Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

06:24 - 24/04/2012

Νησιά του Αιόλου, το παλιό στέκι των θεών

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις
Επτά ηφαιστιογενή νησιά που μοιάζουν με ακατέργαστα κοσμήματα λούζονται στο Τυρρηνικό αρχιπέλαγος, στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Σικελίας. Ο Οδυσσέας τα προσέγγισε όταν ο Αίολος του έκανε δώρο τους ανέμους, για να μπορέσει να γυρίσει στην πατρίδα του.

Πρόκειται για μια συστάδα από μικρές πινελιές γης σε βαθύ μπλε φόντο που θυμίζει κοβάλτιο, με άγριες και κατάφυτες εκτάσεις από κάπαρη και γλυκά σταφύλια. Την ημέρα οι επισκέπτες τους θαμπώνονται από τα μεσογειακά χρώματα, το μεσημέρι ζουν την εμπειρία της θαλασσοθεραπείας και τη νύχτα απολαμβάνουν τα λαμπερά φώτα της νυχτερινής ζωής, τα οποία στροβιλίζονται ανάμεσα σε ηφαίστεια που σιγοκαίνε. Στις Αιολίδες νήσους, αγαπημένο στέκι του Ήφαιστου και του Αιόλου, οι κορυφές των ηφαιστείων ατμίζουν ακόμα και οι άνεμοι φυσούν από παντού.

Προστατευόμενα νησιά
Μια σειρά από βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις πριν από 260.000 χρόνια στάθηκε υπαίτια για τον σχηματισμό των αποκαλούμενων Αιόλιων νησιών (Στρόμπολι, Βουλκάνο, Λίπαρι, Πανάρεα, Φιλικούντι, Αλικούντι, Σαλίνα κι ακόμα 5 μικρότερων, με συνολική έκταση 1.216 τετρ.χλμ.). Το 2000 η Ουνέσκο τα κατέταξε στη λίστα των προστατευόμενων περιοχών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αφού εκεί εκπαιδεύονται 200 χρόνια τώρα γεωλόγοι και ηφαιστειολόγοι βρίσκοντας άφθονο και εξαιρετικό υλικό για επεξεργασία. Πρόσφατα μάλιστα εντόπισαν λάβα ηλικίας μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου ετών. Τα νησιά υπήρξαν πολύτιμες πηγές του μαύρου, γυαλιστερού πετρώματος του οψιδιανού (το καπνιστό γυαλί που χρησιμοποιούσαν οι προφήτες και οι μάγοι για να καθρεφτίζονται) και της ελαφρόπετρας. Πιστεύεται ότι πρώτοι τολμηροί τους κάτοικοι έφτασαν εδώ το 5.000 π.Χ., προερχόμενοι από τη γειτονική Σικελία.
Ποικιλόμορφο τοπίο
Η βλάστηση στα νησιά είναι μεσογειακή, με περίπου 900  είδη φυτών όπως μυρτιές, πικροδάφνες, ρείκια, συκιές, φραγκοσυκιές, δεντρολίβανο, θυμάρι. Υπάρχουν επίσης περιοχές φυτεμένες με ελιές και καταπράσινα αμπέλια, που δημιουργούν αντίθεση με τις άγριες και απότομες πλαγιές των ηφαιστείων.
Στρόμπολι, το σπίτι του Αιόλου
Τάφροι και κρατήρες προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες στο μικρό νησί Στρόμπολι (αρχαίο ελληνικό όνομα: Στρογγύλη), όπου δεσπόζει το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Το θυμωμένο και πάντα δραστήριο ηφαίστειο (λέγεται ότι ήταν η κατοικία του Αιόλου) φαίνεται να έχει μετριάσει τη δραστηριότητά του μετά τις βίαιες εκρήξεις του 1915 και του 1930, που προκάλεσαν αρκετά θύματα. Όμως βρυχάται τακτικά, όπως τον περασμένο Ιούλιο, που τίναξε πάλι φαντασμαγορικές πύρινες φλόγες από τα σωθικά του. Γι΄αυτό και το έχουν ονομάσει φάρο της Μεσογείου, αφού σχεδόν μόνιμα ψεκάζει τον ουρανό με πύρινη λάβα, ορατή από μακριά.
«Πόσο μεγάλο φαίνεται στο μοναχικό πέλαγος…»
«Με τον δυτικό ορίζοντα να είναι όλος χρυσαφένιος από τον ήλιο που βυθίζεται, κηλιδωμένος μόνο από τα μακρινά πλοία, τη φωτεινή πανσέληνο να λάμπει ψηλά πάνω από το κεφάλι σαν ασημένια ασπίδα, το απέραντο, βαθύ μπλε της Μεσογείου κάτω από τα πόδια και ένα παράξενο λυκόφως να σχηματίζεται από τους τόσους φωτισμούς και τα χρώματα – όλα γύρω μας και για εμάς – είδαμε το αρχαίο Στρόμπολι. Πόσο μεγάλο φαίνεται στο μοναχικό πέλαγος και πόσο συμμετρικό! Είναι όμορφο αυτή την ώρα, με το σκούρο μπλε πότε να χάνεται και πότε να αχνοφαίνεται  κάτω από τη μαργαριταρένια ομίχλη». Έτσι περιέγραψε ο Mark Twain το 1867 στα χρονικά των ταξιδιών του την πρώτη του επαφή με το μικρό ηφαιστιογενές νησί.
Ο Ροσελίνι και η γη του θεού
Διαβάζοντας την περιγραφή του Twain, κάποιος θα σκεφτεί ότι το Στρόμπολι θα μπορούσε να είναι ιδανικός χώρος γα διακοπές. Οι κάτοικοί του πάντως το προσπάθησαν πολύ, ιδιαίτερα από το 1950 που ο σκηνοθέτης Ρομπέρτο Ροσελίνι, εντυπωσιασμένος από τα δυνατά χρώματα και το δραματικό φως του νησιού, το επέλεξε για τα γυρίσματα της ταινίας του «Στρόμπολι, η γη του Θεού» με πρωταγωνίστρια την Ίγκριντ Μπέργκμαν. Όμως το νησί ήταν ήδη διάσημο: Στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» οι ήρωες τελειώνουν το ταξίδι τους δραπετεύοντας μέσα από το ηφαίστειό του. Με έκταση λίγο μεγαλύτερη από 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 924 μέτρα ύψος το νησί με τους 400 κατοίκους έχει τους δικούς του, χαλαρούς ρυθμούς και ζει στα ασπρισμένα σπιτάκια με τις βουκαμβίλιες των δύο οικισμών του. Κάτοικοι και τουρίστες δίνουν κάθε χρόνο ραντεβού στη φεστιβαλική Γιορτή της Φωτιάς (Festa del Fuoco di Stromboli) για να γιορτάσουν (ή να ξορκίσουν) το στοιχείο της φωτιάς παρακολουθώντας διεθνείς δεξιοτέχνες να παίζουν, να χορεύουν και να χειραγωγούν τις φλόγες.
Το εργαστήριο του Ηφαίστου
Στο νησί Βουλκάνο – σύμφωνα με τον μύθο – ο Ήφαιστος είχε στήσει το φημισμένο εργαστήριό του. Το νησί διαθέτει το δικό του ηφαίστειο, παραλίες με μαύρη άμμο και λουτρά, ονομαστά για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα σε προβλήματα του δέρματος και της πλάτης. Οι επισκέπτες κάνουν μια διαδρομή δύο ωρών με τα πόδια για να φτάσουν στην κορυφή του ηφαιστειακού κώνου, από όπου η θέα προς το απέραντο γαλάζιο και τα άλλα νησιά είναι συναρπαστική – όχι όμως και η μυρωδιά του θειαφιού. Οι ντόπιοι εστιάτορες επιχειρούν να βάλουν το μαύρο χρώμα παντού, ακόμα και στα μακαρόνια (με μελάνι σουπιάς).
Μικρά καταφύγια για φυσιολάτρες
Στα μικρότερα νησιά τα νερά είναι καθαρά, σμαραγδένια, ιδανικά για βαρκάδα και βουτιές. Λες και είναι φτιαγμένα για ιδιωτικά καταφύγια, όπου στο παρελθόν θα ξεκουράζονταν κάποιοι ημίθεοι της μυθολογίας… Το έδαφός τους είναι ένα μείγμα από γραφικές καταπράσινες πλαγιές και βραχώδεις λόφους. Εδώ δεν υπάρχει συνωστισμός στις παραλίες και το φαγητό είναι απλό, σπιτικό και θαλασσινής προέλευσης (συνήθως ζυμαρικά και φρέσκα ψάρια από τα δίχτυα των ψαράδων). Το νησί Πανάρεα, που είναι και το μικρότερο, έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία τοπίων, προς τέρψη των φυσιολατρών.

πηγη

Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*