Το µυστικό των Απάτσι

Το µυστικό των Απάτσι

Τα ελικόπτερα – δύο από τα οποία έπεσαν πρόσφατα – έχουν οικονοµικό και πολιτικό παρελθόν
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Η ώρα ήταν11 παρά τέταρτο. Η νυχτερινή πτήση του νέου τύπου επιθετικού ελικοπτέρου Απάτσι της  Δευτέρας 2 Μαΐου,διάρκειας 1 ώρας και 50 λεπτών, επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε 15 λεπτά και το διµελές πλήρωµα θατο προσγείωνε στη βάση του, στα Μέγαρα. Ωστόσο µια µυρωδιά καµένου, µια έντονη λάµψη διαρκείας πίσω τους και οι χειριστέςεπιλέγουν νακάνουν άρον άρον αναγκαστική προσγείωση σε ένα χωράφι, κοντά σε ελαιόδενδρα.
Πηδούν έξωψύχραιµα, δευτερόλεπτα πρι ντο ελικόπτερο λαµπαδιάσει και καταστραφεί… Είναι η δεύτερη απώλεια ελικοπτέρου ΑΗ 64D από τα 12 που είχαν παραληφθεί το καλοκαίρι – φθινόπωρο του 2009. Το πρώτοείχε συντριβεί 9 µήνες πριν,στις 30 Ιουλίου 2010, κατά τη διάρκεια άσκησης προσγείωσης του ελικοπτέρου χωρίς κινητήρες, οδηγώντας στον θάνατο τους δύο χειριστές του.

Η ιστορία όµως των12 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού αρχίζει πολλά χρόνια πριν– παραγγέλθηκαν τον Αύγουστο του 2003 από τον Γιάννο Παπαντωνίου – και έχει πολλές πτυχές: οικονοµική, πολιτική, τεχνική, διπλωµατική αλλά και…ζωολογική! Η τελευταία µάλιστα ήταν καθοριστική, καθώς ένας… ποντικός έγινε η αφορµή να έρθει στην επιφάνεια το καλοκαίρι του 2007 η «δηµιουργική λογιστική» τής τότε κυβέρνησης της Νέας Δηµοκρατίας µέσω της οποίας οι Αλογοσκούφηςκαι Ευαγγ. Μεϊµαράκης κρατούσαν τεχνητά χαµηλά το έλλειµµα της οικονοµίας µέσω… καθυστερήσεων στις παραλαβές όπλων!

ΤΡΥΠΩΣΕ Ο ΠΟΝΤΙΚΟΣ. Ο ποντικός τρύπωσε στο κόκπιτ και… έφαγε το κάθισµα ενός από τα Απάτσι, τα οποία από τον Μάρτιο του 2007 είχαν φτάσειαπό τις ΗΠΑ στο λιµάνι της Ελευσίνας και έκτοτε έµειναν καθηλωµένα στη βάση των Μεγάρων µε… συντροφιά κάποιους αµερικανούς µηχανικούς. Και αυτό, καθώς η αρµόδια επιτροπή δεν τα παραλάµβανε λόγω κάποιων δεκάδων τεχνικών παρατηρήσεων – ρουτίνας,σύµφωνα µε ειδικούς του Στρατού. Η πραγµατική αιτία όµως κρυβόταν στην ΠλατείαΣυντάγµατος. Το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ήθελε να εγγραφεί στο έλλειµµα τοκόστος αγοράς των Απάτσι,ύψους περίπου 660 εκατ. δολαρίων.

