in ,

To όργωμα των χωραφιών «αυξάνει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος»

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

To όργωμα των χωραφιών «αυξάνει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος»

Οι περιοχές που περιβάλλουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα ήταν έως και 2 βαθμούς Κελσίου πιο δροσερές τα καλοκαίρια αν οι αγρότες δεν όργωναν τα χωράφια, υπολογίζουν ερευνητές στην Ελβετία. Η σχετικά νέα πρακτική της σποράς χωρίς όργωμα έχει εξάλλου κι άλλα οφέλη να προσφέρει.

Η ανάκλαση

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «PNAS», μετρήσεις πεδίου στην Προβένς της Γαλλίας έδειξαν ότι τα χωράφια που δεν έχουν οργωθεί είναι περίπου 50% πιο ανακλαστικά από τα οργωμένα, οπότε ακτινοβολούν περισσότερη από την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο Διάστημα.

Το θέμα είχε εξεταστεί και σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες όμως μετρούσαν τις μέσες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος σε μεγάλες περιοχές και μεγάλα χρονικά διαστήματα, και διαπίστωναν ότι η θέρμανση λόγω του οργώματος είναι περιορισμένη.

Οι συντάκτες της νέας μελέτης στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης αναγνωρίζουν ότι, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο η μείωση της θερμοκρασίας είναι μικρή, κάτω από έναν βαθμό Κελσίου, όταν οι καιρικές συνθήκες βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο για την εποχή.

Σε ημέρες καύσωνα, όμως, η επίδραση είναι αισθητή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αγροτικές περιοχές της βόρειας Ευρώπης θα ψύχονταν τοπικά από την παράλειψη του οργώματος κατά 1,6 βαθμούς, ενώ στη νότια Ευρώπη η πτώση θα έφτανε τους 2 βαθμούς. Επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας θα είναι να υπολογίσει σε πόσο μεγάλη κλίμακα θα έπρεπε να καταργηθεί το όργωμα για να έχει επίδραση στο παγκόσμιο κλίμα.

Η παράλειψη του οργώματος έχει εξάλλου κι άλλα οφέλη, καθώς μειώνει την εξάτμιση πολύτιμου νερού, διατηρεί περισσότερη οργανική ουσία στο έδαφος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμποδίζει τη διάβρωση των εδαφών.

tovima.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΞEΠOYΛANE και τις Θερμοπύλες

Πέφτουν οι μάσκες των Η.Π.Α.