Το φθινόπωρο τα πρώτα γεωτρύπανα νότια της Κρήτης

Το φθινόπωρο θα γνωρίζουμε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων -φυσικού αερίου και πετρελαίου- σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης και μετά από διεθνή διαγωνισμό θα πέσουν τα πρώτα γεωτρύπανα σε 10 με 15 «οικόπεδα». Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε και παραχωρήσεις χερσαίων «οικοπέδων» με διεθνή διαγωνισμό μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο κ. Μανιάτης περιέγραψε τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου. Εφερε ως παράδειγμα τα βεβαιωμένα αποθέματα στις τρεις περιοχές για τις οποίες έχουν προκηρυχθεί διεθνείς διαγωνισμοί, τον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα (250 εκατ. βαρέλια πετρελαίου). Οπως είπε, τα εκτιμώμενα έσοδα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ σε βάθος 20-30 ετών.


Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στα έσοδα που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Ως γνωστόν, το 20% των εσόδων του Δημοσίου θα κατευθύνεται για περιβαλλοντικές δράσεις και 5% των ειδικών πόρων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ετσι, για την περίπτωση του Πατραϊκού Κόλπου τα συνολικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή θα είναι 2 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας, αλλάζοντας το μοντέλο ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.


Ο κ. Μανιάτης έφερε κι αντίστοιχο παράδειγμα για την ανάπτυξη. Χρησιμοποίησε την περίπτωση του κοιτάσματος των Ιωαννίνων (50 με 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου) και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει για την Ηπειρο. Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του βιομηχανικού τομέα της περιφέρειας (πλην κατασκευών) σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% (από 480 εκατ. ευρώ σε

670 εκατ. ευρώ) και για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Στο όφελος αυτό θα πρέπει να προστεθεί η θετική επίδραση στην απασχόληση και στο εισόδημα: Για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των υδρογονανθράκων δημιουργούνται 2 με 3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία και για κάθε 1 ευρώ εισοδήματος που αποκτάται άμεσα από τον κλάδο των υδρογονανθράκων δημιουργείται εισόδημα 1-2 ευρώ σε εργαζομένους σε άλλους κλάδους.


Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ συνολικά και ως προς την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας σημείωσε ότι «είναι ρεαλιστικός ο στόχος μας σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας», με άλλα λόγια, όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, «να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισ. ευρώ που δαπανούμε κάθε χρόνο για εισαγωγές πετρελαιοειδών»

cretalive.gr

Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφήΘεραπεία της σεξουαλικής ανικανότητας

Το φυτικο σκεύασμα που θεραπεύει τα προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας χωρις καμία παρενέργεια

Το μοναδικό 100% φυτικό σκεύασμα που θεραπεύει το πρόβλημα και δεν το συντηρεί οπως αλλα χημικά γνωστά προιόντα με παρενέργειες

ΤΙΜΗ 29,00

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Powered by WebCash


Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *