Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

06:25 - 23/08/2014

Έφυγε ένας κολοσσός του πνεύματος, ο Εμμανουήλ Κριαράς

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Έφυγε ένας κολοσσός του πνεύματος, ο Εμμανουήλ Κριαράς
Απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς. Ο Εμμανουηλ Κριαράς γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1906 στον Πειραιά. Πέρασε την εφηβική του ηλικία στην Κρήτη, την Αθήνα για σπουδές στη Φιλοσοφική σχολή και για εργασία (επί 20 συνεχή χρόνια στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών).

Μεσολάβησε το Μόναχο και το Παρίσι κι ύστερα ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη από το 1950, οπότε εκλέχτηκε στη θέση του τακτικού καθηγητή της μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης. Μέχρι το 1968 δίδασκε κυρίως μεσαιωνική φιλολογία. Ήταν τότε που τον εξώθησε σε παραίτηση- συνταξιοδότηση η Χούντα. Έκτοτε, ήταν ομότιμος καθηγητής (συνταξιούχος) επί 45 χρόνια.

Απολύθηκε από τη Χούντα αλλά, συνέχισε. Με τη σύνταξη του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας, με τη μαχητική στήριξη της δημοτικής και του μονοτονικού συστήματος (πρόεδρος της επιτροπής για το μονοτονικό το 1981), με τη συγγραφή και τις εκδόσεις και ένα μήνα πριν τα 103 του χρόνια τοποθετήθηκε στην τελευταία -τιμητική- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Ο καθηγητής Κριαράς πέθανε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο σπίτι, της οδού Αγγελάκη, που τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του, εκεί όπου δεχόταν τον πρωθυπουργούς, υπουργούς, συνεργάτες του.

Η σύζυγος του, Αικατερίνη Στριφτού, καθηγήτρια ψυχοτεχνικής στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας- με την οποία είχαν παντρευτεί το 1936- είχε πεθάνει την πρωτομαγιά του 2000. Δεν είχαν αποκτήσει παιδιά.

«Φεύγοντας» ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς αφήνει πίσω του εκατοντάδες τόμους με πραγματείες, μελέτες , επιστολές, κείμενα, 14 τόμους του µνηµειώδους έργου Λεξικό της Βυζαντινής Γραµµατείας. Τη συνέχεια ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας . Ήδη έχει τυπωθεί και κυκλοφορεί ο 18ος τόμος.

Η κηδεία του Εμμανουήλ Κριαρά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (7)

  1. Ανώνυμος 08/23/2014 @ 2:00 ΜΜ

    Γεννήθηκε το 1906????? Δηλαδή πεθανε σε ηλικία 108 ετων ????

  2. Ανώνυμος 08/23/2014 @ 5:36 ΜΜ

    Αυτός ο κύριος δεν ήταν που είχε πει πως τα αρχαία Ελληνικά είναι νεκρή γλώσσα;;;;
    Τώρα αν πω πως δεν λυπήθηκα καθόλου για τον θάνατό του, θα θεωρηθώ κακός άνθρωπος;;

  3. Ανώνυμος 08/23/2014 @ 6:54 ΜΜ

    "με τη μαχητική στήριξη της δημοτικής και του μονοτονικού συστήματος"
    Αυτο ειναι το σπουδαιο εργο???

  4. Ανώνυμος 08/24/2014 @ 5:34 ΠΜ

    ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΣ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ….

    ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΟΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΙΣΕΛΛΗΝΑΣ ??

    ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΣΚΑΣΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ !!

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  5. Ανώνυμος 08/24/2014 @ 6:42 ΠΜ

    Χίλια μπράβο γι'αυτούς πού σχολίασαν παραπάνω.
    Ναί, ο άνθρωπος ήταν ένας καλός ακαδημαικός αλλά οι αποφάσεις του γιά δημοτικήν καί μονοτονισμόν είναι τουλάχιστον απερίγραπτες, γιά νά μήν πώ ανθελληνικές.
    Καί μέ τό στανιό έρχονται τώρα νά "ευλογήσουν" οι γνωστοί κύκλοι, αυτές τίς οικτρές αποφάσεις.
    Καλό Παράδεισο νά'χει ο Χριστιανός αλλά τήν Ελληνική γραμματεία τήν απαύτωσε κανονικά…..Αφήνοντας την "ακέφαλη"
    Καί πάλι εύγε πού υπάρχουν, ακόμη, αδέρφια Έλληνες πού δέν τρώνε κουτόχορτο !

  6. Ανώνυμος 08/25/2014 @ 6:30 ΠΜ

    ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ 1974 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ . ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΡΙΑΡΙ . ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ ΚΡΙΑΡΑΣ . ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΦΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ … ΣΚΟΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΩΤΟΣ …
    ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ … … …

  7. Ανώνυμος 12/05/2014 @ 5:26 ΜΜ

    Ε οχι και κολοσσος αυτη η κουραδα !
    Δεν θα μπω σε λεπτομερειες γιατι πολυ ωραια τοποθετηθηκαν οι παραπανω .
    Να πω μονο οτι ολοι οι ανθελληνες γινονται κολοσσοι …..!
    Ο Εβραιοπιθηκος ο Βενιζελος αποκαλειται …εθναρχης . Αυτος εκανε 20 στρατιωτικα κινηματα με τη βοηθεια των Εβραιων της Θεσσαλονικης .
    Ο Ιουδαιοπροδοτης Καραμανλης ο θειος εγινε …εθναρχης . Αυτη η κοπρια που με το που ανελαβε το 1974 γεμισε ολη η κρατικη μηχανη με Εβραιοπιθηκους και προδοσε την Κυπρο.
    Τους εχουμε αγαλμα στη Θεσσαλονικη και τους δυο αυτουςτους πιθηκανθρωπους ελληνοφωνες Ιουδαιους

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*