Με βάση τη σχετική οδηγία της Eurostat,η οποία προέκυψε από τη γαλάζια απογραφή του 2004, το κόστος τηςαγοράς όπλων εγγραφόταν πλέον στο έλλειµµα κατά την ώρα της παραλαβήςτου υλικού. Και ο κ. Καραµανλής δεν ήθελε µε τίποτε να εµφανίσει στην Ε.Ε. την πραγµατικότητα. Σε συνεργασία µε τον κ. Μεϊµαράκη – που έτσι και αλλιώς δεν ήθελε µε τίποτα να παραλαµβάνει οτιδήποτε είχε παραγγελθεί από τους «πρασίνους» – πετούσαν την µπάλα στην εξέδρα και µε πραγµατικές ή «φουσκωµένες» αφορµές δεν παραλάµβαναν ελικόπτερα (Απάτσι και ΝΗ-90), τανκς, υποβρύχια, αεροσκάφη. Ετσι, µια το ένα µια το άλλο, τα Απάτσι έµειναν στο… ράφι πάνω από δύο χρόνια, µε τις ΗΠΑ να γκρινιάζουν και να πιέζουν.

Τελικά τη λύση γιατα 12 Απάτσι φαίνεται ότι έδωσε ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον – την «Ιθακη» κάθε υπουργού που θέλει να εγγραφεί ως «πετυχηµένος», ιδίως όταν συνοδεύεται µε συνάντηση µε τον οµόλογό του.Ο κ. Μεϊµαράκης, ο οποίος ήταν να πάει στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2009, δεν είχε κλείσει ακόµα ραντεβού µετον κ. Ρόµπερτ Γκέιτς. Εξεταζόταν λοιπόν εναλλακτικά να πάει ο υφυπουργός Τασούλας.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ… Αίφνης το ραντεβού έκλεισε αργάτο απόγευµα της Μεγάλης Τετάρτης, καθώς ο κ. Γκέιτς βρήκε επιτέλους χρόνο. Τι είχε συµβεί; Μέχρι κάποιο τηλεγράφηµα του Wikileaks να δώσει κάποια άλλη εκδοχή, το µόνο ορατό είναι ότι το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο γενικός διευθυντής Εξοπλισµών είχε υπογράψει την τελευταία τροποποίηση της σύµβασης που άνοιξε τον δρόµο για την έναρξη παραλαβής των ελικοπτέρων τον Αύγουστο του 2009. Τυχαίο;

Ετσι οι παραλαβές των 9Απάτσι έγιναν επί Ν.Δ. – τυχαία ανάµεσά τους ήταν τα δύο που καταστράφηκαν – και των 3, λόγω των εκλογών του Οκτωβρίου, από τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αυτό ίσως να ήταν και η αιτία που οδήγησε στην γκάφα τον βουλευτή της Ν.Δ. Μαργαρίτη Τζίµα να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για την παραλαβή – αργότερα κατάλαβε το λάθος του και εστίασε την κριτική του σε ελλείψεις στη συντήρηση και στο προσωπικό, αλλά και στον Ευαγγ. Βενιζέλο για «ολόκληρη φιέστα» που δήθεν οργάνωσε τον Φεβρουάριο του 2010 για την επίσηµη ένταξη των Απάτσι στο οπλοστάσιο. Μόνο που και αυτό δεν ήταν έτσι. Στην τελετή από πολιτικούς δενπήγε ούτε οκ. Βενιζέλος ούτε ο κ.Μπεγλίτης, αλλά µόνο ο βουλευτής- εκπρόσωπος Αµυνας της Ν.Δ.

Ακόµα «τρέχει» η εγγύηση

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ γεγονότα γύρω από τα άπάτσι σχετίζονται µε τα δύο που καταστράφηκαν. το πόρισµα για το πρώτο δεν έχει ακόµα δηµοσιοποιηθεί από το Γενικό επιτελείο και το υπουργείο – η αιτία της πτώσης θα κρίνει εν πολλοίς και το αν θα υπάρξει αποζηµίωση από την κατασκευάστρια αµερικανική εταιρεία Μπόινγκ, αφού ακόµα η εγγύηση «τρέχει». Κάτι που ο κ. Βενιζέλος, µε αφορµή το ατύχηµα της Δευτέραςµε το νέο άπάτσι, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει, τονίζοντας και προς τον αµερικανό πρέσβη ότι «σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα ασκήσει όλα τα συµβατικά της δικαιώµατα».
 http://www.tanea.gr

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *