Θαλάσσιες δοκιμές εντός τριμήνου για τα υποβρύχια

Θαλάσσιες δοκιμές εντός τριμήνου για τα υποβρύχια

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Χθες ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών στα υποβρύχια.

Θετικές ειδήσεις για τα υποβρύχια τύπου P-214, την ολοκλήρωση των οποίων έχει αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, η «θετική έκπληξη» αυτών των ανακοινώσεων θα αφορά την ταχεία ολοκλήρωση των τριών υποβρυχίων, όπου μάλιστα οι θαλάσσιες δοκιμές για το πρώτο από αυτά θα πρέπει να αναμένονται σε χρονικό ορίζοντα τριμήνου.

Ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε χθες τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και παρακάθισε σε ευρεία σύσκεψη με όλους όσοι συμμετέχουν στο έργο, όπου ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια για την πορεία των εργασιών στα υποβρύχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΝ εκτιμά ότι η υπόθεση εξελίσσεται με πολύ θετικό τρόπο και ως εκ τούτου ελήφθη η απόφαση ο αρχηγός να προχωρήσει σήμερα σε έκτακτη ενημέρωση του Τύπου για τις θετικές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά συμφωνία του υπουργού Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου και του ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ Ισκαντάρ Σάφα, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τα τρία υποβρύχια αυτού του τύπου που βρίσκονται ακόμα στο ναυπηγείο και του έχουν παραχωρηθεί από την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός, ενώ οι εργαζόμενοι και οι υπεργολάβοι πληρώνονται από τα κονδύλια ύψους 75 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων. Με τον τρόπο αυτό, η παραλαβή των υποβρυχίων αποσυνδέθηκε από τη διαμάχη ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ.

Η προοπτική ταχείας ένταξης των 4 υποβρυχίων αυτού του τύπου στον στόλο (ώς σήμερα έχει παραδοθεί μόνον ο «Παπανικολής»), θα κλείσει μια εκκρεμότητα πολλών ετών και έχει ενθαρρύνει την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να επεκτείνει το μοντέλο διαχείρισης που εφήρμοσε στην περίπτωση των P-214 και σε άλλα projekts του Ναυτικού που χρονίζουν. Ετσι αυτό που έχει αποφασιστεί στο ΥΠΕΘΑ είναι να αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό και την ολοκλήρωση των τριών τορπιλακάτων που κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Καθημερινή

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *