Μεσολόγγι 1925: Το πραγματικό ολοκαύτωμα

Το Μεσολόγγι είναι η κορωνίδα της εθνεγερσίας του 1821. Συμπυκνώνει όλα τα νοήματα του ηρωϊσμού, της θυσίας, της αξίας και της τιμής. Είναι ταυτόχρονα Μαραθώνας και Θερμοπύλες. Είναι η απόφαση του Γένους να ζήσει. Μια απόφαση που υπάρχει από την στιγμή που οι Έλληνες αποφάσισαν σ’ αυτόν τον χώρο να ζήσουν και να δημιουργήσουν..

     Πριν από την επανάσταση το Μεσολόγγι υπήρξε οικονομικό και πνευματικό κέντρο. Εκεί λειτουργούσε ως το 1826 η Παλαμαϊκή Σχολή, ένα από τα τρία Ελληνικά σχολεία που ιδρύθηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Πελοπόννησο και την Στερεά. Η πόλη είχε περίπου 2.000 κατοίκους την εποχή που άρχισε ο αγώνας. Το 1822 ο αριθμός διπλασιάσθηκε με τον ερχομό πληθυσμού από την Ήπειρο. Τα οχυρωματικά έργα της πόλης ήταν ένας απλός τοίχος (ο Ομέρ Βρυώνης τον ονόμαζε φράχτη), μια τάφρος και πέντε κανόνια χωρίς βάσεις.
     Κατά το 1823 οι κάτοικοι έφθαναν τις 9.000 με 10.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γάλλου φιλέλληνα Ραϋμπό. Κάποια οχύρωση μετά την πρώτη επίθεση των Τούρκων, έγινε από τον μηχανικό Πέτρο Κοκκίνη, αλλά δεν μπορούσε να θεωρηθεί ικανή, για τα τέλεια μέσα που επεστράτευσαν οι Οθωμανοί. Παρ’ όλα αυτά το Μεσολόγγι αντιστάθηκε κι έδωσε σύμβολα, όπως ο Καψάλης και ιδέες που υποστήλωσαν ηθικά και ιδεολογικά την επανάσταση. Το ολοκαύτωμα έγινε ουσία και πραγματικότητα για το Μεσολόγγι και η έξοδος, σύμβολο ζωής, αντοχής, αγώνα κι ελπίδα.

πηγη

Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *