Δεν υπάρχει μέλλον: Η πλειοψηφία των μαθητών θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα λόγω οικονομικής κρίσης

Η πλειοψηφία των μαθητών σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα μετά το λύκειο ή τις σπουδές – Σχεδόν όλοι οι μαθητές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης των οικονομικών του κράτους.


Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει «μέτρια» έως «πολύ» την προσωπική ζωή της συντριπτικής πλειονότητας των μαθητών, από τρία σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (2013-14), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning.

Στην έρευνα με θέμα: «Πώς επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει η οικονομική κρίση το σχολείο μας» συμμετείχαν 566 μαθητές από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, από το 4ο ΓΕΛ της Καρδίτσας και από το Λύκειο Σολέας της Κύπρου. Μέσα από τις απαντήσεις τους οι μαθητές φαίνεται να ζουν τα μαθητικά τους χρόνια με προβληματισμό και έγνοιες, ενώ σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μετά το λύκειο ή τις σπουδές τους.

Στην ερώτηση: «Πόσο «καταδικασμένη» αισθάνεστε τη δική σας γενιά, λόγω της οικονομικής κρίσης;» το 57% των μαθητών από το σχολείο της Κύπρου, το 67% από το σχολείο της Θεσσαλονίκης και το 70% από το σχολείο της Καρδίτσας απάντησαν «πολύ» και «πάρα πολύ». Η παιδεία και η υγεία συγκαταλέγονται στους τομείς που έχουν πληγεί «πολύ» και «πάρα πολύ» από την κρίση, σύμφωνα με τις απαντήσεις της πλειονότητας. Οι τομείς της διασκέδασης, των διαπροσωπικών σχέσεων και της οικογένειας έχουν επηρεαστεί «μέτρια» έως «πολύ», όπως απάντησε πάνω από το 50% των νέων. Στην ερώτηση «έχετε εγκαταλείψει κάποια από τα φροντιστήρια που πηγαίνατε πριν;» η απάντηση ήταν αρνητική για το 80% των μαθητών της Καρδίτσας, το 66% των μαθητών του Λυκείου Σολέας και το 54% των μαθητών του Αριστοτελείου Κολλεγίου. Πάντως οι περισσότεροι μαθητές δήλωσαν πως έχουν επηρεαστεί τα μελλοντικά τους σχέδια για σπουδές.

Την ίδια στιγμή, το 34% των ερωτηθέντων του Λυκείου Σολέας εργάζονται (με μερική απασχόληση) για να ενισχύσουν οικονομικά τις οικογένειές τους, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για το Αριστοτέλειο Κολλέγιο και το 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας ανέρχονται σε 18% και 14%. Το 34% των μαθητών του Αριστοτελείου, το 42% του Λυκείου Σολέας και το 38% του 4ου ΓΕΛ Καρδίτσας ανέφεραν πως υπάρχουν άνεργοι στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον.

Το 58% των μαθητών του Αριστοτελείου Κολλεγίου, το 57% των μαθητών του 4ου ΓΕΛ Καρδίτσας και το 46% των μαθητών του Λυκείου Σολέας έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σε μια χώρα με καλύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Σχεδόν όλοι οι μαθητές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης των οικονομικών του κράτους.

Στην ερώτηση: «Σε ποιο βαθμό έχουν εμφανιστεί περισσότερα προβλήματα παραβατικότητας και κρούσματα βίας στο σχολείο» οι περισσότεροι μαθητές έκριναν πως έχουν εμφανιστεί «λίγο» έως «καθόλου».

«Το σχολείο μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τους μαθητές, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που προκύπτουν από την οικονομική κρίση;» Οι περισσότεροι μαθητές δήλωσαν ότι είναι δυνατό να επέμβει και να συμβάλλει στον περιορισμό των προβλημάτων τους, μέσα από κοινωνικές δράσεις, όπως η δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης για άπορους μαθητές ή οικογένειες, η συγκέντρωση τροφίμων ή και διανομή συσσιτίων (ή σχολικά είδη) σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, συστήνουν τα φροντιστήρια αλληλεγγύης, τη διοργάνωση συζητήσεων, δράσεων και εκδηλώσεων με θέμα την κρίση, αλλά και τη μείωση των τιμών των κυλικείων.

Τέλος, ζητήθηκε από τους μαθητές των σχολείων να απαντήσουν σε ερωτήσεις ελεύθερης ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα: «Τι μπορεί να κάνει ένας έφηβος, γενικά, για να επιβιώσει στην οικονομική κρίση». Η νεολαία φαίνεται να πιστεύει πως είναι απαραίτητη η μείωση των εξόδων (αποταμίευση), η αισιόδοξη διάθεση και στάση για εύρεση εργασίας, η μόρφωση σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του ήθους, η αποδοχή ή και προσφορά βοήθειας σε κοινωνικούς φορείς καθώς και τεράστια αποθέματα υπομονής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

freepen.gr

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

One thought on “Δεν υπάρχει μέλλον: Η πλειοψηφία των μαθητών θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα λόγω οικονομικής κρίσης

 1. Ανώνυμος says:

  Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση.

  Αλλά ένα ολόκληρο πλέγμα… μέρος αυτού του πλέγματος είναι η μη απονομή δικαιοσύνης, ένα ακόμα αγκάθι, που κυριαρχεί στην χώρα των Ελλήνων. Οι κλέφτες παραμένουν κλέφτες εντός και εκτός φυλακής… οι of sore είναι εντός νόμου… ενώ ταυτόχρονα διώκονται άπαντες που έχουν περιουσία, έστω και αν είναι άνεργοι!

  Πάραυτα μέσω της εφορίας… έχει ποινικοποιηθεί η εργασία!!! Ενώ επιτρέπεται εν μέρει, ακόμα η απασχόλησει!! Βεβαίως με απασχόλησει.. κανείς μην περιμένει σύνταξη των 360 ευρώ.

  Το πελατειακό καπιταλοσοσιαλιστικό κράτος που στήθηκε από τις Η.Π.Α. μετά την "μεταπολίτευση" παραμένει το ίδιο, απλά μεταλλάσσεται υπέρ των συμφερόντων του
  Δ΄ Ράιχ και της γνωστής τοπικής μειοψηφίας, σε Φιλελευθεροσοσιαλιστικό!!! Όπου βεβαίως επιτρέπται ο αδελφός του Πρωθυπουργού να παίρνει μόνο 10.000.000 ευρώ για το κόκκινο σκαθάρι στο φοινικόδασος του Βάι… + τα 11.000.000 για την εκ νέου ανακαίνιση του Μουσείου Μπενάκη.

  Πέραν του γεγονότος όχι μόνο μιας γενικότερης απάθειας του απλού λαού για την ίδια την ζωή και το υπέρτατο αγαθό της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ… αλλά και του φαινομένου στις πρόσφατες ευρωεκλογές τα δύο "μεγάλα" κόμματα που έφεραν αυτή την κατάσταση, να απολαμβάνουν το μεν πρώτο το 22%, και το δε δεύτερο το 8% = 30% των ψηφισάντων!.. και αυτό χωρίς ίχνος εθνικής ντροπής και ατελειώτης εθικής ξεφτίλας!!!

  Ενώ ταυτόχρονα οι αυτοκτονίες, οι θάνατοι από καρκίνο, εγκεφαλικά, και καρδιοπάθειες έχουν σαρώσει την κοινωνία… που σπαράσεται από την εσκεμμένη και προγραμματισμένη ανεργία, ειδικότερα στις νέες ηλικίες!!!

  Αυτά και άλλα τόσα, αποτελούν βασικούς λόγους φυγείς, όπως – όπως από την χώρα των Ελλήνων.

  Σίγουρα δεν μπορώ να καταλάβω όλα αυτά τα τσογλάνια… τα μ@λ@κισμένα, που έβγαιναν την 20ετία 1990 – 2010 και μας έλεγαν περί πανίσχυρης ομάδος έψιλον κ.λ.π. που είναι όλοι αυτοί οι λαοπλάνοι… που είναι όλοι αυτοί, που είναι και τα παιδιά τους;

  這些

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *