ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ο Μεγάλος Αδελφός γίνεται πραγματικότητα στην Κίνα: Εφαρμόζεται η «αξιολόγηση» των πολιτών

· Κατοχικά Νέα

Στην Κίνα άρχισε να εφαρμόζεται ένα σύστημα ολοκληρωτικής παρακολούθησης, αξιολόγησης και «ταξινόμησης» πολιτών παραπέμποντας σε σενάριο ταινίας δυστοπικού τεχνολογικού μέλλοντος.

Σε σκηνικό που παραπέμπει στο προφητικό «1984» του Τζορτζ Όργουελ ή σε σενάριο του δυστοπικού Black Mirror αρχίζει να μετατρέπεται η καθημερινή ζωή στην Κίνα, καθώς εκατομμύρια πολίτες ζουν ήδη υπό το άγρυπνο βλέμμα του «Μεγάλου Αδελφού».

Με εκατομμύρια κάμερες και συλλογή ηλεκτρονικών δεδομένων, η Κίνα χτίζει μεθοδικά ένα σύστημα ολοκληρωτικής παρακολούθησης των πολιτών.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως αυτή της αναγνώρισης προσώπων και της τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζονται και εντοπίζονται 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες, ενώ παράλληλα, με βάση τα ηλεκτρονικά τους δεδομένα κάθε πολίτης μπορεί να αξιολογείται σε επιμέρους τομείς της ζωής του και της καθημερινότητάς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαρωτές αναγνώρισης προσώπου προστατεύουν τις εισόδους κτηριακών συγκροτημάτων.

Κάμερες ανιχνεύουν σιδηροδρομικούς σταθμούς για να εντοπίσουν καταζητούμενους.

Οθόνες δείχνουν τα πρόσωπα των περαστικών και απαριθμούν τα ονόματα των ανθρώπων που δεν πληρώνουν τα χρέη τους.

Στόχος είναι ένα σύστημα «κοινωνικής αξιολόγησης» που θα «βαθμολογεί» τους πολίτες, και μάλιστα κάποιες φορές και σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα παρακολουθεί, εντοπίζει και ταξινομεί τους Κινέζους πολίτες με βάση συνδυασμό παραγόντων που διαμορφώνουν το ατομικό «σκορ» του καθενός.

Υπάρχουν πέντε κατηγορίες αξιολόγησης και ταξινόμησης πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι έχουν υψηλό σκορ είναι προνομιούχοι πολίτες και απολαμβάνουν προνόμια όπως ευκολία στη λήψη ταξιδιωτικών καρτών, δανείων ή και εκπτώσεων ενώ ένα χαμηλό σκορ μπορεί να στερήσει σε ένα άτομο από την ικανότητα να πάρει ένα δάνειο και να έχει πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ, μέχρι την έξοδό του από τη χώρα και την εύρεση εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Το σύστημα «κοινωνικής αξιολόγησης» λειτουργεί ήδη σε δεκάδες πόλεις της Κίνας και από το 2020 θα λειτουργήσει σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Το τεχνολογικό δυστοπικό μέλλον που όλοι βλέπουμε σήμερα σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας μάλλον έρχεται γρηγορότερα απ’ ότι το περιμέναμε…

Sputnik.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Φινλανδία: Ερευνά πιθανή παραβίαση εδάφους από drone που βρέθηκε στις ακτές του ΠόρβοοΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Ερευνά πιθανή παραβίαση εδάφους από drone που βρέθηκε στις ακτές του Πόρβοο

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ στο Βιετνάμ: Η χούντα της Μιανμάρ αναζητά νομιμοποίηση και επενδύσειςΔΙΕΘΝΗ

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ στο Βιετνάμ: Η χούντα της Μιανμάρ αναζητά νομιμοποίηση και επενδύσεις

Γερμανία: Η AfD διεκδικεί ιστορική κατάκτηση κρατιδίου στις εκλογές της Σαξονίας-ΆνhaltΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η AfD διεκδικεί ιστορική κατάκτηση κρατιδίου στις εκλογές της Σαξονίας-Άνhalt

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά