ΚΙΝΑ: Ταυτόχρονη «εισβολή» σε Ελλάδα-Ισραήλ, η στρατηγική λογική

ΚΙΝΑ: Ταυτόχρονη «εισβολή» σε Ελλάδα-Ισραήλ, η στρατηγική λογική

Εναλλακτική λύση σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα ή συμπληρωματικότητα και σαφής στρατηγικός σχεδιασμός για περαιτέρω περιορισμό του κόστους μεταφοράς των κινεζικών προϊόντων στις δυτικές αγορές;

Μάλλον το δεύτερο αναζητά η Κίνα με τη μαζική δραστηριοποίησή της στην αγορά του Ισραήλ, όπου σύμφωνα με την επιχειρηματική εφημερίδα «Globes», προηγείται σε διαγωνισμό για την κατασκευή νέου λιμένα, κατατροπώνοντας τον ανταγωνισμό, καθώς η προσφορά της China Harbour Engineering Company Ltd. είναι πολύ πιο οικονομική από το ένα περίπου δισεκατομμύριο δολάρια που είχε προταθεί.

Η διαφαινόμενη επιτυχία έρχεται μετά από αυτή του Μαρτίου, όταν και κινεζική προσφορά επικράτησε σε διαγωνισμό για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον λιμένα Ασντόντ στη Μεσόγειο, σε μια σιδηροδρομική γραμμή 300 χιλιομέτρων με την επωνυμία «Red-Med» που θα μεταφέρει εμπορεύματα. Χρονοδιάγραμμα του έργου είναι η πενταετία.

Όλα δείχνουν ότι η στρατηγική σκέψη των Κινέζων είναι εντυπωσιακή αφού μειώνοντας το κόστος μεταφοράς, θα αντισταθμιστεί σε έναν τουλάχιστον βαθμό η ανάγκη αύξησης των αποδοχών των Κινέζων εργαζομένων, ώστε να τονωθεί και η εσωτερική ζήτηση, οπότε σε συνδυασμό με τη διατήρηση σε σταθερά επίπεδα του ενεργειακού κόστους, με συμφωνίες όπως αυτή με τη Ρωσία, να μην υπάρχουν σοβαρές αναταράξεις που θα απειλήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της ασιατικής χώρας.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα εμπορεύματα θα μεταφέρονται στην Ερυθρά Θάλασσα και από εκεί στις ακτές της Μεσογείου, απ’ όπου, μέσω Ελλάδας, θα μεταφέρονται στις δυτικές αγορές. Η στρατηγική σύλληψη των Κινέζων συμπεριλαμβάνει τις θαλάσσιες, τις χερσαίες και τις αεροπορικές μεταφορές, με το κινεζικό κεφάλαιο να επενδύεται με σύνεση, σε έργα πνοής, που θα αλλάξουν τον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη.

Θυμίζουμε την εμπλοκή της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά και το τεράστιο ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, νησί κομβικής σημασίας στο μέσον της Μεσογείου. Όλα μεθοδικά και με σταθερά βήματα, συμβατά με τις διδαχές μεγάλων Κινέζων, όπως ο Κομφούκιος… ακόμα και ο Σουν Τσου.

Τεράστιο ενδιαφέρον έχει η διαφαινόμενη τάση της Κίνας να αντιμετωπίζει ως ενιαίο χώρο την ανατολική Μεσόγειο, με ακρογωνιαίο λίθο την Ελλάδα και το Ισραήλ. Περιττό να αναφερθεί ότι αυτή η τάση εγείρει ζητήματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο στον στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, αφού οι συνέργειες που μπορούν να προκύψουν είναι πολλαπλές και άκρως επωφελείς.

Όσον αφορά τον λιμένα του Ασντόντ, οι Κινέζοι κατέθεσαν την τελευταία στιγμή πρόταση να αναλάβουν για 25 χρόνια τη διαχείριση, ανταγωνιζόμενοι τη γερμανική Eurogate, την ολλανδική Terminal Investment και την International Container Terminal Services.

Οι Ισραηλινοί που έχουν αντιληφθεί εγκαίρως τα περιθώρια, αφενός επιθυμούν σε μια πενταετία τον διπλασιασμό των εξαγωγών τους στην Κίνα, φθάνοντας τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και αφετέρου δείχνουν να ενθαρρύνουν την εμπλοκή των Κινέζων στην αγορά τους, όπως για παράδειγμα την εξαγορά από κινεζικά κεφάλαια του κολοσσού στον τομέα των τροφίμων «Tnuva», έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε Ισραηλινοί, ότι 3.000 χρόνια πριν η χώρα τους γίνει γνωστή ως «έθνος των start ups» (των νεοφυών επιχειρήσεων που με την τεχνολογική καινοτομία δημιουργούν αξίες τεράστιες που αποτυπώνονται σε εξαγορές δισεκατομμυρίων δολαρίων), ήταν εμπορικός κόμβος. Θα ακολουθήσει η Ελλάδα μας ή θα… μπερδευτεί στον δρόμο, παγιδευμένη ανάμεσα σε στερεότυπα και την παρασιτική νοοτροπία πολλών;

ΠΗΓΗ

Loading...

10 thoughts on “ΚΙΝΑ: Ταυτόχρονη «εισβολή» σε Ελλάδα-Ισραήλ, η στρατηγική λογική

 1. Ανώνυμος says:

  Έχω την εντύπωση ότι για να να ελενχθεί η διείσδυση και η "εισβολή" της Κίνας στον ζωτικό χώρο της Μεσογείου η ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν μια άτυπης πολιτικής ανάσχεσης (containment) απέναντι στο Πεκίνο…..ίσως και όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν στην "γειτονιά" μας να έχουν σχέση με αυτό…

  Η Κίνα θα είναι για τον 21 αιώνα η μεγαλύτερη απειλή που γνώρισε η ανθρωπότητα….και να μην ξεχνούμε ότι η Κίνα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι απο το 2000 και η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την Τουρκία σαν Δούρειο Ίππο όχι μόνο μέσα στο ΝΑΤΟ και και σαν πρόσβαση στην Μεσόγειο …βέβαια η Τουρκία σε αντάλλαγμα παίρνει χρήμα ….άρα για πάρα πολλούς γεωστρατηγικούς…πολιτικούς ….γεωγραφικούς και οικονομικούς λόγους η Ελλάς θα πρέπει να είναι αντίθετη σε όλο αυτό …..γιατί η πατρίδα μας η Ελλάς ΕΙΝΑΙ ο μοναδικός άλλος πολιτισμός για τους Σίνες ….και άρα για αυτούς και Ο ΜΑΝΑΔΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ…..

  "ΔΕΛΤΑ"

 2. nyeuis1 says:

  Οι εβραιοι εζησαν και ζουν εντος κ εκτος ιουδαιας χιλιαδες χρονια. Εχουν μακροχρονη ιστορια και θεωρουνται μαζι με τους κινεζους ως οι καλυτεροι εμποροι. Αν δεν συνεργαστουν αυτοι στους δυσκολους καιρους που ζουμε ποιοι θα συνεργαστουν.

 3. Ανώνυμος says:

  ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΕΞΑΦΑΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΗΤΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ, ΤΗΝ ΧΙΛΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ. ΜΕ ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΘΑ ΕΞΑΠΛΩΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΑΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΕΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΚΡΙΣΗ. ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΑΞΟΝΕΣ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙΑ.
  ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ, ΙΛΟΥΜΙΝΑΤΙ , ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ, ΜΑΣΟΝΙΣΜΟΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ, ΤΑΟΙΣΜΟΣ, ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ Η ΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΑΥΤΟΙ ΔΗΝΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΝΟ ΩΣΤΕ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΝΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΩΤΕΡΗ ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

 4. Ανώνυμος says:

  H εξαθλιωση,λογικο γιαυτους αφου ο ανθρωπος ειναι δουλος μαο,εχει ζητηθει εδω και μιά δεκαετία οταν συμπληρωθουν οι απαιτήσεις θα εγκαταστηθουν για τα καλά και να δεις που θα καλλιεργουμε και οπιο

 5. Ανώνυμος says:

  ΦΙΛΕ 11:54 ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣ ΤΟΝ ΥΠΝΟ.ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΤΗΝ Α-ΛΗΘΕΙΑ ΑΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΛΗΘΗ ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ,ΜΙΛΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΩΤΗΡΕΣ & ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ :)))))) ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΛΕΥΡΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ. a]+[@

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *