Επιστήμονες ανέπτυξαν αόρατο barcode ικανό να συνοδεύει εκρηκτικές ύλες, φάρμακα και χαρτονομίσματα

Επιστήμονες ανέπτυξαν αόρατο barcode ικανό να συνοδεύει εκρηκτικές ύλες, φάρμακα και χαρτονομίσματα

Θερμική, αόρατη «υπογραφή» προϊόντων θα μπορούσε να προσφέρει το νέο barcode νανοσωματιδίων, αποδεικνύοντας παράλληλα τη γνησιότητά τους

Ειρήνη Βενιού

Ομάδα αμερικανών ερευνητών από το Πολυτεχνείο του Γουόρσεστερ, στη Μασαχουσέτη, διαπίστωσε ότι τα νανοσωματίδια διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαν να ταυτοποιήσουν συγκεκριμένα αντικείμενα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η δημιουργία γραμμωτών κωδίκων (barcodes) από νανοσωματίδια θα μπορούσε να συνδέει καταναλωτικά προϊόντα π.χ. με τον κατασκευαστή, τον προμηθευτή, ή ακόμα και τον αγοραστή τους.Gemoderm

Ξεχάστε τις αιμορροΐδες για πάντα!

Το σπρέι Gemoderm βοηθά να απαλλαχθεί κανείς από αιμορροΐδες και ραγάδες του πρωκτού. Χρησιμοποιείται για εξωτερικές και εσωτερικές αιμορροΐδες, την θρόμβωση και τη φλεγμονή, φαγούρα και έκζεμα πρωκτού, κατά αιμορροΐδες μετά τον τοκετό. Σπρέι έχει αντισηπτική, αντι, τοπική αναισθητική, αιμοστατική και στυπτική δράση, προωθεί την απορρόφηση των αιμορροΐδων και την αποκατάσταση του ορθού, θεραπεύει γρήγορα τις ραγάδες του πρωκτού και εξαλείφει την αιμορραγία.

ΤΙΜΗ 49,00

ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ

 Powered by WebCash


Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports» του ομίλου Nature, «τα νανοσωματίδια είναι τόσο μικροσκοπικά ώστε μπορούν να συνοδεύσουν οποιοδήποτε αντικείμενο».

Τα barcodes χρησιμοποιούνται ευρέως ως κώδικες αναφοράς, τόσο για τον εντοπισμό όσο και για την καταγραφή προϊόντων. Τα νέα barcodes νανοσωματιδίων, ακριβώς λόγω της «αόρατης» φύσης τους, θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα και να περιορίσουν φαινόμενα απάτης.
Θερμική «υπογραφή»

Τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια, κατά τους επιστήμονες, ανιχνεύονται με ειδικούς σαρωτές προσφέροντας έναν «θερμικό» γραμμωτό κώδικα.

«Τα νανοσωματίδια δεν προκαλούν κάποια χημική αντίδραση, οπότε η ύπαρξή τους δεν επηρεάζει το προϊόν που τα φιλοξενεί» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Μινγκ Σου. «Του προσφέρει όμως μια θερμική υπογραφή».

Με στόχο να αποδείξουν τις «αντιτρομοκρατικές» ιδιότητες της νέας μορφής barcode, οι ερευνητές προσέθεσαν τη νανο-σήμανση σε δινιτροτολουόλιο (ΤΝΤ). Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι ο μοναδικός αυτός γραμμωτός κώδικας ήταν ανιχνεύσιμος ακόμα και μετά την έκρηξη της εκρηκτικής ύλης.

«Ο συγκεκριμένος γραμμοκώδικας θα μπορούσε να προστεθεί ακόμα και σε χαρτονομίσματα, προς αποφυγή της παραχάραξης, ενώ κάτι παρόμοιο με τη βοήθεια οργανικών νανοσωματιδίων θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των φαρμάκων για την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους» προσθέτει ο δρ Σου.

Δημοσιεύτηκε στο “ΤΟ ΒΗΜΑ science” την Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *