Εντυπωσιακό βίντεο από τα μυστηριώδη πυροσώματα της αβύσσου

Το περιοδικό New Scientist έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται ένα μυστηριώδες θαλάσσιο είδος. Πρόκειται για τα πυροσώματα, ένα είδος οργανισμών για τους οποίους γνωρίζουμε λίγα πράγματα πρώτον επειδή κατά βάση κινούνται σε πολύ μεγάλα βάθη των θαλασσών και δεύτερον επειδή οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τις περιοχές που κινούνται ώστε να τα εντοπίσουν και να τα μελετήσουν πιο προσεκτικά.

Ιδιαίτεροι οργανισμοί

Αυτά που γνωρίζουμε για τα πυροσώματα είναι ότι αποτελούνται από ζωοειδής ασπόνδυλους οργανισμούς συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς σχηματίζοντας σωληνοειδείς αποικίες. Ο σωλήνας είναι διαφανής, κλειστός από τη μία άκρη και μοιάζει με την απόχη για πεταλούδες. Το μήκος του σωλήνα μπορεί να κυμαίνεται από λίγα εκατοστά ως πολλά μέτρα. Εχουν εντοπιστεί σωλήνες με μήκος παρόμοιο με αυτό των φαλαινών. Η έκταση της αποικίας (δηλαδή ο αριθμός των οργανισμών μεταβάλλεται διαρκώς ανάλογα με την διαθέσιμη τροφή αλλά και τις διαταραχές του φυσικού τους περιβάλλοντος. Η κοιλότητα του κυλίνδρου αποτελεί, δηλαδή, τον χώρο στον οποίο όλα τα άτομα της αποικίας αποβάλλουν το νερό που χρησιμοποίησαν για τροφικούς και αναπνευστικούς σκοπούς.

Τα πυροσώματα παράγουν φως από ειδικά όργανα το οποίο συνήθως είναι πρασινοκίτρινο αλλά οταν παρεμβάλλονται διάφοροι παράγοντες μπορεί να γίνει κόκκινο, πράσινο ή λευκό. Το φως είναι ο τρόπος που επικοινωνούν μεταξύ τους οι οργανισμοί της αποικίας αφού δεν διαθέτουν νεύρα ή άλλα όργανα επικοινωνίας. Εχει διαπιστωθεί επίσης ότι η αναπαραγωγή των οργανισμών που σχηματίζουν τα πυροσώματα γίνεται μέσω κλωνοποίησης γεγονός που επιτρέπει (θεωρητικώς) την αέναη ύπαρξη μιας αποικίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ science

ΠΗΓΗ

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

One thought on “Εντυπωσιακό βίντεο από τα μυστηριώδη πυροσώματα της αβύσσου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *