in

Ζεν Μάθημα – H Υποταγή ενός Φαντάσματος

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Ζεν Μάθημα – H Υποταγή ενός Φαντάσματος

Μια άρρωστη, νεαρή σύζυγος ήταν έτοιμη να πεθάνει. «Σε αγαπώ τόσο πολύ» είπε στον άντρα της «που δεν θέλω να σε αφήσω. Μην πας μετά από μένα σε άλλη γυναίκα. Αν το κάνεις θα γυρίσω σαν φάντασμα και θα σου προξενήσω ατέλειωτα προβλήματα.»

Σύντομα η γυναίκα πέθανε. Ο άντρας σεβάστηκε την τελευταία της επιθυμία τους τρεις πρώτους μήνες, αλλά μετά γνώρισε μια άλλη γυναίκα και την ερωτεύθηκε. Δεσμεύτηκαν να παντρευτούν.

Αμέσως μετά τον αρραβώνα τους το φάντασμα άρχισε να επισκέπτεται κάθε βράδυ τον άντρα, κατηγορώντας τον ότι είχε αθετήσει την υπόσχεσή του. Ήταν ένα έξυπνο φάντασμα. Του είπε επακριβώς ότι είχε κουβεντιάσει με την νέα αγαπημένη του. Όποτε έδινε ο άντρας ένα δώρο στην αρραβωνιαστικιά του το φάντασμα του το περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια. Μπορούσε ακόμα να επαναλάβει λέξη-λέξη τις συνομιλίες τους και ήταν τόσο ενοχλητικό που ο άντρας δεν μπορούσε πια να κοιμηθεί. Κάποιος τον συμβούλευσε να πάει να πει το πρόβλημά του σε έναν δάσκαλο Ζεν που ζούσε κοντά στο χωριό. Στο τέλος, από απελπισία πήγε στον μοναχό για βοήθεια.

«Η προηγούμενη γυναίκα σου έγινε φάντασμα και γνωρίζει ο,τιδήποτε κάνεις» σχολίασε ο δάσκαλος. «Ο,τιδήποτε κάνεις ή λες, ότι δίνεις στην αγαπημένη σου, το γνωρίζει. Πρέπει να είναι ένα πολύ σοφό φάντασμα. Πραγματικά άξια του θαυμασμού σου. Την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί, διαπραγματεύσου μαζί της. Πες της πως ξέρει τόσα πολλά που δεν μπορείς να της κρύψεις τίποτα, και ότι αν απαντήσει σε μία και μοναδική ερώτησή σου, πως της υπόσχεσαι να διαλύσεις αμέσως τον αρραβώνα και να μείνεις ανύπαντρος.»

«Τι ερώτηση πρέπει να της κάνω;» ζήτησε να μάθει ο άντρας.

Ο μοναχός απάντησε: «Πάρε μια μεγάλη χούφτα από σπόρους σόγιας και ρώτα την πόσους ακριβώς σπόρους κρατάς στο χέρι σου. Αν δεν μπορεί να σου πει, τότε θα καταλάβεις πως δεν είναι παρά πλάσμα της φαντασίας σου και θα πάψει να σε ταλαιπωρεί.»

Το επόμενο βράδυ, όταν το φάντασμα εμφανίστηκε ο άντρας την καλόπιασε και την κολάκεψε πως ξέρει τα πάντα.

«Πράγματι,» απάντησε το φάντασμα, «και ξέρω ότι πήγες να δεις τον Ζεν δάσκαλο σήμερα.»

«Αφού ξέρεις τόσα πολλά», είπε ο άντρας, «πες μου πόσους σπόρους κρατάω μες το χέρι μου!» Δεν υπήρχε πια φάντασμα να απαντήσει την ερώτηση.

Η παραπάνω ιστορία από τις διάσημες 101 Ζεν Ιστορίες της ταοϊστικής παράδοσης μιλά για τις παγίδες της σκέψης. Το Φάντασμα που πρέπει να υποταχτεί είναι οι ανθρώπινες κατασκευές του νου, τα πλάσματα της φαντασίας που μας στοιχειώνουν.

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply
  1. '' ΔΕΝ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ…ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΚΛΑΙΣ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ '' …ΑΡΕ ΓΙΓΑΝΤΑ ΣΠΥΡΟ [ ΖΑΓΟΡΑΙΕ ]…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Επιστήμονες αποκαλύπτουν τα μυστικά της αύρας και τη δύναμη της σκέψης

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΟΦΕΛΗ