19:27 - 06/08/2019

Ο Μεγάλος Αδελφός γίνεται πραγματικότητα στην Κίνα: Εφαρμόζεται η «αξιολόγηση» των πολιτών

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Στην Κίνα άρχισε να εφαρμόζεται ένα σύστημα ολοκληρωτικής παρακολούθησης, αξιολόγησης και «ταξινόμησης» πολιτών παραπέμποντας σε σενάριο ταινίας δυστοπικού τεχνολογικού μέλλοντος.

Σε σκηνικό που παραπέμπει στο προφητικό «1984» του Τζορτζ Όργουελ ή σε σενάριο του δυστοπικού Black Mirror αρχίζει να μετατρέπεται η καθημερινή ζωή στην Κίνα, καθώς εκατομμύρια πολίτες ζουν ήδη υπό το άγρυπνο βλέμμα του «Μεγάλου Αδελφού».

Με εκατομμύρια κάμερες και συλλογή ηλεκτρονικών δεδομένων, η Κίνα χτίζει μεθοδικά ένα σύστημα ολοκληρωτικής παρακολούθησης των πολιτών.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως αυτή της αναγνώρισης προσώπων και της τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζονται και εντοπίζονται 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες, ενώ παράλληλα, με βάση τα ηλεκτρονικά τους δεδομένα κάθε πολίτης μπορεί να αξιολογείται σε επιμέρους τομείς της ζωής του και της καθημερινότητάς του.

Σαρωτές αναγνώρισης προσώπου προστατεύουν τις εισόδους κτηριακών συγκροτημάτων.

Κάμερες ανιχνεύουν σιδηροδρομικούς σταθμούς για να εντοπίσουν καταζητούμενους.

Οθόνες δείχνουν τα πρόσωπα των περαστικών και απαριθμούν τα ονόματα των ανθρώπων που δεν πληρώνουν τα χρέη τους.

Στόχος είναι ένα σύστημα «κοινωνικής αξιολόγησης» που θα «βαθμολογεί» τους πολίτες, και μάλιστα κάποιες φορές και σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα παρακολουθεί, εντοπίζει και ταξινομεί τους Κινέζους πολίτες με βάση συνδυασμό παραγόντων που διαμορφώνουν το ατομικό «σκορ» του καθενός.

Υπάρχουν πέντε κατηγορίες αξιολόγησης και ταξινόμησης πολιτών.

Όσοι έχουν υψηλό σκορ είναι προνομιούχοι πολίτες και απολαμβάνουν προνόμια όπως ευκολία στη λήψη ταξιδιωτικών καρτών, δανείων ή και εκπτώσεων ενώ ένα χαμηλό σκορ μπορεί να στερήσει σε ένα άτομο από την ικανότητα να πάρει ένα δάνειο και να έχει πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ, μέχρι την έξοδό του από τη χώρα και την εύρεση εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Το σύστημα «κοινωνικής αξιολόγησης» λειτουργεί ήδη σε δεκάδες πόλεις της Κίνας και από το 2020 θα λειτουργήσει σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Το τεχνολογικό δυστοπικό μέλλον που όλοι βλέπουμε σήμερα σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας μάλλον έρχεται γρηγορότερα απ’ ότι το περιμέναμε…

Sputnik.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*