματος, της Βίβλου. Πιστεύω να έγινα κατανοητός. Εκεί μας οδηγεί ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Εμείς μιλούμε συνεχώς για την Γραφή ως τον Λόγον του Θεού. Είναι «λόγος για τον Λόγο του Θεού». Ο Λόγος του Θεού είναι η φανέρωση της Χάριτος του Θεού μέσα στην καρδιά των Προφητών, των Αποστόλων και όλων των Αγίων.

 3. AΘΗΝΑ says:

  Έλληνες ξυπνήστε επιτέλους και μην εθελοτυφλείτε!
  ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ «ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΕΝ ΤΡΙΓΩΝΩ »ΤΩΝ «ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΜΑΣΩΝΙΚΩΝ ΣΤΟΩΝ» ΚΑΙ «ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣ» ΤΩΝ ΥΠΕΡΣΤΟΩΝ «HONG» ΚΙΝΑΣ, «ΖΕΝ» ΘΙΒΕΤ, ΚΑΙ «ΑΟΑ» ΛΟΝΔΙΝΟΥ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΕΜΠΛΟΥ ΤΗΣ «ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ» ΑΘΗΝΩΝ, ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΠΟΛΛΩΝ «ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ», ΕΙΣ ΤΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ» – ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΡΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΝ «ΠΑΤΕΡΑ ΘΕΟ ΕΝ ΤΡΙΓΩΝΩ, ΚΑΙ ΕΞΩΘΕΝ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΩΝ, ΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» ΚΑΙ «ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ» ΜΑΣΩΝΙΑΣ, ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ – ΑΔΕΛΦΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΣ «HONG» ΚΙΝΑΣ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΙΚΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ, «ΖΕΝ» ΘΙΒΕΤ ΚΑΙ «ΑΟΑ» ΛΟΝΔΙΝΟΥ.

  Οριστε τα φανερα πλεον υπονοούμενα που αφήνουν τα παρακάτω σύμβολα ενω οι Έλληνες λόγο καθολικής σχιζοφρένιας δεν είναι σε θέση να αντιληφτούν ουτε τα αυτονόητα!! Και οι ραβίνοι, μασόνοι κτλ. να βάζουν φανερά αυτά τα σημάδια επειδή τους αρέσει να ξέρουν μόνο αυτοί που είναι μυημένοι, ενώ τα «γκοιμ» οι «βέβηλοι» μη μασόνοι δηλαδή ο βέβηλος λαουτζίκος, να τα βλέπουν και να νομίζουν άλλα ή να μην ξέρουν την τύφλα τους, και εκείνοι να ευχαριστιόνται που έχουν κρυμμένη την γνώση και να γελάνε με την άγνοια των βέβηλων μη μασόνων, ενω συνωμοτουν (εκ του ασφαλους) δια την γενοκτονια των Ελληνων απο τους Μογγολους ητοι Βουλγαρους, Αλβανους, Σκοπιανους, Τουρκους και Ρουμανους !!!

  Ιδου η συμπαιχνιακη πλαστή εικονικη διαμάχη μεταξύ ορθοδοξίας και μασονίας!!! Ο μασονικος διαβητης μαζι με τον οφθαλμο εν τριγωνω!!! Και αυτοι εχουν εξωκοσμικο δημιουργο τον μεγαλο αρχιτεκτονα του συμπαντος Μ.Α.Τ.Σ. Αρχιτεκτονας εξου και μασονος που σημαινει χτιστης (του ναου το σολωμοντος), και εξου και τα εργαλεια του ο γνωμονας και ο μασονικος διαβητης
  http://ellhnkaichaos.blogspot.gr/2009/12/blog-post_22.html?m=1

  • Χρηστος(Χ)«Εάν ο Υιός σάς ελευθερώσει θα είστε πραγματικά ελεύθεροι» says:

   AΘΗΝΑ ….Το μεγαλύτερο πρόβλημα του δυτικού Χριστιανισμού, αλλά και πολλών Ορθοδόξων, είναι ότι, όπως λέγει και ο Χρήστος Γιανναράς, θρησκειοποίησαν τον Χριστιανισμό, μετέτρεψαν την Εκκλησία σε θρησκεία. Και έτσι καλλιεργούνται οι φονταμενταλισμοί, τα μίση και οι διαιρέσεις, η μαγική αντίληψη και σχέση με τον Θεό, η ανταγωνιστική διάθεση του ενός προς τον άλλο, η ατομοκρατική θεώρηση της ζωής, η χρησιμοθηρική και ωφελιμιστική αντίληψη της κοινωνίας, η φανταστική ερμηνεία των πάντων, η συναισθηματική προσέγγιση του βίου και γενικά η άποψη ότι ο άλλος αποτελεί και είναι απειλή της δικής μας ύπαρξης. Οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις τα φωτισμένα χριστουγεννιάτικα δένδρα, οι συναισθηματικές μελωδίες, οι ηθικοπλαστικές αναλύσεις καλύπτουν εγκληματικά την υπαρξιακή γύμνια και καθιστούν τον άνθρωπο τραγικό όν.

   Αν οι σύγχρονοι προβληματισμένοι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν ένα νόημα στην εορτή της Γεννήσεως του Χριστού είναι ότι ο Χριστός με την Γέννησή του κατήργησε την αρρώστια της θρησκείας και την μετέβαλε σε ζωντανή Εκκλησία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αυθεντική του έκφραση. Αυτό έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος που υποφέρει από την τραγική τριάδα, όπως θα έλεγε ο Βίκτωρ Φράνκλ, ήτοι τον πόνο, τις ενοχές και τον θάνατο, που αισθάνεται την ζωή του ως μια προθανάτεια εμπειρία, ενός υπαρξιακού και αιωνίου θανάτου και αναζητά όχι απλώς την βίωση της ηδονής, αλλά ίσως και μέσα από αυτήν, την επιβίωση της ύπαρξης.

   Ο Μακρυγιάννης, βλέποντας τα δεινά του Γένους, λίγο πριν κηρύξει την επανάσταση κατά του Όθωνος, ύψωνε τα χέρια του σε προσευχή και έλεγε: “Κύριε Παντοδύναμε, Εσύ Κύριε θα σώσεις αυτό το αθώο έθνος. Είμαστε αμαρτωλοί, είσαι Θεός. Ελέησε μας, φώτισε μας, ένωσε μας και κίνησε μας εναντίον του δόλου και της απάτης, της συστηματικής τυραγνίας της πατρίδος και θρησκείας”. Την ίδια προσευχή απευθύνουμε σήμερα στον Κύριο μας. Και παράλληλα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορία του τόπου. Για να επιβιώσει η πατρίδα μας. Για να ζήσουμε ελεύθεροι οι Έλληνες.
   Το δεύτερο απόσπασμα είναι του Παπουλάκου, του ανυποχώρητου αυτού καλόγερου, που απομονωμένος και διωκόμενος αντιστάθηκε στον οδοστρωτήρα της αλλοτριώσεως κρατώντας υψηλά τα λάβαρα της ελληνορθοδοξίας. Διαβάζω από τον Κωστή Μπαστιά το παρακάτω απόσπασμα που αναφέρεται στη διαβρωτική διείσδυση της αθεΐας μέσα στα σχολεία, στα “άθεα γράμματα”, για τα οποία είχε πριν από χρόνια μιλήσει και ο πατρο-Κοσμάς. Είναι πολύ επίκαιρα και σήμερα τα λόγια αυτά, είναι επισημάνσεις ζωηρές και αληθινές, που Θα έπρεπε να προβληματίσουν όλους μας επί τέλους, πριν έλθει οριστικά τα τέλος μας. Γιατί οι τερμίτες εξακολουθούν να υποσκάπτουν τα θεμέλια του γένους μέσα στα σχολεία με την ανοχή αν μη και τήν ενθάρρυνση του κράτους, που φαίνεται να έχει, κυρίως αυτό, παραδοθεί στο σαρωτικό ρεύμα του δήθεν φωτιστών μας, που ανενόχλητα επιδίδονται, αντιστάσεως μη ούσης, στο διαβρωτικό θεσμών και πίστεων έργο τους.

   “Τα άθεα γράμματα παραμέρισαν τους αγίους και τους αγωνιστές και βάλανε στο κεφάλι του Έθνους ξένους και άπιστους γραμματισμένους, που πάνε να νοθέψουνε τη ζωή μας. Τ’ άθεα γράμματα κόψανε το δρόμο του έθνους και τ’ αμποδάνε να χαρεί τη λευτεριά του. Είναι ντροπή μας, ένα γένος που με το αίμα του πύργωσε τη λευτεριά του, που περπάτησε τη δύσκολη ανηφοριά, να παραδεχτή πώς δεν μπορεί να πορπατήσει στον ίσιο δρόμο άμα ειρήνεψε, κι ότι δεν ξέρουμε εμείς να συγυρίσουμε το σπίτι, που με το αίμα μας λευτερώσαμε, άλλά ξέρουν να το συγυρίσουν εκείνοι που δεν πολέμησαν, εκείνοι που δεν πίστευαν στον αγώνα, εκείνοι που πάνε να μας αποκόψουνε από τον Χριστό, και πασχίζουνε να μας ρίξουνε στη σκλαβιά άλλων αφεντικών, που’ ναι πιο δαιμονισμένοι από τους Τούρκους. Γιατί κι εκείνα που εσεβάστηκεν ο Τούρκος, τ’ άθεα γράμματα τα πετάνε και πάνε να τα ξερριζώσουνε. Αφανίζουνε τα μοναστήρια, πομπεύουνε τους καλογέρους και τις καλόγριες, κλέβουνε τ’ άγια δισκοπότηρα και τα πουλούνε γι’ ασήμι που θα στολίσει τις βρωμογυναίκες. Αρπάζουνε τ’ άγια των αγίων και τα βάζουνε κάτω από τα πόδια της εξουσίας τους, που τα ορίζει κατά τα νιτερέσια της. Τ’ άθεα γράμματα υφαίνουνε το σάβανο του Γένους. Αυτά λοιπόν τα γράμματα θα μάθουνε τα παιδιά μας; Κι αν ακόμα συναχτούν όλοι οι άθεοι γραμματισμένοι και στυφτούνε σαν το λεμόνι, δεν θα πετύχουν να γράψουν μια αράδα που ν’ αξίζει μια γραμμή από τα ευαγγέλια. Αλλά τι λέω μια αράδα; Ούτε μία λέξη που να μοιάζει με μία του Θεοτοκικού αυτού βιβλίου. Γιατί κάθε τι εκεί μέσα είναι λόγος Κυρίου, είναι σοφία ορθή, και τα όσα λέει το χτίσμα δεν γίνεται να φτάσουν το λόγο του Πλάστη. Αντίς να μαθαίνουνε στα παιδία μας απ’ τ’ άγια συναξάρια το πως ζήσανε οι άγιοι της χριστιανοσύνης και το πως μαρτυρήσανε γιά τήν αγάπη του Χριστού, τους μαθαίνουνε τήν ιστορία του κολασμένου κόσμου. Γιατί δυο λογιών είναι και οι ιστορίες. Είναι η αγιασμένη και η κολασμένη ιστορία. Αδιάκοπα φανερώνουμε την κολασμένη εικόνα του κόσμου και σιγά-σιγά καταφέραμε να πιστέψουμε πώς η εικόνα αυτή είναι η γνήσια εικόνα του ανθρώπου και πως όξω απ’ αυτήν άλλη ζωή δεν εστάθη. Όλα τούτα είναι άτιμα ψέματα, είναι τα ζιζάνια που σπέρνουνε στον αγρό του Κυρίου τ’ άθεα γράμματα. Μας μιλάνε για τους αρχαίους. Κι εγώ ο ταπεινός και αγράμματος κήρυκας του λόγου του Χριστού μας σας λέγω πώς κανένας αρχαίος δεν ξεπερνά σε παλικάρια, σε μεγαλείο και σε δόξα τον Άγιο Κοσμά, τους μάρτυρες και τους μεγάλους ασκητάδες. Γιατί αν εκείνοι πεθάνανε γιά μια πατρίδα, ο Άγιος Κοσμάς μαρτύρησε για μιαν Ελλάδα του Χριστού, και όχι γιά μιαν Ελλάδα δουλωμένη στον αντίχριστο”

   • Ανώνυμος says:

    Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Εκδ. Ορθ. Φιλανθρ. Αδελφ. 1959 σελ.6.
    [Έμαθα πως με τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δεν είσθενε Έλληνες, δεν είσθενε ασεβείς αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είσθενε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και είσθενε τέκνα και θυγατέρες του Χριστού μας.] Εσεις δεν ειστε Ελληνες αλλα εβραιοχριστιανοι του Ιεχωβα.

 4. Ανώνυμος says:

  Ο Ιησους Χριστος η αλλιως Ιεχωβα δεν μπορει να προφυλαξει ουτε την εκκλησια του.Μπηκαν μεσα οι Μασονοι και αλωνιζουν και συντομα θα κατεβει ο σταυρος και θα ανεβει ο φτερωτος ηλιος του Θεου Ρα που με το φως του θα πνιξει το μαυρο σκοταδι που εκπροσωπουν οι αντρες με τα μαυρα.Αλληλουια [ αινειτε τον Γιαχβε ] my brothers and my sisters για ενα καλυτερο αυριο και μια εκκλησια δυνατη κοντα στον ελληνα πολιτη με τις ευλογιες του Ιεχωβα Γιαχβε Ιησου Χριστου Αμην.

   • Ανώνυμος says:

    Τον Ιεχωβα λατρευεις αλλα δεν το γνωριζεις γιατι η πλανη του σκοτους, σου πηρε τα μυαλα και στα εκανε κιμα.Εισαι ενας πλανεμενος με πατεντα Ρωμαικη.Αλληλουια πλανεμενο μου προβατο ο Γιαχβε μαζι σου και ονειρα γλυκα Αμην.

    • ΠΔ. says:

     Η Ορθοδοξη Εκκλησια θεωρει οτι το ιερο τετραγραμματο ΓΧΒΧ,αποτελει αναφορα στον ενα Τριαδικο Θεο.Για τους Πατερες της Εκκλησιας,ο Τριαδικος Θεος ειναι ο ιδιος και στην Παλαια και στην Καινη Διαθηκη.Κατα συνεπεια,το ονομα Γιαχβε οιονει αναλυεται εις το ΄΄Πατηρ,Υιος και Αγιον Πνευμα ΄΄.Ετσι Γιαχβε ο Πατηρ,Γιαχβε ο Υιος,Γιαχβε το Αγιον Πνευμα.Ομως δεν υπαρχουν τρεις Γιαχβε,αλλα ενας[Δευ.6:4]διοτι υπαρχει μια Θεια Ουσια και καθε προσωπο εχει ολοκληρη την Θεια Ουσια.Ο Ιησους Χριστος της Καινης Διαθηκης ειναι ο Γιαχβε Λογος,που σημαινει οτι ΄΄ο Χριστος ειναι Γιαχβε και αυτος,ως ο Πατηρ του΄΄.Το ονομα αυτο,στην πραγματικοτητα,εκφραζει τον ενα Θεο στην Ουσια του,επειδη τα διαφορα ονοματα του Θεου δηλωνουν ιδιοτητες της Θειας Ουσιας.

     • Ανώνυμος says:

      Εισαι ενας εβραιοπληκτος λατρης του Θεου των εβραιων ΙΕΧΩΒΑ.Αλληλουια πλανεμενο μου προβατο ο Γιαχβε μαζι σου και ονειρα γλυκα.

     • ΠΔ. says:

      Οι λεξεις στην αρχαια εβραικη γλωσσα,γραφονταν χωρις φωνηεντα,μονο με συμφωνα.Το ιδιο συνεβη και στη λεξη που αναφεροταν σε ενα απο τα ονοματα του Θεου και γραφοταν με 4 γραμ.ΓΧΒΧ[YHWH].Λογω της αυστηρης τηρησης του Μωσαικου Νομου,να μην προφερεται το ονομα του Θεου οι εβραιοι δεν προφεραν πλεον το ονομα Του,που το απεδιδαν με το τετραγραμματο.Ετσι με τα χρονια η προφορα ξεχαστηκε.Οι Μασοριτες αντικατεστησαν τα φωνηεντα του ονοματος YXWX με τα φωνηεντα των λεξεων Αδωναι η Ελωχιμ.Οταν τα κειμενα μεταφραστηκαν στα Αγγλικα η λεξη τους δημιουργησε προβλημα που το παρεκαμψαν αποδιδοντας το αυθαιρετα ως JEHOVAH[ΙΕΧΩΒΑ].Αρκετοι Ελληνες συγγραφεις των πρωτοχριστιανικων χρονων αναφερουν οτι η σωστη προφορα ειναι Yahweh.O oρος προερχεται απο το εβραικο ρημα ΄΄ειμαι΄΄,περιγραφοντας το Θεο ως ΄ο Αιωνιος΄,΄Αυτο-Υφισταμενος΄,΄Αυτος που ζει για παντα΄,΄ο Αυταρκης΄.Στην Αγια Γραφη υπαρχουν πολλα ονοματα που αναφερονται στο Θεο και το καθενα περιγραφει μια ιδιοτητα Του.Κανενα ονομα δεν μπορει να περιγραψει ολοκληρωτικα το Θεο.Στην Π.Δ.συνανταμε τα ονοματα ΄ο ΩΝ΄,Ζηλοτυπος,Αγιος,Υψιστος,Υπερτατος,Λυτρωτης.Στην Κ.Δ. το ονομα Ιεχωβα δεν χρησιμοποιειται και το αντικατεστησαν με το ΚΥΡΙΟΣ.

     • Ανώνυμος says:

      ΠΔ το τετραγραμματο ονομα του Θεου των εβραιων υπαρχει 6800 φορες στην Παλαια Διαθηκη και αποδιδεται ως Γιαχβε η Ιεχωβα.Ο Θεος σου ειναι ο Γιαχβε ,και η κοσμογονια σου αυτη των εβραιων.Εχεις εβραικο Θεο και εβραικη κοσμογονια.Κατα τα αλλα εισαι ελληνας.Αλληλουια ΠΔ αλληλουια ααααα

     • ΠΔ. says:

      Ο Θεος δεν ειναι Εβραιος.Οι Εβραιοι εξυπηρετησαν ενα σκοπο.Να κρατησουν στη μνημη τους τον αληθινο Θεο και να γεννησουν τον Μεσσια.Απο εκει και περα,ουτε στον Χριστο πιστευουν ουτε σε Τριαδικο Θεο.Δεν υπαρχει αλλη σχεση του χριστιανισμου με την Εβραικη θρησκεια.

     • Ανώνυμος says:

      ΠΔ Ο Θεος των εβραιων ειναι ο Γιαχβε.ο Χριστος ειναι ο δουρειος ιππος του Γιαχβε.Οι ελληνες εγιναν ο περιγελος ολων.Δεν ειναι πλεον ελληνες αλλα εβραιοελληνες.Αλληλουια τεκνον μου ψαλλουν ολα τα πλασματα του θεου μπροστα στον θρονο του.Αινειτε τον ΓΙΑΧΒΕ.Κατα τα αλλα ειστε ελληνες.

     • ΠΔ. says:

      Ειπαμε,εμας μας επλασε ο Θεος απο κοκκινοχωμα κι εσενα ο Δευκαλιωνας και η Πυρρα,με τις κοτρωνες που πετουσαν.Σταματα να πετας κοτρωνες επιτελους.

     • Ανώνυμος says:

      Ο Θεος ΙΕΧΩΒΑ σας εφτιαξε απο κοκκινοχωμα πριν 6000 χρονια με το μασοριτικο, και πριν 7500 χρονια συμφωνα με την μεταφραση των εβδομηκοντα.Οι ανθρωποι και τα ζωα που προυπηρχαν ηταν δημιουργια του Διαβολου. Ετσι λοιπον ο ΙΕΧΩΒΑ εφτιαξε προβατανθρωπους και φυτοφαγα ζωα για να ζησουν παρεα με τους λυκους του διαβολου και να γινουν τροφη αυτων.Ειστε το ενεργειακο ποτο του διαβολου στο στημενο ματριξ του ΓΙΑΧΒΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

 5. Μην ανακατεύεσαι, διαφορετικά θα σου χαράξουμε το πρόσωπο ! says:

  … Ηταν μια Δευτέρα πριν από λίγους μήνες, όταν δέχτηκα επίσκεψη εδώ, στην εκκλησία, από έναν άγνωστο… Καθίσαμε στο γραφείο μου και μου συστήθηκε ως μασόνος! Εδειξε τα διάσημά του και μου είπε τον βαθμό του στην ιεραρχία τους… Τον άκουγα ήρεμος… Κάποια στιγμή μου είπε απότομα: “Κάτσε στην άκρη. Μην ανακατεύεσαι, διαφορετικά θα σου χαράξουμε το πρόσωπο!” “Μη με απειλείτε”, του απάντησα, “γιατί θα καλέσω την Αστυνομία!” orthodoxathemata.blogspot.gr/2016/12/blog-post_87.html

 6. Nektarios says:

  Γενικό λογιστήριο και χωρίς πειστικά επιχειρήματα. Χωρίς ονόματα και στοιχεία ουδέν αποδεικνύεται. Ηλιθιότητες ως συνήθως.

 7. Μανιάτη Βηρσαβεέ says:

  Η εκκλησία του Ιησού Χριστού πρλεμουμένη νικά και πύλαι άδου ου κατισχίσουσιν αυτής. Η μόνη Αλήθεια, η ζωή και η οδός είναι ο Ιησούς Χριστός

 8. Morris says:

  Μερικοί ανακάλυψαν τον τροχό….

  Όποιος δεν προσκυνήσει στην μασονία, δεν γίνεται πρωθυπουργός, υπουργός, αρχιεπισκοπος, ανώτατος δικαστικος, αρχηγός αστυνομίας, αρχηγός ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΓΕΕΘΑ, τραπεζίτης κλπ.
  Αυτό συμβαίνει αιώνες τώρα…

  Όποιος παρεκκλίνει από τις εντολές που έχει, τον τρώει η μαρμάγκα…
  Θυμηθείτε τον μακαριστό Χριστόδουλο. Είχε προσπαθήσει να αφυπνίσει τον κόσμο και τον βγάλαν από την μέση…

  Όσοι είναι καλά και υπάκουα παιδιά, απλά διατηρούν την καρεκλιτσα τους εκτελώντας εντολές και παίζοντας θέατρο…

  Η μασονία δεν έχει πια δύναμη διότι είναι πια πιόνι του σιωνισμού…

  Να θυμάστε όμως το “μηδένα προ του τέλους μακαριζε”

 9. AΘΗΝΑ says:

  ΣΟΒΑΡΑ; ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΙ:
  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821!!ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΓΙΝΑΝ “ΗΡΩΕΣ” ΚΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ …ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!
  Δεν είναι μόνον οι ζωντανοί που ζητούν τη δικαίωσή τους, αλλά και οι νεκροί, τα γεγονότα και οι εποχές κραυγάζουν για αλήθεια, αναγνώριση και δικαίωση. Και εμείς ακόμη εμφυλιοπολεμούμε!
  Πέρασαν πάνω από 185 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και ακόμη και σήμερα μια σειρά από ήρωες και πρωταγωνιστές της εθνικής μας παλιγγενεσίας τούς βαραίνει ο αφορισμός του Γρηγορίου του Ε΄. Ο ίδιος αφορισμός βαραίνει και αυτήν την ίδια την Επανάσταση, την ανάσταση δηλαδή του Γένους.

  Ο Κολοκοτρώνης, ο Υψηλάντης, ο Σούτσος, ο Ρήγας, ο Ανδρούτσος, ο Καραϊσκάκης, οι Σουλιώτες και μια πλειάδα ακόμη από επώνυμα και ανώνυμα παλικάρια περιμένουν καρτερικά κάτω από το χώμα την άρση του αφορισμού τους. Ο φοβερός αφορισμός ήταν ένα τρομακτικό όπλο, πολύ συνηθισμένο και αποτελεσματικό μέσο για να κρατηθούν οι Ελληνες, υποτελείς και ραγιάδες στους Τούρκους για 400 χρόνια. Οι απλοϊκοί άνθρωποι περισσότερο έτρεμαν τον αφορισμό και από τον ίδιον το θάνατο. Ακόμη κι αυτός, ο χαλκέντερος και πολύπαθος Κολοκοτρώνης δεν άντεξε τον αφορισμό του Γρηγορίου του Ε΄ στα 1806. Οταν τον επόμενο χρόνο, στα 1807 βρέθηκε κουρσάρος πλέον στη Χαλκιδική, έστειλε ένα μήνυμα στον εξόριστο τότε, από τον σουλτάνο, στο Αγιον Ορος, Γρηγόριο τον Ε΄ που του ‘γραφε ότι εκείνος τον κατάντησε έτσι: «Εσύ μου ‘γραψες την προδοσία στο χαρτί αλλά εγώ θα σου τη γράψω στο κούτελο». Η απάντηση του πρώην αλλά και μελλοντικού Πατριάρχη ήταν ότι όλα έγιναν «κατά θείαν παραχώρησιν»!Σκοπός του μικρού αυτού σημειώματος είναι να τιμήσει τον κατώτερο κλήρο, τον Κοσμά τον Αιτωλό, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Παπαφλέσσα και κάθε Παπαφλέσσα τοτινό και τωρινό και να επιτιμήσει τον Γρηγόριο τον Ε΄, τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και γενικά τον ανώτερο κλήρο που συνεργάστηκαν με τους Τούρκους και έκαναν το παν να κρατηθούν οι Ελληνες υποτελείς και δούλοι των κατακτητών. Δεν πρέπει να λησμονούμε όμως και τους άξιους ποιμενάρχες όπως τον μητροπολίτη Λαρίσης και πρωτομάρτυρα Δ. Σκυλόσοφο, τον ήρωα του Μεσολογγίου Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ, τον Ανθιμο Γαζή και άλλους που δυστυχώς ήταν η εξαίρεση του κανόνα.
  «Πλαστογράφοι και κιβδηλοποιοί»
  Παρασιώπηση γεγονότων, συνειδητά ψέματα, διαστρέβλωση της αλήθειας και κατασκευασμένα γεγονότα συντέλεσαν, ώστε ακόμη και σήμερα να επικρατεί θολούρα και σύγχυση γύρω από πρόσωπα και γεγονότα. Για το ανύπαρκτο κρυφό σχολειό, έγραψα πριν 20 χρόνια ένα κείμενο που, μέρος του, λόγω του μεγέθους του, δημοσιεύτηκε στο «Ποντίκι» το 1987. Ακόμη και αυτός ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σήκωσε, πριν μερικά χρόνια στη λαοσύναξη της Αθήνας για τις ταυτότητες, το ανύπαρκτο λάβαρο της Αγίας Λαύρας, που δήθεν σήκωσε ο Π.Π. Γερμανός κηρύσσοντας έτσι την Επανάσταση!

  Εκεί κατέφυγαν αυτός και άλλοι προύχοντες «τεθορυβημένοι, τεταραγμένοι και κατεπτοημένοι» μέχρι να καθησυχάσουν τα πράγματα. Κούνια που τους κούναγε!…

  Εχει δίκιο ο Γιάννης Σκαρίμπας σαν γράφει ότι, «ούτε η πανούκλα, ούτε η χολέρα έκαναν τόσο κακό στην ανθρωπότητα όσο η ιστορία», εννοώντας βέβαια τους πλαστογράφους και κιβδηλοποιούς της ιστορίας τοτινούς και τωρινούς.

  O,τι εγκλήματα διέπραξαν οι συνεργάτες των Γερμανών, οι ταγματασφαλίτες κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής την ίδια και χειρότερη προδοτική και εγκληματική συμπεριφορά είχαν και οι εθελόδουλοι κοτζαμπάσηδες.

  Το παραμύθι ότι στην Αγία Λαύρα υψώθηκε δήθεν το λάβαρο του ’21 και άρχισε η Επανάσταση, ο Miller τη θεωρεί «παράδοσιν ποιητικήν». Ο Φιλήμων την αποκαλεί «παχυλόν ψεύδος». Ο Σπυρίδων Τρικούπης γράφει: «Ψευδής είναι η εν την Ελλάδι επικρατούσα ιδέα ότι εν τη Μονή της Αγίας Λαύρας ανυψώθη κατά πρώτον η σημαία της Ελληνικής Επανάστασης». Τέλος, ο Finley υποστηρίζει: «Επικρατεί γενική γνώμη στην Ελλάδα ότι φθάνοντας στη Μονή της Αγίας Λαύρας οι προύχοντες και οι δεσποτάδες κηρύξανε την επανάσταση. Αυτό δεν είναι σωστό. Επιδιώκανε να καθησυχάσουνε τις υποψίες των Τούρκων στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα».

  Αν όντως είχε ανυψωθεί το περίφημο λάβαρο της επανάστασης αυτό θα το μνημόνευε στα απομνημονεύματά του, που έγραψε λίγα χρόνια αργότερα, ο Π.Π. Γερμανός. Αν είχε έστω και ίχνος αλήθειας το ευφάνταστο αυτό μύθευμα, τότε και μόνον αυτή η πράξη του Π.Π. Γερμανού θα ξέπλενε όλα του τα ανομήματα και θα τον συγχωρούσαμε για όλες τις αθλιότητες που μέχρι τότε και αργότερα διέπραξε στη ζωή του. Αντίθετα, για τον Λεωνίδα του ’21, δηλαδή τον Παπαφλέσσα, γράφει με εμπάθεια και φανερή περιφρόνηση στα απομνημονεύματά του: «Γρηγόριος τις, Δικαίος λεγόμενος, αλιτήριος, απατεών, εξωλέστατος και ασυνείδητος περί μηδενός άλλου φροντίζων ειμή τίνι τρόπω να ερεθίσει την ταραχήν (βλέπε Επανάσταση) του έθνους διά να πλουτίσει εκ των αρπαγών».

  Από έγγραφα του γενικού αρχείου του κράτους που έφερε στην επιφάνεια ο Ε. Πρωτοψάλτης, αποδεικνύεται ότι το 1851 γίνεται πρώτη φορά λόγος για το λάβαρο και σε καμία περίπτωση δε θα το σήκωνε ένας παρακοιμώμενος των Τούρκων, τουρκοχριστιανός και τουρκολάτρης όπως ο Π.Π. Γερμανός, ο οποίος μόνο σε ένα πεδίο διέπρεψε, αυτό της τοκογλυφίας. Δάνειζε με βαρύτατο επιτόκιο (15%) ακόμη και σε μοναστήρια και εκκλησίες της δικαιοδοσίας του. Τύφλα να ‘χουν όλοι οι σύγχρονοι Γούκοι. Αν και βαθύπλουτος, το όνομά του απουσιάζει απ’ όλους τους εράνους που έγιναν για την Επανάσταση.

  Ολα αυτά τα ασύστολα ψεύδη και τερατουργηματικά μυθεύματα κατασκευάστηκαν πολύ αργότερα για έναν και μόνο λόγο. Ηθελαν να κλέψουν τη δόξα του λαού, που ξυπόλυτος και πεινασμένος, σήκωσε το γιαταγάνι και το καριοφίλι και ελευθέρωσε την πατρίδα. Ο ανώτατος κλήρος και οι «αυθορμήτως υποκύψαντες στον τουρκικό ζυγό κοτζαμπάσηδες», κατέκλεψαν και διαμοίρασαν ό,τι οι αφορισμένοι ήρωες, επώνυμοι και ανώνυμοι, με το αίμα τους και τη ζωή τους ελευθέρωσαν.

  Οι εθνικές γαίες, 7.000.000 περίπου στρέμματα και όλα τα κινητά πλούτη που άφησαν πίσω οι Τούρκοι, αντί να μοιραστούν στον εξαθλιωμένο και χειμαζόμενο λαό, τα σφετερίστηκαν ο ανώτατος κλήρος και οι απερίτμητοι Τούρκοι, όπως αποκαλούσε ο λαός τους κοτζαμπάσηδες. Ολοι αυτοί μπορεί να είχαν πλούτη, χωράφια και εξουσία αλλά τους έλειπε κάτι. Και αυτό ήταν η δόξα και η τιμή του λαού που απελευθέρωσε την πατρίδα. Ετσι, οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της εποχής εκείνης, που βρίσκονταν στα χέρια του ανώτατου κλήρου και των προυχόντων, όπως άλλωστε συνέβαινε πάντα και συμβαίνει ακόμη και σήμερα, άρχισαν να κατασκευάζουν γεγονότα και ανύπαρκτους ηρωισμούς του σιναφιού τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο γεννήθηκαν κρυφά σχολεία, λάβαρα της Αγίας Λαύρας και άλλα ψευδολογήματα, που μαζί με την απόκρυψη πραγματικών γεγονότων, μετέτρεψαν προδότες σε ήρωες και καθιέρωσαν ως ηρωικά γεγονότα μυθοπλασίες ευφάνταστων απατεώνων. Το εθνικοαπελευθερωτικό μέρος της Επανάστασης πέτυχε αλλά το κοινωνικό της σκέλος απέτυχε παταγωδώς. Η αγροτιά, ο λαός δηλαδή συνέχισε να παραμένει νηστικός, άκληρος, ρακένδυτος και ανέστιος.

  Τα γεγονότα τούς διαψεύδουν
  Οποιος έχει διαβάσει το χυδαίο και κατάπτυστο κείμενο του αφορισμού της Επανάστασης που υπέγραψε ο Γρηγόριος ο Ε΄ και 22 ακόμη Μητροπολίτες, αρρώστησε από αηδία και φρίκη. Ακόμη και σήμερα, όχι μόνον επιχειρείται από πολλούς να δικαιολογηθεί με αστεία επιχειρήματα η φρικιαστική ενέργεια του αφορισμού της Επανάστασης, που ράγιζε και πέτρες ακόμη, αλλά και γίνεται προσπάθεια να εμφανισθεί ο Γρηγόριος ο Ε΄ ως δήθεν ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Τα γεγονότα όμως, καθώς και οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης τους διαψεύδουν.

  Το 1805, όταν οι Αγγλοι απειλούσαν την Κωνσταντινούπολη, ο Γρηγόριος ο Ε΄ όχι μόνο μίσθωσε 3.000 εργάτες, αλλά και, όπως γράφει ο Mendelson, «μετέσχε μετά ζήλου των οχυρωματικών εργασιών, ορύσσων ο ίδιος ιδίοις χερσίν ώστε να επισύρει και αυτού του Σουλτάνου την ευμενή προσοχή».

  Παραμονές της Επανάστασης, ο Υψηλάντης έγραψε στους φιλικούς στην Κωνσταντινούπολη: «Προς τούτους μη δώσετε πίστιν, μήτε εις τον αγιώτατον, ασκητικώτατον και φιλογενέστατον καλόγηρον (τον Πατριάρχην), ούτε εις τους στενούς φίλους αυτού».

  Επίσης, ο Κολοκοτρώνης, όχι μόνον έστειλε από τη Χαλκιδική την παραπάνω επιστολή στον Γρηγόριο τον Ε΄, αλλά και το 1833, σε ομιλία του σε φοιτητές στην Πνύκα, αναφέρθηκε με πικρία και απέχθεια σ’ αυτόν.

  Ο ανώτερος κλήρος και το μακρύ φοροεισπρακτικό χέρι της τουρκικής διοίκησης, «τεθορυβημένοι, τεταραγμένοι και κατεπτοημένοι» έκαναν το παν για να μην εκραγεί η Επανάσταση. Και όταν αυτή άναψε για καλά σύρθηκαν και εκείνοι εκόντες άκοντες. Αν ήταν δε στο χέρι τους, ακόμη θα είμασταν σκλάβοι στους Τούρκους. Στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν την Επανάσταση, έξαρχοι του Πατριαρχείου περιέτρεχαν την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και κάθε Κυριακή αφόριζαν στις εκκλησίες αλλά και στα τζαμιά κάθε έναν που σήκωνε το γιαταγάνι και το τουφέκι εναντίον των Τούρκων και με γελοία φληναφήματα, όπως: «… Ας μην χάσωμεν διά μίαν ψευδήν και ανύπαρκτον τάχα ελευθερίαν του παρόντος βίου, τας αμαράντους στεφάνους αιωνίου μακαριότητας» ή «… Ελευθερία εν τω ουρανώ και υποταγή επί της γης», κρατούσαν τον λαό ραγιά και υποτελή των Τούρκων.

  Ενας άλλος δεσπότης, ο Πορφύριος της Αρτας, όχι μόνον αφόρισε τους Σουλιώτες αλλά στρατολόγησε και 500 αγρότες, τους όπλισε και τους έστειλε να πολεμήσουν εναντίον των Σουλιωτών. Ο δε μητροπολίτης Πάργας Ιγνάτιος απειλούσε με αφορισμό τους Αρτινούς εάν προσέτρεχαν σε βοήθεια των Σουλιωτών.

  Μετά από όλα αυτά, απορεί κανείς πώς πέτυχε η Επανάσταση, η οποία ήταν έργο, με πρωτεργάτη τη Φιλική Εταιρεία και εθνεγέρτη τον Παπαφλέσσα, μονάχα του ΛΑΟΥ που ο Π.Π. Γερμανός αποκαλούσε «χυδαίο, απαίδευτο, άπειρο, φτωχό, ποταπό, που …κατήντησε εις αχαλίνωτον ενθουσιασμόν».

  Εχοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, αλλά και μύριες άλλες αθλιότητες και προδοσίες του ανώτατου κλήρου και των μισητών κοτζαμπάσηδων, των χριστιανών πασάδων, όπως ήταν πιο γνωστοί, ο «Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Σουηδίας» απέστειλε τον Μάρτιο του 1982 υπόμνημα στον τότε πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, και τον καλούσε να ενεργήσει τα δέοντα ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος να άρει τον αφορισμό της Επανάστασης του ’21 και να ζητήσει συγγνώμη από τους αφορισμένους μυστακοφόρους του αγώνα.

  Το υπόμνημα αυτό δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του πρωθυπουργού, όπως μας διαβεβαίωσε μερικά χρόνια μετά ο ίδιος αλλά και η διευθύντρια του γραφείου του κα Αγγέλα Κοκκόλα.

  Απ’ ό,τι διαφαίνεται οι αφορισμένοι του αγώνα, για πολλά χρόνια δυστυχώς ακόμη, θα περιμένουν ανειρήνευτοι τη δικαίωσή τους.

  Ζήτω ο «αλιτήριος, ο απατεών, ο εξωλέστατος και ο ασυνείδητος» Παπαφλέσσας!

  Ζήτω τα αφορισμένα μυστακοφόρα παλικάρια του ’21!

  Ζήτω «ο χυδαίος, ο απαίδευτος, ο άπειρος, ο φτωχός, ο ποταπός λαός …που κατήντησε εις αχαλίνωτον ενθουσιασμόν»!

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Ο Γάλλος ιστορικός Πουκεβίλ απαριθμεί τις θυσίες των Ελλήνων κληρικών σε 11 πατριάρχες, 100 επισκόπους και 6000 ιερείς και καλόγερους. Ιδιαίτερα από την περιοχή της Ελλάδος αναφέρονται επώνυμα στις πηγές 73 αρχιερείς, που έλαβαν ενεργό μέρος στον Αγώνα. Σαράντα δύο Αρχιερείς υπέστησαν ταπεινώσεις, εξευτελισμούς, φυλακίσεις, διώξεις κάθε είδους, βασανιστήρια, εξορίες κ.λπ. Δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες (Γρηγόριος Ε’, Κύριλλος ΣΤ’) και 45 Αρχιερείς (Μητροπολίτες) εκτελέσθηκαν ή έπεσαν σε μάχες.

   Υπέρτατος σκοπός και όνειρο της Φιλικής Εταιρίας ήταν η απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως και η επαναφορά της σε Ελληνικά χέρια…………………«Ο κλήρος υπήρξε και ο οδηγός της φυλής και το στήριγμα της»
   Ιστορικός Δ. Κόκκινος…………………

   «Ο Ορθόδοξος ελληνικός κλήρος απετέλεσε πρωταρχικόν παράγοντα της κηρύξεως της επαναστάσεως και της επιτυχίας ταύτης…».
   Απόστολος Δασκαλάκης……………………….

   «Ανάμεσα στους στρατιώτες βρίσκονταν και μεγάλος αριθμός παπάδων. Αυτοί οι πρωτεργάτες του ξεσηκωμού».
   Χάμφρεϋς……………………….

   «Οι Τούρκοι στην Αθήνα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν παπάδες, γιατί όπως διαδίδεται οι παπάδες είναι αρχηγοί των επαναστατών».
   Ντομένικο Οριγκόνο. Πρόξενος Ολλανδίας………………….

   «τον λαόν (της Πελοποννήσου) υπεκίνησαν oι έχοντες συμφέροντα και σχέσεις μετά τούτων, οι έμποροι, οι πρόκριτοι, και κυρίως οι μητροπολίται και γενικώς οι ανήκοντες εις τον κλήρο, δηλαδή οι πραγματικοί ηγέται του Εθνους» (43)
   Μώραλη Μελίκ Μπέη …………………..

    • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

     Βιάζεσαι. Ξέρεις ότι όταν θέλω να δώσω απαντήσεις, δίνω πολλές. Όλα τα σχόλιά μου και το παραπάνω και τα παρακάτω, τα ανήρτησα σχεδόν ταυτόχρονα. Το πρώτο πέρασε αμέσως και τα άλλα καθυστέρησαν πολύ. Οπότε διάβασε και τη συνέχεια.

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Αφόρισε την Επανάσταση; Γιατί;
   Από το βιβλίο Με λ. Καλαμαρά (μετέπειτα μητροπολίτου) «Είναι οι ρασοφόροι η συμφορά του έθνους»……………………..
   Οι εχθροί της εκκλησίας κυριολεκτικά χαλάνε τον κόσμο φωνάζοντας, ότι ο Πατριάρχης ήταν ο χειρότερος «Τουρκόφιλος», «μισέλληνας», «προδότης του γένους» κλπ., αφού αφόρισε την Επανάσταση και ιδίως τους πρώτους ηγέτες της Αλέξανδρο Υψηλάντη και Μιχαήλ Σούτσο. Και το μεν αφοριστικό είναι αυθεντικό. Γεννάται όμως το ερώτημα: το αξιολογούν οι κατήγοροι σωστά; Και το ερώτημα γίνεται πιο σοβαρό όταν βλέπουμε τους Έλληνες, τόσες γενεές, και μάλιστα τους ίδιους τους αφορισμένους, να το αξιολογούν εντελώς διαφορετικά. Και γι’ αυτό τον τιμούν σαν την ιερότερη εθνική μορφή. Και του έστησαν ανδριάντα στο Πανεπιστήμιο.
   Ποιος το αξιολογεί σωστά;
   Απάντηση πρέπει να δώσει όχι η ιδεολογία, αλλά τα ιστορικά δεδομένα.
   Ας τα δούμε λοιπόν ένα-ένα, για να βγάλουμε στο τέλος ένα συμπέρασμα πιο καθαρό.

   1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
   Λίγα χρόνια πριν από το 1821 είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του Τσάρου Αλεξάνδρου Παύλοβιτς η περίφημη Ιερή Συμμαχία, που στόχο είχε την πρόληψη και καταστολή κάθε επανάστασης. Μετείχαν: Ρωσία, Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία, κλπ. Κόκκινο πανί για την Ιερή Συμμαχία ήταν οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης.
   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Κάθε επανάσταση, ακόμη και η πιο καλά οργανωμένη, κινδύνευε να αποτύχει λόγω εχθρότητας των τότε μεγάλων δυνάμεων………………..

   2. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
   Η Ελληνική Επανάσταση ευθύς εξ αρχής στιγματίστηκε, διότι φαινόταν έντονη η επίδραση των αρχών της Γαλλικής Επαναστάσεως. Και το κίνημα του Ρήγα, και η οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας και ο τρόπος διακυβέρνησης του Μοριά, έκαναν ακόμη και σε τυφλό φανερή την γαλλική επίδραση.
   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η Ελληνική Επανάσταση ήταν βέβαιο, ότι εκτός από την οργή του Σουλτάνου θα αντιμετώπιζε και την μήνη των τότε υπερδυνάμεων………………

   3. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
   Η Επανάσταση του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Βλαχία εξόργισε τον Σουλτάνο σε αφάνταστο βαθμό, διότι
   α) ο αρχηγός της ήταν πρίγκιπας της Ρωσίας.
   β) ο ηγεμών της Βλαχίας Μιχαήλ Σούτσος ήταν Φαναριώτης,
   γ)συνθήκη απαγόρευε στον Σουλτάνο να παρεμβαίνει στις παραδουνάβιες ηγεμονίες χωρίς άδεια του Τσάρου.

   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Ο θυμός του Σουλτάνου δεν ήταν καλό πράγμα. Οι Τούρκοι μέχρι και σήμερα αλλού πονούν και αλλού χτυπούν (βλέπε Κύπρος-Κωνσταντινούπολις)……………………

   4. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
   Πρώτα απ’ όλα ο Σουλτάνος ξέσπασε στους Ρωμιούς της Πόλης. Τα γεγονότα του 1956 ωχριούν μπροστά στις θηριωδίες που υπέμειναν οι Έλληνες της Πόλης του 1821. Έπειτα ο Σουλτάνος ζήτησε εξηγήσεις από τον Μιλέτ-μπασή. δηλ. εθνάρχη των Ρωμιών, Γρηγόριο Ε΄ και τον Τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Α΄ Παύλοβιτς. Ο μεν Γρηγόριος προσπάθησε να τον καλμάρει με ψέματα: ότι τάχα δεν ήξερε τίποτε (ενώ τα ήξερε όλα, όπως μας λένε όλοι οι σύγχρονοί του ιστορικοί, άσχετα αν ο ίδιος δεν ήταν σύμφωνος). Ο δε Τσάρος έσπευσε να δώσει τις εξής πληροφορίες στον «εν τυραννία αδελφό» του Σουλτάνο:
   α) Ο πρίγκιπας Αλ. Υψηλάντης επαύθη απ’ όλα του τα εν Ρωσία καθήκοντά του και απεκηρύχθη.
   β) Ο Τσάρος δεν είχε καμία ανάμειξη.
   γ) ο Σουλτάνος αφήνεται απόλυτα ελεύθερος να αντιδράσει όπως ξέρει και να συγυρίσει τους στασιαστές. (Το έγγραφο του Τσάρου μας το διέσωσε πλήρες ο Σπ. Τρικούπης στον Α΄ Τόμο της Ιστορίας της Ελλην. Επαναστάσεως)
   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Άρα οι Έλληνες έπρεπε να αντιμετωπίσουν μόνοι τους, αβοήθητοι, την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς, ότι μπορούσαν οι Ρωμιοί να νικήσουν τότε την Οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτό το έδειξε περίλαμπρα, δυστυχώς, η εκστρατεία του Ιμπραήμ Πασά στην Πελοπόννησο, που διέλυσε σαν ιστούς αράχνης όλες τις αμυντικές γραμμές των Ελλήνων. Και αλίμονο αν δεν επενέβαιναν οι ξένοι!…………..

   5. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
   Η ιστορία μας μιλάει για την οξύτητα, με την οποία ο Σουλτάν Μαχμούτ Β΄ αντέδρασε στην Επανάσταση.
   α) Έπαυσε δύο μεγάλους Βεζίρηδες σε διάστημα ολίγων ημερών με μόνο αιτιολογικό την επιεική τους στάση έναντι των Ρωμιών. Το γεγονός είναι πολύ ενδεικτικό.
   β) Κάλεσε τον Σεϊχουλισλάμη, δηλ. τον υπέρτατο θρησκευτικό αρχηγό όλου του Ισλάμ, και τον διέταξε να εκδώσει φετβά, δηλ. διακήρυξη, με την οποία να καλεί τους Μουσουλμάνους να εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανών από την Αυτοκρατορία ολόκληρη, που έτσι θα γινόταν αμιγώς ισλαμική. Ο Σεϊχουλισλάμης όμως ήταν άνθρωπος δίκαιος και εύσπλαχνος. Και γι’ αυτό ζήτησε διορία να το σκεφτεί. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος το πληροφορήθηκε. Και συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Πολύκαρπο, που προς τιμήν του βλέπουμε την υπογραφή του σε όλα τα αφοριστικά εκείνα, τους μεγάλους δραγουμάνους Κωνσταντίνο και Νικόλαο Μουρούζηδες, και τον αυθέντη Καλλιμάχη, επισκέφτηκε τον Σεϊχουλισλάμη. Και τον έπεισε να αρνηθεί να εκδώσει τον φετβά, αναλαμβάνοντας και αυτός κάποια υποχρέωση έναντι του εύσπλαχνου και φιλανθρώπου εκείνου μουσουλμάνου, που πίστευε με όλη του την καρδιά, ότι – όπως γράφει το Κοράνι- «μια ώρα δικαιοσύνης είναι πολυτιμότερη ενώπιον του Θεού από εξήντα χρόνια προσευχής». Ο Σεϊχουλισλάμης αρνήθηκε να εκδώσει τον φετβά. Και ο σουλτάνος έγινε θηρίο εναντίον του: τον καθαίρεσε και τον κρέμασε.
   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Πόσος φόβος έπρεπε να ρίχνει την καταθλιπτική του σκιά στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο Σουλτάνος έπαυε λόγω ευνοίας τους προς τους Ρωμιούς δύο πρωθυπουργούς του και κρεμούσε έναν Σεϊχουλισλάμη;…………………………

   6. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
   Ταυτόχρονα άρχισαν οι κατ’ εντολή του Σουλτάνου εκτελέσεις των επιφανών Ρωμιών με έναρξη από τους Μουρούζηδες και Μητροπολίτες, που εθεωρούντο σαν τα πιο απαραβίαστα πρόσωπα……………….

   7. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
   Διορίστηκε άλλος Σεϊχουλισλάμης, ο Φεΐζ. Αυτός εξέδωσε χωρίς πολλούς δισταγμούς και συζητήσεις τον φετβά που όριζε ότι ιερό χρέος των μουσουλμάνων ήταν να μη μείνει στην οθωμανική αυτοκρατορία ζωντανός ούτε ένας Χριστιανός…………….

   8. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
   Οι Δυτικοί ήταν και πάλι με τους Τούρκους…………………

   9. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
   Η επανάσταση έφτασε στο «αμήν» τόσο, ώστε ο ατρόμητος Γέρος του Μοριά «εμβήκεν εις την Εκκλησίαν, έκαμε τον σταυρόν του, έμεινε πολλήν ώραν σύννους και ασπασθείς την εικόνα της Θεοτόκου είπε: «Παναγία μου, βοήθησε τους Χριστιανούς. Τους επήραμε στο λαιμό μας» (Σπ. Τρικούπη, Ιστορία της Ελλην. Επαναστάσεως, τόμος Α΄, σελ.206)……………………………

   10. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
   Η εκστρατεία του Ιμπραήμ διέλυσε σαν ιστό αράχνης τους Έλληνες. Και γέμισε την Πελοπόννησο θρήνους, αίματα, ερείπια και συμφορές.

   • Ανώνυμος says:

    Ρασοφόροι η συμφορά του Έθνους μας! Όταν σε βαφτίζουν στο όνομα των Εβραίων Αβραάμ, Σάρα και Μάρα και σε αναλαμβάνουν οι μισθωμένοι παπα/τζήδες και το Υπουργείο Ιουδαιοχριστιανικής παραπαιδείας για να γίνεις ντροπαλός, ανασφαλής, άβουλος, φοβισμένος, συνεσταλμένος, αδύναμος, καταθλιπτικός, πένθιμος, μειονεκτικός, αχρηστευμένος να νιώθεις ένοχος με τύψεις κι όσο γίνεται ταπεινούλης, υπάκουος κι όσο γίνεται πλήρως υποταγμένος και παθητικός.. όσο ακόμα γίνεται με καλογερίστικα πρότυπα μακριά από γυναίκες κλπ από ανήλικος μέχρι να διαμορφώσεις χαρακτήρα 12-13 ετών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ..Ειναι ΠΛΉΡΗΣ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΕΒΡΑΙΟΥΣ, για να γίνεις υπάκουος δούλος τους ενώ σου υπόσχονται ότι θα δεις μια άσπρη μέρα όταν πεθάνεις υποτίθεται θα σε δεχθούν αιώνιο δούλο (οι μη παρθένες γυναίκες αποκλείονται) στο ουράνιο μοναστήρι (που θα βλέπεις και τα αεροπλανάκια που περνούν χαχαα..)

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   ΣΥΝΕΠΩΣ Ο «ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ»………….
   Για να τα προδεί κανείς αυτά δεν χρειαζόταν να έχει μυαλό πιο πολύ από το μέτριο. Γι’ αυτό και ο Γρηγόριος τάχθηκε με σταθερότητα και αποφασιστικότητα εναντίον της Επαναστάσεως για να σωθεί η Ρωμιοσύνη από την ολοκληρωτική εξόντωση. Και ενεργώντας φαναριώτικα έριξε στάχτη στα μάτια του Σουλτάνου: αφοριστικά κατά της επανάστασης. Τα έγραψε και για τους Έλληνες, να ησυχάσουν. Και κυρίως για τον Σουλτάνο να τα διαβάσει και να καλμάρει. Και κάλμαρε με πολύ λίγες -σχετικά- σφαγές στην Πόλη.
   Οι Πατριάρχες Θεόληπτος και Ιερεμίας Α΄ έκαναν για την σωτηρία του Γένους μας ψεύτικους όρκους. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος έβγαζε ψεύτικα αφοριστικά -στάχτη στα μάτια του Σουλτάνου – για τον ίδιο λόγο. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Υψηλάντης παρότι ήταν ευσεβέστατος δεν τα έλαβε καθόλου υπ’ όψιν του. Δεν ταράχτηκε. Ούτε κάκιωσε εναντίων του Πατριάρχη. Τον συμπόνεσε. Ορίστε τι έγραφε στους Σουλιώτες: «Ο Πατριάρχης βιαζόμενος υπό της Πόρτας σας στέλνει αφοριστικά και εξάρχους παρακινώντας σας να ενωθήτε με την Πόρταν. Εσείς όμως να τα θεωρείται αυτά ως άκυρα, καθότι γίνονται με βίαν και δυναστείαν και άνευ της θελήσεως του Πατριάρχου». Αλλά και αργότερα, όταν το στράτευμά του είχε πλέον διαλυθεί, ο Αλ. Υψηλάντης όχι μόνο δεν απέδωσε την καταστροφή του στον αφορισμό αλλά με ημερήσιά του διαταγή 8.6.21 απεκύρηξε τους στρατιώτες του, που δεν επέμειναν στον αγώνα, να εκδικηθούν «το ιερόν αίμα των κατασφαγέντων απανθρώπως κορυφαίων «υπουργών» της θρησκείας: πατριαρχών (Γρηγορίου Ε΄ και Κυρίλλου ΣΤ΄), αρχιερέων και μυρίων άλλων αθώων αδελφών» (Σπ. Τρικούπη, Ιστορία της Ελλην. Επαναστάσεως, τόμος Α΄, σελ.128).
   Στην Ιστορία του Τρικούπη (Τομ. Α΄) όποιος θέλει μπορεί να δει:
   Α) Το πλήρες κείμενο των αφοριστικών, όπου ο Πατριάρχης αναφέρει ξεκάθαρα, ότι ο πρέσβης της Ρωσίας του απέκλεισε ρητά κάθε ενίσχυση προς τους επαναστάτες.
   Β)Τα κείμενο του διατάγματος του Τσάρου, που καταδίκαζε την Επανάσταση και άφηνε τον Σουλτάνο ελεύθερο να σφάξει τους Ρωμιούς.
   Γ) Το διάταγμα του Σουλτάνου, με το οποίο επαύθη ο τρίτος κατά σειρά μέγας Βεζύρης Μπεντερλή Αλήπασας, «επειδή ηθέλησε να φεισθή της ζωής των Ελλήνων», και διορίστηκε ο Σαλήχπασας. Γιατί επαύθη ο Αλήπασας; «Επειδή ετόλμησε να εναντιωθεί εις την τιμωρίαν του αξιοκαταφρόνητου τούτου Έθνους (των Ρωμιών)»!
   Και μετά, σου λένε έκανε άσχημα ο Πατριάρχης που κοπάνησε μερικές κατάρες στον αέρα και έβαλε τον Σουλτάνο να κυνηγάει μόνο τους «ενόχους» (άντε πιάσε τους αν μπορείς!) Και αντί να του στήσουν και άλλο ένα άγαλμα, στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτου αυτή τη φορά, ζητούν να φύγει το άγαλμα του από τον χώρο του Πανεπιστημίου! Ανεύθυνοι και ακαταλόγιστοι.
   Γιατί;
   Επειδή είχε την ατυχία να είναι Πατριάρχης. Και τι; Πατριάρχες θα έχουμε για πρότυπα; Αστείο πράγμα! Έξω λοιπόν!

   Επειδή μάλιστα ορισμένοι θέλουν να λένε ότι οι Ορθόδοξοι αποτελούν έναν Εβραϊκό δούρειο ίππο για την αλλοίωση της ελληνικότητάς, ας δει κανείς την συμμετοχή των Εβραιών εις τον διασυρμό του Πατριάρχη Ε΄ όπως αναφέρεται από τις ειδικές ιστορικές μονογραφίες του Τάκη Κανδηλώρου, του Α. Παπαδόπουλου και άλλων: Πρίν το απαγχονισμό «Σύν αυτοίς (των Τούρκων) δ΄ εμυκτήριζον το θύμα και πλείστοι εβραίοι, οίτινες, ενώ άλλοτε προς εμπαιγμόν του Χριστιανικού Πάσχα εφόρουν τα ρυπαρώτερα και ειδεχθέστερα ενδύματα, ήδη προσήλθον ως εν πανηγύρει μετ’ αδαμάντων και λαχουρίων…»….μετά τον απαγχονισμό «Ουδενός υστερούντες και οι εβραίοι της συνοικίας Μπαλατά, ρακένδυτοι και επίσημοι, πανοικεί συνωστίζονται, ίνα διατόροις κραυγαίς και φύάροις λοιδωρίαις εκδηλώσωσι το προς τον Πατριάρχην φυλετικόν των μίσος». «Επέπρωτο δε ίνα αφεθή εις τους Εβραίους η βδελυρωτέρα σελίς του μαρτυρίου. Η Πύλη προθύμως παρεχώρησε το σκήνωμα εις εικοσάδα μαινομένων Εβραίων …» «οι δε Εβραίοι δέσαντες τους πόδας του λειψάνου έσυραν αυτό εις τας οδούς, υβρίζοντες και πτύοντες τον νεκρόν» «Η Πύλη εκτός του απαγχονισμού ήθελε να σπιλώση το σκήνωμα του Πατριάρχου, προς αποφυγήν όμως διαμαρτυριών της ομοδόξου Ρωσίας, πρόθυμα παρεχώρησε τούτο εις τους Εβραίους»

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Μαρτυρίες για κρυφή διδασκαλία

   Ίσως η πρωιμότερη ρητή αναφορά σε κρυφά διδασκαλεία υπάρχει σε ομιλία υπέρ της επανάστασης που εκφώνησε ο Κωνσταντίνος Οικονόμος «ο εξ Οικονόμων» το 1821 και δημοσίευσε το 1825. Εκεί αναφέρει[σημ. 3] ότι τα σχολεία όταν δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν κρυφά, το κατάφερναν με τεχνάσματα ή χάρη σε δωροδοκίες Τούρκων αξιωματούχων, όπως αναφέρεται αργότερα[σημ. 4] και για τη Σχολή της Χίου. Ο λόγιος ιατρός Στέφανος Κανέλλος, σε επιστολή του της 4 Φεβρ. 1822 προς τον Γερμανό φιλέλληνα Carl Iken (δημοσιεύτηκε στα γερμανικά το 1825) αναφέρει[σημ. 5] ότι οι Τούρκοι εμπόδιζαν τα σχολεία χειρότερα και από τις εκκλησίες και ότι οι Έλληνες προσπαθούσαν «να συστένουν κοινά σχολία κρυφίως». Σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρεται στην αμάθεια των υπόδουλων Ελλήνων, υποστηρίζοντας ότι δεν προερχόταν από αναισθησία ή αδιαφορία τους προς την παιδείαν, αλλά[σημ. 6] από την «αθλίαν κατάστασιν των σχολείων, αποτέλεσμα της όλης καταστάσεως του έθνους». Σημειώνει παράλληλα τον ενθουσιασμό των νέων να μάθουν γράμματα παρά την φτώχεια και τις στερήσεις. Ο καθηγητής φιλολογίας Άλκης Αγγέλου (1917-2001) θεώρησε αναξιόπιστη αυτή την αναφορά του Κανέλλου, πιστεύοντας ότι είχε σκοπό να προκαλέσει το ενδιαφέρον τών ευρωπαίων για την Επανάσταση. Κατά τον Χ. Πατρινέλη, ο Κανέλλος «προχειρολογεί και αυτοσχεδιάζει», τονίζοντας ειδικά την αρχή της επιστολής του προς τον Iken όπου γράφει: «Αλλ’ επειδή μ’ έδωκες την άδειαν να σε γράφω ό,τι με έλθει εις τον νουν… θέλεις συγχωρήσει την αταξίαν και ατέλειαν των όσων μέλλω να σε σημειώσω». Ο ιστορικός Απόστολος Διαμαντής, με τη σειρά του, απορρίπτει το επιχείρημα του Αγγέλου χαρακτηρίζοντάς το “τακτική γνωστή από την εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού”.[30]

   Στην επιρροή που άσκησαν οι λόγιοι, την οποία συνδέει με τον απελευθερωτικό αγώνα, κρυφά με την πένα τους αναφέρεται ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879) σε λόγο του[σημ. 7] στη Λευκάδα.[αναφ. 2] Σε απόσπασμα των απομνημονευμάτων του, ο Νικόλαος Δραγούμης ανέφερε[σημ. 8] για κακομεταχείριση του πατέρα του «χάριν των ελληνικών γραμμάτων» καθώς και ότι οι Τούρκοι «κατέτρεχαν παντοιοτρόπως» τα σχολεία, ώστε δάσκαλοι και μαθητές σοφίζονταν τρόπους για να αποφεύγουν την οργή τους. Μαθητές και δάσκαλοι προσπαθούσαν να κρύψουν τη λειτουργία του σχολείου ώστε να μην ακούγεται θόρυβος ή φωνές που μαρτυρούσαν διδασκαλία, καθώς απειλούνταν με ξυλοδαρμούς δασκάλων από περαστικούς Τούρκους. Αναφορά σε λειτουργία κρυφών σχολείων κάνει λόγο στα απομνημονεύματά του και ο Φωτάκος ή Φώτιος Χρυσανθόπουλος (1798 – 1879), σύμφωνα με τον οποίο μόνο οι Έλληνες φρόντιζαν για την παιδεία, «εν τω σκότει και προφυλακτά από τους Τούρκους».[αναφ. 16] Το 1849 ο καθηγητής Γεώργιος Μαυροκορδάτος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρει ότι η προηγούμενη γενεά νέων «εδιδάσκετο λαθραίως εν υπογείοις και εν ταις οπαίς της γης τον τύραννον διαφεύγουσα». Ο Α. Αγγέλου ασκεί αρνητική κριτική σ’ αυτή την αναφορά του Μαυροκορδάτου, σχολιάζοντας ότι ο τελευταίος, εκφραζόμενος με ρητορικό λόγο, «αδιαφορεί για το βάρος των λέξεων που χρησιμοποιεί».[31], αλλά, και το έργο του Αγγέλου έχει επικριθεί για τη χρήση «συζητήσιμης επιχειρηματολογίας».[σημ. 9]

   Το 1883 στην περιοχή του Διδυμοτείχου αναφέρεται η έναρξη αυστηρών περιορισμών στην παιδεία των Ελλήνων με έλεγχο των βιβλίων και των δασκάλων. Αυτό αντανακλάται σε επιστολή του πατριάρχη προς τον επίσκοπο Διδυμοτείχου, όπου αναφέρει ότι κρυφά εισάγονταν ελληνικά σχολικά βιβλία στην Οθωμ. Αυτοκρατορία και όσα από αυτά έπεφταν στην αντίληψη των Τούρκων κατάσχονταν.[32]

   Ο τοπικός ανταποκριτής της Γαλλικής εφημερίδας «Temps», Ρενέ Πυώ (Rene Puaux), κατά την απελευθέρωση στο τουρκοκρατούμενο Αργυρόκαστρο το 1913 αναφέρει[σημ. 10] τη διεξαγωγή κρυφών μαθημάτων εθνικού περιεχομένου στην πόλη μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.[αναφ. 17] Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος έχει επισημάνει ότι η μαρτυρία δεν παραπέμπει «στην ύπαρξη «κρυφού σχολειού» στην Ηπειρο κατά τις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων, αλλά στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης» το οποίο ελεγχόταν από το Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως.[33] Ο Φ.Ι.Κακριδής θεωρεί ότι η μαρτυρία του Πυώ αντιστοιχεί στην ιστορική αλήθεια, η οποία είναι η μυστική διδασκαλία μαθημάτων εθνικού και θρησκευτικού περιεχομένου πέρα από τα επίσημα μαθήματα που γίνονταν φανερά.[34]

   Η παρουσία του Κρυφού Σχολειού στη λαϊκή παράδοση πιστεύεται πως υπήρξε αποτέλεσμα της λόγιας επίδρασης των μεταπελευθερωτικών χρόνων. Τη διδασκαλία «σε κρυφούς τόπους», ειδικά πριν τον 17ο αιώνα, δέχεται[σημ. 1] ο Τρύφων Ευαγγελίδης (1936) εξηγώντας μάλιστα ότι έγραψε την πραγματεία του για να αποδείξει την θέληση των Ελλήνων για παιδεία, την οποία κατά την άποψή του[σημ. 1] μεταλαμπάδευαν ακόμα και «κρύφα και εν παραβύστω» παρά τις αντίθετες πολιτικές. Ο Ευαγγελίδης γνωρίζει ότι επί τουρκοκρατίας λειτουργούσαν μεν σχολεία αλλά ταυτόχρονα υπήρχαν απαγορεύσεις και διώξεις της παιδείας.

   Σύγχρονη μελέτη συσχετίζει την παράδοση του κρυφού σχολείου με μια μαρτυρία του Γάλλου διπλωμάτη de Marcellus ο οποίος αναφέρει ότι το 1820 παραβρέθηκε σε μια κρυφή “διδασκαλία” των Περσών του Αισχύλου στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ κλειστού κύκλου Φαναριωτών. Εδώ το “κρυφό σχολειό” ερμηνεύεται ως συνεκδοχή της κοινοτικής αντιστασιακής δράσης και του αναπτυσσόμενου ελληνικού εκπαιδευτικού και πατριωτικού κινήματος.[35]

   Ο ιστορικός Σπύρος Λουκάτος συγκαταλέγει τους δασκάλους των “κρυφών σχολειών” (εισαγωγικά δικά του) μέσα στους παράγοντες εκπαίδευσης – μαζί με τους πνευματικούς ηγέτες του έθνους, τους σοφούς γέρους, τους καλογήρους, τους διδάχους και τους ιεροκήρυκες – που κατά την τουρκοκρατία συντήρησαν την εθνική ιστορική μνήμη με τη διάδοση λαϊκών προφητειών, θρύλων και άλλων στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού.[36]

   Σε κάποιες περιπτώσεις μυστική ήταν η οικονομική υποστήριξη σχολείων. Αναφέρεται η περίπτωση της Κοζάνης του 19ου αιώνα όπου οι Έλληνες με μυστική είσπραξη εισφορών συντηρούσαν σχολεία.[37]

 10. Χρηστος(Χ)«Εάν ο Υιός σάς ελευθερώσει θα είστε πραγματικά ελεύθεροι» says:

  “..Δυστυχώς όμως στην εποχή μας εξακολουθούν ποικίλοι αιρετικοί να διαδίδουν πλάνες αναφορικά με τους νεκρούς και την ανάσταση. Μάλιστα με περισσή αναίδεια τολμούν και παρουσιάζουν ως δήθεν Βιβλικές τις πλέον αντιβιβλικές διδασκαλίες..”

  «Οὐ θέλομεν δὲ ὑμᾶς ἀγνοεῖν, ἀδελφοί, περὶ τῶν κεκοιμημένων, ἵνα μὴ λυπῆσθε καθὼς καὶ οἱ λοιποὶ οἱ μὴ ἔχοντες ἐλπίδα. εἰ γὰρ πιστεύομεν ὅτι ᾿Ιησοῦς ἀπέθανε καὶ ἀνέστη, οὕτω καὶ ὁ Θεὸς τοὺς κοιμηθέντας διὰ τοῦ ᾿Ιησοῦ ἄξει σὺν αὐτῷ. τοῦτο γὰρ ὑμῖν λέγομεν ἐν λόγῳ Κυρίου, ὅτι ἡμεῖς οἱ ζῶντες οἱ περιλειπόμενοι εἰς τὴν παρουσίαν τοῦ Κυρίου οὐ μὴ φθάσωμεν τοὺς κοιμηθέντας· ὅτι αὐτὸς ὁ Κύριος ἐν κελεύσματι, ἐν φωνῇ ἀρχαγγέλου καὶ ἐν σάλπιγγι Θεοῦ καταβήσεται ἀπ’ οὐρανοῦ, καὶ οἱ νεκροὶ ἐν Χριστῷ ἀναστήσονται πρῶτον, ἔπειτα ἡμεῖς οἱ ζῶντες οἱ περιλειπόμενοι ἅμα σὺν αὐτοῖς ἁρπαγησόμεθα ἐν νεφέλαις εἰς ἀπάντησιν τοῦ Κυρίου εἰς ἀέρα, καὶ οὕτω πάντοτε σὺν Κυρίῳ ἐσόμεθα» Α Θεσσαλονικείς 4: 13-17.
  Ο Απόστολος Παύλος στο απόσπασμα αυτό από την Α Προς Θεσσαλονικείς επιστολή του αποσαφηνίζει αρκετά πράγματα που αφορούν την ανάσταση των νεκρών. Ο Απόστολος Παύλος είχε την αγία αγωνία για τους Χριστιανούς να μην έχουν πεπλανημένες απόψεις σχετικά με τους νεκρούς και την ανάσταση. Δυστυχώς όμως στην εποχή μας εξακολουθούν ποικίλοι αιρετικοί να διαδίδουν πλάνες αναφορικά με τους νεκρούς και την ανάσταση. Μάλιστα με περισσή αναίδεια τολμούν και παρουσιάζουν ως δήθεν Βιβλικές τις πλέον αντιβιβλικές διδασκαλίες. Διδασκαλίες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα του Αποστόλου Παύλου και της Αγίας Γραφής γενικώς !
  Γιαυτό και εμείς αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε τα λόγια του Αποστόλου: «Οὐ θέλομεν δὲ ὑμᾶς ἀγνοεῖν, ἀδελφοί, περὶ τῶν κεκοιμημένων»!
  «ἡμεῖς οἱ ζῶντες οἱ περιλειπόμενοι εἰς τὴν παρουσίαν τοῦ Κυρίου οὐ μὴ φθάσωμεν τοὺς κοιμηθέντας»
  Εμείς οι ζωντανοί, λέγει ο Απόστολος, όσοι θα είμαστε ζωντανοί όταν έρθει η παρουσία του Κυρίου, δεν θα προφθάσουμε τους κοιμηθέντας, τους νεκρούς, δεν θα προηγηθούμε από αυτούς στο να συναντήσουμε τον Κύριο. Όχι, διαφορετικά έχει ορίσει ο Θεός τα πράγματα.
  «οἱ περιλειπόμενοι εἰς τὴν παρουσίαν τοῦ Κυρίου»
  Όσοι απομένουμε για την Παρουσία του Κυρίου. Ποία Παρουσία ; Όταν έγραφε την επιστολή αυτή ο Παύλος η Πρώτη Παρουσία του Χριστού είχε ήδη γίνει. Ο Χριστός είχε γεννηθεί, είχε διδάξει, είχε πεθάνει, είχε αναστηθεί και είχε αναληφθεί. Σε ποία Παρουσία λοιπόν αναφέρεται ο Απόστολος ; Μα φυσικά στην Δευτέρα Παρουσία ! ΔΥΟ Παρουσίες του Ιησού Χριστού διδάσκει η Αγία Γραφή, ούτε περισσότερες, ούτε λιγότερες.
  «ὁ Χριστός, ἅπαξ προσενεχθεὶς εἰς τὸ πολλῶν ἀνενεγκεῖν ἁμαρτίας, ἐκ δευτέρου χωρὶς ἁμαρτίας ὀφθήσεται τοῖς αὐτὸν ἀπεκδεχομένοις εἰς σωτηρίαν» Εβραίους 9:28.
  Ο Ιησούς Χριστός στην Πρώτη Παρουσία του ήλθε και θυσιάστηκε για τις αμαρτίες μας. Θα παρουσιαστεί όμως «ἐκ δευτέρου», όχι για ζητήματα αμαρτίας όπως την πρώτη φορά, αλλά για να σώσει αυτούς που τον περιμένουν.
  «ὅτι αὐτὸς ὁ Κύριος ἐν κελεύσματι, ἐν φωνῇ ἀρχαγγέλου καὶ ἐν σάλπιγγι Θεοῦ καταβήσεται ἀπ’ οὐρανοῦ, καὶ οἱ νεκροὶ ἐν Χριστῷ ἀναστήσονται πρῶτον»
  Ο ΙΔΙΟΣ ο Κύριος με κέλευσμα με φωνή Αρχαγγέλου και Σάλπιγγα Θεού θα κατέβει κατά την Δευτέρα αυτού Παρουσία, και τότε …
  «οἱ νεκροὶ ἐν Χριστῷ ἀναστήσονται πρῶτον»
  Οι Χριστιανοί θα αναστηθούν ΠΡΩΤΑ. Δεν λέγει η Γραφή ότι οι Χριστιανοί θα αναστηθούν ΠΡΩΤΟΙ….και άρα κάποιοι άλλοι αργότερα… αλλά λέγει θα αναστηθούν ΠΡΩΤΑ, διότι «ἔπειτα ἡμεῖς οἱ ζῶντες οἱ περιλειπόμενοι ἅμα σὺν αὐτοῖς ἁρπαγησόμεθα ἐν νεφέλαις εἰς ἀπάντησιν τοῦ Κυρίου εἰς ἀέρα»
  Το «πρῶτον» λέγεται σε σχέση με το «ἔπειτα» και δεν σημαίνει ΠΡΩΤΟΙ, όπως πολλοί αιρετικοί και απρόσεκτοι ερμηνευτές λέγουν. Οι Χριστιανοί θα αναστηθούν ΠΡΩΤΑ και ΕΠΕΙΤΑ θα αρπαγούν στον ουρανό με τους ζωντανούς . Γιαυτό ο Απόστολος έγραψε ότι ««ἡμεῖς οἱ ζῶντες οἱ περιλειπόμενοι εἰς τὴν παρουσίαν τοῦ Κυρίου οὐ μὴ φθάσωμεν τοὺς κοιμηθέντας». Δεν θα προηγηθούν στην συνάντηση με τον Κύριο οι ζωντανοί πιστοί και θα ακολουθήσουν οι πεθαμένοι. Θα αναστηθούν πρώτα οι πεθαμένοι πιστοί και κατόπιν ταυτόχρονα οι αναστηθέντες και οι ζώντες την εποχή της Δευτέρας Παρουσίας θα συναντήσουν τον Κύριο.
  «ἔπειτα ἡμεῖς οἱ ζῶντες οἱ περιλειπόμενοι ἅμα σὺν αὐτοῖς ἁρπαγησόμεθα ἐν νεφέλαις εἰς ἀπάντησιν τοῦ Κυρίου εἰς ἀέρα»
  «ἅμα» = ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ γίνεται η Αρπαγή ζώντων και αναστηθέντων Χριστιανών και η συνάντηση με τον Χριστό. Δεν προηγούνται οι ζώντες των κοιμηθέντων ούτε οι κοιμηθέντες των ζώντων.
  Η Αρπαγή των πιστών γίνεται στην Παρουσία (την Δεύτερη) του Ιησού Χριστού.
  « Νυνί δε Χριστός εγήγερται εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο. επειδή γαρ δι’ ανθρώπου ο θάνατος, και δι’ ανθρώπου ανάστασις νεκρών. ωσπερ γαρ εν τω Αδάμ πάντες αποθνήσκουσιν, ούτω και εν τω Χριστω πάντες ζωοποιηθήσονται. έκαστος δε εν τω ιδίω τάγματι· απαρχή Χριστός, έπειτα οι Χριστού εν τη παρουσία αυτού» Α Κορινθίους 15:20-23.
  «Ερωτώμεν δε υμάς, αδελφοί, υπέρ της παρουσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ημών επισυναγωγής επ’ αυτόν » Β Θεσσαλονικείς 2:1
  Και ενώ ο Απόστολος Παύλος λέγει αυτές τις αλήθειες τι λέγουν διάφοροι αιρετικοί;
  ΟΙ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
  Οι Ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά διδάσκουν ότι η ανάσταση των νεκρών έχει αρχίσει ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ! Οι Χιλιαστές διδάσκουν ότι όσοι από τους 144000 «κεχρισμένους» έχουν πεθάνει ανασταίνονται ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα με πνευματικό σώμα και συμβασιλεύουν στον ουρανό με τον Ιησού ! Από τότε κάθε «κεχρισμένος» που πεθαίνει εδώ στην Γη αυτομάτως ανασταίνεται με πνευματικό σώμα στον ουρανό. Οι υπόλοιποι από τους 144000 «κεχρισμένους» που δεν έχουν πεθάνει ακόμη παραμένουν στην Γη μέχρι να πεθάνουν και αυτοί !
  Όμως η Γραφή είναι σαφής και κονιορτοποιεί τις πλάνες των Ψευδομαρτύρων του Ιεχωβά.
  «οἱ νεκροὶ ἐν Χριστῷ ἀναστήσονται πρῶτον, ἔπειτα ἡμεῖς οἱ ζῶντες οἱ περιλειπόμενοι ἅμα σὺν αὐτοῖς ἁρπαγησόμεθα ἐν νεφέλαις εἰς ἀπάντησιν τοῦ Κυρίου εἰς ἀέρα»
  Οι ζωντανοί Χριστιανοί ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ (ἅμα) αρπάζονται στον ουρανό με τους αναστηθέντες Χριστιανούς και όχι τμηματικά αφού πεθάνουν !!! Ενώ δηλαδή η Γραφή λέγει ότι όταν θα γίνει η ανάσταση των Χριστιανών τότε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ οι αναστηθέντες και οι ζωντανοί θα πάνε στον Χριστό…..οι Χιλιαστές της Σκοπιάς λέγουν ότι ήδη κάποιοι αναστηθέντες είναι με τον Χριστό στον ουρανό…ενώ οι ζωντανοί παραμένουν στην Γη !!! Η Γραφή ομιλεί για ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ αρπαγή ζωντανών και αναστηθέντων Χριστιανών και οι Ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά αρνούνται την ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ αυτή αρπαγή και διδάσκουν τμηματική ανάσταση νεκρών !!! Είναι παραχαράκτες του θείου λόγου. Είναι σατανικοί διαστροφείς της Ευαγγελικής αληθείας. Μακριά από τους προβατόσχημους αυτούς λύκους.
  Επίσης οι αιρετικοί οπαδοί της Σκοπιάς και άλλοι θνητοψυχίτες παρερμηνεύουν την φράση του Αποστόλου «καὶ οὕτω πάντοτε σὺν Κυρίῳ ἐσόμεθα». Ορίστε ! Λέγουν. Ο Παύλος λέγει ότι «οὕτω»= έτσι, με αυτό τον τρόπο, οι πιστοί θα είναι με τον Κύριο, με το να αναστηθούν δηλαδή. Και άρα πριν αναστηθούν όταν ήταν νεκροί, δεν ήταν μαζί με το Κύριον, διότι η ψυχή είναι δήθεν θνητή ! Πλήρης διαστροφή του νοήματος της Γραφής!
  Η φράση του Αποστόλου «καὶ οὕτω πάντοτε σὺν Κυρίῳ ἐσόμεθα» αφορά το να είναι κανείς μαζί με τον Χριστό πλήρως (μαζί και με το σώμα του το οποίο θα αναστηθεί). Δεν αποκλείει αυτή η φράση την αθανασία της Ψυχής και το να είναι κανείς ως αθάνατη Ψυχή χωρίς σώμα μαζί με τον Χριστό.
  « Θαρροῦντες οὖν πάντοτε καὶ εἰδότες ὅτι ἐνδημοῦντες ἐν τῷ σώματι ἐκδημοῦμεν ἀπὸ τοῦ Κυρίου· διὰ πίστεως γὰρ περιπατοῦμεν, οὐ διὰ εἴδους· – θαρροῦμεν δὲ καὶ εὐδοκοῦμεν μᾶλλον ἐκδημῆσαι ἐκ τοῦ σώματος καὶ ἐνδημῆσαι πρὸς τὸν Κύριον. διὸ καὶ φιλοτιμούμεθα, εἴτε ἐνδημοῦντες εἴτε ἐκδημοῦντες, εὐάρεστοι αὐτῷ εἶναι. τοὺς γὰρ πάντας ἡμᾶς φανερωθῆναι δεῖ ἔμπροσθεν τοῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ, ἵνα κομίσηται ἕκαστος τὰ διὰ τοῦ σώματος πρὸς ἃ ἔπραξεν, εἴτε ἀγαθὸν εἴτε κακόν» Β Κορινθίους 5: 6- 10
  Εκδημία από το σώμα δεν σημαίνει ανυπαρξία αλλά ενδημία προς τον Κύριο. Και το σώμα όμως θα έρθει η ώρα με την Ανάσταση να παρουσιαστεί και αυτό εμπρός στον Χριστό για να συμμετέχει στον δοξασμό ή τον κολασμό .
  « ᾿Εμοὶ γὰρ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεῖν κέρδος. εἰ δὲ τὸ ζῆν ἐν σαρκί, τοῦτό μοι καρπὸς ἔργου, καὶ τί αἱρήσομαι οὐ γνωρίζω. συνέχομαι δὲ ἐκ τῶν δύο, τὴν ἐπιθυμίαν ἔχων εἰς τὸ ἀναλῦσαι καὶ σὺν Χριστῷ εἶναι· πολλῷ γὰρ μᾶλλον κρεῖσσον· τὸ δὲ ἐπιμένειν ἐν τῇ σαρκὶ ἀναγκαιότερον δι’ ὑμᾶς» Φιληππησίους 1:21-24
  Ο Παύλος είχε την επιθυμία να πεθάνει και να είναι μαζί με τον Χριστό ως αθάνατη ψυχή. Γιαυτό ονομάζει τον θάνατό του «αναχώρηση» («ἐπιθυμίαν ἔχων εἰς τὸ ἀναλῦσαι») και «κέρδος». Κέρδος μπορεί να έχει κάποιος που υπάρχει όχι κάποιος ανύπαρκτος !
  « καὶ μὴ φοβηθῆτε ἀπὸ τῶν ἀποκτεννόντων τὸ σῶμα, τὴν δὲ ψυχὴν μὴ δυναμένων ἀποκτεῖναι» Ματθαίος 10:28
  Ενώ το σώμα δύναται να θανατωθεί η ψυχή δεν δύναται να θανατωθεί, είναι αθάνατη. Και ενώ το αψευδές στόμα του Ιησού Χριστού μας λέγει καθαρά και ξάστερα ότι σε αντίθεση με το σώμα που μπορεί να θανατωθεί η ψυχή δεν μπορεί να θανατωθεί,………. οι αιρετικοί λέγουν ότι η ψυχή πεθαίνει !!!
  Αν η ψυχή πεθαίνει όταν πεθαίνει το σώμα, η Γραφή δεν θα έλεγε ποτέ ότι με τον θάνατο του σώματος δεν πεθαίνει και η ψυχή !
  «Λέγω δὲ ὑμῖν τοῖς φίλοις μου· μὴ φοβηθῆτε ἀπὸ τῶν ἀποκτεννόντων τὸ σῶμα, καὶ μετὰ ταῦτα μὴ ἐχόντων περισσότερόν τι ποιῆσαι. ὑποδείξω δὲ ὑμῖν τίνα φοβηθῆτε· φοβήθητε τὸν μετὰ τὸ ἀποκτεῖναι ἔχοντα ἐξουσίαν ἐμβαλεῖν εἰς τὴν γέενναν· ναί, λέγω ὑμῖν, τοῦτον φοβήθητε» Λουκάς 12: 4-5
  Ο άνθρωπος «μετὰ τὸ ἀποκτεῖναι» (μετά τον θάνατο όχι μετά την ανάσταση), δύναται να πάθει κάτι «περισσότερον», δύναται να ριφθεί στην Γέενα, την Κόλαση δηλαδή. Αν ο θάνατος εκμηδένιζε την ύπαρξη του ανθρώπου, Τι περισσότερο θα μπορούσε αυτός να πάθει ;;;
  Η Κόλαση έχει βαθμίδες δεν σημαίνει εκμηδένιση διότι η εκμηδένιση δεν έχει βαθμίδες !
  « ἐκεῖνος δὲ ὁ δοῦλος, ὁ γνοὺς τὸ θέλημα τοῦ κυρίου ἑαυτοῦ καὶ μὴ ἑτοιμάσας μηδὲ ποιήσας πρὸς τὸ θέλημα αὐτοῦ, δαρήσεται πολλάς· ὁ δὲ μὴ γνούς, ποιήσας δὲ ἄξια πληγῶν, δαρήσεται ὀλίγας» Λουκάς 12: 47-48
  Ακόμη και την φράση «ἐν φωνῇ ἀρχαγγέλου» παρερμηνεύουν οι τα πάντα διαστρεβλώνοντες Χιλιαστές ! Σύμφωνα με την διδασκαλία τους αφού ο Χριστός θα έρθει με φωνή Αρχαγγέλου …. Αυτό σημαίνει ότι είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ !!! Δεν μας εξηγούν όμως οι αιρετικοί αν η φράση «ἐν φωνῇ ἀρχαγγέλου» σημαίνει ότι ο Ιησούς είναι Αρχάγγελος … η φράση «ἐν σάλπιγγι Θεοῦ» τί σημαίνει ;;;
  «καὶ ἰδοὺ ἔκραξαν λέγοντες· τί ἡμῖν καὶ σοί, ᾿Ιησοῦ υἱὲ τοῦ Θεοῦ; ἦλθες ὧδε πρὸ καιροῦ βασανίσαι ἡμᾶς; ἦν δὲ μακρὰν ἀπ᾿ αὐτῶν ἀγέλη χοίρων πολλῶν βοσκομένη. οἱ δὲ δαίμονες παρεκάλουν αὐτὸν λέγοντες· εἰ ἐκβάλλεις ἡμᾶς, ἐπίτρεψον ἡμῖν ἀπελθεῖν εἰς τὴν ἀγέλην τῶν χοίρων» Ματθαίος 8: 29- 31
  « ὁ δὲ Μιχαὴλ ὁ ἀρχάγγελος, ὅτε τῷ διαβόλῳ διακρινόμενος διελέγετο περὶ τοῦ Μωσέως σώματος, οὐκ ἐτόλμησε κρίσιν ἐπενεγκεῖν βλασφημίας, ἀλλ᾿ εἶπεν· ἐπιτιμήσαι σοι Κύριος» Ιούδας 9
  Ο Διάβολος τολμά και αντιμάχεται τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ο οποίος Μιχαήλ δεν επιτιμά ο ίδιος τον Διάβολο αλλά επικαλείται την επιτίμηση του Κυρίου. Αντίθετα ο Ιησούς επιτιμούσε τα Δαιμόνια τα οποία έτρεμαν εμπρός του και «παρεκάλουν αὐτὸν»…
  Δεν είναι λοιπόν ο Ιησούς ο Αρχάγγελος Μιχαήλ.
  ΟΙ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΟΙ
  Η περί ΑΡΠΑΓΗΣ της Εκκλησίας αιρετική διδασκαλία των Πεντηκοστιανών έχει σε γενικές γραμμές ως εξής :
  Ο Ιησούς κατεβαίνει αόρατα μέσα σε νεφέλες και αρπάζει τους Χριστιανούς που είναι ζωντανοί την ημέρα της Αρπαγής μαζί με τους αναστηθέντας πρώτα Χριστιανούς των προηγούμενων αιώνων. Οι ασεβείς όλων των αιώνων και οι Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης ΔΕΝ θα αναστηθούν κατά την ΑΡΠΑΓΗ. Το ΓΙΑΤΙ δεν θα αναστηθούν οι Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης μαζί με τους Δικαίους της Καινής δεν απαντάται με σοβαρότητα από τους Πεντηκοστιανούς. Οι Πεντηκοστιανοί λέγουν ότι ΜΟΝΟ οι εν Χριστώ κοιμηθέντες θα αναστηθούν. Ούτε επίσης εξηγούν ΓΙΑΤΙ θα αναστηθούν οι Δίκαιοι της Καινής Διαθήκης για να αρπαγούν μαζί με τους ζώντες Χριστιανούς προκειμένου να αποφύγουν την Μεγάλη Θλίψη του Αντιχρίστου. Υπάρχει περίπτωση ο Αντίχριστος να βασανίσει κοιμηθέντας Αγίους αν δεν είχαν αναστηθεί και αρπαχθεί;;; Και με τους Αγίους της Παλαιάς Διαθήκης τι γίνεται; Εγκαταλείπονται στο έλεος του Αντιχρίστου; Αν δεν μπορεί ο Αντίχριστος να βλάψει τους κοιμηθέντας Αγίους, τότε ΓΙΑΤΙ οι Άγιοι της Καινής Διαθήκης αρπάζονται και μάλιστα χωρίς του Αγίους της Παλαιάς Διαθήκης; Δηλαδή οι Πεντηκοστιανοί διδάσκουν ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΕΚΡΩΝ !
  Αφού λοιπόν ο Χριστός έρθει για Πρώτη φορά (μετά την Πρώτη Παρουσία του επί γης όταν Γεννήθηκε από τη Θεοτόκο), ξαναφεύγει και έρχεται ο Αντίχριστος με την Μεγάλη Θλίψη. Στη διάρκεια της Μεγάλης Θλίψης όσοι δεν πάρουν το χάραγμα του Αντιχρίστου (666) γίνονται Άγιοι αφού εκτελούνται από τον Αντίχριστο. Άγιοι δηλαδή ΕΚΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (αφού αυτή έχει αρπαχθεί στον ουρανό)!!! Τώρα ΠΩΣ αγιάζεται κανείς εκτός Εκκλησίας και χωρίς το Άγιο Πνεύμα που έφυγε από την Γη μαζί με την Εκκλησία για να έλθει ο Αντίχριστος), αυτό μόνο οι Πεντηκοστιανοί μπορούν να μας το πουν !!! Στο τέλος της Μεγάλης Θλίψης ο Χριστός έρχεται για Δεύτερη φορά και νικά τον Αντίχριστο, γίνεται η ανάσταση των Δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης και των θυμάτων του Αντιχρίστου που δεν έλαβαν το Χάραγμα και ακολουθεί μία πραγματική επίγεια Βασιλεία διάρκειας Χιλίων Χρόνων ! Οι Ασεβείς παραμένουν ακόμη νεκροί και ο Σατανάς δένεται !
  Στο τέλος της Χιλιετούς επίγειας Βασιλείας ο Σατανάς λύεται και ετοιμάζει την μάχη των αντίθεων δυνάμεων ενάντια στο Χριστό. Ο Χριστός έρχεται για Τρίτη φορά (!!!) μετά την Πρώτη του Παρουσία στη Γη. Αυτή η τελευταία έλευση (η τέταρτη κατά σειρά από την Γέννησή του) είναι η Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού !!! Ο Ιησούς νικά τον Σατανά, ο κόσμος αλλάζει και εμφανίζεται ο νέος Ουρανός και η νέα Γη, οι Ασεβείς θα αναστηθούν και γίνεται η τελική Κρίση του Λευκού Θρόνου. Οι Ασεβείς μαζί με τον Διάβολο και τους Δαίμονες πάνε Κόλαση αιώνια και οι Δίκαιοι μαζί με τους Αγγέλους στον Παράδεισο !
  Αυτά τα φαιδρά διδάσκουν οι αιρετικοί Πεντηκοστιανοί με διάφορες παραλαγές ανά ομάδα. Παρατηρούμε λοιπόν πλήθος κακοδιδασκαλιών :
  -Αρπαγή της Εκκλησίας ΠΡΙΝ την εμφάνιση του Αντιχρίστου.
  -Τμηματική Ανάσταση Νεκρών.
  -Πολλαπλές ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ του Ιησού.
  -Χιλιετή επίγεια βασιλεία, στο τέλος της οποίας γίνεται η Δευτέρα παρουσία, αν και έχουν προηγηθεί ανάμεσα στην Πρώτη και την Δεύτερη παρουσία και ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ για την Αρπαγή της Εκκλησίας και την εγκαθίδρυση της Χιλιετούς βασιλείας !!!
  Η Αγία Γραφή διδάσκει ΔΥΟ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ του Χριστού και όχι περισσότερες όπως οι Πεντηκοστιανοί! Η Πρώτη Παρουσία έχει γίνει και τελείωσε με την Ανάληψη του Ιησού Χριστού στον Ουρανό μετά την Ανάστασή του. Η Δεύτερη παρουσία αναμένεται και θα γίνει μετά την εμφάνιση του Αντιχρίστου. Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα καταστραφεί και θα γίνει γενική Ανάσταση νεκρών δικαίων και ασεβών για κρίση. Η Αρπαγή της Εκκλησίας συμπίπτει με την γενική ανάσταση και κρίση του κόσμου.
  «ούτω και ο Χριστός, άπαξ προσενεχθείς εις το πολλών ανενεγκείν αμαρτίας, εκ δευτέρου χωρίς αμαρτίας οφθήσεται τοις αυτόν απεκδεχομένοις εις σωτηρίαν» Εβραίους 9:28.
  Ο Χριστός την ΔΕΥΤΕΡΗ φορά που θα εμφανιστεί θα σώσει αυτούς που τον περιμένουν. Και ο Χριστός σώζει πλήρως ! Δεν θα έρθει για να τους αρπάξει απλώς σε μία πρόσκαιρη σωτηρία από τον Αντίχριστο και μετά θα ξαναέρθει στο τέλος της υποτιθέμενης Χιλιετούς βασιλείας για να τους ξανά-σώσει από το λύσιμο του Σατανά και τον Αρμαγεδώνα !
  « όπως αν έλθωσι καιροί αναψύξεως από προσώπου του Κυρίου και αποστείλη τον προκεχειρισμένον υμίν Χριστόν Ιησούν, ον δεί ουρανόν μεν δέξασθαι άχρι χρόνων αποκαταστάσεως πάντων ων ελάλησεν ο Θεός δια στόματος πάντων αγίων αυτού προφητών απ’ αιώνος» Πράξεις 3:20-21
  Το εδάφιο Πράξεις 3:21 αποτελεί σωστό κόλαφο για τους αιρετικούς Πεντηκοστιανούς. Ο Χριστός λέγει η Γραφή ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Δεν θα έλθει για να αρπάξει την Εκκλησία και θα ξανα-έλθει αργότερα για την Χιλιετή Βασιλεία και ξανά πάλι αργότερα για την Κρίση !!!
  Διότι αν έλθει και αρπάξει την Εκκλησία και μετά εμφανιστεί ο Αντίχριστος τι είδους ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΩΝ είναι αυτή;;; Και κατόπιν όταν σύμφωνα με τους Πεντηκοστιανούς ξανα-έλθει για την Χιλιετή Βασιλεία τι είδους ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΩΝ είναι αυτή αφού στο τέλος της Χιλιετίας λύεται ο Σατανάς;;; Ωραία αποκατάσταση !
  Το εδάφιο είναι σαφές «Χριστόν Ιησούν, ον δεί ουρανόν μεν δέξασθαι άχρι χρόνων αποκαταστάσεως πάντων ων ελάλησεν ο Θεός δια στόματος πάντων αγίων αυτού προφητών απ’ αιώνος». Ο Χριστός παραμένει στον ουρανό ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ. Δεν ανεβοκατεβαίνει ο Χριστός πριν την εκπλήρωση των προφητειών ! (Ως Θεός βέβαια ο Χριστός είναι πανταχού παρών). Ας μην μας ξεγελούν λοιπόν οι διδάσκοντες πολλές ΕΛΕΥΣΕΙΣ του Χριστού σαν τους Πεντηκοστιανούς.
  «έρχεται ωρα εν ή πάντες οι εν τοις μνημείοις ακούσονται της φωνής αυτού, και εκπορεύσονται οι τα αγαθά ποιήσαντες εις ανάστασιν ζωής, οι δε τα φαύλα πράξαντες εις ανάστασιν κρίσεως» Ιωάννης 5: 28-29.
  Ο Ιησούς Χριστός λέγει ότι έρχεται ΩΡΑ (Μία Ώρα), στην ΟΠΟΙΑ (εν η) ΠΑΝΤΕΣ οι νεκροί ακούν την φωνή του Υιού και γίνεται καθολική ανάσταση. Όχι μία ανάσταση πριν τον Αντίχριστο και άλλη μετά την Θλίψη και άλλη αργότερα μετά από Χίλια χρόνια!
  « τούτο δε εστι το θέλημα του πέμψαντός με πατρός, ίνα παν ό δέδωκέ μοι μη απολέσω εξ αυτού, αλλά αναστήσω αυτό εν τη εσχάτη ημέρα. τούτο δε εστι το θέλημα του πέμψαντός με, ίνα πας ο θεωρών τον υιόν και πιστεύων εις αυτόν έχη ζωήν αιώνιον, και αναστήσω αυτόν εγώ τη εσχάτη ημέρα. ………ουδείς δύναται ελθείν προς με, εάν μη ο πατήρ ο πέμψας με ελκύση αυτόν, και εγώ αναστήσω αυτόν τη εσχάτη ημέρα. …………… ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα έχει ζωήν αιώνιον, και εγώ αναστήσω αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα» Ιωάννης 6: 39-54.
  Εν ΤΗ ΕΣΧΑΤΗ ΗΜΕΡΑ θα αναστηθούν οι Χριστιανοί, τα μέλη δηλαδή της Εκκλησίας που πιστεύουν στον Χριστό και κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του. Όχι πριν την έλευση του Αντιχρίστου για να αρπαγούν όπως μωρολογούν οι Πεντηκοστιανοί ψευδοποιμένες ! Δεν έρχεται ο Αντίχριστος ΜΕΤΑ την ΕΣΧΑΤΗ ΗΜΕΡΑ ούτε οι Ασεβείς θα αναστηθούν αιώνες μετά τους Χριστιανούς. Αν ο Αντίχριστος ερχόνταν μετά την έσχατη ημέρα (κατά τη οποία θα αναστηθούν οι πιστοί) γιατί αυτή ονομάζεται ΕΣΧΑΤΗ;;;
  «ο αθετών εμέ και μη λαμβάνων τα ρήματά μου, έχει τον κρίνοντα αυτόν· ο λόγος ον ελάλησα, εκείνος κρινεί αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα» Ιωάννης 12:48.
  Ο Ιησούς ξεκάθαρα λέγει ότι ο κάθε άπιστος θα κριθεί ΕΝ ΤΗ ΕΣΧΑΤΗ ΗΜΕΡΑ, την ημέρα δηλαδή που θα αναστηθούν και οι εν Χριστώ κοιμηθέντες- Ιωάννης 6: 39-54. Άτοπη λοιπόν η διδασκαλία των αιρετικών ότι ανάμεσα στην ανάσταση των Πιστών και στην Κρίση των ασεβών μεσολαβεί περίοδος άνω των Χιλίων χρόνων (Μεγάλη Θλίψη + Χίλια έτη επίγειας βασιλείας).
  Κατά την Δευτέρα ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Ιησού Χριστού θα αναστηθούν οι Χριστιανοί και θα αρπαγουν στον ουρανό όχι γρηγορότερα όπως λέγουν οι Πεντηκοστιανοί. Οι δε Ασεβείς θα εγκαταλειφθούν στην αιώνια Κόλαση.
  « Νυνί δε Χριστός εγήγερται εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο. επειδή γαρ δι’ ανθρώπου ο θάνατος, και δι’ ανθρώπου ανάστασις νεκρών. ωσπερ γαρ εν τω Αδάμ πάντες αποθνήσκουσιν, ούτω και εν τω Χριστω πάντες ζωοποιηθήσονται. έκαστος δε εν τω ιδίω τάγματι· απαρχή Χριστός, έπειτα οι Χριστού εν τη παρουσία αυτού» Α Κορινθίους 15:20-23.
  Όπως είπαμε η Γραφή διδάσκει δύο Παρουσίες του Ιησού. Η πρώτη είχε λάβει τέλος όταν ο Απ. Παύλος έγραψε την Α προς Κορινθίους επιστολή. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ λοιπόν στην οποία αναφέρει ότι θα γίνει η ανάσταση των Χριστιανών είναι η Δεύτερη ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Χριστού. Τι έχουν να πουν οι Πεντηκοστιανοί ψευδοποιμένες;;; Γιατί λέγουν αντίθετα από τον Απόστολο Παύλο ότι οι Χριστιανοί δεν θα αναστηθούν στην Δευτέρα Παρουσία αλλά πολύ πιο νωρίς πριν την έλευση του Αντιχρίστου; Είναι ή δεν είναι αντιβιβλική η διδασκαλία τους;
  « τούτο γαρ υμίν λέγομεν εν λόγω Κυρίου, ότι ημείς οι ζώντες οι περιλειπόμενοι εις την παρουσίαν του Κυρίου ου μη φθάσωμεν τους κοιμηθέντας· ότι αυτός ο Κύριος εν κελεύσματι, εν φωνή αρχαγγέλου και εν σάλπιγγι Θεού καταβήσεται απ’ ουρανού, και οι νεκροί εν Χριστω αναστήσονται πρώτον, έπειτα ημείς οι ζώντες οι περιλειπόμενοι άμα συν αυτοίς αρπαγησόμεθα εν νεφέλαις εις απάντησιν του Κυρίου εις αέρα, και ούτω πάντοτε συν Κυρίω εσόμεθα» Α Θεσσαλονικείς 4:15-17.
  Στην ΠΑΡΟΥΣΙΑ (την Δεύτερη) του Κυρίου Ιησού Χριστού θα γίνει η Αρπαγή όχι νωρίτερα !
  «Ερωτώμεν δε υμάς, αδελφοί, υπέρ της παρουσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ημών επισυναγωγής επ’ αυτόν, εις το μη ταχέως σαλευθήναι υμάς από του νοός μήτε θροείσθαι μήτε δια πνεύματος μήτε δια λόγου μήτε δι’ επιστολής ως δι’ ημών, ως ότι ενέστηκεν η ημέρα του Χριστού. μη τις υμάς εξαπατήση κατά μηδένα τρόπον· ότι εάν μη έλθη η αποστασία πρώτον και αποκαλυφθή ο άνθρωπος της αμαρτίας, ο υιος της απωλείας, ο αντικείμενος και υπεραιρόμενος επί πάντα λεγόμενον Θεόν ή σέβασμα, ωστε αυτόν εις τον ναόν του Θεού ως Θεόν καθίσαι, αποδεικνύντα εαυτόν ότι εστί Θεός» Β Θεσσαλονικείς 2:1-4
  Ο Απ. Παύλος λέγει ότι η ΕΠΙΣΥΝΑΓΩΓΗ, δηλαδή το μάζεμα, η συγκέντρωση των Χριστιανών στον Χριστό θα γίνει στην ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Κυρίου και όχι σε κάποια δήθεν προηγούμενη έλευση του Ιησού πριν την Δευτέρα Παρουσία του. Μάλιστα η ΕΠΙΣΥΝΑΓΩΓΗ θα γίνει ΜΕΤΑ την εμφάνιση του Αντιχρίστου όχι πριν.
  Και όμως οι Πεντηκοστιανοί επιμένουν ότι η συγκέντρωση των Πιστών στον Ιησού θα γίνει πρίν τον Αντίχριστο !!! Προκειμένου μάλιστα να ξεγελάσουν τους αφελείς παρερμηνεύουν το εξής χωρίο της Β προς Θεσσαλονικείς επιστολή του Απ. Παύλου : «και νυν το κατέχον οίδατε, εις το αποκαλυφθήναι αυτόν εν τω εαυτού καιρω· το γαρ μυστήριον ήδη ενεργείται της ανομίας, μόνον ο κατέχων άρτι έως εκ μέσου γένηται· και τότε αποκαλυφθήσεται ο άνομος, ον ο Κύριος αναλώσει τω πνεύματι του στόματος αυτού και καταργήσει τη επιφανεία της παρουσίας αυτού» Β Θεσσαλονικείς 2:6-8.
  Οι αιρετικοί ισχυρίζονται αυθαίρετα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τα χωρία που προανέφερα, ότι η Εκκλησία θα αρπαχθεί πριν την εμφάνιση του Αντιχρίστου. Λέγουν ότι η Εκκλησία ή το Άγιο Πνεύμα ή και τα δύο είναι ΤΟ ΚΑΤΕΧΩΝ / Ο ΚΑΤΕΧΩΝ που εμποδίζει τον Αντίχριστο να εμφανιστεί ! Όταν λοιπόν φύγει με την Αρπαγή η Εκκλησία, αυτό σημαίνει ότι ΤΟ ΚΑΤΕΧΩΝ / Ο ΚΑΤΕΧΩΝ δεν είναι πλέον στη γη και ο Αντίχριστος δεν εμποδίζεται να έρθει ! Αυτό φυσικά αποτελεί εντελώς αυθαίρετη ερμηνεία. Διότι όπως είδαμε πρώτα θα έρθει ο Αντίχριστος και μετά θα μαζευτούν οι Χριστιανοί από τον Χριστό-«Ερωτώμεν δε υμάς, αδελφοί, υπέρ της παρουσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ημών επισυναγωγής επ’ αυτόν……… μη τις υμάς εξαπατήση κατά μηδένα τρόπον· ότι εάν μη έλθη η αποστασία πρώτον και αποκαλυφθή ο άνθρωπος της αμαρτίας, ο υιος της απωλείας, ο αντικείμενος και υπεραιρόμενος επί πάντα λεγόμενον Θεόν ή σέβασμα, ωστε αυτόν εις τον ναόν του Θεού ως Θεόν καθίσαι, αποδεικνύντα εαυτόν ότι εστί Θεός» Β Θεσσαλονικείς 2:1-4.
  Απλώς οι αιρετικοί εκμεταλεύονται το γεγονός ότι η Γραφή δεν προσδιορίζει ακριβώς τι είναι ΤΟ ΚΑΤΕΧΩΝ / Ο ΚΑΤΕΧΩΝ και παρουσιάζοντας το σχετικό απόσπασμα απομονωμένο από τα συμφραζόμενα,το ερμηνεύουν όπως θέλουν ! Ισχυρίζονται χωρίς να το αποδεικνύουν από την Γραφή ότι ΤΟ ΚΑΤΕΧΩΝ / Ο ΚΑΤΕΧΩΝ είναι το Άγιον Πνεύμα ή η Εκκλησία ή και τα δύο.
  Η Γραφή τους διαψεύδει. « και εδόθη αυτω πόλεμον ποιήσαι μετά των αγίων και νικήσαι αυτούς» Αποκάλυψη 13:7. Οι ΑΓΙΟΙ, δηλαδή η Εκκλησία, βρίσκεται στη γη την εποχή του Αντιχρίστου και αντιμετωπίζει την θεομάχο συμπεριφορά του. Δεν έχει αρπαχτεί η Εκκλησία για να γλυτώσει τους διωγμούς όπως φρονούν οι φειδόμενοι του σαρκίου τους αιρετικοί Πεντηκοστιανοί. Οι μάρτυρες των ειδωλολατρικών διωγμών της αρχαίας Εκκλησίας ήταν κορόϊδα που υπέφεραν και οι Πεντηκοστιανοί θέλουν να αποφύγουν τους διωγμούς;
  Ας μας εξηγήσουν οι Πεντηκοστιανοί : ΠΩΣ γίνεται να υπάρχουν ΑΓΙΟΙ την εποχή του Αντιχρίστου στην γη αν η Εκκλησία και το Άγιο Πνεύμα έχουν φύγει;;;; Αποκτάται η Αγιότητα ΕΚΤΟΣ Εκκλησίας και χωρίς το Άγιο Πνεύμα;
  « προσελθόντες δε οι δούλοι του οικοδεσπότου είπον αυτω• κύριε, ουχί καλόν σπέρμα έσπειρας εν τω σω αγρω; πόθεν ουν έχει ζιζάνια; ο δε έφη αυτοίς• εχθρός άνθρωπος τούτο εποίησεν. οι δε δούλοι είπον αυτω• θέλεις ουν απελθόντες συλλέξωμεν αυτά; ο δε έφη• ου, μήποτε συλλέγοντες τα ζιζάνια εκριζώσητε άμα αυτοίς τον σίτον• άφετε συναυξάνεσθαι αμφότερα μέχρι του θερισμού, και εν καιρω του θερισμού ερώ τοις θερισταίς• συλλέξατε πρώτον τα ζιζάνια και δήσατε αυτά εις δέσμας προς το κατακαύσαι αυτά, τον δε σίτον συναγάγετε εις την αποθήκην μου» Ματθαίος 13:27-30
  «ο δε αγρός εστιν ο κόσμος· το δε καλόν σπέρμα, ούτοί εισιν οι υιοί της βασιλείας· τα δε ζιζάνιά εισι οι υιοί του πονηρού» Ματθαίος 13:38
  «άφετε συναυξάνεσθαι αμφότερα μέχρι του θερισμού»
  Στον ΘΕΡΙΣΜΟ = συντέλεια των αιώνων θα πάρει ο Κύριος τους δικούς του…..όχι νωρίτερα! «ο δε θερισμός συντέλεια του αιώνός εστιν» Ματθαίος 13:39
  Ίσως ρωτήσει κάποιος και ποίο είναι ΤΟ ΚΑΤΕΧΩΝ / Ο ΚΑΤΕΧΩΝ που εμποδίζει τον Αντίχριστο να έρθει; Σίγουρη απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε διότι η Γραφή δεν λέγει περισσότερα. Και δεν λέγει η Γραφή περισσότερα διότι οι Θεσσαλονικείς εκείνη την εποχή ΗΞΕΡΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ περί τίνος πρόκειται- «και νυν το κατέχον οίδατε» Β Θεσσαλονικείς 2:6. Εμείς στην εποχή μας δεν ξέρουμε. Μόνο να εικάσουμε μπορούμε. Ίσως ΤΟ ΚΑΤΕΧΩΝ / Ο ΚΑΤΕΧΩΝ είναι ο εκάστοτε κατακτητής, το εκάστοτε έθνος στο οποίο ήταν υποδουλωμένη η Ιουδαία. Στην εποχή μας, εποχή Σιωνιστικής ηγεμονίας επί της οικουμένης, στην Ιουδαία δεν υπάρχει πλέον κατακτητής αλλά ισχυρό Σιωνιστικό κράτος που περιμένει τον «Μεσσία» (Αντίχριστος)!
  «ΕΥΘΕΩΣ δε μετά την θλίψιν των ημερών εκείνων ο ήλιος σκοτισθήσεται και η σελήνη ου δώσει το φέγγος αυτής, και οι αστέρες πεσούνται από του ουρανού, και αι δυνάμεις των ουρανών σαλευθήσονται. και τότε φανήσεται το σημείον του υιού του ανθρώπου εν τω ουρανω, και τότε κόψονται πάσαι αι φυλαί της γης και όψονται τον υιόν του ανθρώπου ερχόμενον επί των νεφελών του ουρανού μετά δυνάμεως και δόξης πολλής. και αποστελεί τους αγγέλους αυτού μετά σάλπιγγος φωνής μεγάλης, και επισυνάξουσι τους εκλεκτούς αυτού εκ των τεσσάρων ανέμων απ’ άκρων ουρανών έως άκρων αυτών» Ματθαίος 24: 29-31.
  ΕΥΘΕΩΣ= αμέσως μετά την Θλίψη ακολουθεί η Δευτέρα Παρουσία του Ιησού η ΕΠΙΣΥΝΑΞΗ των Πιστών μελών της Εκκλησίας καθώς και η καταστροφή της γης όπως την ξέρουμε. Όχι Χιλιετής βασιλεία και μετά καταστροφή. ΕΥΘΕΩΣ= αμέσως μετά την θλίψη όλοι οι ανθρώποι βλέπουν τον Χριστό και οι αστέρες πέφτουν ενώ ο Ήλιος και η σελήνη σκοτίζονται όλο το σύμπαν παρέρχεται !!! Τα περί Χιλιετούς βασιλείας στη γη είναι παραμύθια !
  « Ήξει δε η ημέρα Κυρίου ως κλέπτης εν νυκτί, εν ή ουρανοί ροιζηδόν παρελεύσονται, στοιχεία δε καυσούμενα λυθήσονται, και γη και τα εν αυτη έργα κατακαήσεται. Τούτων ουν πάντων λυομένων ποταπούς δεί υπάρχειν υμάς εν αγίαις αναστροφαίς και ευσεβείαις» Β Πέτρου 3:10-11.
  Αν η Δευτέρα Παρουσία ερχόνταν στο τέλος μίας Χιλιετούς περιόδου κατά γράμμα, τότε ΠΩΣ λέγει η Γραφή ότι « Ήξει δε η ημέρα Κυρίου ως κλέπτης εν νυκτί»;;; Και πως θα είναι η Χιλιετής βασιλεία σε αυτή την γη όπως λένε οι διάφοροι Χιλιαστές αφού την ημέρα που θα έρθει ο Κύριος «ουρανοί ροιζηδόν παρελεύσονται, στοιχεία δε καυσούμενα λυθήσονται, και γη και τα εν αυτη έργα κατακαήσεται» ;;; Άφρονες αιρετικοί ! Η Γραφή λέγει ότι η Γη καταστρέφεται και τα άστρα πέφτουν και οι ουρανοί με πάταγο αφανίζονται και εσείς περιμένετε Χιλιετή επίγεια Βασιλεία ;
  «και όψονται το πρόσωπον αυτού, και το όνομα αυτού επί των μετώπων αυτών. και νύξ ουκ έσται έτι, και ου χρεία λύχνου και φωτός ηλίου, ότι Κύριος ο Θεός φωτιεί αυτούς, και βασιλεύσουσιν εις τους αιώνας των αιώνων» Αποκάλυψη 22: 4- 5
  Όταν έρθει ο Χριστός “νύξ ουκ έσται έτι”. Αφού ο Χριστός θα έλθει ΕΥΘΕΩΣ μετά την Θλίψη, στην υποτιθέμενη επίγεια Χιλιετή βασιλεία δεν θα γυρίζει η γη γύρω από τον εαυτό της ώστε να έχουμε το ημερονύκτιον; Βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες πόσο αντίθετα με την Γραφή είναι τα δόγματα των Πεντηκοστιανών;
  «δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου, κληρονομήσατε την ΗΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗΝ υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου» Ματθαίος 25:34.
  Η Βασιλεία που κληρονομούν οι Πιστοί δεν ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ στο μέλλον (στη γη), ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΗ !
  «Εν δε τούτο μη λανθανέτω υμάς, αγαπητοί, ότι μία ημέρα παρά Κυρίω ως χίλια έτη, και χίλια έτη ως ημέρα μία» Β Πέτρου 3:8
  « ότι χίλια έτη εν οφθαλμοίς σου ως ημέρα η εχθές, ήτις διήλθε, και φυλακή εν νυκτί» Ψαλμός 89(90):4
  Για τον Θεό ο Χρόνος είναι σχετικός. Μία ημέρα είναι σαν Χίλια έτη και Χίλια έτη σαν μία ημέρα και λιγότερο από μία ημέρα ! Τα Χίλια έτη της Αποκαλύψεως είναι συμβολικά. Το δέσιμο του Σατανά έγινε στην Πρώτη Παρουσία του Χριστού στην γη και δεν σημαίνει πλήρη αδράνεια αυτού όπως νομίζουν οι αιρετικοί.
  «ει γαρ ο Θεός αγγέλων αμαρτησάντων ουκ εφείσατο, αλλά σειραίς ζόφου ταρταρώσας παρέδωκεν εις κρίσιν τηρουμένους» Β πέτρου 2:4
  «αγγέλους τε τους μη τηρήσαντας την εαυτών αρχήν, αλλά απολιπόντας το ίδιον οικητήριον εις κρίσιν μεγάλης ημέρας δεσμοίς αϊδίοις υπό ζόφον τετήρηκεν» Ιούδας 6.
  Οι Δαίμονες είναι δεμένοι και τώρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων. Ο Σατανάς δεν ΘΑ δεθεί, ΕΙΝΑΙ δεμένος στο να πλανήσει τα Έθνη για ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ (του Αρμαγεδώνα). Στα υπόλοιπα θέματα είναι λυτός. Θα λυθεί όμως στους έσχατους καιρούς για να πλανήσει τα έθνη για ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ- Αποκάλυψη 20:7-8.
  «ΝΥΝ κρίσις εστί του κόσμου τούτου, ΝΥΝ ο άρχων του κόσμου τούτου εκβληθήσεται έξω» Ιωάννης

  • Ανώνυμος says:

   Καλα εσυ αγορι μου εισαι αλλου.Τελος παντων θα σε δωκω θροφη για σκεψη και αμα βρεις σεντονι να μου τρυπησεις την μυτη.Ο χριστος υποσχεθηκε στους μαθητες του οτι η δευτερη ελευση θα λαμβανε χωρα στην ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ. ΑΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ.ΜΑΤΘ.10.23 [ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΩΣΟΥ ΕΛΘΗ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ] Περιμεναν την εκπληρωση της προφητειας ΝΑ ΕΛΘΕΙ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ..Ο Αποστολος Παυλος εγραψε προς τους εβραιους [ ΕΝ ΤΑΙΣ ΕΣΧΑΤΑΙΣ ΤΑΥΤΑΙΣ ΗΜΕΡΑΙΣ] διανυουμε τις τελευταιες ημερες και ο αντιχριστος ειναι ηδη εδω. ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ Α 5.23[23 ΑΥΤΟΣ ΔΕ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΙΘΕ ΝΑ ΣΑΣ ΑΓΙΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΜΕΜΠΤΩΣ ΕΝ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ]…..Να διατηρηθη αμεμπτο το σωμα τους εν τη ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ …ΑΥΤΟΙ περιμεναν να εκπληρωθουν τα λογια του Χριστου προς αυτους..οπως τους το ειχε υποσχεθει..ΜΑΤΘ 16.28..[28 ΑΛΗΘΩΣ ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΤΙΝΕΣ ΤΩΝ ΕΔΩ ΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΟΙΤΙΝΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΣΙ ΓΕΥΘΗ ΘΑΝΑΤΟΝ ΕΩΣΟΥ ΙΔΩΣΙ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΡΧΟΜΕΝΟΝ ΕΝ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΑΥΤΟΥ]
   ΚΑΠΟΙΟΙ απο αυτους δεν θα προλαβουν να πεθανουν και θα δουν τον χριστο να ΕΡΧΕΤΕ ΕΝ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ.
   ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ??
   Ο Ιησους Χριστος διδαξε τους μαθητες του να προσευχονται ..Πατερα μας που εισαι στον ουρανο να ερθει η βασιλεια σου οπως στον ουρανο , και εδω στη γη .ΑΥΤΗ η βασιλεια ειναι η επεκταση της ουρανιας αφθαρσιας στον υλικο κοσμο και ασφαλως σηματοδοτει την κριση..Ο Χριστος υποσχεθηκε ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΝΑ ΕΡΧΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΗ …ΜΑΤΘΑΙΟΣ 24.1-34
   Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΣΗ ….34 ΑΛΗΘΩΣ ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ Η ΓΕΝΕΑ ΑΥΤΗ ΕΩΣΟΥ ΓΕΙΝΩΣΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑΥΤΑ. Ο Χριστος υποσχεθηκε οτι δεν θα προλαβει να φυγει η γενια ΑΥΤΗ [Δεν θα μπορουσε να εννοει καμια αλλη ΓΕΝΕΑ παρα μονον την ΓΕΝΕΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ … ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΑΛΛΗ θα επρεπε να λεει ….’ΓΕΝΕΑ ΕΚΕΙΝΗ’ και οχι “αύτη” ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ——Ματθαίος 11:16-19——-Λουκάς 7:31——Μάρκος 8:38—–]
   ωσπου να γινουν ΠΑΝΤΑ ΤΑΥΤΑ. Ολα αυτα τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ τα οποια εξιστορισε ο Χριστος στους μαθητες του επρεπε να λαβουν χωρα στην δικη τους εποχη ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ και οχι καποιας αλλης ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ γενιας.Για αυτο τον λογο ο Αποστολος πετρος τους ειπε τα παρακατω [γνωρίζοντας πρώτα τούτο, ότι στις έσχατες μέρες θα έρθουν εμπαίκτες, που θα περπατούν σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες και λέγοντας: Πού είναι η υπόσχεση της παρουσίας του; Δεδομένου ότι από την ημέρα που οι πατέρες κοιμήθηκαν, όλα παραμένουν έτσι από την αρχή της κτίσης.» (Επιστολή Πέτρου Β΄ 3: 2, 3 – 4)] ..Ο Χρόνος συγγραφής της επιστολης αυτης Όσοι δέχονται τη γνησιότητά της την τοποθετούν στη δεκαετία του 60 μ.Χ. και πριν το θάνατο του Πέτρου το 67 μ.Χ…

   • ΠΔ. says:

    [Αληθως σας λεγω οτι δεν θα προλαβετε να τελειωσετε τις πολεις του Ισραηλ,εως οτου ελθει ο Υιος του ανθρωπου].Πριν τελειωσουν οι μαθητες τις πολεις του Ισραηλ,ο Χριστος σταυρωθηκε,αναστηθηκε και ανεληφθη στους ουρανους.Κατα την πεντηκοστη το Αγιο Πνευμα κατεβηκε και φωτισε τους μαθητες και ιδρυθηκε η Εκκλησια.Αυτη ηταν η ελευση του Υιου του ανθρωπου.Η τελευταια γενια των Εβραιων ειχε αρχισει με τη γεννηση του Ιωαννη του Προδρομου και του Ιησου.Υπηρχαν ανθρωποι της γενιας αυτης που ειδαν και την ιδρυση της Εκκλησιας και την Κριση της γενιας αυτης.Οσοι ηταν να σωθουν εγιναν χριστιανοι και οι υπολοιποι τιμωρηθηκαν και καταστραφηκαν απο τον Τιτο.Και η Ιερωσυνη των Εβραιων παραδοθηκε στους χριστιανους.Τωρα πλεον με την ιδρυση της Εκκλησιας,ο καθε ανθρωπος κρινεται με το θανατο του και εχει προγευση παραδεισου η κολασης,μεχρι να γινει η Δευτερα Παρουσια και η τελικη μεγαλη Κριση.Σε αυτο αναφερεται ο απ. Παυλος στις επιστολες.Επιμερους κρισεις γινονται πλεον σε μεγαλυτερο επιπεδο οταν κυριαρχει η δαφθορα και καθε εποχη εχει κι εναν μικρο αντιχριστο[Νερων,Χιτλερ κλπ]εως οτου ερθει ο χειροτερος,πριν τη Δευτερα Παρουσια.

    • Ανώνυμος says:

     Ο Παράκλητος [Αγιο Πνευμα],η δευτερα παρουσια του Χριστου και η βασιλεια του,επισημαινονται στην Αγια Γραφη ως διαφορετικα γεγονοτα.Μεχρι στιγμης ΠΔ στο σχολιο μου εχεις δωσει τρεις διαφορετικες ερμηνειες,πραγμα που σημαινει οτι δεν ξερεις τι σου γινεται.Σου προτεινω να μελετησεις προσεκτικα την Αγια Γραφη ωστε να γνωριζεις τουλαχιστον τι πιστευεις.

     • ΠΔ. says:

      Ιω.4,16-18…΄΄Και εγω θα παρακαλεσω τον Πατερα και θα σας δωσει εκεινος αλλον οδηγο και Παρακλητον,δια να μενη μαζι σας αιωνιως.Θα σας δωσει το Αγιον Πνευμα,το οποιο ειναι η καθαρα και απολυτος αληθεια και φανερωνει την αληθεια στους καλοπροαιρετους.Αυτο ομως ο κοσμος ο αμαρτωλος δεν μπορει να το παρη, διοτι δεν εχει ανοικτα τα ματια της ψυχης και ενεκα τουτου δεν το βλεπει ουτε και το γνωριζει.Σεις ομως το γνωριζετε,διοτι εγω σας το εφανερωσα και μενει πλησιον σας,επειτα δε απο την επιφοιτησιν του θα κατοικη και μεσα εις τας ψυχας σας.Δεν θα σας αφησω εγω ορφανους και απροστατευτους.Ερχομαι και παλιν κοντα σας δια του Αγιου Πνευματος.[αυτο νομιζω εννοει στην πρωτη φαση, τη σχετικη με τη γενεα ταυτη]

     • ΠΔ. says:

      Εσυ δεν καταλαβαινεις τι γραφω,η μπορει να μην εχω συγγραφικο ταλεντο.Αφου τα ξερεις καλυτερα,αποσκοτισον με.[με την καλη εννοια]

     • Ανώνυμος says:

      Ταυτισες αγνοωντας τα συμφραζομενα την δευτερη ελευση του χριστου που σηματοδοτει την βασιλεια του με την καθοδο του Αγιου Πνευματος.Τον νου σου γιατι οι παπαδες θα σε αφορισουν και θα κλαψει μαζι σου ολη η ρωμιοσυνη.

     • ΠΔ. says:

      Η Βασιλεια του Θεου εχει δυο χαρακτηριστικα. 1ον.Την επιγεια μορφη της,σ’αυτον τον κοσμο δηλαδη,που ταυτιζεται με την Εκκλησια,οπου μπορουμε να απολαυσουμε τα αγαθα της Βασιλειας του Θεου.Δηλ.εσωτερικη γαληνη,ειρηνη,ελευθερια,δικαιοσυνη,ισοτητα,πνευματικη πληροτητα,αγαπητικες σχεσεις,απελευθερωση απο το κακο,κλπ. 2ον.Τη μελλουσα,τελεια και ενδοξη μορφη της,με την ανασταση των νεκρων και τη Δευτερα Παρουσια,οπου ολα θα ανακαινιστουν,θα γινουν αφθαρτα και θα υπαρχουν για παντα.Οπου ο ανθρωπος,αναστημενος,αφθαρτος,πνευματικος θα απολαμβανει τα αγαθα του Θεου,θα ζει αιωνιως κοντα του και θα Τον δοξολογει.Η Βασιλεια του Θεου δηλ.ηρθε και υπαρχει αλλα βιωνεται μερικως σ’αυτον τον κοσμο.Με τη Δ.Π.ομως θα ειναι αιωνια,τελεια και στην ολοκληρωμενη της μορφη.[δεν επεσα εξω σε αυτο] Το αλλο θεμα,…΄΄αμην λεγω υμιν,οτι εισιν τινες των ωδε εστηκοτων οιτινες ου μη γευσονται θανατου εως αν ιδωσιν την βασιλειαν του Θεου εληλυθειαν εν δυναμει΄΄,καθ’ολους τους Πατερες της Εκκλησιας εξεπληρωθη οταν οι μαθητες Πετρος,Ιακωβος και Ιωαννης,εγιναν μαρτυρες της Μεταμορφωσεως του Κυριου και της εμφανισης του Μωυση και του Ηλια.[βαζεις πολλα ερωτηματα μαζι,δεν ειμαστε και θεολογοι]

     • Ανώνυμος says:

      ΠΔ εχασες τον υπνο σου με μενα που εμπλεξες.Μπορεις να αποδειξεις οτι η ερμηνεια αυτη [σχετικα με την μεταμορφωση] υποστηριζεται απο την εκκλησια ?

     • ΠΔ. says:

      Ο Κλημης ο Αλεξανδρευς παραθετει το χωριον Μαρκου 9,1 αντικαθιστων το ΄΄την βασιλειαν του Θεου εληλυθυιαν εν δυναμει΄΄ με ΄τον Υιον του ανθρωπου εν δοξη΄΄ ουτως,΄΄εισιν τινες των ωδε εστηκοτων,οι ου μη γευσωνται θανατου εως αν ιδωσιν τον Υιον του ανθρωπου εν δοξη΄΄.Αυτο διοτι ειδαν οι αποστολοι τον Χριστο εν τη βασιλεια Αυτου εις την Μεταμορφωση.Ο Ωριγενης επισης βλεπει αυτη τη φραση να εκπληρωνεται με τη Μεταμορφωση.Το ιδιο ο αγιος Ιλαριος Πηκταβων και ο αγιος Αμβροσιος Μεδιολανων που γραφει,΄΄οι αποστολοι αληθως ειδον την δοξαν αυτην,οτε ο Κυριος Ιησους επι του ορους ελαμψε με το φως της θεοτητος Αυτου΄΄.Αυτα υπενθυμιζουν τα λεχθεντα υπο του Γρηγοριου του Θεολογου ΄΄φως η παραδειχθεισα θεοτης επι του ορους τοις μαθηταις΄΄ και του Χρυσοστομου ΄΄λαμπροτερος εαυτου εφαινετο ο Κυριος της θεοτητος παραδειξασης τας ακτινας αυτης΄΄.[εχω γινει νυχτοΦΥΛΑΚΑΣ]

  • ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΧΡΗΣΤΟ Χ! says:

   Μπες ρε ανθρωπε στα κατοχικα να κανεις αρθρα ενημερωτικα, το να γραφεις τοσο μεγαλα κειμενα…σε σχολια δεν πιανει τοπο, τσαμπα τα γραφεις και κουραζεσαι…εξ αλλου απλα μας αναφερεις την ιστορια. Γραψε κανα βιβλιο εστω!

 11. ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

  Όχι μόνο ο Χριστόδουλος, αλλά και για τον Καποδίστρια υπάρχουν υπόνοιες ότι φαγώθηκε από την Μασονία. Τώρα, εάν υπάρχουν μασόνοι μέσα στην εκκλησία, αυτό δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Αν υπάρχουν επιβαβαιωμένα κρούσματα τότε η εκκλησία οφείλει να τους αποβάλει οπωσδήποτε. Για αυτούς που βρίζουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι Εκκλησία και αρχηγός της Εκκλησίας δεν είναι ο κάθε επίσκοπος ή πατριάρχης και παπάς. Αρχηγός είναι μόνον ο Ιησούς Χριστός. Αν ο πατριάρχης Αλεξανδρείας είναι πραγματικά μασόνος να καθαιρεθεί τώρα. Ο πατροΚοσμάς είχε πει ότι στους έσχατους καιρούς και οι παπάδες θα εκπέσουν της πίστης τους. Βέβαια θα πρέπει και κάποιος να μας πει αν αυτό το τάγμα του Αγίου Κωνσταντίνου έχει ιεροτελεστίες και πιστεύουν σε άλλον Θεό. Η Μασονία στην Ελλάδα ήρθε με τους Βαυαρούς επίσημα, αν δεν κάνω λάθος. Οι παγανιστές όμως ας μην μιλάμε για μασόνους, αφού όλοι οι δικοί τους πραγματικοί ΑΡΧΗΓΟΙ είναι μασόνοι. Ο ίδιος ο Φουράκης τους ξεμπρόστιασε όλους. Μετά από ένα μήνα πέθανε. Σύμπτωση;;;; Και μη ξεχνάτε ότι η Μασονία είναι ένα συνονθύλευμα αγυπτοβαβυλωνιακής, ολύμπιας και σολομώντιας θεοσοφικής μα…κίας. Οπότε, όσοι είναι μασόνοι χριστιανοί – δωδεκαθεϊστές κι ότι άλλο, είναι τα ίδια σκατά.

  • Ανώνυμος says:

   Αρχηγος ειναι ο Χριστος η αλλιως ΙΕΧΩΒΑ και ειναι ανικανος να προστατεψει την εκκλησια του.Ειναι ομως πολυ ικανος στην Μαγεια αφου το κλειδι που την ξεκλειδωνει ειναι το ονομα του. ΙΕΧΩΒΑ πλανεμενο μου προβατο.

   • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

    Είπαμε, Εκκλησία δεν είναι ο εκάστοτε ιερέας ή δεσπότης. Εκκλησία είμαστε όλοι μαζί με αρχηγό τον Χριστό. Η Εκκλησία του Χριστού προστατέυεται πάντα. Αν θες δεν συμμετέχεις. Ακολούθησε τη δική σου ιδεοληψία. Εμάς γιατί μας πρήζετε; Εμείς σας ενοχλούμε; Πηγαίνετε και ανακυρήξτε τη θρησκεία σας επίσημα. Εμείς δεν θέλουμε θρησκεία, γιατί έχουμε ΖΩΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

    • Ανώνυμος says:

     Ο αρχηγος σας ειναι ο ΙΕΧΩΒΑ και η Μασονια, και εσεις μαστουρωμενοι απο την μαγεια του Γιαχβε γινατε εβραιοδουλοι.Αλληλουια πλανεμενο μου προβατο.

 12. AΘΗΝΑ says:

  ΡΩΜΙΕ ΔΟΥΛΕ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΠΑΔΡΑΡΙΟ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ;; ΓΡΑΦΕΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΑΒΒΙΝΟΥ ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΤΙΣΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥ ΡΑΒΒΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;; ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΩΣΕΤΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΜΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;; ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΤΙΜΑΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΣΕ ΣΥΣΣΙΤΙΑ, ΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΚΑΙ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ ΤΟΥ ΡΑΒΒΙΝΟΥ ΙΕΧΟΣΟΥΑ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΨΕΥΤΟΘΕΟΥΛΗΣ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΔΙΣΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΕΒΡΑΙΟΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΘΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑΙΣΕΙ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΜΕ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΝΕΟΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΥΓΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ! ΡΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ( οι ιδιοι το λετε) ΟΥΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΨΕΥΤΕΣ ΚΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ! ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΦΟΡΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ; ΑΥΡΙΟ; ΜΕΤΑΥΡΙΟ; ΠΟΤΕ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΙΣΕΤΕ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΝ ΑΘΕΟ ΑΞΕΛ ΤΣΙΠΡΑΧ ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;; ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ (ΓΕΛΩΣ) ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΣΑΣ ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΤΟ Ξ@@@@ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΚΙ ΟΤΙ ΚΑΤΣΕΙ;;;;

  • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

   Απάντηση σου έδωσα. Τέσσερα κείμενα ανήρτησα. Προς το παρόν πέρασε το πρώτο. Περίμενε και τα άλλα και μη βιάζεσαι. Θα πάρεις πολλές απαντήσεις.

   • Ανώνυμος says:

    Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το ’21 το Πατριαρχείο στάθηκε πάλι προδοτικά έναντι των επαναστατών, υποστηρίζοντας την άρρηκτη συμμαχία του με τους Τούρκους. Ο Γρηγόριος ο Ε΄ επί της πρώτης πατριαρχίας του αφόρισε τον Ρήγα Φερραίο, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Μιχαήλ Σούτσο, ενώ επί της τρίτης πατριαρχίας του εξέδωσε τις τρεις γνωστές πλέον αφοριστικές εγκυκλίους του εναντίον όλων των επαναστατών. Και επειδή «την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, μα τον προδότη ουδείς» αρκετές φορές ακόμη και οι στενότεροι συνεργάτες του σουλτάνου όπως ο Γρηγόριος ο Ε΄ έχασαν το κεφάλι τους απ’ το τούρκικο γιαταγάνι όταν το απαιτούσε η εξυπηρέτηση των ευρύτερων τουρκικών συμφερόντων. Έτσι τον Απρίλιο του 1821 ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ απαγχονίσθηκε δημόσια στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου. Η περίπτωση της εκτελέσεώς του επ’ ουδενί δεν αποτελεί θύμα πατριωτισμού όπως σήμερα λέγεται, παρά θύμα αλλαξοπατριαρχίας απ’ τις διαβολές και τις κατηγορίες του άσπονδου εχθρού του Ευγένιου προς τον σουλτάνο.Επίσης η εκτέλεση είχε να κάνει με αντίποινα για την σφαγή χιλιάδων αμάχων μουσουλμάνων κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης της Τρίπολης, αλλά και για να τρομοκρατηθούν όλοι οι ραγιάδες επαναστάτες που ζήταγαν ελευθερία. Έτσι τα όσα η νεοελληνική παραϊστορία μας διδάσκει στα σχολεία για τον δήθεν εθνομάρτυρα και επαναστάτη Γρηγόριο τον Ε΄ αποτελούν τα γνωστά ελληνοχριστινικά ψεύδη.

    • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

     Αγαπητέ, ποιο πάνω έχω αναφέρει και αναλύσει το γεγονός. Αυτά που λες είναι απόψεις δικές σου και δεν στηρίζονται από τα ιστορικά δεδομένα. Ο Παπαρρηγόπουλος κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα, και είναι ο πιο αξιόπιστος αφού έζησε από κοντά τα γεγονότα και ο πατέρας του ήταν ένα από τα θύματα του σουλτάνου.

     • Ανώνυμος says:

      Ο Πατριάρχης παρέμεινε πιστός στον Σουλτάνο και αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Φιλική Εταιρεία. Τελικά αναθεμάτισε τους επαναστατημένους Έλληνες, αν και λέγεται ότι ακύρωσε μυστικά το ανάθεμα, φήμη η οποία προκάλεσε την οργή του Σουλτάνου. Έτσι, μετά τη λειτουργία του Πάσχα (10 Απριλίου 1821) συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο.

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Πρίν το απαγχονισμό «Σύν αυτοίς (των Τούρκων) δ΄ εμυκτήριζον το θύμα και πλείστοι εβραίοι, οίτινες, ενώ άλλοτε προς εμπαιγμόν του Χριστιανικού Πάσχα εφόρουν τα ρυπαρώτερα και ειδεχθέστερα ενδύματα, ήδη προσήλθον ως εν πανηγύρει μετ’ αδαμάντων και λαχουρίων…»….μετά τον απαγχονισμό «Ουδενός υστερούντες και οι εβραίοι της συνοικίας Μπαλατά, ρακένδυτοι και επίσημοι, πανοικεί συνωστίζονται, ίνα διατόροις κραυγαίς και φύάροις λοιδωρίαις εκδηλώσωσι το προς τον Πατριάρχην φυλετικόν των μίσος». «Επέπρωτο δε ίνα αφεθή εις τους Εβραίους η βδελυρωτέρα σελίς του μαρτυρίου. Η Πύλη προθύμως παρεχώρησε το σκήνωμα εις εικοσάδα μαινομένων Εβραίων …» «οι δε Εβραίοι δέσαντες τους πόδας του λειψάνου έσυραν αυτό εις τας οδούς, υβρίζοντες και πτύοντες τον νεκρόν» «Η Πύλη εκτός του απαγχονισμού ήθελε να σπιλώση το σκήνωμα του Πατριάρχου, προς αποφυγήν όμως διαμαρτυριών της ομοδόξου Ρωσίας, πρόθυμα παρεχώρησε τούτο εις τους Εβραίους» …………….. Και σε ρωτάω: εφόσον μας κατηγορείς ως εβραιόπληκτους, οι εβραίοι που έκαναν αυτά τι ήταν; ΞΥΠΝΑ. Μπορείς να κατηγορήσεις τον χριστιανισμό για πολλά πράγματα, αλλά όχι γι αυτό. Αυτός που επικαλείται τέτοια στοιχεία είναι αμαθής για να μην πω τίποτα άλλο. Μεγαλύτερο μίσος προς τους χριστιανούς από τους εβραίους δεν θα βρεις. Επιπλέον, αυτοί που στην Ελλάδα μίλησαν πρώτα για τον εβραιοσιωνισμό και τα παρακλάδια του, ήταν οι ιερείς και η εκκλησία. Όπως ο μακαριστός π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος. Είστε τυφλωμένοι και εσύ ειδικά, που από άλλα σχόλιά σου υποθέτω ότι είσαι και μέλος της ΟΕΑ (δικαίωμά σου) ή την υποστηρίζεις. Κακό για σένα αυτό μπορεί να μην είναι, για εμάς όμως δείχνει κάτι. Η κατάσταση αυτή ξέρεις τι μου θυμίζει; Τους βορειοηπειρώτες. Στην Αλβανία τους βρίζουν κωλοέλληνες και στην Ελλάδα κωλοαλβανούς. Κι όμως αυτοί είναι πιο Έλληνες από όλους εσάς τους δωδεκαθεϊστές. Όσο για μένα το έχω ξαναπεί αν διάβασες. Γνωρίζω από που κρατά η σκούφια μου και βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή του Αιγαίου.

   • Ανώνυμος says:

    Ο Θεος σας ειναι ο ΓΙΑΧΒΕ και η κοσμογονια σας ειναι η εβραικη.Ειστε Εβραιοελληνες.Α Κορινθιους 10.9 [Μηδὲ ἄς πειράζωμεν τὸν ΧΡΙΣΤΟΝ, καθὼς καὶ τινὲς αὐτῶν ἐπείρασαν καὶ ἀπωλέσθησαν ὑπὸ τῶν ὄφεων.]Όπως είναι γνωστό από την Παλαιά Διαθήκη, ο ισραηλιτικός λαός στην έρημο γόγγυσε εναντίον του Θεού και του Μωυσή. Ο Θεός τότε διέταξε θανατηφόρα φίδια να δαγκώνουν τους ασεβείς Ισραηλίτες.Ετσι ο Αποστολος Παυλος γραφει στους κορινθιους μην ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ τον ΧΡΙΣΤΟ οπως ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΑΝ και οι ισραηλιτες και απολεσθηκαν απο τα φιδια….Α κορινθιους 10.1-4 [Δὲν θέλω δὲ νὰ ἀγνοῆτε, ἀδελφοί, ὅτι οἱ πατέρες ἡμῶν ἦσαν πάντες ὑπὸ τὴν νεφέλην…καὶ πάντες εἰς τὸν Μωϋσῆν ἐβαπτίσθησαν…καὶ πάντες τὸ αὐτὸ πνευματικὸν ποτὸν ἔπιον διότι ἔπινον ἀπὸ πνευματικῆς πέτρας ἀκολουθούσης, ἡ δὲ πέτρα ἦτο ὁ ΧΡΙΣΤΟΣ] Η πνευματικη πετρα απο την οποια επιναν οι ισραηλιτες ΗΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ….Εβραιους 1.8 [περὶ δὲ τοῦ Υἱοῦ· Ὁ θρόνος σου, ὦ Θεέ, εἶναι εἰς τὸν αἰῶνα τοῦ αἰῶνος· σκῆπτρον εὐθύτητος εἶναι τὸ σκῆπτρον τῆς βασιλείας σου.]Αυτο το εδαφιο εδω εφαρμοζεται στο προσωπο του Χριστου ΝΑΙ ΑΛΛΑ ειναι παρμενο απο την παλαια διαθηκη οπου εκει εφαρμοζεται στο προσωπο του Γιαχβε,Ας το δουμε Ψαλμοι 45.6[Ὁ θρόνος σου, Θεέ, εἶναι εἰς τὸν αἰῶνα τοῦ αἰῶνος· σκῆπτρον εὐθύτητος εἶναι τὸ σκῆπτρον τῆς βασιλείας σου.]Στους πρωτους χριστιανους αποκαλυφθηκε το κρυμμενο μυστικο στους αιωνες που αναφερεται στην Αγια Γραφη οπου δυστυχως πολλοι χριστιανοι σημερα δεν το γνωριζουν και ειναι αυτο.Ο ΓΙΑΧΒΕ της παλαιας διαθηκης ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ της νεας διαθηκης….Αποκαλυψη 19.1-6 Ολα τα πλασματα του θεου μπροστα στον θρονο του φωναζουν ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ [Καὶ μετὰ ταῦτα ἤκουσα ὡς φωνήν μεγάλην ὄχλου πολλοῦ ἐν τῷ οὐρανῷ, λέγοντος· Ἀλληλούϊα…Καὶ ἐκ δευτέρου εἶπον· Ἀλληλούϊα…Καὶ ἔπεσον οἱ εἰκοσιτέσσαρες πρεσβύτεροι καὶ τὰ τέσσαρα ζῶα καὶ προσεκύνησαν τὸν Θεὸν τὸν καθήμενον ἐπὶ τοῦ θρόνου λέγοντες· Ἀμήν, ἀλληλούϊα…Καὶ ἐξῆλθεν ἐκ τοῦ θρόνου φωνή, λέγουσα· Αἰνεῖτε τὸν Θεὸν ἡμῶν, πάντες οἱ δοῦλοι αὐτοῦ καὶ οἱ φοβούμενοι αὐτὸν καὶ οἱ μικροὶ καὶ οἱ μεγάλοι….Καὶ ἤκουσα ὡς φωνήν ὄχλου πολλοῦ, καὶ ὡς φωνήν ὑδάτων πολλῶν, καὶ ὡς φωνήν βροντῶν ἰσχυρῶν, λεγόντων· Ἀλληλούϊα· διότι ἐβασίλευσε Κύριος ὁ Θεὸς ὁ παντοκράτωρ…Τι σημαινει η προσφωνηση ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ ? [Η εξελληνισμένη έκφραση «αλληλούια» (αρχ. «ἀλληλούϊα»), που προέρχεται από τα Εβρ. הַלְּלוּיָהּ‎, Χαλελουγιάχ, κατά γράμμα αποτελεί προτροπή προς ομάδα ανθρώπων να «αινέσουν τον Γιαχ» Ο όρος Γιάχ αποτελεί συντομευμένη μορφή του θεϊκού ονόματος που προσδιορίζεται από το Τετραγράμματο και αποδίδεται συνήθως Γιαχβέ ή Ιεχωβά.]

    • ΠΔ. says:

     Σημερον της σωτηριας ημων το κεφαλαιον .Και του απ’αιωνος Μυστηριου η φανερωσις.Ο Υιος του Θεου,Υιος της παρθενου γινεται και Γαβριηλ την χαριν ευαγγελιζεται.Διο και ημεις συν αυτω τη Θεοτοκω βοησωμεν,Χαιρε κεχαριτωμενη,ο Κυριος μετα Σου….[καταλαβες;]

     • Ανώνυμος says:

      Το ανωθεν εκκλησιαστικο τροπαριο σου πηρε τα μυαλα και τα σκορπισε στους τεσσερις ανεμους της γης με αποτελεσμα να γινεις ελαφρομυαλος.Η κοσμογονια σου ειναι αυτη των εβραιων και ο Θεος σου ειναι ο Ιεχωβα ο οποιος περιστασιακα παιρνει και την μορφη του Γαβριηλ [που σημαινει ο Θεός είναι η δύναμη μου] κοντραροντας τον διαβολο στις μεταμορφωσεις. Συμφωνα με τον δασκαλο chaoskampf ο Γιαχβε ηταν ο ΔΙΑΣ των ελληνων και οπλο του οι κεραυνοι.Μπορει να αλλαξε μορφη αλλα το κουσουρι του εμεινε.ΨΑΛΜΟΙ 78.48 […και την υπόλοιπον περιουσίαν των παρέδωσεν στο πυρ των κεραυνών του.] Γινε μαρτυρας ΠΔ του θεου σου ΓΙΑΧΒΕ για να μην γινεις το αλεξικεραυνο του.

     • ΠΔ. says:

      Ο CHAOSKAMPF δεν θελει να δυσαρεστησει κανεναν,γι’αυτο τους ανακατωσε ολους μαζι.Και οι αρχαιοι Ελληνες επισης δεν ηθελαν να δυσαρεστησουν κανεναν,γι’αυτο οπου ακουγαν για κανεναν καινουργιο θεο,τον υιοθετουσαν και για να ειναι σιγουροι οτι δεν ξεχασαν κανεναν[που ξεχασαν]εφτιαξαν και το βωμο για τον αγνωστο θεο.Ηταν θρησκευομενοι οι αρχαιοι,γι’αυτο σου λεω με τη θεληση τους εγιναν χριστιανοι.

     • Ανώνυμος says:

      Δεν μου εκανες dislike και ανησυχω.Δεν μπορω να αποδωσω αν δεν εχω πανω απο 30 dislike.

   • Ανώνυμος says:

    Είμαστε οι “ορτοντόξ”… η ταφόπετρα τής Ελληνικής Ιδέας. Το αρνί και ο λύκος…”Η δάφνη κατεμαράνθη. Έτσι δεν εψιθύριζε ο Σολωμός στο Διάλογο κλαίγοντας; Η δάφνη κατεμαράνθη… Όταν είσαι μέσα στο μάτι του κυκλώνα, είναι δύσκολο νά ‘χεις εικόνα για τα γύρω σου. Και ζώντας μέσα στη χώρα δεν έχουμε εικόνα για τη σημερινή Ελλάδα. Για τους ευρωπαίους οι νεοέλληνες είμαστε μια δράκα ανθρώπων απρόσωπη, ανάμεσα σε βαλκανιλίκι, τουρκο-λογιά και αράπηδες. Είμαστε οι “ορτοντόξ” …Από το Ελληνικό ερχόμαστε στό Εβραίικο. Ερωτάμε το ίδιο στατιστικό δείγμα, το ευρύ και το πλήρες, αν έχουν ακουστά τα ονόματα Μωϋσής, Αβραάμ, Ησαΐας, Ηλίας με το άρμα, Νώε, Βαφτιστής, Εύα η πρωτόπλαστη, Ιώβ, ο Δαναήλ στο λάκκο, η Σάρα που γέννησε με εξωσωματική. Και όχι μόνο τα ονόματα, αλλά και τις πράξεις ή τις αξίες που εκφράζουν αυτά τα ονόματα. Υπάρχει γριά στην επικράτεια που να μην τους ξεύρει τούτους τους εβραίους; Δεν υπάρχει ούτε γριά, ούτε ορνι-θοκλόπος στις Σποράδες, ούτε κλεφτογιδάς στην Κρήτη. Εδώ τα ποσοστά αντιστρέφουνται. Στους χίλιους νεοέλληνες τα ναι γίνουνται ενιακόσια τόσα, και τα όχι δύο. Και δεν ξεύρουν μόνο τα ονόματα, αλλά είναι έτοιμοι να σου κάνουν αναλύσεις στην ουνιβερσιτά και στην ακαντέμια για τις ηθικές και άλλες αξίες που εκφράζει το κάθε όνομα. Μ’ ένα λόγο, ο μέγας και ο βαθύς εβραίικος πολιτισμός -δεν ειρωνεύομαι, κυριολεκτώ- μέσα από τη χριστιανική του μετάλλαξη, κι αυτή πια δεν είναι ούτε μεγάλη ούτε βαθιά, πέρασε ως το μυελό των οστών και στη διπλή σπείρα του DNA όλων των νεοελλήνων. Ένα μόνο δε γνωρίζουν. Ότι ο σπουδαίος αυτός πολιτισμός είναι εντελώς αντίθετος με τον πολιτισμό της κλασικής Ελλάδας. Το αρνί και ο λύκος. Ο πάμφωτος ναός της Αφαίας στην Αίγινα, και το μονύδριο της αγίας Ελεούσας στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, με την αγράμματη καλόγρια που κυνηγά τις έγκυες και τις λεχώνες, γιατί ‘ναι μαγαρισμένες, λέει… Δυστυχώς, από τόν Θεοδόσιο έως τήν Ευδοξία καί τό 843 εξοντώθηκε ό Ελληνισμός. Η γιορτή τής Ορθοδοξίας έβαλε τήν ταφόπετρα τής Ελληνικής Ιδέας. “Κλάψε με, μάνα, κλάψε με, Και πεθαμένο γράψε με”… (Κείμένο από την ΓΚΕΜΜΑ του Δ. Λιαντίνη).

  • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

   ΑΘΗΝΑ… ρωτάς που είναι το παπαδαριό τώρα. Όταν ο Χριστόδουλος σήκωσε κεφάλι, πέσατε όλοι να τον φάτε. Αποφασίστε, να ανακατεύετε η εκκλησία ή όχι;

 13. ΠΔ. says:

  Καλα δεν σας κοβει καθολου το νιονιο σας,οτι αν οι Ελληνες δεν εμεναν πιστοι στη θρησκεια τους,τωρα εδω θα ητανε Τουρκια;Αμα συνεχισετε ετσι θα το καταφερετε εσεις να γινει.Πως θυμοντουσαν οι Ελληνες 400 χρονια σκλαβωμενοι οτι ειναι Ελληνες;Τους το ειπαν οι Τουρκοι στα σχολεια που ειχαν φτιαξει για τις μειονοτητες;Καποιοι τους τα μαθαιναν και δεν ηταν βεβαιως οι Τουρκοι.Οι πιο μορφωμενοι της εποχης ηταν οι παπαδες.Οσο για τον Πατριαρχη,φυσικα και ειχε την ευθυνη του γενους και επρεπε πρωτα να κοιταξει να το προστατεψει ακομα και με ψευτοαφορισμους.Εδω τωρα που υποτιθεται πως ειμαστε ελευθεροι και εχουμε δικο μας κρατος,παλι σκλαβωμενοι ειμαστε.Φανταστειτε εκεινη την εποχη πως ηταν τα πραγματα.Σκεφτειτε με τις βλακειες που λετε,για ποιον δουλευετε.

 14. Ανώνυμος says:

  Ο θεός των Ιουδαίων (Γιαχβέ) και ο θεός των Χριστιανών ταυτίζονται πλήρως και όχι «δυνάμει». Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το βασικότερο μέρος της Βίβλου (δηλαδή του ιερού βιβλίου των χριστιανών) είναι η Παλαιά Διαθήκη των Ιουδαίων η οποία αναφέρεται σ’ αυτόν τον Θεό κατά μοναδικό τρόπο και περιγράφει την κοινή κοσμογονία των Ιουδαίων και των Χριστιανών. Αν οι Χριστιανοί ήθελαν να διαφοροποιήσουν την πίστη τους ως προς το θέμα του Θεού με τους Ιουδαίους τότε θα αφαιρούσαν από την Βίβλο όλα τα ιερά βιβλία των Ιουδαίων και θα είχαν ως βασικό ιερό βιβλίο τους μόνον την Καινή Διαθήκη.Όμως ο Χριστιανισμός χωρίς τα ιερά βιβλία των Ιουδαίων δεν θα μπορούσε να υπάρξει ως θρησκεία διότι όλα σχεδόν τα κείμενα της Καινής Διαθήκης των χριστιανών έχουν παραπομπές στην παλαιά Διαθήκη των Ιουδαίων και γι’ αυτόν τον λόγω αδυνατεί να τα αφαιρέσει από την Βίβλο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά ο χριστιανισμός είναι θρησκεία μέσα από την θρησκεία των Ιουδαίων δηλαδή ιουδαϊκή αίρεση, η οποία, στο πρόσωπο του Ιησού, αναγνώρισε τον αναμενόμενο Μεσσία των Ιουδαίων και όπως ήταν επόμενο συμπεριέλαβε την διδασκαλία του Ιησού στα ιερά του κείμενα.

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Από το 1914 είχε ξεκινήσει στη Γερμανία ένας πόλεμος εναντίον της Παλαιάς Διαθήκης. Το πρόβλημα των προτεσταντών στη θεολογία ήταν: γιατί η Παλαιά Διαθήκη; Στο Ρωμαιοκαθολικισμό δεν υπήρχε τέτοιος προβληματισμός. To 1933 που ανέβηκε ο Χίτλερ, αρχίζει ένας σιωπηλός αλλά και εμφανής πόλεμος εναντίον του Ιουδαϊσμού και της Παλαιάς Διαθήκης. Η Παλαιά Διαθήκη εξοβελίστηκε τότε από τους Deutsche Christen (Γερμανούς Χριστιανούς). Το φαινόμενο αυτό, το οποίο ξεκίνησε από καθαρά ρατσιστικά κίνητρα, εισβάλλει σήμερα στη χώρα στην οποία ποτέ δεν είχε εισαχθεί ο ρατσισμός, δηλαδή στην Ελλάδα, και μάλιστα οι πολέμιοι της Παλαιάς Διαθήκης, άνθρωποι πολλές φορές που είναι «υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», στρέφονται προς την αρχαία ελληνική θρησκεία. Είναι η παγκοσμιοποίηση ή μήπως κολλήσαμε ρατσισμό από την παγκοσμιοποίηση;…

   Δεν ξέρω. Δεν με προβληματίζει ο πόλεμος εναντίον της Παλαιάς Διαθήκης, με προβληματίζουν τα κίνητρα και θεωρώ ότι είναι μία εκδήλωση μιας βαθυτέρας νόσου που υπάρχει σε εγκεφάλους που ασχολούνται και με τα κοινά και επηρεάζουν και αυτούς που δεν έχουν εγκυρότερη πληροφόρηση.

   Η θέση που έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία για την Παλαιά Διαθήκη είναι θέση που κατέχει από την εποχή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, από την εποχή των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας. Προβάλλεται από τους πολεμίους, ότι «εμείς έχουμε την Καινή Διαθήκη». Ούτε την Καινή Διαθήκη έχουν, ούτε το Χριστό έχουν. Όποιος απορρίπτει την Παλαιά Διαθήκη, απορρίπτει και την Καινή, διότι μία είναι η Διαθήκη. Ρήτρα, που προσδιορίζει τη σχέση Παλαιάς και Καινής Διαθήκης στην Εκκλησία είναι: «Προέλαβεν την Καινή η Παλαιά και ηρμήνευσε την Παλαιά η Καινή. Πολλάκις είπαν ότι δύο Διαθήκαι και δύο αδερφαί και δύο παιδίσκαι τον ένα Δεσπότη δορυφορούσι. Κύριος παρά Προφήτες καταγγέλεται, Χριστός εν τη Καινή κηρύσσεται. Ου καινά τα καινά, προέλαβε γαρ τα παλαιά. Ουκ εσβέσθη τα παλαιά ηρμηνεύθη γαρ εν τη καινή».

   Όταν ο Κύριος κάνει την επί του Όρους ομιλία Του το μεγάλο μέρος της είναι συμπλήρωση του μωσαϊκού νόμου. Το μέρος της ομιλίας Του σχετικά με την Παλαιά Διαθήκη είναι: «Ουκ ήλθον καταλύσαι, αλλά πληρώσαι. Αμήν γαρ λέγω υμίν, ος εάν λύση μία των εντολών τούτων των ελαχίστων, ελάχιστος κληθήσεται εν τη βασιλεία του Θεού». Οι εντολές οι ελάχιστες είναι αυτές της ηθικής νομοθεσίας της Παλαιάς Διαθήκης.

   Η Παλαιά Διαθήκη σε ποιόν ανήκει; Αν σπεύσετε να μου πείτε στον περιούσιο λαό, τότε θα συμφωνήσω. Όμως ποιος είναι ο περιούσιος λαός; O Ισραήλ ήταν ο περιούσιος λαός; Η Εκκλησία του Χριστού, της οποίας είμεθα μέλη (Σώμα Χριστού) είναι ο περιούσιος λαός. Σ’ αυτόν τον κορμό με κεφαλή το Χριστό, σ’ αυτό το σώμα που έχει κεφαλή το Χριστό, ανήκει η Παλαιά Διαθήκη. Δεν την χαρίζουμε σε κανένα. Δεν έχει γραφτεί από άνθρωπο η Παλαιά Διαθήκη. Χέρια ανθρώπινα κατέγραψαν, συγγραφέας είναι το Άγιο Πνεύμα, το οποίο παλαιά ελάλησε στους Πατέρες και έπειτα με το «Εγώ λέγω υμίν» δια στόματος του ενανθρωπήσαντος Λόγου Θεού, του Θεανθρώπου. Σ’ αυτό το χώρο ανήκει η Παλαιά Διαθήκη. Είναι λόγος Θεού που ανήκει εις την Εκκλησία και δεν τη χαρίζουμε ποτέ.

   Το σχέδιο του Θεού επεφύλαξε σε μας τους Έλληνες ένα ρόλο πάρα πολύ σημαντικό για την Παλαιά Διαθήκη. 260 χρόνια περίπου πριν από την ενανθρώπηση, η θεία πρόνοια οικονόμησε τα πράγματα ώστε να γίνει σε χώρο ειδωλολατρικό, στην Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων, η περίφημη μετάφραση των εβδομήκοντα.

   Πώς συνειδητοποιήσαμε εμείς, την ευθύνη, οφειλή που έχουμε γι’ αυτή την προτίμηση της πρόνοιας του Θεού να διαδραματίσουμε τέτοιο ρόλο; Τι κάναμε εμείς οι Έλληνες τη γλώσσα μας; Ξεκίνησε το κακό από την κορυφή της πολιτείας, από την κατάργηση δια νόμου της καθαρεύουσας και της ελληνικής γλώσσας, ώστε να αποκοπεί εν τέλει ο λαός του Θεού από την επαφή του με τα κείμενα της Αγίας Γραφής. Όποιος τελείωνε το κατοχικό σχολειό ήταν σε θέση να διαβάσει την Καινή Διαθήκη χωρίς πρόβλημα. Μας απέκοψαν από την πρόσβασή μας στη Γραφή, μας απέκοψαν από την πρόσβασή μας στους Πατέρες.

   Η μετάφραση των Εβδομήκοντα είναι το ιερότατο κείμενο της Εκκλησίας μας, το οποίο προσέλαβε η Εκκλησία του Χριστού από τα πρώτα της βήματα, ιδιαίτερα με τον Απόστολο Παύλο και τη χρησιμοποίησε για τη διάδοση του Ευαγγελίου. Η Καινή Διαθήκη είναι η συνέχεια της Παλαιάς. Πώς μπορείς να διαβάσεις την συνέχεια χωρίς να έχεις την αρχή; Π.χ. στο επεισόδιο με το Φίλιππο και τον αξιωματούχο τον Αιθίοπα: Ο Φίλιππος ανέβηκε στην άμαξα που έφερε τον επίσημο αξιωματούχο Αιθίοπα, ο οποίος διάβαζε στην ελληνική -η ελληνική τότε ήταν επίσημη γλώσσα του πολιτισμένου κόσμου- ρωτάει ο Φίλιππος τον Αιθίοπα: «Άρα γινώσκεις α αναγινώσκεις;» Του ζητάει ο Αιθίοπας του Φιλίππου να εξηγήσει το κείμενο στην ελληνική, διότι υπέθεσε ότι ο Φίλιππος γνώριζε την ελληνική για ν’ αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Το κείμενο των εβδομήκοντα διάβαζε ο Αιθίοπας και δι’ αυτού του κειμένου ο Φίλιππος έκανε χριστιανό τον Αιθίοπα αξιωματούχο.
   Στις ερωτήσεις ποιος έγραψε ένα κείμενο, πότε το έγραψε, πού το έγραψε και γιατί γράφτηκε ένα κείμενο, είναι απαραίτητο να απαντήσει κάποιος: Εμείς λέμε ότι γράφτηκε από το Άγιο Πνεύμα. Η Παλαιά Διαθήκη είναι Λόγος Θεού. Ο Λόγος του Θεού ντύνεται τον λόγο τον ανθρώπινο. Αρχικά γράφτηκε στη γλώσσα την εβραϊκή και καταξιωθήκαμε να μεταφραστεί στη γλώσσα την ελληνική. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι η Βίβλος είναι η επιστήμη αλλά είπαμε ότι η Βίβλος δε συγκρούεται με την επιστήμη. Η Βίβλος αποκαλύπτει υπερφυσικές αλήθειες, πολλές φορές ντυμένες με το κοσμοείδωλο, με την πολιτισμική κατάσταση της εποχής, στην οποία κάνει τομές όταν καταργεί π.χ. τις ανθρωποθυσίες με τη θυσία του Αβραάμ. Ο Θεός θέλει την ανθρώπινη καρδιά, αλλά για να φτάσει ο άνθρωπος σ’ αυτό το σημείο πρέπει να περάσει και από τα στάδια τα γνωστά. Σε μία παχυλοτάτη ειδωλολατρία η Παλαιά Διαθήκη 1.000 χρόνια πριν από το δικό μας χρυσό αιώνα, κηρύσσει μονοθεΐα. Δε φθάνει αυτό, πρέπει να λύσει κι όλα τα επιστημονικά θέματα. Και τι μένει για τον άνθρωπο με το «κατακυριεύσατε» στο πρώτο κεφάλαιο της Γενέσεως, όταν δημιουργεί τον άνθρωπο. Συγκρούσεις τέτοιες υπάρχουν στο μυαλό αυτών που τις επιθυμούν.

   Την εποχή εκείνη ίσχυε νόμος του Χαμουραμπί, o οποίος έλεγε «εάν τολμήσει κανείς από την τελευταία κατηγορία ν’ αγγίξει ή να υβρίσει κάποιον της πρώτης, φονεύεται. Η Παλαιά Διαθήκη λέει «οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Τέτοια γνώση έχουν oι άνθρωποι που στρέφονται εναντίον της Παλαιάς Διαθήκης, ώστε μιλούν ότι η Παλαιά Διαθήκη μιλά για αυτοδικία και ότι λέει να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου και να κόψουμε τη γλώσσα εκείνου που έκοψε τη δική μας γλώσσα και να σκοτώσουμε εκείνον που σκότωσε (το δικό μας άνθρωπο). Η Παλαιά Διαθήκη δε λέει τέτοια πράγματα. Η Παλαιά Διαθήκη λέει ότι πρέπει να είναι όλοι ίσοι απέναντι του νόμου και ο δικαστής πρέπει να μη προσωποληπτεί κι ο δικαστής πρέπει να αποδίδει το ίσο. Είναι ο περίφημος νόμος της ανταποδόσεως που δεν εφαρμόζεται από τον ίδιο τον παθόντα αλλά από το δικαστή, ο οποίος έχει μπροστά του τον άνθρωπο που έκανε κάτι και εκείνον o οποίος έπαθε κάτι. Και πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη και στον ένα και στον άλλο. Του δίνει λοιπόν το μέτρο αυτός ο νόμος. Έτσι θα καταλάβουμε τη συγγραφή στα υψηλά νοήματα της Αποκαλύψεως κι όχι στις λεπτομέρειες τις ιστορικές. Η Παλαιά Διαθήκη μας δίνει υπερφυσικές αλήθειες: να μου αποκαλύψει τον Θεό, τον ένα, τον ζώντα, τον Αληθινό, μας αποκαλύπτει πώς ήρθαμε στον κόσμο και γιατί ήρθαμε στον κόσμο, μας αποκαλύπτει ποιος είναι ο αίτιος του κόσμου, της υπάρξεώς μας κ.λ.π.

   • Ανώνυμος says:

    Υποστηριζεις οτι το εβραικο κοσμοειδωλο το εγραψε ο Θεος.Αρα ο θεος σου ειναι ο Γιαχβε και η κοσμογονια σου ειναι η εβραικη.Εισαι ενας εβραιοελληνας οπως ελεγε και ο Λιαντινης.

    • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

     Επειδή μιλάμε για τον Θεό στον οποίο ανήκει όλη η ανθρωπότητα, δεν θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα σοβινιστικά. Τι είναι δικό μας και τι ξένο.
     Χάρην του λόγου λοιπόν ας υποθέσουμε ότι αληθινός Θεός είναι ο Χριστός. Σε αυτή την περίπτωση η ΠΔ έχει αξία. Ας υποθέσουμε τώρα ότι ο Δίας είναι αληθινός Θεός. Τότε πράγματι αξία έχει η δική μας θεογονία. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ;

     • Ανώνυμος says:

      Αν δεν υπηρχε η καινη και παλαια διαθηκη δεν θα γνωριζες τον Χριστο.Αλλα αφου πιστευεις στην ΠΔ/ΚΔ τοτε ο Θεος σου ειχει το ονομα ΓΙΑΧΒΕ.

     • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

      Εγώ ειμί η Οδός, το Φως και η Αλήθεια. Και το όνομα αυτού ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ. Μόνο αυτός που επικαλείται το όνομα αυτό και ΜΟΝΟ αυτό, μπορεί να σωθεί. Το γιαχβέ το αφήνω στους Ιεχωβάδες. Τι σημασία έχει αν στην ΠΔ ο Θεός ονομαζόταν από τους εβραίους Γιαχβέ. Ο Πληρών τη Διαθήκη αποκάλυψε την οδό της σωτηρίας και τον τρόπο. Με την παρουσία Του καταργήθηκε ο θάνατος και ο παλαιός κόσμος.

     • Ανώνυμος says:

      Ρωμιοσυνη γραφεις [Το γιαχβέ το αφήνω στους Ιεχωβάδες.] Αποκαλυψη 19.1-6 Καὶ μετὰ ταῦτα ἤκουσα ὡς φωνήν μεγάλην ὄχλου πολλοῦ ἐν τῷ οὐρανῷ, λέγοντος· Ἀλληλούϊα…Καὶ ἐκ δευτέρου εἶπον· Ἀλληλούϊα…Καὶ ἔπεσον οἱ εἰκοσιτέσσαρες πρεσβύτεροι καὶ τὰ τέσσαρα ζῶα καὶ προσεκύνησαν τὸν Θεὸν τὸν καθήμενον ἐπὶ τοῦ θρόνου λέγοντες· Ἀμήν, ἀλληλούϊα.] Ολα τα πλασματα του θεου μπροστα στον θρονο του φωναζουν ΑΙΝΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΧΒΕ.Για πες μου Ρωμιοσυνη οταν βρεθεις μπροστα στον θρονο του Θεου θα φωναξεις ΑΙΝΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΧΒΕ ?

     • Ανώνυμος says:

      [Καὶ μετὰ ταῦτα ἤκουσα ὡς φωνήν μεγάλην ὄχλου πολλοῦ ἐν τῷ οὐρανῷ, λέγοντος· Ἀλληλούϊα.]Η έκφραση «αλληλούια» αποτελεί προτροπή προς ομάδα ανθρώπων να «αινέσουν τον Γιαχ» Ο όρος Γιάχ αποτελεί συντομευμένη μορφή του θεϊκού ονόματος που προσδιορίζεται από το Τετραγράμματο και αποδίδεται συνήθως Γιαχβέ ή Ιεχωβά.

   • Ανώνυμος says:

    Η κοσμογονία της Γένεσης, είναι μια μυθολογικού και θρησκευτικού τύπου κοσμογονική αφήγηση που βρίσκεται στο βιβλίο της Γένεσης.Τα δύο πρώτα κεφάλαια της Γενέσεως μας δίνουν δύο διηγήσεις για τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου. Η πρώτη (1,1-2,24α) προέρχεται από την Ιερατική πηγή ΄΄P΄΄, η οποία γράφτηκε μετά την Βαβυλώνια αιχμαλωσία το (586) π.Χ. , ενώ η δεύτερη (2,25-2,46), ανήκει σε αρχαιότερη πηγή, στον Γιαχβιστή (9ος αιώνας π.Χ.). Ο λαός του Ισραήλ ζώντας σε ένα πολυθεϊστικό και μυθολογικό περιβάλλον διαμόρφωσε, μέσα σε μια μακρόχρονη διαδικασία αιώνων την πίστη του για τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου. Έτσι χρησιμοποίησαν το κοσμοείδωλο και παραστάσεις από το μυθολογικό υλικό της εποχής τους. H παλιά μονολιθική άποψη για τη Βίβλο, της οποίας τη μαρτυρία έπρεπε να δεχθούμε ή να απορρίψουμε συνολικά, αντικαταστάθηκε από μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, πιο αληθινή και ιστορικά πιο πλούσια σε διδάγματα. Παρόλο που δεν μας πληροφορούν για την ιστορική αρχή του σύμπαντος και του ανθρώπου, μας μαθαίνουν τουλάχιστον πώς η Ισραϊλιτική θρησκεία και η ισραηλιτική θεολογία φαντάζονταν τον 8ο αιώνα, και πως τρεις αιώνες αργότερα τη δημιουργία και την αρχή του σύμπαντος και του ανθρώπου, πως και προς ποια κατεύθυνση από τη μια εποχή στην άλλη είδαν τις ιδέες αυτές να προοδεύουν. Δεν μας χρησιμεύουν πια για να ανασυνθέσουμε την Ιστορία του κόσμου, διατηρούν όμως για εμάς τεράστια αξία για την ανασύνθεση της ιστορίας της ισραηλιτικής σκέψης.

    • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

     Γιατρέ μου, γνωρίζεις πολύ καλά ότι, πράξεις ανίερες δεν υπάρχουν μόνο στην ΠΔ αλλά και στη δική μας θεογονία και στις παραδόσεις όλου του κόσμου. Ο αρχαίος κόσμος λειτουργούσε έτσι παντού σε όλα τα επίπεδα, διότι το Άγιο Πνεύμα του Θεού (κατά μας τους χριστιανούς) δεν ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους. Και γνωρίζεις πολύ καλά και τις δικές μας ελληνικές ανίερες πράξεις στην αρχαιότητα. Στη σφαγή της Μήλου οι Αθηναίοι δεν έσφαξαν μόνο ότι ήταν αρσενικό άνδρας ή παιδί. Η μανία τους ήταν τέτοια που έσφαξαν μέχρι και όλα τα αρσενικά ζώα. Γιατρέ κοίτα να δεις. Το θέμα μας δεν είναι αν γουστάρουμε την Παλαιά Διαθήκη περισσότερο από τη δική μας θεογονία του Ησίοδου. Στην τρίτη δημοτικού δεν μαθαίναμε μόνο την εβραϊκή ΠΔ. Μαθαίναμε ταυτόχρονα και τους ολύμπιους θεούς. Η όλη ιστορία προσεγγίζεται στο εξής γεγονός. ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ σε εμάς ο Τριαδικός Θεός Ιησούς Χριστός;(δεν εξετάζουμε τώρα αν ήταν ιστορικό πρόσωπο ή όχι, θα ξεφύγει η κουβέντα και ας το θεωρήσεις δεδομένο). Εφόσον ο Θεός μάς αποκαλύφθηκε και τον πιστέψαμε, επαγωγικά θα πρέπει να δεχτούμε και την ΠΔ. Διότι, στην ΠΔ προφητεύεται, και εμφανίζεται η Τριαδικότητα του Ιησού Χριστού. Δεν την αποδεχόμαστε γιατί μας αρέσει περισσότερο σαν συγγραφικό ανάγνωσμα. Και αν ο Ιησούς Χριστός είναι πράγματι Θεός, και επειδή ο Θεός είναι ένας τότε και η ΠΔ δεν είναι εβραϊκή αλλά παγκόσμια Διαθήκη. Εγώ, θα έλεγα και μπορεί να κάνω λάθος, να μην επικεντρωνόμασταν στο αν πρέπει να δεχτούμε την ξένη ΠΔ. Εγώ θα πρότεινα μαζί με την ΠΔ να διδασκόμασταν και τα Ορφικά κείμενα και την Ριγκ Βέδα. Γιατί και εκεί παρουσιάζεται αλληγορικά ο Τριαδικός Θεός και προφητεύεται ο σωτήρας του κόσμου. Βέβαια εκεί δεν ομιλεί ο Ίδιος ο Θεός όπως στην ΠΔ. Οπότε στο μαραθώνιο της αναζήτησής μας πρέπει να βρούμε την οδό της Αλήθειας (ας αφήσουμε έξω προς το παρόν τις θρησκείες). Αν πιστεύουμε ότι υπάρχει Θεός, ποιος είναι αυτός; Εμείς έχουμε τη δύναμη να τον ανακαλύψουμε; Όχι! Γιατί όχι; γιατί κάτσε πρώτα να μάθουμε τα μυστικά του εγκεφάλου μας και μετά ας προσπαθήσουμε να Τον ανακαλύψουμε από μόνοι μας. Και μέχρι να νοήσουμε εμείς να Τον βρούμε, μας βρήκε Αυτός. Ποιο εύκολο δεν είναι; Θεός είναι ότι θέλει κάνει.

     • Ανώνυμος says:

      Ρωμιοσυνη πριν τον χριστο το Πνευμα του Θεου ηταν μετα του λαου Ισραηλ. Α κορινθιους 10.1-4.9 [ 4 καὶ πάντες τὸ αὐτὸ πνευματικὸν ποτὸν ἔπιον διότι ἔπινον ἀπὸ πνευματικῆς πέτρας ἀκολουθούσης, ἡ δὲ πέτρα ἦτο ὁ Χριστός ] Ο λαος Ισραηλ ηταν το δεξι χερι του Γιαχβε ιησου και το αποτελεσμα ηταν να λερωσει τα χερια του με αιμα αθωων παιδιων και οχι μονο.Οσον αφορα τον Ιησου Χριστο αυτος δεν αποκαλυφθηκε στους ελληνες αλλα ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ. [Ο αρχαιοελληνικός κόσμος υποχρεώθηκε να υποταχθεί στην τρομοκρατία που επέβαλε η νέα θρησκεία με τη συνδρομή του Κράτους. Καταστροφές αρχαίων ναών, βίαιοι θάνατοι φιλοσόφων, ομαδικοί διωγμοί πνευματικών ανθρώπων, καταδίκες για μαγεία των πιστών του αρχαίου πάνθεου, ήταν φαινόμενα συνηθισμένα» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους ]

 15. Ανώνυμος says:

  Ο Γιαχβέ (ο κοινός θεός των Ιουδαίων και χριστιανών) δεν είναι ανεξάρτητος από τον κόσμο και την ύλη ούτε είναι νοητός χωρίς αναφορά στην ύλη αφού εκδηλώνει ιδιότητες ατομικοποιουμένου πνεύματος και μάλιστα αρνητικού πνεύματος και όχι τις ιδιότητες του Δημιουργού του Σύμπαντος. Συγκεκριμένα: είναι ρατσιστής γιατί θεωρεί τους Ιουδαίους «περιούσιο» λαό του έναντι της λοιπής ανθρωπότητας και δίδει στους Ιουδαίους τους άλλους λαούς ως περιουσιακό τους στοιχείο (σαν ένα κοπάδι πρόβατα), έχει δολοφονική μανία γιατί εμπνέει τον Μωυσή, τον Ιησού του Ναυή κ.α. να προβούν σε σφαγές και γενοκτονίες των λαών που καταλαμβάνουν.Αλλά και οι Χριστιανοί εκδήλωσαν έμπρακτα ανάλογες ιδιότητες, όταν απέκτησαν κρατική εξουσία, πράγμα που σημαίνει ότι υπό τις εμπνεύσεις του αυτού θεού (του Γιαχβέ) συνέστησαν εκκλησιαστικά δικαστήρια κατά τον σκοτεινό Μεσαίωνα και βασάνιζαν και έκαιγαν στην φωτιά ανθρώπους (αν τολμούσαν να μην γίνουν χριστιανοί ή να διαφοροποιήσουν τα χριστιανικά τους πιστεύω), έκαψαν βιβλιοθήκες, κατέστρεψαν έργα τέχνης και τα ιερά άλλων θρησκειών και ιδιαίτερα της ελληνικής θρησκείας.

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Κάθε πολιτισμένος και λογικός άνθρωπος, συμφωνεί ότι η γενοκτονία, (η εξολόθρευση ενός ολόκληρου λαού), είναι κακούργημα, και δικαίως όσοι άνθρωποι τις κάνουν σήμερα, δικάζονται ως εγκληματίες πολέμου. Τι θα πούμε όμως για τις γενοκτονίες που διατάχθηκαν από τον Ίδιο τον Θεό στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης; Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να γίνεται αποδεκτό από τη Χριστιανική πίστη της αγάπης, και ο Θεός των Χριστιανών που τις διέταξε, να θεωρείται Αγάπη;
   ο ότι ο Θεός της Αγάπης διέταξε γενοκτονίες στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, είναι αναμφισβήτητο. Η Αγία Γραφή το έχει καταγράψει αυτό κατ’ επανάληψιν, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Αλλά αυτό το γεγονός, είναι ταυτόχρονα κάτι πολύ σκανδαλιστικό για πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα τόσο σκανδαλιστικό, που μερικοί σπεύδουν να πουν ότι τα τμήματα αυτά της Αγίας Γραφής που καταγράφουν αυτές τις εντολές του Θεού, είναι δήθεν ψευδή και πρόσθετα. Όμως όπως μπορεί να διαπιστώσει κάθε συνεπής μελετητής, αυτά τα τμήματα της Αγίας Γραφής είναι πραγματικά και έγκυρα, όπως κάθε τμήμα της, που μας διέσωσε η Εκκλησία ως τμήμα του κανόνος της Αγίας Γραφής.

   Μπορεί ο καθένας να καταλάβει, γιατί οι άνθρωποι αυτοί σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τα τμήματα αυτά της Αγίας Γραφής ως “νόθα”. Επειδή νιώθουν μια εσωτερική σύγκρουση, να συμβιβάσουν τον Θεό της Αγάπης, με τη διαταγή μιας γενοκτονίας. Όμως μια τέτοια φαινομενική αντίφαση, δεν σημαίνει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να κόβει και να ράβει την Αγία Γραφή όπως βολεύει την υποκειμενική αντίληψή του. Το περιεχόμενο της Αγίας Γραφής είναι για τους Χριστιανούς σαφές και συγκεκριμένο. Και η άρνηση κάποιου να δεχθεί κάτι που νομίζει ότι συγκρούεται με τη λογική ή με την αίσθηση του δικαίου που έχει, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημά του, αλλά τον οδηγεί σε πολύ περισσότερες αντιφάσεις, που φθάνουν μέχρι την ακύρωση της ίδιας της Θείας Αποκάλυψης.

   Θα πρέπει λοιπόν να δεχθούμε με συνέπεια την Αγία Γραφή όπως ακριβώς μας παραδόθηκε, και ΜΟΝΟ μέσα σε αυτά τα πλαίσια να επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τα ζητήματα που μας φαίνονται προβληματικά ή αντιφατικά. Πάντοτε όμως με συνέπεια, και χωρίς συναισθηματισμούς ή προκαταλήψεις. Τα πράγματα είναι όπως ακριβώς μας παραδόθηκαν, είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι!

   Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε λοιπόν στην ανάλυση του ζητήματος των γενοκτονιών βήμα – βήμα, στα πλαίσια της Χριστιανικής Αποκάλυψης, με συνέπεια και ευθύτητα, και χωρίς να ακυρώνουμε τίποτα από όσα μας παραδόθηκαν ως Αγία Γραφή.

   Αν κάποιος θελήσει να ακυρώσει τμήματα της Αγίας Γραφής, για να μην έχει συνειδησιακό πρόβλημα να πιστεύει στον Θεό της Αγίας Γραφής, επειδή Εκείνος διέταξε γενοκτονίες, στην πραγματικότητα όχι μόνο ακυρώνει τη Θεία Αποκάλυψη, αλλά αρνείται στον Θεό την απόλυτη εξουσία πάνω στην κτίση Του και στη ζωή των κτισμάτων Του! Είναι σαν να Τον καταδικάζει έμμεσα ως δολοφόνο, και με τη στάση του αυτή, διαφωνεί με τις εντολές του Θεού, οι οποίες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΟΘΗΚΑΝ! Γίνεται δηλαδή κριτής του Θεού!

   • Ανώνυμος says:

    Ο IEXΩBA o Θεος των εβραιων και ο δικος σου ειχε διαταξει ΒΡΕΦΟΚΤΟΝΙΑ…Α ΣΑΜΟΥΗΛ 15.3 [ὕπαγε τώρα καὶ πάταξον τὸν Ἀμαλήκ, καὶ ἐξολόθρευσον πᾶν ὅ, τι ἔχει καὶ μή φεισθῇς αὐτούς· ἀλλὰ θανάτωσον καὶ ἄνδρα καὶ γυναῖκα καὶ παιδίον καὶ θηλάζον καὶ βοῦν καὶ πρόβατον καὶ κάμηλον καὶ ὄνον.]Σαν να λεμε τωρα οτι ο Χριστος διαταζει τους ορθοδοξους να σφαξουν τα βρεφη των απιστων που θηλαζουν.Αν σε διαταξει ο Γιαχβε ιησους να σκοτωσεις τους απιστους 12θειστες και να σφαξεις τα παιδια τους και τα ζωα τους θα το κανεις η θα παραβεις την εντολη του Θεου σου ? Για πες μου.

    • ΠΔ. says:

     Εχεις κανει τοσες ερωτησεις με το ιδιο θεμα.Ο Χριστος ειπε, οτι μονο μεσω Αυτου θα γνωρισουμε τον Πατερα.Που σημαινει οτι οι Εβραιοι δεν τον γνωριζαν πραγματικα.Εφοσον ο Χριστος διδασκε αγαπη, αγαπη ειναι και ο Πατερας.Οποτε οι Εβραιοι δεν καταλαβαν τιποτα και νομιζαν οτι ο Θεος ηταν κατι σαν υπηρετης τους και θα τους εκανε ολα τα χατηρια.Ερμηνευαν τα παντα οπως τους συνεφερε.Η μονη υποσχεση του Θεου ηταν πως δεν θα αφησει να εξολοθρευτουν εντελως και αυτο γιατι εξυπηρετουσαν κι αυτοι ενα σκοπο.

     • Ανώνυμος says:

      ΠΔ Ο Γιαχβε που πολιτευοταν με τον λαο Ισραηλ ηταν ο ιδιος ο Ιησους Χριστος. Το βεβαιωνει και ο Απ Παυλος Α Κορινθιους 10.9 Ο Χριστος λοιπον ο Θεος της Αγαπης ειχε διαταξει τους Ισραηλιτες να σκοτωσουν τα αθωα παιδια που θηλαζουν.Αν σε διαταξει ο Γιαχβε ιησους να σκοτωσεις τους απιστους 12θειστες και να σφαξεις τα παιδια τους και τα ζωα τους θα το κανεις η θα παραβεις την εντολη του ? Για πες μου.

     • ΠΔ. says:

      Ο ρωμιοσυνη παρακατω με καλυψε απολυτα.Πως θα μου μιλησει ο Θεος,απευθειας η μεσω τριτου.Και ειναι ικανος ενας ανθρωπος να ερμηνευσει τι του λεει ο Θεος;Ναι ο Θεος ειναι πανω απ’ολα και φιλους και συγγενεις,ειναι δυσκολο να το εφαρμοσει καποιος.Αλλα αν σκεφτεις οτι οι ανθρωποι το μονο που εχουν να χασουν ειναι το σαρκιο τους,που ουτως η αλλως θα το χασουν καποια στιγμη ειναι πιο ευκολο να ακολουθησεις το Θεο.Επιμενω ομως πως δεν θα εκανε κατι τετοιο γιατι ερχονται σε αντιθεση οι εντολες του.Εχει τροπους να κανει μονος του αυτο που θελει.Τωρα ελπιζω να μη μας βαλει σε δοκιμασια οπως τον Αβρααμ,μονο και μονο γιατι δεν θα ξερουμε ποιος μας μιλαει.Ακομα και στην Αποκαλυψη,δεν θυμαμαι σιγουρα λεει, πως οταν θα γινονται πολεμοι,οι υπολοιποι αντι να συμμορφωνονται ,θα χαιρονται που καταστρεφονται οι εχθροι τους και βλεπουμε οτι δεν ειναι αυτο που θελει,αλλα το αντιθετο.Μακαριοι οι ειρηνοποιοι,μακαριοι οι πραεις.

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Το πρώτο που θα πρέπει να εξετάσουμε, είναι: Υπάρχει άραγε κάποια διαφορά μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων, ως προς το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αποφασίσουν μια γενοκτονία;

   Για κάθε λογικό άνθρωπο, η απάντηση εδώ είναι καταφατική. Εμείς ΔΕΝ δημιουργήσαμε τον κόσμο, ούτε τη ζωή. ΔΕΝ έχουμε τη δυνατότητα να ξαναδημιουργήσουμε τον άνθρωπο που πέθανε. Ούτε έχουμε την παντογνωσία να αποφασίσουμε για το αν θα πρέπει κάποιος να εκτελεσθεί. Κατά τη Χριστιανική πίστη, ακόμα και τα δικαστήρια που επιφέρουν την ποινή του θανάτου, αυθαιρετούν, και υπερβαίνουν τα δικαιώματά τους. Γιατί ΚΑΝΕΙΣ άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα πάνω στη ζωή κάποιου άλλου.

   Όμως για τον Θεό αυτό αλλάζει! Εκείνος είναι που όχι μόνο δημιούργησε τη ζωή, (τον κόσμο ολόκληρο), αλλά είναι Εκείνος που εξακολουθεί να συντηρεί τον κάθε ζωντανό οργανισμό, κάθε στιγμή που περνάει. Είναι Εκείνος που δίνει στους ανθρώπους (και όχι μόνο), τη ζωή ως ΔΩΡΟ. Και δώρο είναι κάτι, που αυτός που το λαμβάνει ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ, αλλά το δώρο ΤΟΥ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ.

   Εφόσον λοιπόν ο Θεός χαρίζει αυτό το δώρο σε κάθε άνθρωπο, κάθε στιγμή, είναι και ο μοναδικός που δικαιούται να αποφασίσει ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ θα πάψει να παρέχει αυτό το δώρο. Αυτό που για τους ανθρώπους είναι “δολοφονία”, για τον Θεό είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

   Εάν κάποιος σου χαρίζει κάτι, και αποφασίσει ότι εσύ δεν αξίζεις να συνεχίσει να σου το χαρίζει, έχει κάθε δικαίωμα να πάψει να σου το δίνει. Δικό του είναι, και ως δικό του, έχει την εξουσία να πάψει να το χαρίζει, και να το ξαναδώσει, όποτε εκείνος θεωρήσει καλό να το ξαναδώσει. Και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιον, γιατί παύει να χαρίζει ένα δώρο που ανήκει μόνο στον ίδιον, και σε κανέναν άλλον.

   Αυτοί λοιπόν που κατηγορούν τον Θεό για εντολή γενοκτονίας, στην πραγματικότητα του αρνούνται ένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ που ο Θεός έχει πάντοτε, μια και χωρίς Αυτόν, κανείς δεν θα δικαιούτο, ή δεν θα μπορούσε να ζει. Είναι δυνατόν να κατηγορεί κάποιος τον ευεργέτη του; Τον ευεργέτη όλου του σύμπαντος; Και ένα δευτερόλεπτο μόνο ζωή αν μας χάριζε, και πάλι ΔΩΡΟ θα ήταν, και ευγνωμοσύνη θα του ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΜΕ. Γιατί δική του είναι κάθε ζωή και ύπαρξη. Πόσο μάλλον, να κατηγορήσει κάποιος τον Θεό, που ευδόκησε οι άνθρωποι αυτοί, να ζήσουν και τόσο πολύ που έζησαν! Δικό του δώρο δεν ήταν; Δικαίωμά του να το αποσύρει όποτε θέλει!

   Το δεύτερο που διαχωρίζει τον Θεό από τους ανθρώπους, στο αν έχει το δικαίωμα να διατάξει γενοκτονία, είναι το ότι ο Θεός ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ από τίποτα. Ούτε από φυσικούς νόμους, ούτε από ΗΘΙΚΟΥΣ νόμους. Ο Ίδιος είναι ο Νομοθέτης, και οι νόμοι δόθηκαν για τα κτίσματα, και όχι για τον κτίστη. Αυτό που για το κτίσμα είναι “ηθικό όριο”, για τον απεριόριστο Θεό είναι πλήρης ελευθερία βούλησης. Και ο λόγος δεν είναι μια “άδικη” διάκριση, αλλά οι περιορισμοί του κάθε όντος. Ο Θεός είναι παντοδύναμος και παντογνώστης. Εμείς όχι. Όταν Εκείνος θελήσει κάτι, ξέρει ποιο είναι το καλύτερο, γιατί γνωρίζει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Εμείς δεν γνωρίζουμε ούτε καν τον εαυτό μας. Πόσο μάλλον, να αποφασίσουμε για θέματα ζωής των συνανθρώπων μας!

   Ο Θεός λοιπόν, απεριόριστος καθώς είναι, ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ! Και έχει κάθε δικαίωμα να αυθαιρετεί, γιατί πάντα ενεργεί με γνώμονα την Αγάπη Του, που είναι αποτέλεσμα βούλησης, και όχι υποχρέωσής του. Και το αποτέλεσμα αποβαίνει προς όφελος της κτίσης Του και των πλασμάτων Του, όχι για την προσωρινή ζωή, αλλά με γνώμονα την αιώνια ζωή, όπως θα αναλύσουμε αργότερα.

   Εάν λοιπόν κάποιος αρνηθεί (από απιστία προς τον Θεό των Χριστιανών) το ότι Αυτός δημιούργησε τον κόσμο και τη ζωή, αν αρνηθεί την Ίδια Του την ύπαρξη, στην πραγματικότητα αρνείται και την ίδια την αναφορά της Αγίας Γραφής για γενοκτονίες. Γιατί αν ο Θεός μας δεν είναι υπαρκτός, πώς μπορεί κάποιος να κατηγορήσει για γενοκτονία έναν ανύπαρκτο; Και αν αρνηθεί κάποιος ότι ο Θεός μας δημιούργησε τη ζωή, (κάτι που μαρτυράει σαφέστατα η Αγία Γραφή), θα πρέπει για να είναι συνεπής με τον εαυτό του, να αρνηθεί την αξιοπιστία της Αγίας Γραφής και για τις εντολές του Θεού. Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί την Αγία Γραφή αξιόπιστη στις αναφορές περί Θείας εντολής γενοκτονιών, αλλά αναξιόπιστη στο ότι Αυτός που έδωσε την εντολή είναι ο Δημιουργός του κόσμου και της ζωής.

   Ή θα δεχθούμε λοιπόν ότι ο Θεός των Χριστιανών πράγματι είναι ο Δημιουργός της ζωής, και έχει κάθε δικαίωμα να δώσει αυτές τις εντολές, ή θα δεχθούμε ότι είναι ανύπαρκτος, και ότι και οι εντολές του είναι και αυτές ανύπαρκτες. Δεν μπορούμε να μετράμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ή υπάρχει και έδωσε τις εντολές, ή δεν υπάρχει και δεν τις έδωσε!

   Έτσι, αυτοί που αρνούνται την ύπαρξή Του ως Δημιουργού της ζωής, δεν μπορούν να τον κατηγορούν για υπαρκτές εντολές Του! Και όσοι τον δέχονται ως πραγματικό Δημιουργό της ζωής, δεν μπορούν να αρνηθούν το δικαίωμά Του να πάψει να χαρίζει ζωή σε όποιον θέλει!

   • Ανώνυμος says:

    Ρωμιοσυνη φιλε μου και ΠΔ γατονι και φυλακα αγγελο,συμφωνω οτι ο Θεος μας εφερε σε υπαρξη και ασφαλως οποτε το θελησει μπορει να αφερεσει την ζωη μας χωρις να δωσει λογο σε κανεναν.Ωστοσο στην κοσμογονικη παραδοση των εβραιων ο Γιαχβε δεν κατεστρεψε το πρωτο ανθρωπινο ζευγαρι μετα την αμαρτια του, λογω της συκοφαντιας του διαβολου με αποτελεσμα το ενα τριτο των αγγελων να ταχθει με το μερος του.Απο τοτε το ανθρωπινο γενος εγινε το εξιλαστηριο θυμα αναμεσα σε δυο δυναμεις, του Γιαχβε και του Σατανα.Χαρακτηριστικο παραδειγμα ο Ιωβ.Παρακατω γραφεις [Το δεύτερο που διαχωρίζει τον Θεό από τους ανθρώπους, στο αν έχει το δικαίωμα να διατάξει γενοκτονία, είναι το ότι ο Θεός ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ από τίποτα. Ούτε από φυσικούς νόμους, ούτε από ΗΘΙΚΟΥΣ νόμους. Ο Ίδιος είναι ο Νομοθέτης, και οι νόμοι δόθηκαν για τα κτίσματα, και όχι για τον κτίστη.] Μολονοτι ο Θεος δεν δεσμευεται απο τους νομους οι καρποι του Αγιου Πνευματος εκθετουν τον λογο σου.Γαλάτες 5:22-23 Ο δε καρπός του Πνεύματος είναι: αγάπη, χαρά, ειρήνη,μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια.Στο Ιωάννη 15:16 Ο πνευματικός καρπός είναι η παρουσία του Θεού.Αυτες οι ιδιοτητες του Θεου συμφωνα με την Καινη διαθηκη δεν συναδουν με την ρητη εντολη του Θεου [σφαξτε και τα παιδια που θηλαζουν] Πρεπει καποια στιγμη ως νοημονες ανθρωποι που ειμαστε, ο ΠΔ εξαιρειται [χουμορ κανω ΠΔ] να αποδεχτουμε τον Θεο για αυτο που ειναι,και οχι οπως μας τον παρουσιαζει το εβραικο κοσμοειδωλο και η ασυμβατη με την πραγματικοτητα θεολογια του χριστιανισμου.

    • ΠΔ. says:

     Ας τολμησω μια απαντηση ο ανους.Συμφωνα με ορισμενους μελετητες των Γραφων,Ιουδαιους και Χριστιανους,οπως ο Σιμον μπεν Λακις,ο Ιωβ δεν ηταν πραγματικο προσωπο,αλλα δημιουργημα προφητη,που χρησιμοποιησε ενα φανταστικο προσωπο για να μεταφερει στο λαο ενα Θεικο μηνυμα.Ηταν δηλ. ενας παιδαγωγικος μυθος οπως ειχαν και οι Ελληνες.Πολλες φορες οι προφητες λενε:λογος εναντιον της ταδε πολης .Αυτη η εκφραση δεν ειναι απειλητικη,αλλα προειδοποιητικη.Τους λεει δηλ.ο Θεος αν συνεχισετε ετσι θα παθετε αυτο…τους δειχνει τις συνεπειες των πραξεων τους αν δε συμμορφωθουν.Τωρα πως τα ερμηνευαν αυτα οι Εβραιοι δεν ξερω.Παντως στην Καινη Διαθηκη εχουμε καινουργια συμφωνια ,ο Χριστος θυσιαστηκε για τις αμαρτιες μας και δεν διαταζει γενοκτονιες .Ακομα και αυτα που λεγονται για την Πολη και καποιοι νομιζουν πως οι Χριστιανοι ειναι ετοιμοι για πολεμο,δεν ειναι προτροπη για πολεμο,αλλα προφητεια[αν ειναι δηλ.γιατι τοσα που ακουμε δεν ξερουμε τι να πιστεψουμε πλεον]Το σιγουρο ειναι οτι ο Θεος θελει ειρηνη στους ανθρωπους,αλλος ειναι ο μπαγαποντης.

     • Ανώνυμος says:

      ΠΔ [ Ορθόδοξος Συναξαριστής, Δίκαιος Ιώβ ο Προφήτης ] Τον νου σου γιατι σε βλεπω αφορισμενο Ηρωα, και χωρις την χαρη του Θεου θα πας αδιαβαστος απο τις νεοεποχιτικες σφαιρες του chaoskampf.

     • ΠΔ. says:

      Για τον Ιωβ θα με αφορισουν η και τα αλλα που λεω ειναι λαθος.Οπως και να’χει η ιστορια του Ιωβ ειναι διδακτικη για το πως οι ανθρωποι πρεπει να υπομενουν αγογγυστα τις συμφορες-δοκιμασιες.Και οτι ο σατανας ειναι ο διαβαλλων τους ανθρωπους στο Θεο.Οποιος τα καταφερει στο τελος ανταμοιβεται απο το Θεο.Αλλωστε οι περισσοτερες ιστοριες της Π.Δ.ειναι προτυπωσεις της Κ.Δ.και η Καινη Διαθηκη ειναι το κλειδι για την ερμηνεια τους.[Γι’αυτο ελεγα και στον φιλο μας τον εξαφανισμενο οτι θα την πατησουν καποιοι με τις προφητειες]

    • ΠΔ. says:

     Tο Αγιο Πνευμα,ενεργει μεσα απο τους ανθρωπους.Αν οι ανθρωποι δεν ειναι δεκτικοι στο Αγιο Πνευμα,τοτε ενεργει μεσα απο αυτους το πνευμα του κακου.Γι’αυτο γινονταν αυτα με τους Ισραηλιτες οταν ξεφευγαν απο το Θεο.Δεν εφταιγε ο Θεος,αλλα αυτοι για τις πραξεις τους.[Γνωμη μου παντα]

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Γιατί όμως ο Θεός έδωσε εντολές γενοκτονίας; Άραγε ο Θεός ικανοποιείται με τον θάνατο των ανθρώπων; Είναι κάτι που το θέλει;

   Ας αφήσουμε τον Ίδιο να απαντήσει μέσω της Αγίας Γραφής:

   “Ότι Θεός θάνατον ουκ εποίησεν, ουδέ τέρπεται επ’ απωλεία ζώντων. Έκτισε γαρ εις το είναι τα πάντα και σωτήριοι αι γενέσεις του κόσμου, και ουκ έστιν εν αυταίς φάρμακον ολέθρου, ούτε Άδου βασίλειον επί γης. Δικαιοσύνη γαρ αθάνατος εστιν. Ασεβείς δε ταις χερσί και τοις λόγοις προσεκαλέσαντο αυτόν (τον θάνατο)” (Σοφία Σολομώντος 1/α: 13-16).

   “Διότι εγώ δεν θέλω τον θάνατον του αποθνήσκοντος, λέγει Κύριος ο Θεός. Δια τούτο επιστρέψατε και ζήσατε” (Ιεζεκιήλ 18/ιη: 32).

   Ξεκάθαρες δηλώσεις, από τον Ίδιο τον Θεό! Μας ξεκαθαρίζει, ότι δεν του αρέσει ο θάνατος των ανθρώπων. Δεν ευχαριστιέται από τον θάνατό τους. Δεν τον θέλει! Αλλά επίσης μας ξεκαθαρίζει, ότι αυτόν τον θάνατο, για τον οποίο Τον κατηγορούν πολλοί άνθρωποι, δεν τον έφερε ο Θεός. Οι ίδιοι οι άνθρωποι τον προκάλεσαν στους εαυτούς τους, για τις παρανομίες τους! Γιατί όταν οι άνθρωποι απομακρύνονται από τον Θεό, κατ’ ανάγκην ο Θεός τους στερεί το δώρο της ζωής, γιατί ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ! Και παροτρύνει τους ασεβείς, χωρίς να ζητάει καμία εκδίκηση προς τους μετανοημένους: “Δια τούτο επιστρέψατε και ζήσατε”. Στο χέρι τους είναι!

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Το ότι ο Θεός δημιούργησε όλο τον κόσμο, και όλη τη ζωή πάνω σε αυτόν, το ότι κάλεσε σε ύπαρξη όλες τις ψυχές που υπάρχουν, οι κατήγοροί Του το παραβλέπουν. Κολλάνε στο ότι ο Θεός αποφάσισε ότι κάποια έθνη θα ήταν καλύτερα να έπαυαν να υπάρχουν! Η εξολόθρευση χιλιάδων ανθρώπων ΕΠΕΙΔΗ ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ, θεωρείται απόδειξη κακίας του Θεού. Η δημιουργία δισεκατομμυρίων ανθρώπων, και κάθε ζωής, (ακόμα και αυτών των ενόχων που εκτελέσθηκαν), η δημιουργία όλου του σύμπαντος, δεν είναι απόδειξη καλοσύνης και αγάπης; Γιατί μετρούν τόσο μεροληπτικά; Η τιμωρία των καταδίκων από τον νόμο είναι απόδειξη ότι η δικαιοσύνη των ανθρώπων είναι κακή; Τότε ας επαναστατήσουν κατά όλων των κυβερνήσεων, και ας καταλύσουν κάθε εξουσία με αναρχία, όσοι κατηγορούν τον Θεό. Και ας μη τιμωρήσουν κανέναν εγκληματία και κανέναν δολοφόνο!

   Μιλάμε για δολοφονίες! Γιατί άραγε; Γιατί για δολοφόνους επρόκειτο! Τέτοιοι άνθρωποι ήταν οι Παγανιστές της Χαναάν, για τους οποίους διέταξε ο Θεός να εξολοθρευθούν, χρησιμοποιώντας ως εκτελεστικά του όργανα, πότε κάποιον κατακλυσμό, πότε κάποια πύρινη καταστροφή όπως των Σοδόμων, και πότε αγγέλους ή ανθρώπους όπως το στρατό του Μωυσή. Εδώ δεν έχει σημασία το μέσο, αλλά η δίκαιη τιμωρία των ενόχων λαών. Ναι, ο Θεός αγαπάει τα πλάσματά του. Όμως και η καλοσύνη έχει τα όριά της όταν πρόκειται για διεστραμμένους.

   Τι έκαναν άραγε αυτοί οι λαοί και ο Θεός διέταξε την εξόντωσή τους; (Επειδή, αυτό δεν το διέταξε για όλους τους λαούς της περιοχής, αλλά για συγκεκριμένους ΜΟΝΟ). Ας δούμε λίγο τι έκαναν αυτοί οι λαοί, όπως αναγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη. Λέει λοιπόν ο Θεός στον Ισραήλ για τα έθνη που τιμώρησε:

   «πρόσεχε μήπως παγιδευτείς και ακολουθήσεις αυτούς, αφού εξολοθρευτούν από μπροστά σου. Και μήπως ερευνήσεις περί των θεών τους, λέγοντας: «πώς λάτρευαν τα έθνη αυτά τους θεούς τους; Έτσι θα κάνω κι εγώ». Δεν θα κάνεις έτσι στον Γιαχβέ τον Θεό σου, επειδή όλα όσα ο Γιαχβέ μισεί, έκαναν αυτοί στους θεούς τους. Επειδή και τους γιους τους και τις κόρες τους καίνε στη φωτιά προς τους θεούς τους». (Δευτερονόμιο 12/ιβ΄ 30,31).

   Η ύπαρξη των εθνών αυτών, ήταν ανοιχτή πληγή για την ανθρωπότητα. Οι δαιμονικοί παγανιστικοί θεοί τους, διψούσαν για αίμα. Σε αυτούς θυσίαζαν και έκαιγαν τα παιδιά τους! Ένα διαρκές έγκλημα μπροστά στον Θεό, που έπρεπε κάποτε να τελειώσει, με τον αφανισμό αυτών των εθνών, και της μιαρής τους θρησκείας. Και έπρεπε να αφανισθούν τα έθνη αυτά, ώστε ούτε ενθύμηση να μην υπάρχει της βάρβαρης θρησκείας τους, ώστε να μην παρασυρθούν και οι νέοι πιστοί κάτοικοι της περιοχής.

   Μήπως νομίζετε ότι υπερβάλλει εδώ ο Θεός; Μήπως λέει παραμύθια η Παλαιά Διαθήκη για τις ανθρωποθυσίες των ειδωλολατρών; Ας το διασταυρώσουμε και από άλλες πηγές, να δούμε!

   Οι σύγχρονοι μελετητές συνδέουν την Παράδοση του Λυκάονα με τις τελούμενες εις το Λύκαιον όρος ανθρωποθυσίες οι οποίες εγίνοντο εκεί ακόμη και κατά τον 4ο αιώνα π.χ. όπως προκύπτει από το σχετικό χωρίον της Πολιτείας του Πλάτωνος (Πολιτεία, 8,5 6 5d και Μίνως σ. 315κε). Για μας, λέει ο Πλάτων, οι ανθρωποθυσίες όχι μόνον δεν είναι Νόμος αλλά και ασέβεια. για τους Καρχηδόνιους αντίθετα, είναι μια ιερά συνήθεια και σ’ αυτούς, όπως αναμφίβολα ήδη σου ανεφέρθη, μερικές φορές κάποιος πατέρας θυσιάζει τα παιδιά του στον Κρόνο.

   Ως εκ τούτου συμπεραίνουμε ότι μόνον οι βάρβαροι έχουν τόσο διαφορετικούς νόμους από τους δικούς μας. Στις γιορτές του Λυκαίου, όπως και στους απόγονους του Αθαμαντα, οι Έλληνες κάνουν τις ίδιες ανθρωποθυσίες. Ανάλογα γράφει και ο Θεόφραστος, όπως προκύπτει από το χωρίον του Πορφυρίου, Νεοπλατωνικού φιλοσόφου εκ Τύρου, του 3ου αιώνα μ.χ. στο έργο του Περί Αποχής των εμψύχων. “Αφ’ ου μέχρι του νυν ουκ εν Αρκαδία μόνον τοις Λυκαίοις, ούδ’ εν Καρχηδόνι τω Κρονω, κοινή πάντες ανθρωποθυτούσι, αλλά κατά περίοδον της του νομιμου χάριν μνήμης εμφύλιον αεί αίμα φαίνουσιν προς τους βωμούς, καίπερ τοις παρ’ αυτοίς οσίας εξειγούσης των Ιερών, τοις περιρραντηρίοις κηρύγματι, ει τις αίματος ανθρωπείου μεταίτιος”.

   Οι Θυσίες αυτές συνέχισαν να τελούνται ακόμη και κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, αν κρίνουμε από την ακόλουθη παρατήρηση του Παυσανία. “Επί τούτου του βωμού τω Λυκαίω Διί θύουσιν εν απορρήτω πολυπραγμονήσαι δε ου μοι τα ες την θυσίαν ηδύ ην, εχέτω δε ως έχει και ως έσχεν εξ αρχής”. (8,38,7).

   Όμως δεν θα παρουσιάσουμε άλλα εδώ, για τα αίσχη των Ελλήνων ειδωλολατρών, γιατί τα έχουμε παρουσιάσει σε άλλα μας άρθρα αναλυτικότερα. Αν ο Ελληνικός, που θεωρείται ως ο ευγενέστερος ειδωλολατρικός πολιτισμός, έκανε τέτοιες βαρβαρότητες, και ο Θεός συνέχισε να ανέχεται την ύπαρξή του, φανταστείτε τι έκαναν οι λαοί εκείνοι τους οποίους ο Θεός διέταξε να εξολοθρευτούν! Όμως αυτές οι βαρβαρότητες, δεν ενόχλησαν τους Νεοειδωλολάτρες, οι οποίοι είναι συνήθως αυτοί που κατηγορούν τον Χριστιανικό Θεό για τις ανθρωποκτονίες. Δεν τους ενόχλησαν, ούτε οι ανθρωποθυσίες των Ελλήνων, ούτε των Χαναναίων. Τους ενόχλησε που ο Θεός διέταξε την εξολόθρευση των σιχαμερών αυτών εθνών! Αλλά ας επικεντρωθούμε στα έθνη εκείνα:

   Τι άλλο έκαναν τα έθνη εκείνα; Λέει Ο Γιαχβέ στους Ισραηλίτες στο Λευϊτικό 18/ιη΄ 1-30:

   «… δεν θα πράξετε κατά τις πράξεις της γης Χαναάν που θα σας φέρω… Κανείς σας δεν θα γυμνώσει συγγενή του. Δεν θα αποκαλύψεις τη γύμνωση της μητέρας σου ή του πατέρα σου, ή αδελφής σου… και με τη γυναίκα του πλησίον σου δεν θα συνουσιασθείς για να μολυνθείς με αυτή… και δεν θα θυσιάσεις στον Μολώχ τα παιδιά σου. Και με άνδρα δεν θα συνουσιασθεί άνδρας. Είναι σιχαμερό. Ούτε θα συνουσιασθείς με ζώο για να μολυνθείς με αυτό, ούτε γυναίκα θα σταθεί μπροστά σε κτήνος για να βατευθεί…

   Μη μολύνεστε σε τίποτα από αυτά. Επειδή σε όλα αυτά μολύνθηκαν τα έθνη που διώχνω από μπροστά σας. Και μολύνθηκε η γη. ΓΙ ΑΥΤΟ ανταποδίδω την ανομία της γης αυτής πάνω της, και η γη θα ξεράσει τους κατοίκους της. Εσείς λοιπόν θα φυλάξετε τα προστάγματά μου και τις κρίσεις μου, και δεν θα κάνετε τίποτα από όλα τα σιχαμερά αυτά… επειδή όλα αυτά τα σιχαμερά έκαναν οι άνθρωποι της γης αυτής πριν από εσάς, και μολύνθηκε η γη. Για να μη σας ξεράσει κι εσάς η γη όταν την μολύνετε, όπως ξέρασε τα έθνη πριν από εσάς…»

   Λέτε να είναι υπερβολές και αυτά; Για να δούμε τι έκαναν και σε αυτό τον τομέα οι αρχαίοι Έλληνες, που θεωρούνται ως οι ευγενέστεροι από τους ειδωλολάτρες! Θυμηθείτε τον Δία, που ήταν αιμομίκτης με τη μητέρα του, την κόρη του, την αδελφή του, μάλιστα έχοντας και μορφή ζώου μερικές φορές, π.χ. κύκνου, ταύρου, φιδιού. Δηλαδή τόση διαστροφή, που συνδυάζει ταυτόχρονα αιμομιξία και κτηνοβασία! Ήταν παιδεραστής και ομοφυλόφιλος, όπως διδάσκει η περιπέτειά του με τον Γανυμίδη, και ταυτόχρονα ήταν μοιχός!

   Αν αυτά τα έκανε ο ανώτερος των δαιμονικών θεών των αρχαίων Ελλήνων, σκεφθείτε τι έκαναν οι υπόλοιποι, θεοί τους, και ΤΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΔΙΝΕ ένας τέτοιος διαστροφικός θεός στους ανθρώπους! Σκεφθείτε τι έκφυλη κοινωνία ήταν αυτή που πίστευε και λάτρευε (και μάλιστα με ανθρωποθυσίες και κανιβαλισμό) έναν τέτοιο θεό! Σκεφθείτε τα όργια «ιερής πορνείας» στους ναούς της Αφροδίτης! Σκεφθείτε τον Πάνα ως παράδειγμα ηθικής, να συνουσιάζεται με κατσίκες, όπως τον έχει αποτυπώσει γλαφυρά η αρχαιοελληνική τέχνη! Σκεφθείτε τον θεό – πέος των αρχαίων Ελλήνων τον Τύχωνα, και θα καταλάβετε! Αν ο Θεός άφησε ζωντανούς τους ευγενέστερους από τα ειδωλολατρικά αυτά έθνη, τους Έλληνες, ενώ αυτοί έκαναν τόσα αίσχη, φανταστείτε τι έκαναν εκείνοι οι λαοί στη Χαναάν για να διατάξει την εξόντωσή τους!

   • Ανώνυμος says:

    Μία από τις γνωστές πρακτικές των χριστιανών απολογητών, όταν θέλουν να αναδείξουν το μεγαλείο και την ανωτερότητα του Χριστιανισμού έναντι των άλλων θρησκειών και γενικότερα πολιτισμών, είναι η σπίλωση του αρχαίου κόσμου και δη του ελληνικού, με κάθε τρόπο.Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν στο πλαίσιο αυτό, είναι το ότι στην αρχαία πολυθεϊστική Ελλάδα (κι όχι μόνο σ’ αυτήν), τελούνταν ανθρωποθυσίες. Πράγματι, στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για ανθρωποθυσίες, καθώς και κάποιες ενδείξεις. Όμως, οι μεν ενδείξεις δεν αποτελούν οπωσδήποτε και αποδείξεις, οι δε αναφορές διερευνώνται ως προς την αξιοπιστία τους. Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε για ένα πανελλαδικό και συστηματικό φαινόμενο όπως θέλουν να το παρουσιάσουν οι Ιουδαιοχριστιανοί.Όμως εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Από που κι ως που ο Χριστιανισμός γίνεται τιμητής αυτών των τελετών, ακόμη κι αν τις δεχθούμε ως δεδομένες, όταν το αίμα στην Αγία Γραφή ρέει άφθονο; Κι όχι μόνο στην Αγία Γραφή, αλλά και στην πραγματική ιστορία του Χριστιανισμού. Στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σκοινί; Άραγες, τα όποια θεωρούμενα εγκλήματα των άλλων, ελαφρύνουν τον Χριστιανισμό από το βαρύ φορτίο αίματος που κουβαλά στην διαχρονική εγκληματική ιστορία του και του προσφέρει άλλοθι;Μήπως οι απολογητές παθαίνουν επιλεκτική αμνησία, ή δεν έχουν διαβάσει την Παλαιά Διαθήκη, όπου ο Θεός τους, προτρέπει ή αποδέχεται την ανθρωποθυσία; Ξεχάσανε τον Αβραάμ που ήταν έτοιμος να σφάξει σαν αρνί τον γιο του Ισαάκ, σύμφωνα με την θεϊκή βούληση;Μήπως αγνοούν ή ξεχνάνε την ιστορία του Ιεφθάε και της κόρης του;

   • Ανώνυμος says:

    Κριτές» (11: 29-40),Με λίγα λόγια και σε απλά ελληνικά: Ο ηγέτης των Ισραηλιτών, Ιεφθάε, κάνει τάμα στον Θεό, πως αν τον βοηθήσει να νικήσει στον πόλεμο τους αντίπαλους Αμμωνίτες, τότε, όταν γυρίσει στο σπίτι του, θα προσφέρει ως θυσία σ’ αυτόν, το πρώτο πρόσωπο που θα βγει απ’ την πόρτα για να τον προϋπαντήσει. Διευκρινίζει μάλιστα και τον τρόπο θυσίας: «προσφέρει αυτό εις ολοκαύτωμα», δηλαδή θα τον ψήσει, θα τον κάψει ζωντανό. Ο Ιεφθάε, πράγματι κερδίζει τον πόλεμο, με την βοήθεια του Γιαχβέ. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, το πρώτο πρόσωπο που αντικρίζει όταν επιστρέφει στο σπίτι του, είναι η ίδια του η κόρη, το μοναχοπαίδι του (δηλαδή, αναρωτιέται κάποιος «αφελής», ποιον άλλον, εκτός από κάποιο μέλος τής οικογένειάς του, θα περίμενε ο Ιεφθάε να τον υποδεχτεί; ο…κουμπάρος;)… Δεν μπορεί όμως να κάνει τίποτε, γιατί έδωσε υπόσχεση στον Θεό. Η κόρη του φέρεται συγκαταβατικά και δέχεται τη θυσία της και στο τέλος γίνεται παρανάλωμα τού πυρός απ’ τον ίδιο τον πατέρα της.Ερώτηση κρίσεως: Είναι ή όχι αυτό ανθρωποθυσία;

    • ΠΔ. says:

     Στη μεταφρασητου Βαμβα η ευχη του Ιεφθαε,εχει ως εξης:΄΄Και ευχηθη οΙεφθαε ευχην προς τον Κυριον και ειπεν.Εαν τωοντι παραδωσεις τους υιους Αμμων εις την χειρα μου,τοτε οτι εξελθη εκ των θυρων του οικου μου εις συναντησιν μου,οταν επιστρεφω εν ειρηνη απο των υιων Αμμων,θελει εισθαι του Κυριου ΚΑΙ θελω προσφερει αυτο εις ολοκαυτωμα. Καποιοι απο τους πλεον διαπρεπεις Εβραιους μελετητες,ραβινοι David Kimchi,Joseph Kimchi,Levi ben Gerson,αποδιδουν τις λεξεις της ευχης του Ιεφθαε πολυ διαφορετικα απο τις σημερινες μεταφρασεις.Το συνδετικο μοριο ΄βαου΄ χρησιμοποιειτε συχνα σαν διαχωριστικο μοριο ΄Η΄ οταν υπαρχει δευτερη προταση.Μ΄αλλα λογια αυτο που λενε ειναι οτι το ΄΄ΚΑΙ΄΄,ειναι το διαχωριστικο μοριο ΄΄βαου΄΄και θα επρεπε να μεταφραστει ως ΄΄Η΄΄.Ετσι εχουμε: ΄΄Και ευχηθη ο Ιεφθαε ευχην προς τον Κυριον και ειπεν.Εαν τωοντι παραδωσης τους υιους Αμμων εις την χειρα μου,τοτε οτι εξελθη εκ των θυρων του οικου μου εις συναντησιν μου,οταν επιστρεφω εν ειρηνη απο των υιων Αμμων,θελει εισθαι του Κυριου,Η θελω προσφερει αυτο εις ολοκαυτωμα. Γινεται λοιπον καθαρο οτι η ευχη του Ιεφθαε αποτελουνταν απο δυο μερη,εναλλακτικα.Οτιδηποτε εβγαινε απο το σπιτι του,ειτε θα το αφιερωνε στον Κυριο,η αν δεν ηταν καταλληλο αυτο θα το προσφερε σαν ολοκαυτωμα.Σε καθε αλλη περιπτωση θα παραβιαζε τον νομο και θα ηταν βδελυγμα για τον Κυριο να προσφερει σ’Αυτον ανθρωποθυσια.Στο Ισραηλ δεν επιτρεπονταν οι ανθρωποθυσιες.Αναφερεται επισης οτι ο Ιεφθαε εκανε οπως ειχε ευχηθει και αυτη δεν γνωρισε ανδρα[αυτο σημαινε η αφιερωση στο Θεο] Η λεξη θρηνωσι που λεει για τις φιλες της,αναφερεται αλλη μια φορα στην Εβραικη Βιβλο.ΚΡΙΤΕΣ 5:11.΄΄εκει θελουσι διηγεισθε τας δικαιοσυνας του Κυριου΄΄με την εννοια του διηγουμαι.Οι φιλες της λοιπον πηγαιναν μια φορα το χρονο και την συναντουσαν και τα λεγανε και οχι για να θρηνησουν το θανατο της

     • Ανώνυμος says:

      Μετάφραση των Εβδομήκοντα, που είναι αρχαιότερη του μασοριτικού κειμένου και που εσκεμμένα την παραβλέπουν οι απολογητές: 30 καὶ ηὔξατο ᾿Ιεφθάε εὐχὴν τῷ Κυρίῳ καὶ εἶπεν· ἐὰν διδοὺς δῷς μοι τοὺς υἱοὺς ᾿Αμμὼν ἐν τῇ χειρί μου, 31 καὶ ἔσται ὁ ἐκπορευόμενος, ὃς ἂν ἐξέλθῃ ἀπὸ τῆς θύρας τοῦ οἴκου μου εἰς συνάντησίν μου ἐν τῷ ἐπιστρέφειν με ἐν εἰρήνῃ ἀπὸ υἱῶν ᾿Αμμών, καὶ ἔσται τῷ Κυρίῳ ἀνοίσω αὐτὸν ὁλοκαύτωμα. καὶ ἐγένετο ἐν τέλει τῶν δύο μηνῶν καὶ ἐπέστρεψε πρὸς τὸν πατέρα αὐτῆς, καὶ ἐποίησεν ἐν αὐτῇ εὐχὴν αὐτοῦ, ἣν ηὔξατο· καὶ αὕτη οὐκ ἔγνω ἄνδρα. καὶ ἐγένετο εἰς πρόσταγμα ἐν ᾿Ισραήλ· 40 ἀπὸ ἡμερῶν εἰς ἡμέρας ἐπορεύοντο θυγατέρες ᾿Ισραὴλ θρηνεῖν τὴν θυγατέρα ᾿Ιεφθάε τοῦ Γαλααδίτου ἐπὶ τέσσαρας ἡμέρας ἐν τῷ ἐνιαυτῷ. Παρατηρούμε εδώ, ότι στους Εβδομήκοντα δεν υπάρχει το περιθώριο ελιγμών. Η πρώτη φράση είναι απόλυτη, ενώ στη δεύτερη μιλούν σαφώς για θρήνο.Για να δούμε όμως και την ερμηνεία του Κολιτσάρα, τον οποίο σίγουρα δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ως «χριστιανομάχο»:30 Εκαμε δε ο Ιεφθάε και ένα τάξιμον προς τον Κύριον και είπε· «εάν θελήσης, Κύριε, και παραδώσης εις τα χέρια μου τους Αμμωνίτας,
      31 σου τάζω, ότι εκείνος που θα εξέλθη από την θύραν της οικίας μου εις συνάντησίν μου, όταν θα επιστρέψω νικητής από τον πόλεμον κατά των Αμμωνιτών, θα προσφερθή ολοκαύτωμα εις σε, τον Κύριον». 39 Όταν δε επέρασαν οι δύο μήνες επέστρεψεν στον πατέρα της, ο οποίος και εξεπλήρωσε το τάξιμο που είχε κάμει δι’ αυτήν. Αυτή δε δεν είχε γνωρίσει άνδρα. Ητο παρθένος. Έκτοτε επεκράτησε συνήθεια μεταξύ των Ισραηλιτών,40 και κάθε έτος επί τέσσαρας ημέρας αι ισραηλίτιδες θυγατέρες μετέβαινον να θρηνούν την θυγατέρα του Ιεφθάε του Γαλααδίτου.

     • ΠΔ. says:

      Μα αφου απαγορευοταν ρητα η ανθρωποθυσια απο τον Θεο.Πως μπορει να τολμησε ο Ιεφθαε να το κανει αυτο,θελοντας μαλιστα να ευχαριστησει το Θεο.Ειναι παραλογο.

     • Ανώνυμος says:

      ΠΔ ο Δαβιδ δεν εδειξε εμπιστοσυνη στον Θεο και καταμετρησε τον λαο για να δει αν υπερισχυει αριθμητικα εναντι του εχθρου,τοτε ο Θεος σκοτωσε 70000 ισραηλιτες.Οταν ο Δαβιδ ειπε στον Θεο ΤΙ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ τοτε εκεινος του εδωσε οδηγιες να φτιαξει ενα θυσιαστηριο οπου πανω του θυσιαστηκαν 800 ζωα για να καταλαγιασει ο Θυμος του.Για το λαθος του Δαβιδ πληρωσαν 70000 αθωοι ανθρωποι και 800 ζωα. ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ ΕΤΣΙ ? Εκτος αυτου εσυ νομιζεις οτι η Π Δ κανει αναφορα σε ολα τα γεγονοτα. Biblical archaeology [ And it will come as an unpleasant shock to many that the God of Israel, YHWH, had a female consort and that the early Israelite religion adopted monotheism only in the waning period of the monarchy and not at Mount Sinai.]

     • ΠΔ. says:

      Επειδη οι μεταφραστες και οι μελετητες μας ανακατευουν τα πραγματα,το μονο συμπερασμα που μπορω να βγαλω δεδομενου οτι ο Ιεφθαε ηταν ευσεβης και δεν θα εκανε κατι εναντια στη θεληση του Θεου,ειναι οτι η λεξη ολοκαυτωμα χρησιμοποιειται για καθε ειδους θυσια η αφιερωμα.Η θυσια δηλ.της κορης του Ιεφθαε ειναι να αφιερωθει στο Θεο.Αυτο το συμπερασμα το βγαζω απο τον στιχο ΚΡΙΤ.11,39 που λεει:…΄΄και αυτη ουκ εγνω ανδρα και εγενετο εις προσταγμα εν Ισραηλ΄΄ νομιζω εννοει οτι αφιερωθηκε στο Θεο και εμεινε παρθενα και αυτο εγινε κατι σαν εθιμο στο Ισραηλ απο τοτε.

     • Ανώνυμος says:

      ΠΔ Για το λαθος του Δαβιδ ο Θεος σκοτωσε 70000 αθωους ανθρωπους και 800 ζωα. Τι συμπερασμα βγαζεις απο αυτο?

     • ΠΔ. says:

      Δεν ξερω γιατρε,νομιζω πως οι Εβραιοι εβγαλαν κακο ονομα στο Θεο,ριχνοντας του τις ευθυνες για οτι κακο εκαναν και οτι κακο τους εβρισκε.Ο Θεος τους προειδοποιουσε και αυτοι νομιζαν οτι τους διεταζε.[δεν τον γλιτωνω τον αφορισμο μ’εσενα που’μπλεξα]

   • Ανώνυμος says:

    Τι θα συμβεί αν δεν υπακούσει κάποιος στον καλό Θεούλη ΓΙΑΧΒΕ ? «Και αν και με τούτα δεν με υπακούσετε, αλλά πορεύεστε ενάντιοι σε μένα, τότε, εγώ θα πορευτώ ενάντιος σε σας με θυμό, και θα σας παιδεύσω κι εγώ επταπλάσια για τις αμαρτίες σας. Και θα φάτε τις σάρκες των γιων σας, και τις σάρκες των θυγατέρων σας θα φάτε».(Λευιτικόν, 26: 27-29) «Και θα φας τον καρπό τής κοιλιάς σου, τις σάρκες των γιων σου και των θυγατέρων σου, που ο Κύριος ο Θεός σου έδωσε σε σένα…».(Δευτερονόμιον, 28: 53)

   • Ανώνυμος says:

    Πάμε τώρα και στις υποτιθέμενες ανθρωποθυσίες στην αρχαία Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν προσφιλές θέμα των χριστιανών (λ)α(σ)πολογητών, όταν θέλουν, με τρόπο εμετικό να την κατασυκοφαντήσουν και να εμφανίσουν τον Χριστιανισμό, ως τη θρησκεία της «αγάπης» που έθεσε τέρμα σε τέτοιες φρικαλεότητες. Δημιουργείται, βέβαια, εδώ μια αντίφαση: Από τη μια, υποτίθεται ότι οι χριστιανοί «έβγαλαν» τους Έλληνες από την «πλάνη» και τα αιματηρά έθιμά τους κι απ’ την άλλη τους παρέδωσαν στο σπαθί τους το οποίο ακόμη στάζει ελληνικό αίμα..Κατ’ αρχάς, θα πρέπει κάποια στιγμή, ν’ αποφασίσουν οι χριστιανοί απολογητές, εάν οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων, καθώς και τα θαύματά τους, ήταν «ψευτοθεοί» και «ψευτοθαύματα» ή όχι. Γιατί εάν δεν ήταν, τότε η θρησκεία τους αυτομάτως καθίσταται άκυρη. Αν όμως ήταν, τότε πως τους χρησιμοποιούν μέσα στα επιχειρήματά τους; Γιατί αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα, είναι να επικαλούνται μυθολογικά στοιχεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου και να τα παρουσιάζουν ως πραγματικά, για να τεκμηριώσουν έτσι τα «επιχειρήματά» τους. Συγχέουν δηλαδή, την μυθολογία με την πραγματικότητα -πράγμα όχι και τόσο εξωπραγματικό γι’ αυτούς, αν αναλογιστούμε ότι παρουσιάζουν την εβραϊκή μυθολογία ως πραγματική ιστορία. Είναι άραγες τόσο τυφλωμένοι από το (αρχαιο)ανθελληνικό τους μένος, που δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι προχωρούν σε λογικές ακροβασίες; Και δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος, ότι με την ισοπεδωτική τους τακτική, βαπτίζουν ως ανθρωποθυσίες ακόμη και τις θανατώσεις κακοποιών, θανατοποινιτών και αιχμαλώτων πολέμου, ή παρουσιάζουν τις διάφορες εικασίες ως απόλυτες θέσεις. Όλα αυτά, βέβαια, είναι απολύτως εξηγήσιμα και δεν αποτελούν τίποτε άλλο από δημιουργία αντιπερισπασμών μπρος στην έντονη κριτική που δέχεται τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία και ο Χριστιανισμός.

   • Ανώνυμος says:

    Έτσι, ένα από τα βασικά επιχειρήματα των απολογητών είναι οι ανθρωποθυσίες που φημολογούνταν ότι λάβαιναν χώρα προς τιμήν του Λυκαίου Δία, στο Λύκαιον Όρος στην Αρκαδία, στο πλαίσιο της γιορτής των Λυκαίων, η οποία καθιερώθηκε ανάμεσα στον 14ο και 13ο αι. π.Χ. Για την τεκμηρίωση του ισχυρισμού περί ανθρωποθυσιών στο Λύκαιον Όρος, χρησιμοποιούνται κυρίως, σύντομες αναφορές του φιλόσοφου Πλάτωνα (5ος αι. π.Χ.), του φιλόσοφου Θεόφραστου (4ος αι. π.Χ.) και του περιηγητή Παυσανία (2ος αι. μ.Χ.). Τον Θεόφραστο επικαλείται τον 3ο αι. μ.Χ. και ο φιλόσοφος Πορφύριος, του οποίου τα γραφόμενα οι απολογητές τα διαστρέφουν, έτσι ώστε να δώσουν την εντύπωση, ότι ο Πορφύριος λέει ότι οι πάντες στην Ελλάδα κάνουν ανθρωποθυσίες και μάλιστα μέχρι τη δική του εποχή. Τα ευρήματα όμως των αρχαιολογικών ανασκαφών (τα οποία αποφεύγουν ν’ αναφέρουν οι απολογητές), δεν φαίνεται να επαληθεύουν τους ισχυρισμούς τους. Βρέθηκαν όντως οστά στον χώρο, που οδηγούν στο συμπέρασμα πως ήταν τόπος θυσιών, αλλά τα οστά αυτά ήταν ζώων και όχι ανθρώπων.Έχει ιδιαίτερη σημασία η επισήμανση του Κουρουνιώτη ότι «ο βωμός δεν υπέστη αλλοίωσιν τινά υπό του χρόνου από της αρχαιότητος μέχρι σήμερον», καθώς σύμφωνα με τις αναφορές του Παυσανία («Αρκαδικά»), αφήνεται να εννοηθεί ότι ανθρωποθυσίες εξακολουθούσαν να τελούνται μέχρι και τις μέρες του (2ος αι. μ.Χ.). Τα ευρήματα όμως, όπως προαναφέρθηκε, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν, κανέναν απ’ τους παραπάνω.

   • Ανώνυμος says:

    Ο κύριος στόχος του χριστιανισμου ήταν και είναι η διαβολή και η καταστροφή του Ελληνικού πολιτισμού.Στα πλαίσια λοιπόν της διαβολής αυτής, διαστρεβλώθηκε και ο μύθος του Γανυμήδη, ώστε να στιγματιστεί ο Ζεύς ως παιδεραστής ομοφυλοφιλικής πάστας. Ας δούμε όμως ποια είναι η αλήθεια, την οποία θα αντιγράψω από την ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ (κρατάω την γλώσσα), η οποία εκδόθηκε το 1929, τότε που ακόμα δεν είχε αμολήσει το καλογερο-παπαδαριό σε τόσο ξεδιάντροπο βαθμό την βρωμερή του γλώσσα κατά των αρχαίων. Τότε που ακόμα οι ερευνητές και οι επιστήμονες σέβονταν την αλήθεια και την ιστορία σε μεγαλύτερο βαθμό από τους σημερινούς. ΓΑΝΥΜΗΔΗΣ «Νεανίας θαυμασίου κάλλους, υιός του Τρωός και της Καλλιρρόης, θυγατρός του Σκαμάνδρου και αδελφός του Ίλου, του Ασσαράκου και της Κλεοπάτρας (κατ’ άλλον μύθον, υιός του Λαομέδοντος ή του Ίλου ή του Ασσαράκου). Ανηρπάγη υπό των θεών και μετεφέρθη εις τον Όλυμπον δια να ανατρέφηται μετά των αθανάτων, θέλγων τους οφθαλμούς των και ευραίνων τας καρδίας των δια του κάλλους του, και να χύνει ως οινοχόος του Διός την αμβροσίαν εις τα κύπελλά των». Αυτά αναφέρει ο Καψάλης Γερ. Δ. (Πρόεδρος Εκπαιδευτικού Συμβουλίου), ο οποίος χαρακτηρίζει την παράδοση αυτή ομηρική. Αυτός είναι ο αρχικός πυρήνας του μύθου. Και συνεχίζει, αφού αναφέρει ότι κατά τινα μύθον, ο Γανυμήδης ηρπάγη εκ Κρήτης κατελθόντος εις αυτήν του Διός, είτε ως ανήρ είτε λαβών την μορφή αετού: «η ομηρική όμως παράδοσις μετερρυθμίστη αυθαιρέτως βραδύτερον υπό την επίδρασιν των διαδοθέντων εις την Ελλάδαν εκ της Ασίας και Κρήτης ελαττωμάτων και ο Γανυμήδης έγινεν ο ευνοούμενος του Διός και ο ιδεώδης τύπος του Έλληνος εφήβου εν τη ακμή της Θελκτικής καλλονής του». Ο Καψάλης δεν ανέφερε μάλλον αυθαίρετα το «εκ της Ασίας», διότι κλείνοντας το θέμα αναφέρει ότι ο Γανυμήδης «… υπενθυμίζει τον Ίνδραν της Ινδικής μυθολογίας υπό την μορφήν ενόπλου ανδρός αρπάσαντος τον νεανίαν Medha-Yithi και τον Ίνδραν μεταμορφωθέντα εις ιέρακα δια να υποκλέψει το «soma», θείον ποτόν, ευραίνον τας καρδίας των αθανάτων, ότε ο Γανυμήδης είναι αυτό το ποτόν καταστάν, συν τω χρόνω δια του ελληνικού ανθρωπομορφισμού ο οινοχόος του ποτού». Φαίνεται όμως ότι και η ετυμολογία του ονόματος συνάδει με τα του μύθου. Στο άνωθεν ετυμολογικό λεξικό αναφέρεται η ετυμολογία του ονόματος Γανυμήδης από τα γάνυ-μαι = χαίρομαι για κάτι, αγάλλομαι, λαμπρύνομαι, φαιδρύνομαι και μέδω (ε>η)= κυβερνώ, βασιλεύω. Ότι δηλαδή προς αγαλλίαση των Θεών (κυβερνούν, βασιλεύουν, ο αρχικός μύθος λέει ότι τον ανήρπασσαν οι θεοί) μετεφέρθη στον Όλυμπο. Ακόμη κι αν το μέδω αναφέρεται στον Δία, ως βασιλεύοντα επί θεών και ανθρώπων, το γάνυμαι ουδεμία βλέψη ερωτικής φύσεως υπονοεί. Από τα παραπάνω λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι αναφορές των χριστιανών στα περί ομοφυλοφιλικής παιδεραστίας του Διός δεν έχουν καμμιά μυθολογική υπόσταση και επομένως εντάσσονται στις χυδαίες διαβολές τους κατά των Ελλήνων και των θεολογικών τους θεωρήσεων.]

   • Ανώνυμος says:

    Γραφεις [Αν αυτά τα έκανε ο ανώτερος των δαιμονικών θεών των αρχαίων Ελλήνων, σκεφθείτε τι έκαναν οι υπόλοιποι, θεοί τους, και ΤΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΔΙΝΕ ένας τέτοιος διαστροφικός θεός στους ανθρώπους!] Ο μονος διαστροφικος Θεος ειναι ο Γιαχβε ο Θεος σου.[ΕΞΟΔΟΣ 32-27..Καὶ εἶπε πρὸς αὐτούς, Οὕτω λέγει Κύριος ὁ Θεὸς τοῦ Ἰσραήλ· Ἄς βάλῃ ἕκαστος τὴν ῥομφαίαν αὑτοῦ ἐπὶ τὸν μηρὸν αὑτοῦ· καὶ διέλθετε καὶ ἐξέλθετε ἀπὸ πύλης εἰς πύλην διὰ τοῦ στρατοπέδου, καὶ ἄς θανατώσῃ ἕκαστος τὸν ἀδελφὸν αὑτοῦ καὶ ἕκαστος τὸν φίλον αὑτοῦ καὶ ἕκαστος τὸν πλησίον αὑτοῦ.28 Καὶ ἔκαμον οἱ υἱοὶ τοῦ Λευΐ κατὰ τὸν λόγον τοῦ Μωϋσέως· καὶ ἔπεσαν ἐκ τοῦ λαοῦ ἐκείνην τὴν ἡμέραν περίπου τρεῖς χιλιάδες ἄνδρες.ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑΧΒΕ ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ. ….Αλλη περιπτωση …Για ενα σφαλμα που εκανε ο Δαβιδ ο Θεος σκοτωσε 70000 απο τον λαο του ..Οταν ο Δαβιδ ειπε στον Θεο ΤΙ ΦΤΑΙΞΑΝΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ? εμενα επρεπε να θανατωσεις τοτε εκεινος του εδωσε οδηγιες πως να φτιαξει ενα θυσιαστηριο για να αρχισει τις θυσιες μεχρι να του φυγει ο θυμος.Β ΣΑΜΟΥΗΛ 24.10-25 Η απολυτη διαστροφη και οχι μονο αυτο,αλλα αυτη η θρησκεια με τα ιδια δολοφονικα ενστικτα εσφαξε τους προγονους μας και ισοπεδωσε το ελληνικο πνευμα.

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Παρά όμως την εγκληματική κατάσταση των λαών αυτών, ο Θεός δεν διέταξε την εξόντωση όλων τους. Ο Θεός είναι δίκαιος, και εξαντλεί κάθε περιθώριο. Αλλού δείχνει έλεος, ενώ αλλού εξολοθρεύει, όταν δεν υπάρχει περίπτωση ο κακός να μετανοήσει. (Όχι μόνο στις γενοκτονίες με πολεμικά μέσα, αλλά με κάθε μέσο της φύσης).

   Π.χ. ενώ καταστρέφει τα Σοδομα και Γόμορα, στην περίπτωση της Νινευή, δεν την καταστρέφει, μια και οι κάτοικοί της μετανοούν για τις (όποιες) κακές πράξεις τους. Επανειλημμένα τονίζει [Γένεσις 18/ΙΗ΄ 24-33] πως ακόμα κι αν υπήρχαν 10 μόνο δίκαιοι άνθρωποι στις πόλεις αυτές, δεν θα τις κατέστρεφε! Στη πρώτη περίπτωση οι κάτοικοι δεν είχαν καμιά διάθεση ούτε έδειχναν σημάδια να σταματήσουν. Προσέξτε όμως τι λέει στην περίπτωση της Νινευή ο Θεός:

   “Ο Θεός είδε τα έργα αυτών (των κατοίκων της Νινευή) και την ειλικρινή τους μετάνοια, ότι δηλαδή πήραν την απόφαση και απεμακρύνθηκαν από τους αμαρτωλούς δρόμους της ζωής τους, και άλλαξε ο Θεός απόφαση για την τιμωρία την οποία είχε αναγγείλει σε αυτούς (μέσω του προφήτη Ιωνά) ότι θα αποστείλει εναντίον τους, και δεν την πραγματοποίησε” (Ιωνάς 3/γ΄ 10).

   “1 Ο Ιωνάς λυπήθηκε πάρα πολύ, και συγχύστηκε 6 ο δε Κύριος διέταξε μία κολοκύθα να φυτρώσει˙ ο Ιωνάς εχάρη χαρά μεγάλη για την κολοκύθα 7 την πρωΐα της επόμενης ημέρας διέταξε ο Θεός ένα σκώληκα και κατέφαγε εις την ρίζαν την κολοκύθα, και αυτή εξηράνθη 8 Είπε τότε ο Θεός προς τον Ιωνά «πράγματι, τόσο πολύ ελυπήθης εσύ για την κολοκύθα;» Ο Ιωνάς απήντησε «πάρα πολύ έχω λυπηθή μέχρι θανάτου» 10 Ο δε Κύριος τού είπε: «εσύ λυπήθηκες για μια κολοκύθα, για την οποία δεν κόπιασες και την οποία δεν έθρεψες. Αυτή φύτρωσε μία νύχτα και την άλλη νύχτα εχάθη. 11 Εγώ δεν έπρεπε να λυπηθώ για τη μεγάλη πόλη της Νινευή, στην οποία, εκτός των ωρίμων ανθρώπων, κατοικούν και περισσότερα από εκατόν είκοσι χιλιάδες νήπια, που δε μπορούν να διακρίνουν το δεξί τους πόδι από το αριστερό τους;»” (Ιωνάς 4/δ: 1-11).

   Δείτε με πόση τρυφερότητα ο Θεός οδηγεί τον Ιωνά να σκεφθεί λογικά και φιλεύσπλαχνα. Δεν του θυμίζει ο Ιωνάς τα νήπια στη Νινευή. Ο Θεός τα θυμίζει στον Ιωνά! Δεν είναι ο Θεός ψυχρός εκτελεστής. Είναι κάποιος που δεν διστάζει να ακυρώσει ακόμα και τη διαταγή του, όταν οι άνθρωποι μετανοούν!

   Θα πουν μερικοί: «πώς γίνεται να τιμωρούνται όλοι οι άνθρωποι ενός “αμαρτωλού” έθνους; Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς.

   1. Στην Π.Δ. τα δίκαια και μη αμαρτωλά άτομα ενός κακού έθνους ειδοποιούνται να φύγουν από το έθνος τους προτού ξεσπάσει η τιμωρία επί αυτού (όπως π.χ. οι δίκαιοι Κιναίοι προειδοποιούνται να φύγουν από τους Αμαληκίτες στο Α΄ Βασιλειών 15/ιε: 6, προτού οι Αμαληκίτες τιμωρηθούν, ή όπως ο δίκαιος Λωτ προειδοποιείται να φύγει από τα Σόδομα στο Γένεσις 19/ιθ: 12-16, προτού τα Σόδομα καταστραφούν. Οι γαμπροί του Λωτ που δεν πήραν στα σοβαρά την προειδοποίηση και παρέμειναν στα Σόδομα, σκοτώθηκαν από δικό τους φταίξιμο).

   2. Υπήρξε διαβάθμιση, στο ποια έθνη θα εξολοθρεύονταν και ποια όχι. Δεν ήταν όλα τόσο κακά ώστε να υποστούν γενοκτονία. Προσέξτε τι λέει κατ’ αρχήν ο Θεός:

   “10. Όταν πλησιάσεις σε πόλη για να πολεμήσεις εναντίον της, τότε να την καλέσεις σε ειρήνη· 11. και αν σου αποκριθεί ειρηνικά, και ανοίξει σε σένα, τότε ολόκληρος ο λαός, που βρίσκεται σ’ αυτή, θα γίνει σε σένα υποτελής και θα σε δουλεύει.

   12. Αν, όμως, δεν κάνει ειρήνη μαζί σου, αλλά σε πολεμήσει, τότε θα την πολιορκήσεις·13. και αφού ο Κύριος ο Θεός σου την παραδώσει στα χέρια σου, θα πατάξεις όλα τα αρσενικά της με μάχαιρα· 14. και τις γυναίκες, και τα βρέφη, και τα κτήνη, και όλα όσα βρίσκονται στην πόλη, όλα τα λάφυρά της θα τα πάρεις για τον εαυτό σου· και θα τρως τα λάφυρα των εχθρών σου, όσα ο Κύριος ο Θεός σου έδωσε σε σένα” (Δευτερονόμιο 20/κ: 10-14).

   Παρατηρούμε, ότι ο Θεός δεν θέλησε να τιμωρήσει τα ασεβή αυτά έθνη με γενοκτονία. Τα τιμώρησε με υποτέλεια, κάτι που θα τα οδηγούσε σε κατάργηση των ειδώλων, και δική τους σωτηρία. Και ακόμα και όταν αυτά τα έθνη στρέφονταν κατά της εντολής του Θεού για παράδοση, μόνο τους άνδρες θα εξολόθρευε. Και μόνο για να μην υπάρξουν στο μέλλον αντεκδικήσεις. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, εξαντλούσε τα περιθώρια!

   Ο στόχος του Θεού, δεν ήταν εξολόθρευση των ανθρώπων, αλλά η εξολόθρευση της ειδωλολατρίας και της αμαρτίας των εθνών αυτών, που έφερναν τόσο κακό στον κόσμο. Γι’ αυτό τους είπε: “52. θα διώξετε όλους τους κατοίκους τής γης από μπροστά σας, και θα καταστρέψετε όλες τις εικόνες τους, και θα καταστρέψετε όλα τα χυτά είδωλά τους, και θα κατεδαφίσετε όλους τους βωμούς τους· 53. και θα κυριεύσετε τη γη, και θα κατοικήσετε σ’ αυτή· επειδή, σε σας έδωσα αυτή τη γη για κληρονομιά” (Αριθμοί 33/λγ: 52,53. βλ. και Δευτ. 7/ζ: 2 και εξής).

   3. Μόνο για κάποιους λαούς που κατοικούσαν στη Χαναάν διέταξε αρχικά ο Θεός ολοσχερή καταστροφή (γενοκτονία), γιατί γι’ αυτούς δεν υπήρχε περίπτωση να μετανοήσουν, και αυτό ο Θεός το γνώριζε. Όμως ακόμα και γι’ αυτούς, ο Θεός άφησε χρόνο ώστε να μετανοήσουν, ή να γίνουν τόσο κακοί, ώστε να αξίζουν την καταστροφή τους! Και πάλι, και αμετανόητοι ακόμα, όσο οι Ισραηλίτες τριγύριζαν στην έρημο για 40 χρόνια, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις τους να καταλάβουν τη γη, είχαν όλο το χρόνο να εγκαταλείψουν την καταδικασμένη γη τους και να σωθούν αυτοί και οι οικογένειές τους.

   • Ανώνυμος says:

    Ρωμιοσυνη [ΕΞΟΔΟΣ 32-27..Καὶ εἶπε πρὸς αὐτούς, Οὕτω λέγει Κύριος ὁ Θεὸς τοῦ Ἰσραήλ· Ἄς βάλῃ ἕκαστος τὴν ῥομφαίαν αὑτοῦ ἐπὶ τὸν μηρὸν αὑτοῦ· καὶ διέλθετε καὶ ἐξέλθετε ἀπὸ πύλης εἰς πύλην διὰ τοῦ στρατοπέδου, καὶ ἄς θανατώσῃ ἕκαστος τὸν ἀδελφὸν αὑτοῦ καὶ ἕκαστος τὸν φίλον αὑτοῦ καὶ ἕκαστος τὸν πλησίον αὑτοῦ.28 Καὶ ἔκαμον οἱ υἱοὶ τοῦ Λευΐ κατὰ τὸν λόγον τοῦ Μωϋσέως· καὶ ἔπεσαν ἐκ τοῦ λαοῦ ἐκείνην τὴν ἡμέραν περίπου τρεῖς χιλιάδες ἄνδρες.] Ερωτηση Ο Θεος αποφασιζει να τιμωρησει τον πνευματικο σου αδερφο ΠΔ γιατι κανει αιρετικες σκεψεις καθως και τα σαρκικα σου αδερφια και τους φιλους σου λεγοντας σου.. Παρε ενα καλασνικοφ [γιατι το σπαθι δεν το κατεχεις] και γαζωσε τους.ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ? Θα τον ετρωγες λαχανο τον ΠΔ ? Και τα αδερφια σου ? Για πες μου ?

    • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

     Στην ΠΔ ο Θεός ενεργεί διαφορετικά. Με την ενανθρώπηση του Χριστού αποκαλύπτεται πλέον ο τρόπος για τη θέωση του ανθρώπου και τη σωτηρία του. Τώρα γνωρίζουμε, δεν υπάρχει δικαιολογία και ο Θεός δεν θα σου ζητήσει να τα κάνεις αυτά και ούτε επεμβαίνει στους ανθρώπους όπως στην ΠΔ.

     • Ανώνυμος says:

      Και ποιος σε διαβεβαιωνει εσενα οτι στην μαχη της μεγαλης ημερας του Θεου θα εισαι αμετοχος ? Ερωτηση- στην θεση τους τι θα εκανες ? Θα εσφαζες με το σπαθι σου τους φιλους σου και τα αδερφια σου?

     • ΠΔ. says:

      Μεγαλοσαυρε,δεν θα επιτρεψουμε οι Ελληνες να ταχθουν με τις δυναμεις του Αντιχριστου ετσι δεν ειναι;Αν δεν μας εχει εξολοθρευσει πρωτα.Απο εδω δεν τον αφηνουμε να περασει.

     • Ανώνυμος says:

      ΠΔ Ερωτηση- στην θεση τους τι θα εκανες ? Θα εσφαζες με το σπαθι σου τους φιλους σου και τα αδερφια σου?

     • Ανώνυμος says:

      Ρωμιοσυνη γιατι ευγνωμονεις τον Θεο που που ζεις στο σημερα ? Μηπως γιατι δεν ειναι πανω απο το κεφαλι σου να σου λεει ποιον να σκοτωσεις ? Θα σκοτωνες τα αδερφια σου ?

     • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

      Αν ο ίδιος ο Θεός εμφανιζόταν μπροστά μου και μου έλεγε αυτό, πρώτον θα είχα ξεραθεί και δεν γνωρίζω πως θα αντιδρούσα. Δεύτερον αν άκουγα μια φωνή που έλεγε ότι ήταν ο Θεός και με διέταζε να κάνω αυτά, δεν θα υπάκουα αρχικά διότι είναι πιο αρεστό στον Θεό να τον παρακούσεις όταν αμφιβάλεις για την πηγή προέλευσης της φωνής. Γιατί η φωνή μπορεί να προέρχεται κι από αλλού. Οπότε θα έκανα αυτό που ξέρω για τον Θεό, να δείξω αγάπη και να προσευχηθώ για το έλεός Του. Τρίτον, αν έλεγε κάποιος άνθρωπος (όποιος κι αν είναι αυτός) ότι του μίλησε ο Θεός και του είπε να κάνω αυτά, απλά θα αδιαφορούσα. Όλα αυτά βέβαια που λέω είναι στα λόγια. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η αντίδραση του καθενός. Ούτε εσύ γιατρέ γνωρίζεις. Ο κόσμος τότε λειτουργούσε με διαφορετικούς κανόνες. Γι αυτό ήρθε ο Χριστός στον κόσμο για να δείξει τον νέο τρόπο. Γι αυτό ευγνωμονώ τον Θεό γιατί ζω την εποχή αυτή.

     • Ανώνυμος says:

      Ρωμιοσυνη οι Ισραηλιτες δεν αμφισβητουσαν την φωνη του Θεου.Ο Θεος ηταν μαζι τους και η δυναμη του φανερη.Ετσι λοιπον ο Θεος εδωσε εντολη στους Λευιτες να σφαξουν τους αδελφους τους και τους φιλους τους.Αυτοι υπακουσαν και σκοτωσαν 3000 φιλους και αδελφους.Ερωτηση εσυ στην θεση τους θα υπακουες ?

     • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

      Δεν γνωρίζω, διότι στο σήμερα που ζούμε έχουμε διαφορετικές γνώσεις από το τότε. Αν γεννιόμουν εβραίος εκείνη την περίοδο, με τις θεολογικές απόψεις που είχαν τότε, πιθανόν. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Βεβαίως, όλοι αυτοί οι λαοί ήταν δίκαιο να εξοντωθούν. Όμως τα παιδιά τους τι έφταιγαν; Γιατί διατάχθηκε και η δική τους εξόντωση από τον Θεό; Δηλαδή ο Θεός πήγε να σώσει τα παιδιά από τις ανθρωποθυσίες σκοτώνοντάς τα; Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε αμέσως:

   Δεν θέλησε ο Θεός να σώσει τα συγκεκριμένα παιδιά… σκοτώνοντάς τα. Θέλησε ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τις ανθρωποθυσίες παιδιών και τότε και στο μέλλον. Γιατί έτσι σώθηκαν πολύ περισσότερα παιδιά από όσα πέθαναν, και τα οποία μεγαλώνοντας θα συνέχιζαν τις συνήθειες των γονιών τους.

   Τα μέλη μιας οικογένειας δεν συν-τιμωρούνται για τις αμαρτίες του πατέρα που αμάρτησε, αλλά δέχονται κι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεών του, είτε για καλό είτε για κακό. Αυτό δεν διαφέρει βασικά και από τα όσα γίνονται σήμερα. Για παράδειγμα, όταν κάποιο μέλος μιας οικογένειας αρρωστήσει, τα υπόλοιπα μέλη ούτε είναι άρρωστα κι αυτά, ούτε τιμωρούνται, αλλά συν-υφίστανται τις συνέπειες της αρρώστειας του ενός, πρέπει να τον φροντίζουν, αγωνιούν γι’ αυτόν κλπ. Τα παιδιά ενός ναρκομανή στερούνται την υλική ευημερία μια και τα χρήματα ξοδεύονται από τον ναρκομανή πατέρα στα ναρκωτικά. Τα παιδιά ενός δολοφόνου ίσως καταλήξουν ορφανά εάν αυτός σκοτωθεί. Υποφέρουν τις συνέπειες τις κακίας του πατέρα τους, και είναι αποκλειστικά θύματα της ανοησίας και κακίας των γονιών τους. Κανείς δεν «τιμωρεί» τα παιδιά ενός δολοφόνου, αλλά αυτά υφίστανται τις συνέπειες της τιμωρίας του δολοφόνου. Υφίστανται τις συνέπειες των λαθών των γονιών τους. Όπως κανείς δεν τιμωρεί τα παιδιά αυτού, που σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα σκοτώνονται, για μια στραβοτιμονιά του πατέρα τους.

   Ο Δημιουργός και συντηρητής της ζωής, έχει κάθε εξουσία στη ζωή των πλασμάτων Του. Γιατί είναι ο μοναδικός που μπορεί και ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ. Όπως υπόσχεται να αναστήσει ακόμα και τους ασεβείς κατοίκους των Σοδόμων και Γομόρων, παρά το ότι ο Ίδιος διέταξε την καταστροφή των ασεβών πόλεών τους: “αμήν λέγω υμίν, ανεκτότερον έσται γη Σοδόμων και Γομόρρας εν ημέρα κρίσεως ή τη πόλει εκείνη… ει εν Σοδόμοις εγενήθησαν αι δυνάμεις αι γενόμεναι εν σοι, έμειναν αν μέχρι της σήμερον. 24 πλην λέγω υμίν ότι γη Σοδόμων ανεκτότερον έσται εν ημέρα κρίσεως ή σοι” (Ματθαίος 10/ι: 15. 12/ιβ: 23,24).

   Και πράγματι, ποτέ δεν κάνει κάτι εις βάρος των πλασμάτων Του. Ακόμα και αν αυτά είναι ασεβείς. Ίσως κάτι να φαίνεται κακό σε εμάς προσωρινά, λόγω της περιορισμένης οπτικής μας, στη ζωή αυτή. Όμως αν βλέπαμε τι συμβαίνει μετά το θάνατο, και αν γνωρίζαμε τι θα συμβεί στον μέλλοντα αιώνα, μετά την ανάσταση, θα κατανοούσαμε και τις βαθύτερες αιτίες μιας παράξενης για εμάς απόφασης, ή μιας εντολής εκτέλεσης που σπανιότατα δόθηκε από τον Θεό για κάποιους λόγους, σε ανθρώπους ή αγγέλους.

   Σύμφωνα λοιπόν με τον Ιησού, «ούτε ένα σπουργίτι δεν πέφτει χωρίς το θέλημά Του», και «ακόμα και οι τρίχες των μαλλιών μας είναι αριθμημένες». Τι σημαίνει αυτό; Φυσικά σημαίνει, ότι όχι μόνο οι γενοκτονίες, αλλά και ότι κάθε «κακό» συμβαίνει με τη δική Του ανοχή!

   Μήπως λοιπόν μπορούμε να Του αποδώσουμε όλες τις ευθύνες για τη δυστυχία του κόσμου;

   Εξαρτάται πώς θα το δει ο καθένας. Ένας άπιστος, ή κάποιος με νοοτροπία «δούλου», θα πει: «Βεβαίως, ο Θεός αν μπορεί και δεν κάνει κάτι για όλα αυτά, είναι υπεύθυνος». Κάποιοι «δούλοι», θα πουν: «Εφ’ όσον έχει εξουσία στη ζωή μας, και εφ’ όσον Αυτός μας την έδωσε, έχει κάθε εξουσία να την αφαιρέσει. Και πολύ περισσότερο, έχει την εξουσία να την επαναφέρει».

   Ειδικά αυτός ο τελευταίος ισχυρισμός, θυμίζει «κατευνασμό» ενός επικίνδυνου Θεού. Τον δικαιολογούμε, όχι επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν φταίει, αλλά επειδή έτσι τον κατευνάζουμε, μην οργιστεί εναντίον μας!

   Κάποιος που τον βλέπει ως Πατέρα, θα πει: «Αν επιτρέπει κάποια δυστυχία, κάποιο λόγο θα έχει. Γιατί ποιος γνωρίζει τι ανταμοιβή ετοιμάζει στον δυστυχή που βασανίζεται; Και ποιος γνωρίζει τι καλό θα προκύψει στο μέλλον για ψυχές άλλων, από αυτό το φαινομενικό κακό;»

   Δεν γνωρίζω (ως μισθωτός) τι άλλο θα μπορούσε να πει κάποιο πραγματικό «παιδί Του». Όμως, παρά το ότι τον βλέπω ως την «προσωποποιημένη αγάπη», θέτω τη δική μου ερώτηση, (και τα παραπάνω γράφτηκαν για να φθάσουμε στην ερώτηση αυτή):

   Τι θα πούμε για τις περιπτώσεις εκείνες, όπου ο ίδιος διέταξε να γίνουν γενοκτονίες ολόκληρες; Όπου είπε: «Γέρους, νέους και παιδιά, πατάξατε μέχρι εξαλείψεως, και ας μη φεισθεί ο οφθαλμός σας»; Εδώ η περίπτωση διαφέρει! Δεν έχουμε εδώ έναν Θεό που επιτρέπει, αλλά έναν Θεού που σαφώς προκαλεί το θάνατο κάποιων!

   Θα μου πεις, οι λαοί αυτοί ήταν διεφθαρμένοι. Δεν υπήρχαν άραγε καλοί άνθρωποι στους λαούς που σφάχτηκαν; Μα μόνο τα παιδιά αν σκεφτούμε, φτάνει!

   Τι συμβαίνει όταν πεθαίνει ένας καλός άνθρωπος; Δεν τον αγκαλιάζει ο Θεός της αγάπης; Δεν τον παρηγορεί, και δεν τον ανταμοίβει για τις θλίψεις που πέρασε στη ζωή του; Αν κάποιος από εμάς προκαλέσει κακό σε κάποιον, δεν σπεύδει να τον αποζημιώσει, ακόμα και αν αυτός είναι κακός; Και αν είναι δυνατόν στο πολλαπλάσιο! Πόσο μάλλον ο Θεός της αγάπης! Μπορείς να φανταστείς, τι μισθό έλαβαν οι άνθρωποι αυτοί, από Αυτόν που ταϊζει ακόμα και τα πουλάκια;

   Επιπλέον, είναι χρήσιμο εδώ να θυμηθούμε, ότι με την ανάστασή του ο Κύριος, ελευθέρωσε και ανέβασε στον Παράδεισο των ψυχών, ΟΛΟΥΣ του κατοίκους του Άδη που τον πίστεψαν, ακόμα και αυτούς που σκοτώθηκαν για τις αμαρτίες τους στα Σόδομα! Όλα όσα τους συνέβησαν στη ζωή τους, ακόμα και στον Άδη, ήταν μέρος της παιδείας του Θεού, που τους έφερε στη σωτηρία τους.

   Πιο πρακτικά τώρα, έστω και με την ψυχρή λογική: Γιατί γενοκτονία; Μα γιατί είναι η πιο μικρή θλίψη! Πόσο κρατάει η θλίψη σε μια γενοκτονία; Από ώρες, ως ημέρες. Μετά, ούτε γέροντες κλαίνε τα παιδιά τους, ούτε παιδιά ζητούν τη μητέρα τους, ούτε γυναίκες κλαίνε τους άντρες τους. Ούτε σκλαβιά, ούτε βασανισμός, ούτε φυλακή. Μόνο η αγωνία του θανάτου ως το θάνατο! Και μετά το θάνατο, ένας Θεός – Αγάπη που θα απαλύνει τις πληγές των σφαγμένων ψυχών. Και ποιων ψυχών; Αυτών που πέθαναν για τη δική Του εντολή! Αυτών που πέθαναν δηλαδή ως μάρτυρες!

   Και ποια είναι η διαφορά να επιτρέψεις σε κάποιον να βασανιστεί και να πεθάνει από φυσικά αίτια ή από γεράματα, από το να διατάξεις εσύ ο ίδιος την εκτέλεσή του (αν είσαι Θεός), όσο το δυνατόν ανώδυνα; Νομίζω ότι είναι μόνο θεωρητική, αν και η δεύτερη περίπτωση είναι πιο φιλεύσπλαχνη. Και αν λογαριάσουμε τώρα το τι ο Θεός ΧΡΩΣΤΑΕΙ στον έναν και τι στον άλλον, θα δούμε ότι περισσότερα έχει να λάβει ο εκτελεσθείς, από τον αποθανόντα με φυσικά αίτια.

   Ας ζυγίσουμε τώρα τη δυστυχία ενός ανθρώπου, τις λίγες ώρες πριν εκτελεσθεί, ή τις λίγες ημέρες της πολιορκίας της πόλης του, με μια αιωνιότητα ανταμοιβής από έναν Θεό αγάπης! Νομίζω η διαφορά είναι ασύγκριτη!

   Τελικά το πρόβλημα δεν υπάρχει στο αν ο Θεός διέταξε την εκτέλεση κάποιων (έστω επειδή οι ανομίες του λαού τους «έφτασαν στο πλήρες»). Το πρόβλημα είναι στη δική μας απιστία, στη δική μας δουλικότητα. Γιατί βλέπουμε ως το θάνατο. Όχι μετά. Και κρίνουμε με λειψά στοιχεία. Και δεν σκεφτόμαστε απλά: “Αν εγώ το κάθαρμα, προκαλώ το κακό κάποιου, και σπεύδω να επανορθώσω, τι κάνει άραγε ο Θεός – Αγάπη;”

   Το πρόβλημα το έχουν αυτοί που ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, επειδή νομίζουν ότι με το θάνατο τελειώνουν όλα. Το πρόβλημα λοιπόν δεν το έχει ο Θεός που διέταξε κάποιες γενοκτονίες, αλλά αυτοί που δεν πιστεύουν, και δεν εμπιστεύονται τη δίκαιη κρίση Του, το δικαίωμά Του πάνω σε κάθε ζωή, και τη δίκαιη ανταμοιβή της ανάστασης. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει κάθε λογίκευση περί του ζητήματος αυτού.

   Αν λοιπόν κάποιος ΔΕΝ πιστεύει στον Θεό, για να είναι συνεπής με την απιστία του, ΔΕΝ πρέπει να πιστέψει ούτε ότι ο “ανύπαρκτος” αυτός Θεός διέταξε γενοκτονίες.

   Αν πάλι κάποιος ΠΙΣΤΕΥΕΙ στον Θεό, για να είναι συνεπής με αυτή την πίστη του, οφείλει να Του αναγνωρίσει και το μοναδικό ΔΙΚΑΙΩΜΑ της στέρησης του δώρου της ζωής, από όποιο πλάσμα Του θεωρεί Εκείνος αναγκαίο. Και ακόμα, οφείλει να πιστέψει, ότι ο Θεός της αγάπης δεν θα αδικήσει κανέναν, αλλά και τις ψυχές των νεκρών αθώων θα παρηγορήσει, και ζωή αιώνια θα τους χαρίσει στην ανάσταση δικαίων και αδίκων.

   • Ανώνυμος says:

    Ρωμιοσυνη οι Μαδιανίτες παρεσυραν τον λαο του θεου στην ειδωλολατρεια και ο θεος διεταξε ΑΡΙΘΜΟΙ 31.17-18 [καὶ τώρα θανατώσατε ἐκ τῶν παιδίων πάντα τὰ ἀρσενικά, καὶ θανατώσατε πάσας τὰς γυναῖκας, ὅσαι ἐγνώρισαν ἄνδρα, κοιμηθεῖσαι μετ᾿ αὐτοῦ·πάντα ὅμως τὰ κοράσια, ὅσα δὲν ἐγνώρισαν κοίτην ἀνδρός, φυλάξατε ζῶντα δι᾿ ἑαυτούς·] Ερωτηση Η αξια της ζωης μετριεται με την χρηστικότητα ? Α ΣΑΜΟΥΗΛ 15.3 [ὕπαγε τώρα καὶ πάταξον τὸν Ἀμαλήκ, καὶ ἐξολόθρευσον πᾶν ὅ, τι ἔχει καὶ μή φεισθῇς αὐτούς· ἀλλὰ θανάτωσον καὶ ἄνδρα καὶ γυναῖκα καὶ παιδίον καὶ θηλάζον καὶ βοῦν καὶ πρόβατον καὶ κάμηλον καὶ ὄνον.] ΕΡΩΤΗΣΗ γιατι ο Θεος διαταζει και την θανατωση των ζωων ? Μηπως για να τα σωσει απο τον βωμο του Βααλ ? Μηπως ο λαος του θεου δεν θυσιαζε τα ζωα στον θεο ?

 16. Ανώνυμος says:

  Ως Μαγεία νοείται το σύνολο των πράξεων και λόγων που χρησιμοποιούνται κατά τρόπο μυστηριώδη και υπερφυσικό από τους κατέχοντες τα μυστικά της και έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη ενός επιδιωκόμενου σκοπού, αγαθού ή κακού. Συνηθίζεται να ονομάζεται Λευκή Μαγεία αυτή που αποσκοπεί να παραγάγει ένα ευεργετικό αποτέλεσμα π.χ. την θεραπεία ασθενούς κλπ και Μαύρη Μαγεία εκείνη που αποβλέπει σε κακούς σκοπούς. Η ορθοδοξία κατά το σκοτεινό μεσαίωνα καθιέρωσε τις εξής δύο τελετές (οι οποίες τελούνται ακόμα και σήμερα): α) τον Αφορισμο και β) το Αναθέμα. Οι τελετές αυτές τελούνται κατά συγκεκριμένου προσώπου ή κατά μεγάλου πλήθους ατόμων κατά τις οποίες εύχονται να συμβεί στο μέλλον κάποιο κακό στο πρόσωπο ή στα πρόσωπα κατά των οποίων τελούνται.

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχει λευκή και μαύρη μαγεία. Υπάρχει μόνο μαγεία, η οποία είναι εξολοκλήρου του Σατανά είτε χρησιμοποιείται για καλά είτε για κακό.

    • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

     Φίλε μου ΠΔ καλημέρα. Αν λέω ή καταλαβαίνω κάτι λάθος να με διορθώνεις. Δεν είμαι θεολόγος. Πες τη σωστή διατύπωση, μην το αφήνεις έτσι.

     • ΠΔ. says:

      Ουτε κι εγω γνωριζω πολλα,δεν βλεπεις το γιατρο που δε δεχεται τιποτα;Aπλα ετσι οπως το λες ειναι σαν να λες πως στην ορθοδοξια,υπαρχει η μαγεια του σατανα,καποιοι κακοπροαιρετοι μπορει να το καταλαβουν οπως θελουν 🙂

     • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

      Έχεις δίκιο. Κι εγώ όταν το ξαναδιαβάζω δεν μου κάθεται πολύ καλά. Δεν έπρεπε να γράψω “Στην Ορθοδοξία”, αλλά “Για την Ορθοδοξία”.

 17. Ανώνυμος says:

  ο αφορισμός και το ανάθεμα μήπως είναι ουσιαστικά τελετές μαύρης μαγείας (άσχετα με την δικαιολογία που προβάλουν για την σκοπιμότητά τους);;;; Μάλιστα η ορθοδοξία μέχρι τώρα έχει τελέσει τέτοιες τελετές κατά πολλών αξίων τέκνων της Ελλάδος όπως κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Νίκου Καζαντζάκη, του Αλέξανδρου Υψηλάντη και των λοιπών αγωνιστών της επανάστασης του 1821 κλπ. Βεβαίως δεν πρέπει να μας εκπλήττει το γεγονός αυτό όταν ο Υπέρτατος Κύριος της Ορθοδοξίας είναι ο Θεός (ή Πατήρ ή Κύριος) του οποίο το (απρόφερτο) όνομα είναι Γιαχβέ!!!

 18. Ανώνυμος says:

  Ο ελληνισμός έχει να διδάξει με το παράδειγμα των γνησίων τέκνων του υγιείς αρχές σε όλη την ανθρωπότητα, όπως την ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ (π.χ. ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες, ο Κόδρος των Αθηνών κλπ) και όχι την ΔΟΥΛΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΗ (π.χ. ο πατριάρχης της Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος ο Ε’ που ως αρχηγός της ορθοδοξίας στον ελληνικό χώρο αφόρισε την επανάσταση του 1821, τον αρχηγό της Αλέξανδρο Υψηλάντη και όλους τους άλλους επαναστάτες, γιατί του το ζήτησε ο Σουλτάνος και, επ’ αυτού, δεν μπορούν να αντέξουν οι οποιεσδήποτε δικαιολογίες). Όποιος έχει υπέρτατα πνευματικά αξιώματα πρέπει να είναι έτοιμος και να θυσιαστεί ακόμα, αν απαιτηθεί, άλλως να μην τα αναλαμβάνει.

   • Ανώνυμος says:

    Και επειδή «την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, μα τον προδότη ουδείς» αρκετές φορές ακόμη και οι στενότεροι συνεργάτες του σουλτάνου όπως ο Γρηγόριος ο Ε΄ έχασαν το κεφάλι τους απ’ το τούρκικο γιαταγάνι όταν το απαιτούσε η εξυπηρέτηση των ευρύτερων τουρκικών συμφερόντων. Έτσι τον Απρίλιο του 1821 ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ απαγχονίσθηκε δημόσια στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου. Η περίπτωση της εκτελέσεώς του επ’ ουδενί δεν αποτελεί θύμα πατριωτισμού όπως σήμερα λέγεται, παρά θύμα αλλαξοπατριαρχίας απ’ τις διαβολές και τις κατηγορίες του άσπονδου εχθρού του Ευγένιου προς τον σουλτάνο. Επίσης η εκτέλεση είχε να κάνει με αντίποινα για την σφαγή χιλιάδων αμάχων μουσουλμάνων κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης της Τρίπολης, αλλά και για να τρομοκρατηθούν όλοι οι ραγιάδες επαναστάτες που ζήταγαν ελευθερία. Έτσι τα όσα η νεοελληνική παραϊστορία μας διδάσκει στα σχολεία για τον δήθεν εθνομάρτυρα και επαναστάτη Γρηγόριο τον Ε΄ αποτελούν τα γνωστά ελληνοχριστινικά ψεύδη.

 19. Ανώνυμος says:

  Η ορθοδοξία έδειξε ιδιαίτερη σκληρότητα κατά του ελληνικού έθνους.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι λεγόμενοι «πατέρες» τις ορθοδοξίας τον σκοτεινό μεσαίωνα χαρακτήριζαν εμάς τους Έλληνες μισερούς (δηλαδή μισητούς-μιάσματα) και πέτυχαν να εξαλείψουν το όνομα Έλληνες ως προσδιοριστικό ενός ολοκλήρου έθνους για πολλούς αιώνες, έως την επανάσταση του 1821 (ονόμαζαν τους Έλληνες απλώς «Χριστιανούς» Γιατί οι πατέρες της ορθοδοξίας μας χαρακτήριζαν μισερούς Έλληνες;;;; Η απάντηση είναι μία και μόνον: Γιατί αισθανόντουσαν αδυναμία να προβάλλουν την επιχειρηματολογία τους επί των δογματικών θεμάτων της νέας θρησκείας ώστε να αντικρούσουν την αντίστοιχη επιχειρηματολογία των Ελλήνων και να τους πείσουν να ακολουθήσουν την νέα θρησκεία με την θέλησή τους. Έτσι οι Έλληνες έγιναν μισητοί και ως μοναδικό μέσο πειθούς τους έμεινε η βία και η συκοφαντία, πρακτικές που ακόμα και σήμερα αναβιώνουν.

 20. Ανώνυμος says:

  Για να επικρατήσει η ορθοδοξία στον Ελληνικό χώρο, εκτός από την βία, οι «πατέρες» της ορθοδοξίας προσέφυγαν και στην συκοφαντία της Ελληνικής θρησκείας. Έτσι χαρακτήρισαν την ελληνική θρησκεία ως «ειδωλολατρία» με υποτιμητική έννοια (δηλαδή ότι οι Έλληνες λατρεύουν τα αγάλματα κλπ) ενώ για τους εαυτούς τους θεωρούν ότι «η προσκύνηση των εικόνων, που καθιέρωσε η ορθοδοξία αποτελεί νίκη(;) της ελληνικής εικονικής-προσωπικής σύλληψης της θεότητας έναντι της ανεικονιστικής-προσωπικής σύλληψης του Θεού». Όμως η απορία που δημιουργείται είναι: Γιατί οι πιστοί προσφέρουν σ’ αυτές τις ζωγραφιές αλλά και σε ΟΣΤΑ πεθαμένων (τα γνωστά μας «άγια λείψανα») λατρεία με γονυκλισίες, με ασπασμούς των εικόνων και των οστών, με περιφορά τους σε δημόσιους χώρους (που ορισμένοι ξαπλώνουν στο δρόμο για να περάσει η εικόνα από πάνω τους) κλπ. Αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι ειδωλολατρία;;;;; Επί του θέματος αυτού υπάρχει και μία άλλη διάσταση: Οι ζωγραφιές που στολίζουν τους Ναούς της ορθοδοξίας, οι γνωστές μας «εικόνες», κατά το πλείστον εμφανίζουν «αγίους» δηλαδή πρόσωπα που τιμάει η ορθοδοξία. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο «μέγας» και «ισαπόστολος» και «άγιος» Κωνσταντίνος με το γνωστό από την ιστορία εγκληματικό του παρελθόν, ο «άγιος» και «μέγας» Βασίλειος (ο γνωστός μας «Αι Βασίλης») ο οποίος υπήρξε απηνής διώκτης των Ελλήνων εναντίων των οποίων καταφερόταν με αναθεματισμούς και βαρείς χαρακτηρισμούς. Είναι τραγελαφικό, ακόμα και σήμερα, να τιμούμε τους εχθρούς του ελληνισμού π.χ. τον «άγιο» και «μέγα» Βασίλειο και να τον θεωρούμε ως έναν των τριών ιεραρχών οι οποίοι προστατεύουν την ελληνική παιδεία!!!

 21. Ανώνυμος says:

  Αν σε αποκαλέσουν Ρωμιό, να απαντήσεις «Ρωμιός είσαι και φαίνεσαι!». Ο Ρωμιός ταυτίζεται κατά κύριον λόγο με τον χριστιανό Έλληνα. Η έννοια «Έλληνας» όμως, είναι σίγουρα διαχρονική και πάνω από θρησκείες κι οποιαδήποτε άλλα «διακριτικά».

  • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

   Αν με ρωτήσεις προσωπικά, Έλληνες είμαστε όλοι. Κι εγώ τολμώ και λέω ότι είμαι και Δωριεύς. Το ψευδώνυμο που χρησιμοποιώ το έβαλα γιατί αγκαλιάζει όλον τον ελληνισμό. Από Magna Grecia έως τον Πόντο και θυμίζει την μεγαλύτερη και μακροβιότερη ελληνική αυτοκρατορία του κόσμου. Έπειτα, σαν Ηλεκτρολόγος Μηχανικός πρότυπα έχω τον Αρχιμήδη και τον Tesla, αλλά ως Έλληνας πρότυπα έχω τον ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ και τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. Αυτοί μιλούσαν για Ρωμιοσύνη, δεν θα τους ακυρώσω.

   • Ανώνυμος says:

    Εσυ Ρωμηοσυνη εισαι μελος του σωματειου ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ οποτε δεν προκειτε απλα για ενα ψευδωνυμο.Την εποχή του Βυζαντίου και με την επικράτηση του Χριστιανισμού, ο όρος «Έλληνας» είχε εξοστρακιστεί με ποινή θανάτου και ο όρος «Ρωμιός», στην ουσία επιβλήθηκε με (αν)«ορθόδοξους» τρόπους, ενώ δεν έχει ελληνικές καταβολές.

    • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

     Δεν ξέρω αν το εννοείς πραγματικά ότι ανήκω σε αυτό το σωματείο, διότι πρώτη φορά το μαθαίνω από εσένα κα το googlάρισα. Πράγματι υπάρχει. Είναι πολύ μακριά από μένα για να είμαι μέλος.

 22. Ανώνυμος says:

  Κατά τις τελετές των χριστιανικών «μυστηρίων» (πχ γάμους) οι ιερείς αναφέρονται με έμφαση στους πατέρες μας οι οποίοι, κατ’ αυτούς, είναι ο Αβραάμ, ο Ισαάκ κτλ.ΕΒΡΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΜΟΥ.

 23. Ανώνυμος says:

  ΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ ΕΔΩΣΑΝ 100.000ευρω ΣΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ!!ΦΩΤΟ ΣΟΚ!! apollonios.pblogs.gr/2013/03/oi-masonoi-edwsan-100-000efrw-ston-ierwnymo-gia-thn-mhtropolh-at.html

  • ΠΔ. says:

   Ασχετως απο την πιστη και τη θρησκεια μας,συμφωνω οτι η Εκκλησια πρεπει να καθαρισει τα του οικου της.Μη νομιζουν οτι δεν βλεπουμε.Τωρα για τον apollonio…ναι μαλιστα αμεροληπτος κι αυτος.

 24. Ανώνυμος says:

  Γέροντας Παΐσιος: Οι μασόνοι θέλουν ξεσκόνισμα, γιατί είναι άρνηση. Μην παίρνετε τα χρήματα πού σας δίδουν. Οι μασόνοι στους μασόνους και οι χριστιανοί στους χριστιανούς» yiorgosthalassis.blogspot.com/2015/01/blog-post_414.html

  • ΠΔ. says:

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.ΕΞΩ ΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ.ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΣΟΝΟΙ.ΠΑΡΑΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟΥΣ.ΞΕΚΙΝΑ ΕΣΥ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.

 25. AΘΗΝΑ says:

  ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΗ ΑΠΛΑ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΤΗΣ ΜΟΓΓΟΛΙΚΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΘΡΗΖΚΕΙΑΣ ΘΑ ΚΟΠΕΙ ΜΕ ΟΛΗΚΡΩΤΗΚΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΛΕΜΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ ΠΟΙΝΙΚΑ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΤΑΣ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΠΑΓΩΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΙΑΙΩ ΠΡΟΣΙΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΒΑΦΤΙΣΗ) ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΧΡΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΜΟΝΟ ΚΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚ. ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ (ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ) ΩΣ ΟΠΑΔΟΙ (ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΚΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΠΕΡΙ ΒΙΑΙΟ ΝΗΠΙΟΒΑΠΤΗΣΜΟΥ) Ο ΟΠΟΙΟς ΣΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΑΧΟΒΑΔΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΙΑΧΟΒΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ! ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΚΡΩΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΒΙΑΙΩΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ!

 26. ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

  Ο Θεός δεν μισεί τον άνθρωπο αλλά την αμαρτία. Η Αμαρτία είναι σαν ένα σάπιο πλοίο. Ο Θεός μας λέει: “Φύγετε από αυτό και πηγαίνετε στο δίπλα (της Αρετής) γιατί αυτό πρέπει να το βουλιάξω, για να μην καταστρέψει / μολύνει την κτίση. Εμείς όμως παραμένουμε επάνω πεισματικά, από εγωισμό. Συνεχίζει να μας παρακαλάει για πολύ καιρό. Κάποια στιγμή αναγκάζεται να το καταστρέψει, και μαζί με αυτό καταστρεφόμαστε και εμείς μαζί (προς λύπη του Θεού).

  Άλλωστε στη Παλαιά Διαθήκη ο Κύριος λέει όπως είδαμε: “Γιατί αμαρτάνετε; Δεν γνωρίζετε πως δεν μου αρέσει να σας βλέπω να πεθαίνετε; Δεν ξέρετε πως ο μισθός της αμαρτίας είναι ο θάνατος;”. Έτσι καταλαβαίνουμε πως στόχος του Θεού είναι η εξάλειψη της αμαρτίας. Το πρόβλημα είναι πως εμείς δεν θέλουμε. Ο Θεός καταστρέφει την Αμαρτία και αυτό από αγάπη. Γιατί αν δεν την καταστρέψει θα αποσυντεθεί η κτίση…

  Αυτή η αποσύνθεση της κτίσεως, είναι το τελικό «κλειδί» για να καταλάβουμε. Ο άνθρωπος είναι ο ιερέας της κτίσεως. Είναι μέρος της υλικής κτίσεως, και ταυτόχρονα αυτός δια του οποίου η κτίση προσφέρει λατρεία στον Θεό. Όλα όσα κάνουμε, έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την κτίση. Με την αμαρτία μας, προκαλούμε τη φθορά της, ενώ με την αγιότητα, την αφθαρτοποίησή της. Ο Θεός μερικές φορές, ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ, αναγκάζεται ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ να διατάξει κάτι τέτοιο, ώστε να μην προκληθεί μεγαλύτερο και αιώνιο κακό σε όλους. Πάντα όμως, περιμένει τις ψυχές αυτών που σφάχτηκαν, να τις γιατρέψει και να τις σώσει.

  Τον καιρό εκείνο δεν υπήρχε το Άγιο Πνεύμα μέσα στους πιστούς. Δεν υπήρχαν οι άγιοι που σήμερα με τις προσευχές τους συντηρούν τον κόσμο. Και μερικές φορές ήταν ανάγκη να σταματήσει εκεί η κακία, όχι μόνο για χάρη της κτίσης, αλλά και των ιδίων που αμάρταναν, που θα έφταναν σε μεγαλύτερη κακία, προς αιώνια ζημία των ψυχών τους.

  Όσο για την ολική εξόντωση, είχε δύο λόγους:

  1. Για να μην μείνει υπόλοιπο του λαού αυτού, και στους αιώνες συνεχίζονται οι εχθροπραξίες τους με τους Ισραηλίτες, και

  2. Για να μην μείνει υπόλοιπο ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑΣ στη γη αυτή που εγκαταστάθηκαν, και μετά παρασυρθούν στις ίδιες πράξεις και οι Ισραηλίτες.

  Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι Ισραηλίτες ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ, και λυπήθηκαν κάποιους λαούς για τους οποίους είχαν εντολή να τους εξοντώσουν, με αποτέλεσμα να υποστούν τις συνέπειες. Και η συνέπεια ήταν να παραδώσει και αυτούς τους ίδιους ο Θεός στα χέρια των εχθρών τους, επειδή κατάντησαν και αυτοί ειδωλολάτρες. Η Αγία Γραφή είναι ξεκάθαρη σε αυτό, όπως και στους λόγους που δόθηκε ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ η εντολή πλήρους εξόντωσης κάποιων λαών:

  «Ουκ εξωλόθρευσαν τα έθνη, α είπε Κύριος αυτοίς. Και εμίγησαν εν τοις έθνεσι και έμαθον τα έργα αυτών· και εδούλευσαν τοις γλυπτοίς αυτών, και εγενήθη αυτοίς εις σκάνδαλον. Και έθυσαν τους υιούς αυτών και τας θυγατέρας αυτών τοις δαιμονίοις. Και εξέχεαν αίμα αθώον, αίμα υιών αυτών και θυγατέρων, ών έθυσαν τοις γλυπτοίς Χαναάν. Και εφονοκτονήθη η γη εν τοις αίμασι και εμιάνθη εν τοις έργοις αυτών, και επόρνευσαν εν τοις επιτηδεύμασι αυτών. Και ωργίσθη θυμώ Κύριος επί τον λαόν αυτού και εβδελύξατο την κληρονομίαν αυτού. Και παρέδωκεν αυτούς εις χείρας εχθρών, και εκυρίευσαν αυτών οι μισούντες αυτούς. Και έθλιψαν αυτούς οι εχθροί αυτών, και εταπεινώθησαν υπό τας χείρας αυτών. Πλεονάκις ερρύσατο αυτούς, αυτοί δε παρεπίκραναν αυτόν εν τη βουλή αυτών και εταπεινώθησαν εν ταις ανομίαις αυτών…» (Ψαλμοί 105/ρε 34-46)

  Είναι σαφές από το παραπάνω απόσπασμα, ότι ο Θεός τους ζήτησε να προβούν στο ΚΑΚΟ της εκτέλεσης ενός λαού, για να αποφύγουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΚΑ, τα οποία μετά θα τους ακολουθούσαν για ΑΙΩΝΕΣ. Αυτοί δεν υπάκουσαν, επειδή θέλησαν να κάνουν τους φιλεύσπλαχνους, και οδηγήθηκαν και οι ίδιοι στην ειδωλολατρία και στις θυσίες των παιδιών τους. Έτσι τελικά πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι, και περισσότερα παιδιά.

  • ΟΡΘΟΛΟΞΟΣ says:

   ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΤΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο ΜΑΣΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΧΩΡΓΣΕ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΞΙΑ. ΤΙ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ;

   • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

    Αγαπητέ, δεν γράφουμε για να δικαιολογίσουμε την εκκλησία με τη μασονία. Η κουβέντα που γίνεται είναι συνέχεια από παλιά και έχει να κάνει με την Παλαιά Διαθήκη. Μπορεί να σας κουράζουμε, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουμε και πράγματα.

  • Ανώνυμος says:

   Ρωμιοσυνη ο Θεος σου ο Γιαχβε χαρακτηριζεται με το ΑΓΑΠΑ ΜΕ Η ΚΑΗΚΕΣ.«Και αν και με τούτα δεν με υπακούσετε, αλλά πορεύεστε ενάντιοι σε μένα, τότε, εγώ θα πορευτώ ενάντιος σε σας με θυμό, και θα σας παιδεύσω κι εγώ επταπλάσια για τις αμαρτίες σας. Και θα φάτε τις σάρκες των γιων σας, και τις σάρκες των θυγατέρων σας θα φάτε».(Λευιτικόν, 26: 27-29) «Και θα φας τον καρπό τής κοιλιάς σου, τις σάρκες των γιων σου και των θυγατέρων σου, που ο Κύριος ο Θεός σου έδωσε σε σένα…».(Δευτερονόμιον, 28: 53) Η θεολογια του τυπου [ο μισθός της αμαρτίας είναι ο θάνατος] ειναι εσφαλμενη και εκτος πραγματικοτητας.Στο επομενο level εσυ θα λαλησεις και ο ΠΔ θα θα μεινει απο τροφοδοσια.

    • Ανώνυμος says:

     Δεν εχουμε τελειωσει,απλα εννοουσα οτι το επομενο level θα στοχευσει σε εννοιες υψηλης δονησης και υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα δια της προκληθεισας ενεργειας να διαραγουν τα αιμοφορα αγγεια σου και να μελανιασεις.Ο ΠΔ βεβαια μπορει και να την γλυτωσει αφου οπως διαπιστωσα δεν ειναι δεκτης των υψηλων συχνοτητων [χουμορ κανω ΠΔ].

     • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

      Γιατρέ, δε φοβάμαι τίποτα. Ήπια τα τσιπουράκια μου, χαλάρωσα, οπότε το εγκεφαλικό το γλίτωσα!!! χαχαχα

     • Ανώνυμος says:

      Ετσι μ αρεσει.Εχει χαθει και ο chaoskampf και μαζι με αυτον και τα στανταρ 8 dislike του.Λες να επαθε δηλητηριαση απο το δαγκωμα του Μεγαλοσαυρου ? Παντως οταν με εβριζε ξεκαρδιζομουν στα γελια.Ειχε ενδιαφερον η συζητηση ,ενω εσυ μου το παιζεις καλος χριστιανος με αποτελεσμα λογω πληξης να κοιμαμαι πανω στο πληκτρολογιο.Τις προαλλες ξυπνησα και ειχα αποτυπωμένο στο κουτελο μου το enter.Αφου οταν ειδα το προσωπο μου στον καθρεφτη τρομαξα και ειπα απο μεσα μου.Λες να ειναι το χαραγμα ? Λες να ειχε δικιο ο chaos οταν ελεγε οτι ειμαι ο Αντιχριστος με τα κλειδια στο χερι ? Σημερα περιμενα τα μηνυματα σας και με πηρε ο υπνος..και αυτο ειναι το λιγοτερο γιατι ξαπλωθηκα φαρδυς πλατυς στο πατωμα και απο πανω μου καμια 20αρια βιβλια.Ενωθειτε ολες οι Ρωμιοσυνες ο ΟΟΔΕ και η ορθοδοξια με την μασονια και γραψτε κανα σχολιο γιατι ο καφες με πειραζει.Αντε γιατι θα αρχισω να γραφω για τις αξιες, την ηθικη και τον τεραστιο αυτοδημιουργητο πολιτισμο των αρχαιων ελληνων εξοργιζοντας για αλλη μια φορα τον δασκαλο chaos και ολη την συμπαντικη μητρα [χυτρα] του αποκρυφισμου με κινδυνο να μας την πεσει ο στρατος των Αβρασαξ και να γινουμε Π—-Σ και παλικαρια μαλλια κουβαρια.

     • ΠΔ. says:

      Tι να σου κανω,λυσσαξες να τον φας τον chaowkampf,πορεψου τωρα με οτι σου ετυχε και πολυ σου παει.Αργουν και τα μηνυματα να ανεβουν μερικες φορες.Μεγαλοσαυρε δεν ξερω αυτα που γραφω αν ειναι σωστα η λαθος,μην τα ανακατεψουμε χειροτερα στο κεφαλι μας.Δωσε στιγμα.

     • ΠΔ. says:

      Γιατρε,ο CHAOSKAMPF ηταν.Εκει στα αιθερικα του ταξιδια σε επισκεφτηκε και σε σφραγισε.Θα μας πιασουν στον υπνο σου λεω.Προσεχε,το ενα ματι ανοιχτο.

     • Ανώνυμος says:

      ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ Μεσοπελαγα αρμενιζεις με βαρκα την ελπιδα και πλωρα τον καημο, κι αν είναι ψεύτρα η ζωή εσύ μην την δικάσεις Έτσι είν’ η ζωή και πώς να την αλλάξεις,
      άλλοι κλαίνε κι άλλοι γελάνε ,αχ βρε κόσμε γυάλινε,Να σου δώσω μια να σπάσεις, Του Γιαχβε το ματριξ να ξεχασεις.

 27. ΠΔ. says:

  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΥΡΙΟΥ. Η Μεταμορφωση ειναι αποκαλυψη του Θεου προς τον ανθρωπο.Αποκαλυπτεται ποιος ειναι ο Χριστος αλλα συγχρονως και ποιος ειναι ο ανθρωπος και που βαδιζει η ιστορια μας.Πολλοι συγχρονοι μας εχουν για τον Χριστο την πλανεμενη αντιληψη πως ειναι ενας μεγαλος δασκαλος η ενας ηθικολογος.Η Μεταμορφωση του ομως αποκαλυπτει οτι ειναι Υιος του Θεου.Η αλλαγη της μορφης του,το Θεικο ακτιστο φως που τον περιτριγυρισε,η Ουρανια φωνη του Πατρος που μαρτυρησε για τη θεικη του φυση[κατα τη βαπτιση],ολα δειχνουν οτι ειναι Θεος.Μπορει να εζησε αναμεσα μας με τη μορφη δουλου,μπορει απο αγαπη για μας να υπεμεινε τον σταυρικο θανατο,δεν παυει ομως ουτε μια στγμη να ειναι ο Λογος του Θεου που ενανθρωπησε,διδαξε,επαθε και αναστηθηκε απο απεραντη αγαπη για το πλασμα του τον ανθρωπο.Επειδη ειναι Θεος,γι’αυτο τα λογια του και η ζωη του ειναι δεσμευτικα για τους πιστους.Επειδη ειναι Θεος,γι’αυτο η ζωη και το εργο του ειναι το κεντρο της πιστεως μας.Δεν ειναι μονο Θεος ομως ο Χριστος.Ειναι και ανθρωπος,τελειος ανθρωπος,ο πρωτος αληθινος ανθρωπος στην ιστορια του γενους μας.Ειναι ο νεος Αδαμ,που συνομιλει και παλι με το Θεο Πατερα,οπως ο παλαιος Αδαμ στον Παραδεισο.Ειναι ομως πολυ παραπανω απο τον παλαιο Αδαμ ο Χριστος.Γιατι εχει ενα καινουργιο γνωρισμα,που δεν μπορεσε να αποκτησει εκεινος,την ομοιωση με τον Θεο.Και ως ανθρωπος ο Χριστος ειναι ομοιος με τον Θεο.Γιατι με την απολυτη υπακοη του εγινε ομοιος με τον Λογο,με την Θεικη φυση του.Η θεληση του η ανθρωπινη ακολουθησε απο την πρωτη στιγμη και μεχρι την ωρα του θανατου την Θεικη του θεληση.Η επιθυμια του η ανθρωπινη ηταν ταυτισμενη με την θεικη επιθυμια του.Ετσι εγινε και ως ανθρωπος αυτο που ηταν ως Θεος.Υιος του Θεου.Αυτο ακριβως ειναι που μας δινει την δυνατοτητα της σωτηριας,οτι δηλαδη ο Χριστος θεωσε την ανθρωπινη φυση μας.Ανελαβε να κανει οτι δεν κατορθωσε ο Παλαιος Αδαμ,να κανει τον ανθρωπο υιο του Θεου με την θεωση της φυσεως του.Θεος αληθινος και ανθρωπος αληθινος αποκαλυπτεται κατα τη Μεταμορφωση Του ο Χριστος.

  • Ανώνυμος says:

   Ολοι αυτοι που ανεφερες παραπανω [ Κλημης ο Αλεξανδρευς Ωριγενης Ιλαριος Πηκταβων και ο αγιος Αμβροσιος Μεδιολανων ] δοκιμαζουν την νοημοσυνη μας. ΜΑΡΚΟΣ 9.1 [ Καὶ ἔλεγε πρὸς αὐτούς· Ἀληθῶς, σᾶς λέγω ὅτι εἶναί τινες τῶν ἐδὼ ἱσταμένων, οἵτινες δὲν θέλουσι γευθῆ θάνατον, ἑωσοῦ ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐλθοῦσαν μετὰ δυνάμεως. ] Η μεταμορφωση συμφωνα με τον Ματθαιο ελαβε χωρα 6 ημερες αργοτερα η 8 ημερες κατα τον Λουκα. ΕΡΩΤΗΣΗ Γιατι ειπε στους μαθητες του οτι καποιοι απο αυτους δεν θα προλαβουν να πεθανουν? Ποσοι θα μπορουσαν να πεθανουν σε 8 ημερες ? Η ιδια δηλωση δειχνει επισεις οτι καποιοι μαθητες του θα πεθανουν.Αγνοεις οτι πριν απο αυτη του την δηλωση στους ιδιους μαθητες υποσχεθηκε ο χριστος οτι δεν θα προλαβουν να τελειωσουν το κηρυγμα τους στα απολωλοτα προβατα του οικου ισραηλ και θα τον δουν να ερχεται εν τη παρουσια του,και αργοτερα στους ιδιους υποσχεθηκε οτι δεν θα παρελθει η γενια αυτη εωσου γινουν ολα αυτα. ΠΔ το ξερω οτι δεν μπορεις να δεχτεις οτι οι υποσχεσεις του χριστου δεν εκπληρωθηκαν Ωστοσο δεν υπαρχουν ουσιωδη επιχειρηματα επ αυτου.Οι θρησκειες δεν κανουν τιποτα αλλο απο το να χλευαζουν την νοημοσυνη μας.

   • ΠΔ. says:

    Μα αυτοι οι τρεις μαθητες ηταν οι μονοι που ειδαν τη Βασιλεια των Ουρανων ενω ηταν ακομα ζωντανοι και ισως και ο ιδιος ο Χριστος σαν ανθρωπος[αυτο δεν το ξερω βεβαια],ηταν οι μονοι που ηξεραν.Οι αλλοι την ειδαν μετα το θανατο τους.Στο θεμα της γενεας ταυτης επιμενω οτι εχει
    σχεση με την ιδρυση της Εκκλησιας και την κριση των Εβραιων.

    • Ανώνυμος says:

     ΠΔ αυτοι οι τρεις δεν ειδαν καμια βασιλεια του χριστου αλλα την μεταμορφωση του.Μαρκος 9.2 [Καὶ μεθ᾿ ἡμέρας ἕξ παραλαμβάνει ὁ Ἰησοῦς τὸν Πέτρον καὶ τὸν Ἰάκωβον καὶ τὸν Ἰωάννην καὶ ἀναβιβάζει αὐτοὺς εἰς ὄρος ὑψηλὸν κατ᾿ ἰδίαν μόνους· καὶ μετεμορφώθη ἔμπροσθεν αὐτῶν·] Η βασιλεια του Θεου ειναι η επεκταση της ουρανιας αφθαρσιας στον υλικο κοσμο και ασφαλως σηματοδοτει την κριση..Αργοτερα ο Χριστος προαναγγελλει στους μαθητες του τα γεγονοτα που θα λαβουν χωρα στην δικια τους γενια, οπως [ Ματθαιος 24.21 Διότι τότε θέλει εἶσθαι θλῖψις μεγάλη, ὁποία δὲν ἔγεινεν ἀπ᾿ ἀρχῆς κόσμου ἕως τοῦ νῦν, οὐδὲ θέλει γείνει.30 Καὶ τότε θέλει φανῆ τὸ σημεῖον τοῦ Υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῷ οὐρανῷ, καὶ τότε θέλουσι θρηνήσει πᾶσαι αἱ φυλαὶ τῆς γῆς καὶ θέλουσιν ἰδεῖ τὸν Υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου ἐρχόμενον ἐπὶ τῶν νεφελῶν τοῦ οὐρανοῦ μετὰ δυνάμεως καὶ δόξης πολλῆς.33 οὕτω καὶ σεῖς, ὅταν ἴδητε πάντα ταῦτα, ἐξεύρετε ὅτι πλησίον εἶναι ἐπὶ τὰς θύρας.] Προσεξε τι τους λεει ΠΔ στο 33 [Ἀληθῶς σᾶς λέγω, δὲν θέλει παρέλθει ἡ γενεὰ αὕτη, ἑωσοῦ γείνωσι πάντα ταῦτα.] ΟΛΑ ΑΥΤΑ. Αυτη η γενια πεθανε και οι υποσχεσεις του Χριστου δεν εκπληρωθηκαν.Εχουν περασει 2000 χρονια και περιμενεις και εσυ ΠΔ οπως και εκεινοι την δευτερη ελευση του Χριστου.Σε διαβεβαιωνω οτι και η δικια σου η Γενια θα παρελθει για να αποδειχθει αλλη μια φορα οτι ειστε θυματα στα χερια των ισχυρων.

     • ΠΔ. says:

      Λοιπον για να τελειωνουμε,επρεπε να το πω νωριτερα αλλα δεν ηξερα αν ισχυει σιγουρα.Η φραση ΜΑΡΚ. 13,30΄΄αμην λεγω υμιν οτι ου μη παρελθη η γενεα αυτη μεχρις ου παντα ταυτα γενηται΄΄.Εχει διπλο νοημα.Αναφερεται και στη γενια των μαθητων του,η οποια προλαβε την καταστροφη του Ισραηλ αλλα και την ιδρυση της Εκκλησιας.Και στην τελευταια γενια πριν τη Δευτερα Παρουσια,που ξεκιναει με την επανιδρυση του Ισραηλ [η ξεραμενη συκια που θα ξαναβγαλει φυλλα].Η γενια δηλαδη απο το 1948 και μετα.Η δικη μας.Οταν η συκια βλαστησει ξανα και βγαλει φυλλα,το τελος ειναι κοντα,η Δ.Π.ειναι στην πορτα.Η αλλη φραση βρισκεται στο Μαρκ.9,1 και αναφερεται στην ιδρυση της Εκκλησιας και τη Βασιλεια του Θεου που οι Πατερες την ονομαζουν και Δοξα και την ταυτιζουν με τη Μεταμορφωση.Κατα τη Μεταμορφωση του Κυριου,ειδαν πως θα ειναι η Βασιλεια του Θεου,σε ολη της την Δοξα μετα την Δευτερα Παρουσια.[πρεπει να ετοιμαζομαστε,αυτο ηταν το γεγονος η αλλο;]

     • Ανώνυμος says:

      ΠΔ δεν διαφερεις και πολυ απο τους Μαρτυρες του Ιεχωβα.Η γενια εχει διπλη εκπληρωση ? Το κειμενο δεν αφηνει κανενα περιθωριο για την δηθεν θεολογικη φωτισμενη διπλη εκδοχη της γενιας.Ο Χριστος διαβεβαιωσε τους μαθητες του οτι η γενια τους δεν θα παρελθει και θα συμβουν ΟΛΑ ΑΥΤΑ που τους ανηγγειλε.ΟΛΑ πδ ΟΧΙ ΤΑ ΜΙΣΑ οχι μονο η καταστροφη της Ιερουσαλημ το 70 μχ αλλα και η δευτερη ελευση του που θα κανει τους ανθρωπους να λιποψυχούν απο τον φοβο τους..Εσυ τωρα λες οτι η γενια του 1948 θα ειναι αυτη που θα δει το τελος.Παρομοια και οι Μαρτυρες του Ιεχωβα ελεγαν οτι η Γενια του 1914 θα δει το τελος,και εφαγαν τα μουτρα τους.Σε λιγο θα φατε και εσεις τα μουτρα σας.Σχετικα με την μεταμορφωση αυτοι οι τρεις ειδαν τον Χριστο στα λευκα, τον Ηλια, τον Μωυση,και ενα συννεφο που τους ειπε Αυτος ειναι ο υιος μου ο αγαπητος να τον ακουτε Μαρκος 9.2-7 Ολα τα αλλα ειναι οι αλκοολικες φαντασιωσεις των απολογητων.

     • ΠΔ. says:

      Ντοπαρισμενο σε βρισκω.Οτι και να λες,η γενια της εποχης του Χριστου ειδε εν μερει και την κριση και τη Βασιλεια του Θεου μεσω της Εκκλησιας.Οσο για την τελικη κριση λεει στους μαθητες πολλα σημαδια μεταξυ αυτων και τη συκια που θα βγαλει φυλλα.Η ξεραμενη συκια δεν συμβολιζει τους Εβραιους;Δεν εβγαλε παλι φυλλα;Θα το παμε παλι οπως με τον Δανιηλ και τους βασιλεις;[να σε ρωτησω,γραφεις και με ονομα καμια φορα;την αληθεια ομως.μη μου πεις με ποιο]

     • Ανώνυμος says:

      ΠΔ [θέλει φανῆ τὸ σημεῖον τοῦ Υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῷ οὐρανῷ, καὶ τότε θέλουσι θρηνήσει πᾶσαι αἱ φυλαὶ τῆς γῆς καὶ θέλουσιν ἰδεῖ τὸν Υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου ἐρχόμενον ἐπὶ τῶν νεφελῶν τοῦ οὐρανοῦ μετὰ δυνάμεως καὶ δόξης πολλῆς.Ἀληθῶς σᾶς λέγω, δὲν θέλει παρέλθει ἡ γενεὰ αὕτη, ἑωσοῦ γείνωσι πάντα ταῦτα.] Η Γενεα παρηλθε και η δευτερη ελευση του δεν ελαβε χωρα οπως τους το ειχε υποσχεθει.Οσον αφορα την συκια παραθετω απο τον Αρχιμανδριτη Μπακογιάννη Βασίλειο[Με την κίνησή Του αυτή [να καταραστει την συκια]ήθελε να διδάξει προς όλους εμάς τους δούλους Του, που Τον πιστεύουμε, ότι δεν θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν τη συκιά, που φέρνει καρπούς μια φορά το χρόνο, και τον υπόλοιπο καιρό μένει χωρίς καρπό η ακόμα και χωρίς φύλλα.]Οσον αφορα τους εβραιους [την μια ποιμνη του χριστου] που να σου εξηγω τωρα.

     • ΠΔ. says:

      Και να μην ισχυει αυτο με τη συκια,παλι οι ερμηνεια ειναι διφορουμενη.Ο Χριστος κατα τη διδασκαλια του ειχε δωσει πολλα στοιχεια για την καταστροφη της Ιερουσαλημ.Η εκπληρωση τους εγινε στη γενια ταυτη,της εποχης του δηλ.Ομως ταυτοχρονα εδωσε πληροφοριες και για την Δευτερη επιστροφη του και την τελικη κριση.Τα ιδια χαρακτηριστικα θα εχουν και οι δυο γενιες.

     • Ανώνυμος says:

      Ο Χριστος τους ειπε ΟΛΑ ΑΥΤΑ ολα ΠΔ οχι τα μισα.ΟΛΑ ΑΥΤΑ [και η δευτερη ελευση του]επρεπε να συμβουν πριν παρελθει η γενια τους, [34 ΑΛΗΘΩΣ ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ Η ΓΕΝΕΑ ΑΥΤΗ ΕΩΣΟΥ ΓΕΙΝΩΣΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑΥΤΑ.] Δεν θα μπορουσε να εννοει καμια αλλη ΓΕΝΕΑ παρα μονον την ΓΕΝΕΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ … ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΑΛΛΗ θα επρεπε να λεει ….’ΓΕΝΕΑ ΕΚΕΙΝΗ’ και οχι “αύτη” ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ——Ματθαίος 11:16-19——-Λουκάς 7:31——Μάρκος 8:38—–] ΠΔ η Αγια Γραφη αλλα λεει, και αλλα η Πιστη σου.Και αυτο συμβαινει διοτι καποιο λακο εχει η φαβα,την οποια εφαγες χωρις ψωμι και σε χαλασε.

  • ΠΔ. says:

   Αυτο το σχολιο το εβαλα εμβολιμα,καπου ανακαλυψα το κειμενο και μου αρεσε πολυ.Μην το υποτιματε τοσο,φανερωνει πολλα.[δεν ηταν απαντηση στην ερωτηση σου,ειπαμε εγω θα λεω οτι θελω.Εχω το ελευθερο ΧΑ]

 28. ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

  Η Αγία Γραφή δεν διαβάζεται για να ερευνούμε τις λέξεις για να κατανοηθή ο Θεός. Η Αγία Γραφή είναι ένα βοήθημα για να οδηγήση τον άνθρωπο στην θέωση, οπότε εκεί θα απόκτηση την γνώση του Θεού. Πρέπει να διακρίνουμε το νόημα της Αγίας Γραφής από τις λέξεις. Το νόημα έχει μεγάλη σημασία για την σωτηρία.
  «Ποιος είναι ο σκοπός της Αγίας Γραφής; να την διαβάζουμε σαν φιλόσοφοι και να ψειρίζουμε τις λέξεις και με τα νοήματα τα δικά μας να κατανοήσουμε τον Θεό και να εμβαθύνουμε στο τι θέλει να πη η Καινή Διαθήκη; Ή ο σκοπός της Καινής Διαθήκης είναι να καταργηθή στην εμπειρία της Θεώσεως;».
  «Το νόημα είναι το βοήθημα, το οποίο χρειάζεται για να μπορή να φθάση κανείς στην θέωση. Δηλαδή είναι ο δείκτης που μπορεί να οδηγήση τον άνθρωπο στην εμπειρία της Θεώσεως. Γι’ αυτό, η Αγία Γραφή και η πατερική θεολογία και η θεολογία των Συνόδων δεν μπορούν ποτέ να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε φιλοσοφία.
  Ο μοναδικός σκοπός της γλώσσης της Αγίας Γραφής, των Πατέρων και των Συνόδων είναι να χρησιμοποιούνται ως πνευματικά μέσα, μέσω των οποίων οδηγείται κανείς, υπό την καθοδήγηση Πνευματικού Πατρός, στα στάδια της τελειώσεως. Δεν έχουν κανένα άλλον σκοπό».
  Χρησιμοποιούμε τα ρήματα και τα νοήματα της Αγίας Γραφής ασκητικώς για να φθάσουμε στην θέωση.
  «Μερικοί νόμιζαν, μέχρι σήμερα, ότι οι θετικές επιστήμες αντιβαίνουν στην Αγία Γραφή. Αυτή η συζήτηση πρέπει να σταματήση μια και καλή, εφ’ όσον πάρουμε ως νόμο τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά και καταλάβουμε τι είναι τα νοήματα τα θεόπνευστα, ποιος είναι ο σκοπός αυτός των νοημάτων. Και οι Πατέρες της Εκκλησίας μάς λένε ότι ο σκοπός τών νοημάτων δεν είναι να μάς αποκαλύψουν τα μυστήρια των κτισμάτων, εφ’ όσον το μόνο που μας εξυπηρετούν τα θεόπνευστα νοήματα είναι να τα χρησιμοποιούμε ασκητικώς, για να έχουμε την εμπειρία της Θεώσεως.
  Επομένως, ο σκοπός των νοημάτων της Αγίας Γραφής είναι καθαρώς ασκητικός όχι επιστημονικός· δεν είναι να ανιχνεύσουμε από τα νοήματα της, από τι συντίθεται η ύλη και τα ουράνια σώματα και πώς λειτουργεί η δομή του σύμπαντος».
  Επειδή η ασκητική συνδέεται με την θεραπευτική η οποία αποβλέπει στην θέωση του ανθρώπου, γι’ αυτό ο σκοπός της Αγίας Γραφής είναι θεραπευτικός, αποβλέπει στην θεραπεία του ανθρώπου, για να φθάση από το κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωση.
  «Η ουσία της Αγίας Γραφής είναι η θεραπευτική αυτή αγωγή που αναποφεύκτως προκαλεί και τα αποτελέσματα που θα ήθελε κανείς από την Αγία Γραφή».
  Η Αγία Γραφή περιλαμβάνει κατηχητικά και θεραπευτικά βιβλία που έχουν θεόπνευστα ρήματα και νοήματα, επειδή κάνουν ορθή διάγνωση της πνευματικής καταστάσεως και μας θεραπεύουν, δηλαδή μας οδηγούν στην θέωση. Δεν είναι ρήματα και νοήματα φιλοσοφικά, αλλά κατ’ εξοχήν θεολογικά.
  «Στον φωτισμό έχουμε νοερά λατρεία. Στην Αγία Γραφή έχουμε την ερμηνεία του φωτισμού και της Θεώσεως, όταν όμως έλθη η θέωση, η ερμηνεία καταργείται, γιατί έχουμε την πραγματικότητα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι καταργείται η Αγία Γραφή, ως κατηχητικό βιβλίο, ως θεραπευτικό βιβλίο, ως θεόπνευστο. Όπως δεν καταργούνται ούτε τα πατερικά συγγράμματα, ούτε οι αποφάσεις των Συνόδων. Όλα αυτά έχουν μόνιμη σημασία για την Εκκλησία και δεν μπορεί να αντικατασταθούν. Δεν αντικαθίστανται, αλλά υπερβαίνει κανείς αυτά, μόνο εκείνος όμως που φθάνει στην Θέωση και μόνο κατά την διάρκεια της Θεώσεως. Και, όταν επανέλθη στον φωτισμό, πάλι προσεύχεται αδιαλείπτως, πάλι κάνει την λογική λατρεία, πάλι λειτουργεί, πάλι ερμηνεύει την Αγία Γραφή, πάλι κατηχεί, πάλι διδάσκει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Αγία Γραφή, τα πατερικά συγγράμματα και οι αποφάσεις των Συνόδων είναι τα Σύμβολα της πίστεως».
  Από πλευράς μεθοδολογίας, τα ρητά και τα νοήματα της Αγίας Γραφής αποβλέπουν στο να θεραπεύουν τους πνευματικά ασθενείς. Η Αγία Γραφή διδάσκει πώς θα θεραπευθούμε, πώς θα ελευθερωθούμε από τα πάθη, πώς θα φύγη ο παλαιός Αδάμ, ο παλαιός άνθρωπος από μέσα μας.

  • Ανώνυμος says:

   Δυστυχώς, από τότε που εφευρέθηκε η «θρησκεία», αυτή παραμυθόγλωσση λαοφιλής απάτη, τα ιερατεία κυβερνούν το σκάφος της παγκόσμιας ιστορίας, σύμφωνα με τα εξουσιαστικά συμφέροντα τους και όχι τις οποιεσδήποτε αλήθειες της άδολης ευγενούς θεολογίας! Αυτός είναι ο λόγος, που παράγουν και συντηρούν τους πλέον γλυκόπιοτους θρησκευτικούς μύθους, που μετατρέπουν την ανθρώπινη νοημοσύνη σε σκουπιδότοπο και μεταβάλουν τους λαούς σε εκμεταλλεύσιμη αγέλη! Όσα θλιβερά συμβαίνουν γύρω μας σήμερα, είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της ερμηνευτικής αδράνειας αιώνων.

  • Ανώνυμος says:

   Ρωμιοσυνη γραφεις [ Χρησιμοποιούμε τα ρήματα και τα νοήματα της Αγίας Γραφής ασκητικώς για να φθάσουμε στην θέωση.] Με το εβραικο κοσμοειδωλο θα φτασεις στην Θεωση? Και αφου Θεωθεις θα φωναζεις και εσυ μαζι με τους αλλους ΑΙΝΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΧΒΕ ? Αποκαλυψη 19.1-6

  • Ανώνυμος says:

   Εμπειρογνώμονας βιβλικης αρχαιολογιας Dever, William G.Οι βιβλικες αφηγησεις ειναι πραγματι ιστοριες με φανταστικο και σχεδον παντα προπαγανδιστικο περιεχομενο οπου εδω και εκει περιεχουν καποιες εγκυρες πληροφοριες .Finkelstein and Mizrahi,.. Θα πρέπει να τους πούμε την αλήθεια. Αν οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι, αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

   • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

    Will Durant «Παγκόσμιος Ιστορία του πολιτισμού». Από τους επιφανέστερους ιστορικούς του 20ου αιώνα. Παραγωγικότατος, εξέδωσε την «Ιστορία της Φιλοσοφίας» (1926) και την «Ιστορία του Πολιτισμού» σε 11 τόμους. Υπήρξε λάτρης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος…………………..” Κανένας, που θα διαβάση τις σκηνές αυτές, δεν είναι δυνατόν να αμφιβάλλη περί της πραγματικότητος του προσώπου πίσω από αυτές. Το γεγονός ότι λίγοι απλοί άνθρωποι θα έπλαθαν εντός μιας γενεάς μια τόσο ισχυρή και ελκυστική προσωπικότητα, μια τόσο υψηλή ηθική και ένα τόσο εμπνευσμένο όραμα περί της αδελφότητος των ανθρώπων, θα ήταν θαύμα πολύ πιο απίστευτο από οποιοδήποτε άλλο που αναφέρεται στα Ευαγγέλια. Ύστερα από δυο αιώνες Ανωτέρας Κριτικής οι γενικές γραμμές της ζωής, του χαρακτήρος και της διδασκαλίας του Χριστού παραμένουν λογικώς διαυγείς και αποτελούν το ελκυστικώτερο χαρακτηριστικό της Ιστορίας του Δυτικού ανθρώπου».

    • Ανώνυμος says:

     Ο Will Durant διακρινεται για την αντιφατικοτητα του σχετικα με την υπαρξη του Θεου, τον χριστο και τα ευαγγελια.Στο εργο του με τιτλο [τα διδάγματα της ιστορίας] Υποστηριζει σθεναρα οτι ο Θεος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Η κρίσιμη και πρωταρχική εκτίμηση σχετικα με τον Durant πλαισιώνεται στην αντίθεση με τον εαυτό του! Εδω http://comingtoknowchrist.blogspot.gr/2005/12/will-durant-and-belief-in-jesus-christ.html

     • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

      Εννοείται ο Durant δεν είναι πιστός χριστιανός, ή μπορεί να μην γνώριζε κι ο ίδιος τι ήταν. Απλά μεταφέρω την άποψη ενός μελετητή παγκοσμίου φήμης. Το ίδιο κάνεις και εσύ και όλοι μας. Τι είπε ο ένας τι είπε ο άλλος, και περνάει η ώρα. Μπορείς να αποδείξεις κάτι; Πόση αξία όμως έχει όταν ακούς από έναν άθεο να αναφέρει αυτά;

     • Ανώνυμος says:

      Ειτε Χριστιανος ειτε Αθεος, ο λογος του ειναι αντιφατικος και συνεπως η πηγη αυτη ειναι αναξιοπιστη.

  • Ανώνυμος says:

   Ρωμιοσυνη λες οτι [ τα νοήματα της Αγίας Γραφής αποβλέπουν στο να θεραπεύουν τους πνευματικά ασθενείς.] Αν θελεις εγγυημενη θεραπεια ελα απο το ιατρειο μου, εχω κατι χαπια που αμα τα φας θα γινεις αλλος ανθρωπος.Επισης λογω του ανταγωνισμου με τους παπαδες οι οποιοι εχουν κλεψει την πελατεια μου προσφερω και χημικο εξορκισμο σε ανετη κλιματιζομενη αιθουσα με αιθεριες υπαρξεις [πιπινια].Η αποτελεσματικοτητα ειναι εγγυημενη δες τον chaoskampf απο νεοεποχιτης εγινε χριστιανος ορθοδοξος.Απο μεσα του εβγαλα μια λεγεωνα δαιμονων την οποια εκλεισα μεσα σε ενα μπουκαλι και το πεταξα στην θαλασσα.Τωρα ποιος φουκαρας θα το ανοιξει δεν ξερω.

  • Ανώνυμος says:

   Ρωμιοσυνη λες οτι [ Η Αγία Γραφή περιλαμβάνει κατηχητικά και θεραπευτικά βιβλία ] Εγω ως ψυχιατρος χρησιμοποιω θεραπευτικα παραμυθια για να καταλαβει καλυτερα ενα παιδι τις εννοιες και τις αξιες που πρεπει να διδαχθει για να ξεπερασει το προβλημα του.Τις προαλλες χρησιμοποιησα το βιβλιο του Ιωβ σε μια περιπτωση ενος παιδιου με δυσκολια προσαρμογης και την επομενη μερα το παιδι εξαφανιστηκε.Ακομα το ψαχνει η Νικολουλη.Σε μια αλλη περιπτωση ενος παιδιου που επασχε απο αιματοφοβια χρησιμοποιησα το βιβλιο Λευιτικον και την αλλη μερα βρηκαν τον σκυλο και την γατα σφαγμενα πανω σε εναν αυτοσχεδιο βωμο και με το αιμα τους αποτυπωμενο σε ολους τους τοιχους το τετραγραμματο.Αλλη μια περιπτωση που κατεληξε σε τραγωδια ηταν αυτη ενος βιαιου παιδιου που εστειλε στο νοσοκομειο 12 συμμαθητες του σε μια μερα.Ετσι αρχισα να του διαβαζω μεσα απο την Αγια Γραφη και συγκεκριμενα τα λογια του Χριστου αγαπατε αλληλους και αν καποιος σε χαστουκισει γυρνα και το αλλο μαγουλο. Την επομενη μερα δεχτηκε αλλεπαλληλα χαστουκια απο την συμμορια των 12 με αποτελεσμα να περιελθει σε βαρυ κωμα.Εχουν περασει 12 χρονια και ακομα να ξυπνησει.Συμπερασμα η Αγια Γραφη ειναι ακαταλληλο παραμυθι για ανηλικους.

   • ΠΔ. says:

    Εσυ παλι αφου εισαι καλος γιατρος,πως και χρησιμοποιησες αυτα τα βιβλια,πειραματα εκανες;Ασε μεινε στα χαπακια.Τι γνωμη εχεις για το αλλο αρθρο περι δημιουργου του κοσμου;Σιγα μη μας πεις ε;

   • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

    Να ξέρεις ότι σε σέβομαι αν και σε έχω αποκαλέσει παλαιότερα γιατρό της ανύπαρκτης επιστήμης. Μην το παίρνεις προσωπικά. Κατά την δική μου υποκειμενική άποψη πάντα, που ίσως να είναι λάθος. Κι αυτό το λέω επειδή είμαι οπαδός της μαθηματικής επιστήμης. Δηλαδή καθαρά επιστήμη θεωρώ ότι μπορεί να αποδειχθεί ή όχι μαθηματικά ή να μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα και να είναι βεβαιωμένο γεγονός. Λάθος; Μπορεί να είναι λάθος, αλλά έτσι το βλέπω. Σε όλες τις άλλες “επιστήμες” μπορεί να παρέμβουν υποκειμενικοί ανθρώπινοι παράγοντες. Από τη στιγμή που για εμάς τους χριστιανούς η ψυχή του ανθρώπου προέρχεται από τον Θεό, μόνο στον Θεό μπορεί να βρει ιατρειά. Και έχω ξαναδιατυπώσει το ερώτημα: Οι χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που ασθενεί ψυχικά, προϋπάρχουν της ασθένειας ή έπονται; Δεν λέω ότι είμαι σωστός και το ερώτημα αυτό μπορεί να είναι πολύ απλοϊκό. Όμως πως μπορώ να δεχθώ τις θεωρίες ενός ανθρώπου που είχε ρέψει στην πρέζα της κόκας και ενός άλλου που ασχολιόταν με μαύρες μαγείες και είχε ημιτρελαθεί; Δεν σου ζητώ απάντηση, δικαιολογώ τη δική μου άποψη.

    • Ανώνυμος says:

     Για τον ΓΙΟΥΝΓΚ ειδικος ειναι ο chaoskampf οποτε δασκαλε αν διαβαζεις εξηγησε στον Ρωμιοσυνη τα σχετικα μην φοβασαι δεν θα σε φαω.Σχετικα με την ψυχη οι χριστιανοι πιστευουν οτι αυτη κατοικει στο σωμα, φερει ολη την προσωπικοτητα του ατομου,και μετα θανατον θα εξελθει και θα κριθει για οτι επραξε.Αρα για σας η ψυχη δεν ειναι παραγωγο του εγκεφαλου.Εχει παρατηρηθει σε ασθενεις με ογκους στον εγκεφαλο, η αλλαγη συμπεριφορας και προσωπικοτητας.Χαρακτηριστικο παραδειγμα αυτο ενος ασθενη οπου ο ογκος πιεζε ενα τμημα του εγκεφαλου παραγοντας ορμονες που οδηγησαν τον ασθενη σε ακαταλληλες σκεψεις να βιασει την εγγονη του.Οταν αφαιρεθηκε ο ογκος εξαφανιστηκαν και οι σκεψεις, οι οποιες επανηλθαν μετα απο εναν χρονο μαζι με τον ογκο.Επισεις με φαρμακευτικη αγωγη μπορουμε να αλλαξουμε την συμπεριφορα ενος ανθρωπου.Ερωτηση εφοσον η ψυχη για τους ορθοδοξους ειναι διαφορετικη οντοτητα απο το σωμα γιατι αυτη μεταβάλλεται απο την χημικη συνθεση του εγκεφαλου ?

     • ΠΔ. says:

      Αυτη δεν ειναι η αποστολη;Η ψυχη να καταφερει να επιβληθει στο σωμα.Η θεληση του Θεου να ταυτιστει με τη θεληση του ανθρωπου.Παντως η Εκκλησια δεν αρνειται τη βοηθεια της επιστημης σε καποιες περιπτωσεις.[ελπιζω να μην ενοχλω με τα σχολια μου,δε χρειαζεται να απαντας,σε απαλασσω απο την υποχρεωση,θα λεω οτι θελω ετσι…οποιος θελει τα διαβαζει]

     • Ανώνυμος says:

      Δεν με ενοχλεις καθολου με τα σχολια σου διοτι εχουν θεραπευτικη αξια.Διαβαζοντας τα σκαω στα γελια και αναρωτιεμαι ,μηπως ο ΠΔ ειναι ρομποτ? [Υπολογιστης που μιλαει και γραφει και λεει αρλουμπες] Χουμορ κανω δεν μπορουσα να κρατηθω.Παντως ΠΔ το νοημα της ερωτησης μου δεν το επιασες αφου αυτο μεταφερει δονησεις υπερυψηλης συχνοτητας που δεν μπορει η ψυχη σου να συλλαβει.Αντιθετα ο εσωτερικος κοσμος του Ρωμιοσυνη κλονιστηκε συθεμελα και παραδόθηκε στην δινη των υπερβατικων συχνοτητων οι οποιες διαμορφωσαν την χημικη συσταση του εγκεφαλου του αλλαζοντας την πολωση απο θετικο στο αρνητικο προκαλωντας στην οντοτητα που κατοικει μεσα του [ψυχη] αντιθετες συμπεριφορες οι οποιες θα την οδηγησουν σε κριση διοτι [Η ψυχη η αμαρτανουσα, αυτη θελει αποθανει Ιεζεκιηλ 18.20] και κλαφτην την Ρωμιοσυνη

     • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

      Ναι, για τους χριστιανούς η ψυχή δεν είναι παράγωγο του εγκεφάλου. Το παράδειγμα με τον όγκο που ανέφερες, το γνωρίζω. Αυτό είναι μια καθαρά παθολογική περίπτωση. Κοίτα, σου έγραψα ότι έγραψα για να δικαιολογήσω κάποιες απόψεις δικές μου. Δεν προσπαθώ να σε πείσω γιατί η γνώμη μου είναι καθαρά υποκειμενική. Όχι τόσο όσον αφορά την ψυχιατρική που έχει ιατρικές και φαρμακευτικές εφαρμογές αλλά την ψυχανάλυση. Ίσως να είναι λάθος να συγχέονται αυτά τα δύο, δεν το γνωρίζω. Απλά εκφέρω μία άποψη, μη με παρεξηγείς.

     • ΠΔ. says:

      Εσυ δεν καταλαβες τι λεω.Η ψυχη δεν πρεπει να επιρρεαζεται απο το σωμα και τις ασθενειες του,ουτε απο φαρμακα.Και ο οσιος Πορφυριος ειχε ογκο στον εγκεφαλο αν δεν κανω λαθος.Γιατι αυτος εβλεπε το Θεο και αλλοι ΄΄βλεπουν΄΄το διαβολο;[δεν ξερω μπορει παλι να μην πιανω τις συχνοτητες σου]

     • ΠΔ. says:

      Γιατρε εγω παντως πιστευω χωρις βεβαια να ειμαι γιατρος η επειδη ακριβως δεν ειμαι γιατρος,οτι αν αρρωστησει η ψυχη,αρρωσταινει και το μυαλο και ολο το σωμα.Απο εκει ξεκινουν ολα.

  • Ανώνυμος says:

   Ρωμιοσυνη λες οτι [ Ποιος είναι ο σκοπός της Αγίας Γραφής; να την διαβάζουμε σαν φιλόσοφοι και να ψειρίζουμε τις λέξεις και με τα νοήματα τα δικά μας να κατανοήσουμε τον Θεό και να εμβαθύνουμε στο τι θέλει να πη η Καινή Διαθήκη;] Χριστιανική θεολογία [ Στις αρχές του β’ αιώνα παρουσιάζονται οι πρώτοι Απολογητές Πατέρες. Οι Απολογητές ήταν χριστιανοί φιλόσοφοι και απευθύνονταν κυρίως σε φιλοσόφους και λόγιους. Με τους Απολογητές ο Χριστιανισμός παρέλαβε όρους και έννοιες της ελληνικής φιλοσοφίας και επηρεάστηκε από αυτή σοβαρά στον τρόπο σύλληψης και διατύπωσης της θεολογικής του διδασκαλίας.Από εκεί και πέρα η χριστιανική θεολογία αναπτύχθηκε κατά τρόπο ώστε να κυριαρχήσει στη σκέψη των στοχαστών και συγγραφέων των επόμενων αιώνων, τιθέμενη στο κέντρο της επιστημονικής και φιλολογικής παραγωγής]

   • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

    Καλημέρα!!! Πρόσεξε, σου λέει παρακάτω “ο σκοπός της Καινής Διαθήκης είναι να καταργηθή στην εμπειρία της Θεώσεως». «Το νόημα είναι το βοήθημα, το οποίο χρειάζεται για να μπορή να φθάση κανείς στην θέωση.” Δεν σου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ να κάνεις δηλαδή φιλοσοφική ανάλυση, σου λέει να μην μένεις μέχρι εκεί αλλά να προχωράς παραπέρα στον πραγματικό σκοπό της Καινής Διαθήκης, στην Θέωση δηλαδή του ανθρώπου.

     • ΠΔ. says:

      Αν αυτο που περιμενουν σαν ανταμοιβη της πιστης τους ειναι πιλαφια και παρθενες,δε φαινεται να τους νοιαζει και πολυ η Θεωση.

     • Ανώνυμος says:

      ΠΔ η απαντηση ειναι ΝΑΙ μπορει καποιος να φτασει στην Θεωση με βοηθημα το Κορανι.

     • ΠΔ. says:

      Toτε τι σκοτωνονταν 400 χρονια οι Ελληνες και δεν γινονταν μουσουλμανοι να ησυχασουν.Εχουν και Αγιους που κανουν θαυματα;Τοτε γιατι τρεχουν οι Τουρκοι σε χριστιανικες εκκλησιες και κανουν ταματα.Μονο να μαστουρωσουν γυριζοντας γυρω γυρω απο τον εαυτο τους μπορουνε[δερβισηδες].ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ.

     • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

      Όχι βέβαια. Μόνο διά του Ιησού Χριστού φτάνει κάποιος στη Θέωση.

     • Ανώνυμος says:

      Καποιοι αλλοι θα πουν.Οχι βεβαια μονο δια του ΑΛΛΑΧ φτανει καποιος στην Θεωση.

     • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

      Ή διάφορα ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι ότι στη μία μιλάει κάποιος θνητός και στην άλλη ο ίδιος ο Θεός.

   • ΠΔ. says:

    Εχει δικιο γιατρε,αν μου επιτρεπετε να πω τη γνωμη μου στην κουβεντα σας,ο Ρωμιοσυνη.Ναι μεν μεγαλοι Πατερες που ειχαν τις βασεις της Ελλην.φιλοσοφιας εδωσαν ωθηση στην ορθοδοξια, αλλα αν τα πολυ ψειριζεις καταληγεις σε αιρεσεις.Ποσα εχουν γραφει για την Ουσια του Θεου,το τρισυποστατο,το Αγιο Πνευμα,λες και μπορουν να τα συλλαβουν αυτα οι ανθρωποι με το μυαλο τους.Ακομα και εξ’αποκαλυψεως και ειναι δυσκολο.Ειναι λοιπον επικινδυνο το πολυ ψειρισμα.

    • Ανώνυμος says:

     Σου επιτρεπω ΠΔ να πεις την γνωμη σου,αλλα δεν ειμαι εγω αυτος που τα ψειριζω ουτε αυτος που διαβαλλει το νοημα χλευαζοντας την νοημοσυνη σας.Αλλοι τα κανουν αυτα.

 29. Ανώνυμος says:

  ΠΔ παραπανω γραφεις [ Επιμενω ομως πως δεν θα εκανε κατι τετοιο γιατι ερχονται σε αντιθεση οι εντολες του ] Παραθετω απο το σχολιο του Ρωμιοσυνη [ Το δεύτερο που διαχωρίζει τον Θεό από τους ανθρώπους, στο αν έχει το δικαίωμα να διατάξει γενοκτονία, είναι το ότι ο Θεός ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ από τίποτα. Ούτε από φυσικούς νόμους, ούτε από ΗΘΙΚΟΥΣ νόμους.] Ερωτηση Αν ο Θεος στην μεγαλη μαχη του αρμαγεδδωνα σας διαταξει να σκοτωσετε τους απιστους 12θειστες και να σφαξετε τα παιδια τους και τα ζωα τους θα το κανεις η θα παραβεις την εντολη του ? Για πες μου.

  • ΠΔ. says:

   Στη μεγαλη μαχη του Αρμαγεδωνα,θα εχουν ξεκαθαρισει τα πραγματα.Θα ειναι οι του αντιχριστου,απεναντι στις δυναμεις του Χριστου.Ασφαλως και το στρατοπεδο που θα διαλεγα θα ηταν του Χριστου[οσο κακος χριστιανος κι αν ειμαι].Οι αλλοι ας προσεχαν.Ελπιζω και παλι οι Ελληνες να ειναι με το μερος του καλου.Ο Θεος να δινει δυναμη στη γενια που θα τα περασει αυτα,οποια κι αν ειναι.

   • Ανώνυμος says:

    ΠΔ Αν ο Θεος στην μεγαλη μαχη του αρμαγεδδωνα σας διαταξει να σκοτωσετε τους απιστους 12θειστες και να σφαξετε τα παιδια τους και τα ζωα τους θα το κανεις η θα παραβεις την εντολη του ? Για πες μου.

    • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

     Στη μεγάλη μάχη του Αρμαγεδώνα αντίπαλοί μας δεν θα είναι οι δωδεκαθεϊστές, αλλά ο ίδιος ο Αντίχριστος και οι συνακόλουθοί του.

    • ΠΔ. says:

     Αν εχουν προσκυνησει τον αντιχριστο κι εχουν παρει τη σφραγιδα του,δεν θα ειναι πλεον ανθρωποι αλλα ζομπι.Δεν μπορω να το φανταστω στην πραξη,αλλα δεν θα πηγαινα κοντρα στο Θεο.Κανεις δεν ξερει πως θα ειναι αυτη η μαχη και ποιοι θα λαβουν μερος.Αν ειναι εναντιον του Ισραηλ η του Νεου Ισραηλ,δηλ.των χριστιανων.Αν ειναι το δευτερο,τοτε θα μας εχουν διωξει πριν τον Αρμαγεδδωνα.Εχω ενα σεναριο στο μυαλο μου,αλλα δεν το λεω.

 30. Ανώνυμος says:

  Ρωμιοσυνη και ΠΔ Ένας καρκινικός όγκος στο κεφάλι καταλαμβάνει χώρο στο κρανίο και επηρεάζει τη λειτουργία των επιμέρους περιοχών του εγκεφάλου, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται.Πχ Μετωπιαίος λοβός- αλλαγές στην προσωπικότητα.Κροταφικός λοβός- παραισθήσεις κτλ.Ερωτηση εφοσον η ψυχη για τους ορθοδοξους ειναι διαφορετικη οντοτητα απο το σωμα [και φορεας της προσωπικοτητας] γιατι αυτη μεταβάλλεται απο την χημικη συνθεση του εγκεφαλου η απο εναν ογκο ?

  • ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ says:

   Δίνω μία απάντηση που δεν ξέρω αν ισχύει. Στις περιπτώσεις που αναφέρεις υπάρχει εξωτερικός επηρεασμός της ψυχοκινητικής συμπεριφοράς. Δεν είναι η αληθινή ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, δεν είναι ο πραγματικός εαυτός του. Υπάρχει το αίτιο που δεν είναι στη φυσική σύνθεση του ανθρώπου και τον επηρεάζει. Αυτά, καλή σαρακοστή.

   • Ανώνυμος says:

    Ο επηρεασμος ειναι εσωτερικος.Ένας καρκινικός όγκος στο κεφάλι καταλαμβάνει χώρο στο κρανίο και επηρεάζει τη λειτουργία των επιμέρους περιοχών του εγκεφάλου, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται.

    • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

     Με τον εξωτερικό επηρεασμό εννοούσαν κάτι ξένο προς τη φυσιολογική δομή του οργάνου. Ίσως χρησιμοποίησα λάθος λέξη.

   • Ανώνυμος says:

    Μηπως σε αυτες τις περιπτωσεις ο εξωτερικος επηρεασμος ειναι ο διαβολος ? Δηλαδη οποιος εχει ογκο στον εγκεφαλο μπαινει μεσα του ο διαολος ? Ειναι αυτο που λεμε τον πηρε ο διαολος και τον σηκωσε?

    • ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ says:

     Όχι, δεν είμαι αυτών των απόψεων, εφόσον υπάρχει παθολογικό αίτιο. Το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Υπάρχουν υγιείς δαιμονισμένοι και ασθενείς Άγιοι.

 31. Ανώνυμος says:

  Ρωμιοσύνη και ΠΔ ελατε στο Αρθρο ΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ; να σας φαω ολους μαζι.Επειδη ομως ειστε ευκολη λεια για τον Μεγαλοσαυρο, προσκαλω και τον δασκαλο chaoskampf ο οποιος δεν τρώγεται με τιποτα να φερει μαζι του και τον στρατο των αβρασαξ και την babalon και να γινει σφαγη.slaughter Αντε γιατι θα με παρει ο υπνος και θα σωριαστω στο πατωμα παλι με σας που εχω μπλεξει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share
Tweet
+1