Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

21:32 - 17/06/2014

Τοποθέτησαν διαπραγματευτή για το χρέος υποστηρικτή της… δραχμής

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Ανάστατη η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες αφού ο Γκίκας Χαρδούβελης τοποθέτησε νέο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων οικονομολόγο που ζητούσε συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή.

«Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σωστά η δύσκολη και ημι-πειραματική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης (και εδώ ισχύει το «Γνώθι Σαυτόν»), θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί προσεκτικά και η εναλλακτική λύση της νομισματικής υποτίμησης με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή» έγραφε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Στεφανάδη:

Είναι προφανές σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται μεγάλες δομικές αλλαγές. Πρέπει να μειωθεί η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στις ολιγοπωλιακές αγορές.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τη μακροχρόνια ευημερία της χώρας. Όμως, όπως δείχνει η οικονομική ιστορία, όσο και αν οι δομικές αλλαγές βοηθούν στη μακροχρόνια ανάπτυξη, συνήθως δεν συνεισφέρουν σημαντικά στην έξοδο από μία κυκλική κρίση. Είναι υπεραισιόδοξο να περιμένουμε πως η χώρα θα ανακάμψει μέσα σε αποδεκτό χρονικό διάστημα διαμέσου δομικών μεταρρυθμίσεων.

Δυστυχώς, η δομή μιας οικονομίας είναι μία μεταβλητή που συνήθως αλλάζει πολύ αργά. Τα δομικά προβλήματα και στρεβλώσεις συχνά οφείλονται σε δυσμενή ιστορικά ατυχήματα στο παρελθόν που ώθησαν την οικονομία να στραφεί σε λάθος κατεύθυνση.

Επίσης, μπορεί να οφείλονται σε πολιτικοοικονομικές συμμαχίες παρασιτικών ομάδων που επέβαλαν δομές επωφελείς για τα στενά τους συμφέροντα, αλλά επιβλαβείς για το κοινωνικό σύνολο. Τέτοιες καταστάσεις αλλάζουν δύσκολα, και ακόμα και όταν αλλάξουν, φέρνουν θετικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία μόνο μετά από αρκετό χρόνο.

Τι κάνει την κυβέρνηση να πιστεύει ότι οι δομικές αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν ταχύτερα στην Ελλάδα; Ότι οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν πριν η χώρα μεταβληθεί σε κρανίου τόπο και μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων χαθεί;

Οι αγορές προφανώς δεν πιστεύουν ότι αυτό το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα εφικτό, και γι’ αυτό ποντάρουν στο ότι η ελληνική οικονομία θα είναι βαλτωμένη για αρκετό καιρό.

Επίσης, ακόμα χειρότερο είναι ότι η προβολή του υπεραισιόδοξου επιχειρήματος πως η κρίση θα ξεπεραστεί διαμέσου δομικών αλλαγών μπορεί να κάνει τις αλλαγές ακόμα πιο δύσκολες. Οι απογοητευμένοι πολίτες (που δικαιολογημένα περιμένουν αποτελέσματα μέσα σε ένα αποδεκτό χρονικό διάστημα) μπορεί να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και να προσχωρήσουν σε λαϊκιστικά κινήματα.

Όπως τονίζουν τα πιο απλά εγχειρίδια Μακροοικονομικής, γρήγορη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη μπορεί να έρθει όχι με δομικές αλλαγές, αλλά με δύο άλλους τρόπους.

Πρώτον, με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική (δηλαδή με αύξηση των δημοσίων έργων και δαπανών) και δεύτερον, με υποτίμηση του κόστους ζωής (δηλαδή με μείωση των εγχώριων μισθών και τιμών) που καθιστά τα εγχώρια προϊόντα πιο ανταγωνιστικά. Στην Ελλάδα ο πρώτος τρόπος είναι προς το παρόν ανέφικτος λόγω της χρεοκοπίας του κράτους και της απροθυμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεισφέρει, οπότε η μόνη διέξοδος για σχετικά γρήγορη ανάπτυξη είναι η υποτίμηση.

Όπως εξήγησα στην «Καθημερινή» (13/11/2011, «Για μία λιγότερο επώδυνη εσωτερική υποτίμηση»), θα είναι προτιμότερο αν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μία γρήγορη και αποτελεσματική εσωτερική υποτίμηση εντός της Ευρωζώνης.

Αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σωστά η δύσκολη και ημι-πειραματική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης (και εδώ ισχύει το «Γνώθι Σαυτόν»), θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί προσεκτικά και η εναλλακτική λύση της νομισματικής υποτίμησης με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή.

Οπως δείχνουν οι πράξεις τους, οι κυβερνώντες των δύο τελευταίων χρόνων αδυνατούν να κατανοήσουν την τεράστια σημασία του εγχειρήματος μιας γρήγορης υποτίμησης. Εκτός, βέβαια, και αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τα πολύ μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Όμως, όπως είπε ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του 20ού αιώνα, ο John Maynard Keynes, «μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί».

ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (10)

  1. Ανώνυμος 06/18/2014 @ 6:04 ΠΜ

    Με το πεντοχίλιαρο και τον κολοκοτρώνη ,όπως και να έχει ,όταν έβγαινες έξω ,έλεγες έχω λεφτά….για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί…….

  2. Ανώνυμος 06/18/2014 @ 11:17 ΠΜ

    Εγώ οικονομολόγος δεν είμαι, ούτε καν λογιστής αλλά ο συγκεκριμένος οικονομολόγος που τα γράφει αυτά είναι πολύ σαφής και κατανοητός στα λόγια του και δε νομίζω πως έχει άδικο σε αυτά που λέει….

  3. Ανώνυμος 06/18/2014 @ 1:38 ΜΜ

    Αφού η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, γιατί είναι ο εφιάλτης των βαρβάρων οι οποίοι επιδιώκουν τον αφανισμό μας;
    Οι ανθρωπόχοιροι μάς έφεραν το ευρώ για να αφανίσουν τον ελληνισμό, διότι όσο υπάρχει αυτός, αυτοί είναι καταδικασμένοι να έρπουν στην σκιά του.
    Με την επιστροφή τής δραχμής, μετά το αρχικό σοκ, θα αρχίσει η ραγδαία άνοδος στην πατρίδα μας από τον τουρισμό και μόνο, για να μη αναφερθώ στην εκβιομηχάνιση.

    ΝΚ

  4. Γιαγγος Π. 06/18/2014 @ 2:05 ΜΜ

    Είχα ενα ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΟ στην τσέπη και αισθανομουν μικρός Ωνάσης.Τώρα με 50€ αισθάνομαι άπορος μπατιρης.

    • Ανώνυμος 06/19/2014 @ 8:33 ΠΜ

      τι είπες τώρα;;; αν έβγαινα έξω με γκόμενο που είχε δεκαχίλιαρο στην τσέπη έλεγα στη μαμά μου ότι βγήκα με ……. πλούσιο!!!

  5. Ανώνυμος 06/18/2014 @ 4:36 ΜΜ

    Ποιος μας ρώτησε. …αν θέλαμε το ευρώ. …
    …άσε που τα ψευτογκαλοπ λένε το 60% των Ελλήνων θέλει παραμονή στο ευρώ. ..
    Αυτά είναι μαλακιες. ..ας γίνει ένα δημοψήφισμα αν τους βαστάει ο κολος τους! !!!!!!

  6. Ανώνυμος 06/18/2014 @ 4:42 ΜΜ

    απλη μπακαλικη ερωτηση. με τέτοιους φορους ληστρικούς τι νομισμα μπορει να είναι ανταγονισιμο;

    • Ανώνυμος 06/19/2014 @ 8:32 ΠΜ

      Είναι πάρα πολύ σωστή η ερώτησή σου και άλλωστε, αν το αναλύσεις λίγο και το σκεφτείς ή αν είχες κάνει τίποτα οικονομικά στο σχολείο (εγώ είχα κάνει στη δέσμη) θα καταλάβεις ότι τα οικονομικά στην ουσία αυτό είναι: 3 το λάδι + 3 το ξύδι = 6 το λαδόξυδο
      Πέρα από τους δύσκολους όρους που έχουν σαν επιστήμη, στην ουσία τους, για ένα Ελληνικό μυαλό και τρόπο σκέψης είναι απλούστατα, όσο απλά είναι και τα οικονομικά του σπιτιού μας.

      Το θέμα με τη δραχμή είναι πως αν γυρίσουμε εκεί είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να ξαναγυρίσουμε ΑΠΑΝΤΕΣ στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
      Αυτό είναι το δύσκολο γιατί σ' αυτή τη χώρα, τα περισσότερα επαγγέλματα είναι ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ, είναι παροχής υπηρεσιών τα περισσότερα ή εμπόριο.

      Σωστό το Εμπόριο, να συνεχίσει και να γιγαντωθεί αλλά, πρέπει να γυρίσουμε στην παραγωγή.

      Αλλιώς δεν έχει καμία αξία κανένα νόμισμα.
      Και εννοείτε φυσικά ότι ανάλογα θα διαμορφωθούν (θα πρέπει τουλάχιστον) τα εισοδήματα (μισθοί, συντάξεις, κ.λ.π.) καθώς και οι φόροι βέβαια…… όλα αυτά είναι αναλογικά το ένα του άλλου είναι η απάντηση στην ερώτηση που σε απασχολεί

  7. ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΩΝ. ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΕΤΣΙ. ΟΛΟ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΙΠΟΤΑ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*