13:15 - 06/05/2018

Το παράσιτο που ελέγχει το μυαλό και κάνει το μυρμήγκι… ζόμπι

Ένας από τους πιο μακάβριους τρόπους της φύσης να δημιουργεί άβουλα υποχείρια!

Από την απελευθέρωση χημικών που κάνουν αποικίες ολόκληρες μυρμηγκιών να παραδίδονται αμαχητί μέχρι και χειρισμούς που τα κάνουν να… αυτοκτονούν, τα παράσιτα έχουν αναπτύξει μια τεράστια γκάμα τρόμου και φρίκης για να πλήττουν τους ξενιστές τους.

Κι ενώ αυτά είναι καλά καταγραμμένα, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μη γνωρίζουν πώς συμβαίνουν όλα αυτά. Ο κλάδος της νευροπαρασιτολογίας είναι σχετικά καινούριος και φτιάχτηκε για να μελετηθούν ειδικά αυτά τα φαινόμενα ελέγχου του νου.

«Τα παράσιτα έχουν εξελιχθεί μέσα από χρόνια συνύπαρξης με τους ξενιστές τους, με μια σημαντική κατανόηση του νευρο-χημικού συστήματος του ξενιστή τους», εξηγεί ο καθηγητής Frederic Libersat, ο οποίος συνυπέγραψε τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers of Psychology», «η εξερεύνηση αυτών των εντελώς εξειδικευμένων μηχανισμών μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για τον νευρικό έλεγχο της ζωικής συμπεριφοράς».

Πολλά είναι τα παράσιτα που χειραγωγούν τους ταλαίπωρους ξενιστές τους, από μύκητες και ιούς μέχρι και έντομα. Και η επιστήμη γνωρίζει σήμερα τους περισσότερους τρόπους αυτής της χειραγώγησης. Ο γνωστότερος είναι ίσως το παράδειγμα του μύκητα Cordyceps, ο οποίος μολύνει τον εγκέφαλο του μυρμηγκιού, καταλαμβάνει τα εσωτερικά του συστήματα και το κάνει να συμπεριφέρεται με τρόπο ολότελα ξένο για το είδος του!

Την ώρα που το κάνει αυτό, τρέφεται με τα όργανα του σώματος του μυρμηγκιού, αφήνοντας άθικτα αυτά που χρειάζεται περισσότερο για τους σκοπούς του. Όταν το ελέγξει πλήρως, το αναγκάζει να σκαρφαλώσει σε ψηλά σημεία και να γραπωθεί γερά από κάπου, πριν ξεπροβάλλει τελικά από μέσα του και ρίξει κάτω στο έδαφος τους σπόρους του, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να μολύνει το επόμενο μυρμήγκι.

Μοιάζει με θεότρελο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως μια αντριχιαστική αλήθεια…

newsbeast.gr

Loading...

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. Δώστε ιδέες να ξεκάνουν την ανθρωπότητα…
    World War Z…

  2. ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΥΣ ΕΧΕΤΕ ΓΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΑΠΟ ΑΣΗΤΕΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙΤΕ!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*