13:38 - 23/08/2019

Τρίμηνη αύξηση θητείας στον Στρατό Ξηράς φέρνει η κυβέρνηση

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Τρίμηνη αύξηση στρατιωτικής θητείας φέρνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του news247, που στηρίζεται σε πληροφορίες από το περιβάλλον του ΥΕΘΑ αλλά και του ΥΦΕΘΑ, έρχεται “εξομοίωση του χρόνου θητείας στον Στρατό Ξηράς, με το ΠΝ και την ΠΑ και συνεπώς όσοι κληθούν να υπηρετήσουν στις επόμενες ΕΣΣΟ θα πρέπει να υπολογίσουν ότι η θητεία τους θα είναι 12μηνη.

Προφανώς η απόφαση έχει να κάνει με την ανάγκη επάνδρωσης των μονάδων, αλλά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις και κόστος, αφού θα θωρηθεί μάλλον “άδικο” το γεγονός ότι όσοι υπηρετούν στον εκ των πραγμάτων πιο “δύσκολο” ΣΞ, εξομοιώνονται με όσους υπηρετούν σε ΠΝ και ΠΑ, όπου η θητεία σε γενικές γραμμές θεωρείται πιο “εύκολη”. Αυτό ήταν και το νόημα της κατά 3 μήνες λιγότερης θητείας, που λειτουργούσε και ως “φρένο” στα “κοινωνικά αιτήματα” για μετάταξη από τον ΣΞ σε ΠΝ και ΠΑ.

Οι στρατηγοί και μεταξύ αυτών και ο σημερινός ΥΦΕΘΑ Α.Στεφανής ήταν πάντα υπέρ της αύξησης της θητείας και όπως όλα δείχνουν η πρόταση για 3μηνη αύξηση της θητείας είναι ιδέα του ΥΦΕΘΑ.

Βεβαίως δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί το νέο οικονομικό βάρος που προκύπτει για τις οικογένειες των στρατεύσιμων. Η θητεία 9 μηνών έχει υπολογιστεί ότι επιβαρύνει τις οικογένειες με κόστος 3.000 ευρώ. Η τρίμηνη αύξησή της θα προσθέσει ένα ακόμη βάρος.

Προφανώς τα όσα διαρρέουν περί “μειώσεως των στρατοπέδων” είναι απλά …ανέκδοτο. Όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά ήδη υπηρεσίες οι οποίες είχαν αποφασιστεί να κλείσουν ανοίγουν ξανά!

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο news247,o υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός -και πρώην αρχηγός ΓΕΣ- Αλκιβιάδης Στεφανής, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, εξετάζουν λύσεις που δεν θα αυξάνουν στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων τη στρατιωτική θητεία, αλλά θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψανδρίας που, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, παρατηρείται σήμερα στο στράτευμα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε σύγκριση με την Τουρκία, το τελευταίο έτος γεννήθηκαν στη χώρα μας 35.000 περίπου αγόρια, ενώ στη γειτονική χώρα 720.000 αγόρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

-Εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς (σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες) με τη διάρκεια της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία, που σήμερα είναι 12 μήνες.

-Επιλεκτική στράτευση στα 18 έτη, με κίνητρο τη μειωμένη θητεία για όσους υπηρετήσουν πριν τις σπουδές τους. Η πολιτεία θα επιλέγει τις σχολές για τις οποίες θα ισχύει η συγκεκριμένη δυνατότητα.

-Εθελοντική στράτευση των γυναικών. Εξετάζονται διάφορα μπόνους για όσες νέες επιλέξουν να στρατευτούν, μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νews 24/7- η παροχή “μπόνους” σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

-Σταδιακή πρόσληψη χιλίων περίπου οπλιτών, επί δέκα συνεχή έτη.

-Μείωση των στρατοπέδων. Σήμερα μόνο ο στρατός ξηράς διαθέτει 1596 στρατόπεδα. Μόνο ένας νεοσύλλεκτος να πάει σε καθένα από αυτά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, απαιτείται πάνω από τη μισή ΕΣΣΟ (από τους μισούς νέους, δηλαδή, που στρατεύονται σε κάθε “σειρά”).

-Ρύθμιση του θέματος των ανυπότακτων, που σήμερα ανέρχονται περίπου σε 47.000, οι 30.000 εκ των οποίων είναι στο εσωτερικό. Μεταξύ των λύσεων που συζητούνται είναι και αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν υπηρετούν τη θητεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες της προτάσεις το επόμενο διάστημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έχει δεσμευτεί κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του.

militaire.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (3)

  1. Μόνο οι χαζούληδες, τα πρόβατα και τα βλαχαδερά πήγαιναν πάντα στον στρατό. Τόσοι και τόσοι επώνυμοι δεν πήγαν ποτέ: 1) Στέφανος Κορκολής, 2) Νίκος Οικονομόπουλος, 3) Λάκης Λαζόπουλος, 4) Τζίμης Πανούσης, 5) Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και φυσικά 5) ο γνωστός Sin Boy που δήλωσε ότι δεν παίρνει ελληνική υπηκοότητα για να μην πάει στρατό. Έτσι πρόχειρα αυτούς θυμήθηκα τώρα, υπάρχουν όμως αμέτρητοι. ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ!

  2. Μόνο οι χαζούληδες, τα πρόβατα και τα βλαχαδερά πήγαιναν πάντα στον στρατό. Τόσοι και τόσοι επώνυμοι δεν πήγαν ποτέ: 1) Στέφανος Κορκολής, 2) Νίκος Οικονομόπουλος, 3) Λάκης Λαζόπουλος, 4) Τζίμης Πανούσης, 5) Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και φυσικά 6) ο γνωστός Sin Boy που δήλωσε ότι δεν παίρνει ελληνική υπηκοότητα για να μην πάει στρατό. Έτσι πρόχειρα αυτούς θυμήθηκα τώρα, υπάρχουν όμως αμέτρητοι. ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*