«Ετοιμάστε σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τις τράπεζες»

Η παρατεταμένη κρίση στην Ελλάδα οδήγησε τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας να ζητήσει από την ευρωζώνη σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τις τράπεζες. Προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου και την ανακεφαλαιοποίηση από το ESM.

Η προειδοποίηση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Zέλικ έγινε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στους σημερινούς Financial Times. Ο Zέλικ καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη με πακέτα στήριξης των τραπεζών τους.
«Επικίνδυνη ζώνη»

«Σε περίπτωση που βγει η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση και τα κράτη της ευρωζώνης δεν έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, τότε αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μετατρέψει την ήπειρο σε μια επικίνδυνη οικονομικά ζώνη» γράφει ο Zέλικ στο άρθρο του. «Οι χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους με πόρους από τον μελλοντικό Σταθερό Μηχανισμό Στήριξης (ESM)».


Στο ίδιο άρθρο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος έχει διατελέσει και στέλεχος της Goldman Sachs, εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό έχει γίνει συνείδηση. «Δεν είναι καθόλου σαφές, αν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης έχουν ετοιμαστεί ψυχολογικά γι αυτό». Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης, σημείο στο οποίο συμφωνεί και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.


Και ευρωομόλογα


Όμως ο Ρόμπερτ Zέλικ θεωρεί ότι κι αυτό δεν είναι αρκετό. «Ενέσεις ρευστού από μόνες τους δεν επαρκούν. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα διοχετεύσουν τα χρήματα μέσω πιστώσεων στην οικονομία για να μην παρατηρηθεί ασφυξία στην αγορά και οδηγηθούν σε χρεοκοπία, όπως έγινε το 2008 στις ΗΠΑ με την επενδυτική τράπεζα Lehman Brother» τονίζει.


Στο μεσοδιάστημα ο Zέλικ προτείνει ότι οι αρχηγοί των κρατών της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση κρατών όπως η Ισπανία, είτε μέσω του Σταθερού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), είτε με ευρωομόλογα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται στην έκδοση ευρωομολόγου και την άμεση εμπλοκή του Σταθερού Μηχανισμού Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο έναντι υλοποίησης ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Η θητεία του Ρόμπερτ Zέλικ στο αξίωμα του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ειρήνη Αναστασοπούλου /Spiegel / Reuters

Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

πηγη
Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *