Εγώ χωρίς ΕΓΩ

Ποιός δημιουργεί τα προβλήματα

Το σημαντικό δεν είναι απλώς να βρεις μια λύση σε κάποιο πρόβλημα, είτε είναι οικονομικό ή άλλου είδους, είτε είναι ατομικό ή συλλογικό, αλλά να κατανοήσεις εκείνον που δημιούργησε το πρόβλημα και το να κατανοήσει κανείς το δημιουργό του προβλήματος είναι πολύ πιο δύσκολο, χρειάζεται μεγαλύτερη επίγνωση, μεγαλύτερη προσοχή από το να μελετάς απλώς το πρόβλημα.

Ο δημιουργός του προβλήματος είναι το εγώ, και για να καταλάβει κανείς το εγώ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να απομονωθεί, να αποσυρθεί. Φαίνεται πως θεωρούμε ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε ένταση και σε δράση όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, γιατί τότε νοιώθουμε ότι τουλάχιστο κάτι κάνουμε γι αυτά.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό η μελέτη του εγώ, να μην είναι απόσυρση, να μην είναι διαδικασία απομόνωσης ή έλλειψης δράσης, αντιθέτως, είναι μια διαδικασία εξαιρετικής προσοχής, άγρυπνης επίγνωσης, που απαιτεί όχι μόνο επιφανειακή αλλά και εσωτερική διαύγεια.

Σε τελευταία ανάλυση όταν μιλάμε για δράση, στη πραγματικότητα εννοούμε αντίδραση, έτσι δεν είναι;

Οι περισσότεροι αντιδρούμε σε οτιδήποτε έρχεται απέξω και εγκλωβιζόμαστε σ’ αυτή τη διαδικασία της αντίδρασης και αυτή την αντίδραση την ονομάζουμε αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η κατανόηση, λοιπόν, της αντίδρασης είναι η αρχή της κατανόησης του εγώ.

Το σημαντικό δεν είναι τόσο να κατανοήσουμε το ίδιο το πρόβλημα όσο να να κατανοήσουμε τις αντιδράσεις που ο καθένας μας έχει σαν αντανακλαστικό στις οποιεσδήποτε ιδιαίτερες συνθήκες και στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Η μελέτη του εγώ, είναι πολύ πιο σημαντική απ’ τη μελέτη του προβλήματος, στο οποίο οι πιο πολλοί από μας αφιερώνουν τη ζωή τους. Έχουμε μελετήσει τα προβλήματα απ’ όλες τις πλευρές, αλλά ποτέ δεν έχουμε μελετήσει με ένταση και σε βάθος το δημιουργό των προβλημάτων και για να κατανοήσουμε το δημιουργό των προβλημάτων πρέπει να κατανοήσουμε τις σχέσεις μας, γιατί ο δημιουργός των προβλημάτων υπάρχει μόνο μέσα στις σχέσεις.

Οπότε η μελέτη των σχέσεων μας προκειμένου να κατανοήσουμε το δημιουργό των προβλημάτων είναι το κύριο θέμα μας και η κατανόηση των σχέσεων είναι η αρχή του “γνώθι σαυτόν”.

Έτσι, η κατανόηση των σχέσεων με την οποία ανακαλύπτει το δημιουργό των προβλημάτων είναι υψίστης σημασίας και δημιουργός των προβλημάτων είναι το εγώ.

Για να κατανοήσεις το δημιουργό των προβλημάτων- που είναι το εγώ, δεν χρειάζεται απλώς να είσαι πολύ έξυπνος, αλλά χρειάζεται να μελετήσεις την όλη διαδικασία των ψυχολογικών αντιδράσεων μέσα σου, γιατί χωρίς την κατανόηση της συνολικής διαδικασίας του νου, χωρίς τη κατανόηση του εγώ, ότι κι αν κάνεις για τα προβλήματα σου- ατομικά, κοινωνικά, οικονομικά, εθνικιστικά και λοιπά- δεν θα βρεις κανένα τρόπο να απαλλαγείς από αυτά.

Το εγώ δημιουργεί τα προβλήματα στις σχέσεις, είτε είναι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους είτε με τον εαυτό μας είτε με τις ιδέες, με τη φύση ή με τα πράγματα.

@ Τζιντού Κρισναμούρτι

edwhellas.gr

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

4 thoughts on “Εγώ χωρίς ΕΓΩ

 1. Ανώνυμος says:

  Επισης…λεει ο Κρισναμουρτι ..
  "" Για να μπορεις να καταννοησεις σωστα , πρεπει να γνωρισεις πρωτα και ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ' ΑΚΟΥΣ' !!
  Αυτος που ξερει να ακουει , ακουει τα παντα , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ !!
  ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ…,ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΑ ΑΦΙΝΕΙ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ !!!

  Και για να γινει πραγματικος ανθρωπος..ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΜΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥ !!
  ΠΩΣ;; Ακομα και ο πιο απατεωνας , ψευτης , υποκριτης , εαν το παραδεχθει στον ιδιο του τον εαυτο…ΤΟΤΕ , ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟ ΒΗΜΑ !! ""

  ΕΓΩ…ΕΓΩ.. ΕΓΩ .., ΕΙΜΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ !!!!!! ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΟΛΑ !!
  ΕΣΕΙΣ;;

 2. Ανώνυμος says:

  ΤΟ ΠΕΤΑΞΕΣ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ–ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΡΟΛΑΣ– ΕΓΩ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΟΟΟΛΑ [ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΕΙΣ ] -ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ-ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ' ΔΙΑΛΕΞΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΟΛΑ- ΤΟ ΕΓΩ ΣΟΥ ΝΑ ΜΗ ΤΣΙΓΚΛΙΕΤΑΙ——–

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *