Καταδικάστηκε ο Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ

Σε φυλάκιση δέκα ετών με αναστολή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ την οποία χειρίστηκε ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ καταδικάστηκε ομόφωνα από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο Ιώαννης Διώτης. Το δικαστήριο έκρινε τον Διώτη ένοχο επειδή δεν αξιοποίησε τα ..

..στοιχεία που περιελάμβανε η λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, αναγνωρίζοντας μάλιστα πως οι ενέργειές του έγιναν για να ωφεληθούν, πρακτικά δηλαδή για να μην ελεγχθούν, τα 2.059 πρόσωπα της λίστας.
Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί προ περίπου 20 ημερών την απαλλαγή του Ιωάννη Διώτη, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν μόνο εκείνος που γνώριζε για τη λίστα έτσι ώστε να την καταστρέψει. Κατά την εισαγγελέα από τις ενέργειες ή τις παραλείψεις του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν προέκυψε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο αφού στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, ούτε και προκλήθηκε παραγραφή για να στοιχειοθετηθεί η πράξη της απιστίας, παρά μόνο με τη μορφή της απόπειρας, καθώς παρέλειψε να δώσει εντολή ελέγχου για συγκεκριμένα στοιχεία.

Όπως είχε υποστηρίξει η εισαγγελέας στην πρόταση της, δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι ο Διώτης γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας, ενώ κατά την ίδια ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία ονομάτων, τη στιγμή που αντέγραψε το στικάκι και το παρέδωσε στον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, κίνηση με την οποία αναιρείται ο δόλος του. «Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων» είχε αναφέρει επιπρόσθετα η εισαγγελέας.

Κατά την απολογία του στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ιωάννης Διώτης είχε υποστηρίξει την αθωότητά του, λέγοντας μεταξύ άλλων πως δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη. Ο ίδιος είχε επιμείνει στην άποψη ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση ελέγχου από το ΣΔΟΕ καθώς αποτελούσε παρανόμως αποκτηθέν υλικό, είχε δε ισχυριστεί ότι «απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας».
Για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και συγκεκριμένα για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου αφού είχε διαγράψει αρχεία της λίστας με λογαριασμούς τριών συγγενικών του προσώπων, είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2015 και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός είχε πέσει βέβαια στα μαλάκα από το Ειδικό Δικαστήριο το οποίο αν και αναγνώρισε ότι διέγραψε τα αρχεία με τα ονόματα των συγγενών του με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα, έκρινε πως από την πράξη του αυτή δεν αποδείχθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ. Έτσι, του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, υποβαθμίζοντας το αδίκημα από κακούργημα σε πλημμέλημα και αθωώνοντάς τον για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας για το οποίο κατά βάση διωκόταν. Με άλλα λόγια, το Ειδικό Δικαστήριο είχε απαλλάξει τον πρώην υπουργό Οικονομικών από το αδίκημα για το οποίο σήμερα επέβαλε ποινή φυλάκισης στον Ιωάννη Διώτη.
Πηγή: koutipandoras.gr

Loading...

13 thoughts on “Καταδικάστηκε ο Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ

 1. ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ says:

  την ρουφιανια πολλοι αγαπησαν τον ρουφιανο κανεις

 2. ΜΝΗΚΑΝΔΡΟΣ says:

  Γιαννης κερνα ,γιαννης πινει,αηδιαζεις μονο και που διαβασεις ολο αυτον τον οχετο και ειμασθε ολοι συνυπευθυνοι για αυτο,ο αρπαχτρας ,ο μασουλας ,ο χεστης ,ο φαταουλας ,ο οσφυοκαμπτης ,ο νεοταξιτης υπαλληλος γλυψοκοκκαλακιας ,ο πρακτορακιας του κολου ,ο ποδιτσας ,ο φακιολακιας και ο μαρδοχαι ο παντα λεγων την αληθειαν ….

 3. aeras dunatos says:

  Ξυπνάτε. Αν ελεγχόταν τα ονόματα της λίστας την επομένη δεν θα είχατε ούτε ψωμί στους φούρνους. Ούτε γάλα για τα μωρά σας. Τα ονόματα επι το πλείστον είναι άνθρωποι που επιχειρούν σε ζωτικούς για την οικονομία τομείς. Φανταστείτε να μπει πχ φυλακή ο Λάτσης ή ο Βαρδινογιάννης. Θα στερέψετε απο καύσιμα. Αν φυλακήσεις 2-3ις μεγάλους αλευρέμπορους δεν θα έχετε ψωμί. Αν φυλακήσεις 2-3 μεγαλομεταφορείς δεν θα έχετε ούτε χαρτί τουαλέτας την επόμενη. Καλά τα λόγια και οι φανφάρες αλλά το πρωί που θα πας

  • aeras dunatos says:

   στο μεγαλομπακάλικο αναρρωτήσου ποιοί Έλληνες είναι αυτοί που υπάρχουν ακόμα στα ράφια . Αναρρωτήσου ποιοί τους θέλουν φυλακή. Όταν θα πας να πιείς τον καφέ σου , αναρρωτήσου απο που έρχεται η ζάχαρη, το καλαμάκι και ο καφές. Θα είμαι μαζί σου αν απαντήσεις , πως θα συνεχίζει να δουλεύει η ελάχιστη οικονομία που απέμεινε αμα δικάσεις 2000 επειχειρηματίες που απασχολούν το 30-40% του εργατικού δυναμικού. Θα με ρωτήσεις ποιά είναι η λύση. Η λύση είναι αντι για 2000 ονόματα , θα έπρεπε να είχαμε

   • aeras dunatos says:

    100,000 ονόματα στη λίστα. Ένα απλό παράδειγμα απο τα ναυτιλιακά που τα ξέρω καλα. Η μικρή Ελλάδα είναι νο1 στην εμπορική ναυτιλία επειδή υπάρχουν οι Έλληνες εφοπλιστές. Επι σιερά ετών δωρίζουν εξοπλισμό στα νοσοκομεία , πληρώνουν τεράστια ποσά (βέβαια για αυτούς είναι μικρά) σε φόρους (μόνο για πετρέλαιο μία ναυτιλιακή πληρώνει 3-10 εκατομμύρια ευρώ), αγοράζουν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά κ.α . Τώρα αναρρωτήσου αν ήμασταν νο1 και σε άλλους τομείς εκτός της ναυτιλίας , θα ψωμολυσούσες ?

    • ΑΝΔΡΕΑΣ says:

     Αυτός ειναι ρε μαλακες ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ αυτός ακριβώς ο αέρας δυνατός…εχθρός της πατρίδας κλασική άποψη μαλακα πασοκου Ολυμπιακού
     Ραγιάς μέχρι το κόκαλο
     Απόλαυση είσαι ρε φουστη
     ΟΥΣΤ

     • aeras dunatos says:

      Που διαφωνείς δεν κατάλαβα.Δεν είπα οτι μου αρέσει ο κόσμος όπως είναι φτιαγμένος.Απλά περιέγραψα το πως λειτουργούν τα πράγματα. Και εγώ θα προτιμούσα τα λεφτόδεντρα αλλά όπως ανέφερα δεν υπάρχουν. Μέχρι οι θετικές που λαμβάνω να ξεπεράσουν τις αρνητικές θα βυθίζεστε όλο και περισσότερο.Ο λόγος,οτι οι περισσότεροι δεν κατανοείτε πως δουλεύει το σύστημα. Πετροβολείτε τον αγγελιοφόρο γιατί δεν σας αρέσει το μήνυμα.Διαφωνείς ρε βλακάκο οτι θα παραλήσει η οικονομία αν μπουζουριασεις 2000 της λίστας

     • aeras dunatos says:

      25 Οκτωβρίου 2017 @ 12:46
      Ας υποθέσουμε είσαι εφοπλιστής. Έχεις προσωπική περιουσία 100 εκατομμύρια και διαχειρίζεσαι εταιρεία με 2 δις χρηματιστηριακή αξία. Πες οτι στην Ελλάδα καλείσαι να πληρώσεις (αν το κάνουμε όπως λες) όπως κάθε πολίτης ας πούμε 1,000,000 σε άμεσο φόρο. Αν πας τα καράβια σου στη Μάλτα θα πληρώσεις 25,000. Τι θα κάνεις ? Για όσους δεν ξέρουν τα καράβια μετακινούνται , δεν είναι ντουβάρια. Τώρα απάντησε αν θέλεις να πληρώνει 20,000 κάθε χρόνο ή να τον διώξουμε?

     • aeras dunatos says:

      25Οκτωβρίου[email protected]:46 Επίσης λάβε υπ’όψην σου οτι σαν χώρα δεν παρέχεις τίποτα στον εφοπλιστικό κόσμο.Ούτε ναυπηγεία σε ανταγωνιστικές τιμές,ούτε ναυλωτές διεθνούς φήμης ούτε τίποτα.Στη Μάλτα υπάρχουν γραφεία ναυλωτών που βρίσκουν φορτία απο Βιετνάμ,Χιλή και κλείνουν δουλειές που οι εδώ στον Πειραιά ούτε φαντάζονται.Τα χάλια σας οφείλονται οτι καταφέρατε να διώξετε οποιονδήποτε με λίγο περισσότερο μυαλό.Ακόμα ψάχνετε κορόϊδα να χρηματοδοτήσουν τα σχολεία,τα νοσοκομεία και τις αργομισθίες σας.

    • ....... says:

     Αλήθεια το πιστεύεις: “σαν χώρα δεν παρέχεις τίποτα στον εφοπλιστικό κόσμο” ή τόσο τραβάει το μυαλό σου;Σε ποιό άλλο κράτος (εδώ γελάμε) πέρα από ευνοϊκή φορολόγηση θα είχαν και κάλυψη ζημιάς των αποτυχημένων επενδύσεών τους;π.χ. 2,5 δισ χρέος του Λάτση στην Eurobank.Αλήθεια ,αν έφευγαν οι “ευεργέτες”μας πού θα χαρίζαμε τον Οπαπ,πού το Ελληνικό;Ποιός θα έφερνε ακριβό NLG από Αίγυπτο και ΗΠΑ;(με τίποτα βρωμοαγωγούς θα βολευόμασταν )Ναρκωτικά,λαθραία καύσιμα που θα βρίσκαμε;…

 4. nikos-volos says:

  Ε ΡΕ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ, ΙΣΟΒΙΑ ΘΑ ΕΤΡΩΓΕ… ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΗ ΚΟΥΤΣΗ ΣΤΡΑΒΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ!!! ΕΥΓΕ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share
Tweet
+1