Σε ύψη ρεκόρ χρέη και πλούτος

 

Επί 45 συνεχή χρόνια, έως το 1994, ο μέσος πλούτος σε σχέση με το εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών διατηρούταν σταθερός στο 4,9x – δηλαδή ήταν 4,9 φορές υψηλότερος. Το τελευταίο τρίμηνο όμως του 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία των Η.Π.Α., ο μέσος πλούτος αυξήθηκε στο 6,5x των εισοδημάτων, αφαιρουμένου του πληθωρισμού – λόγω των υψηλών τιμών των μετοχών και της ακίνητης περιουσίας.

Δηλαδή, ξεπέρασε το ρεκόρ της φούσκας των ακινήτων του 2005, καθώς επίσης της αντίστοιχης του διαδικτύου το 2000 – ενώ μετά το 1994 αυξανόταν συνεχώς, ακλουθώντας τους οικονομικούς κύκλους. Μία αντίστοιχη εξέλιξη διαπιστώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης – όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, ενώ οι φτωχοί φτωχότεροι, δανειζόμενοι περισσότερα χρήματα για να καλύψουν την απώλεια των εισοδημάτων τους.

Η πρόσφατη πάντως αύξηση του δείκτη στο 6,5x οφείλεται στα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης των κεντρικών τραπεζών (QE) που οδηγήθηκαν στα χρηματιστήρια, καθώς επίσης στις αγορές των υπολοίπων παγίων περιουσιακών στοιχείων – αυξάνοντας τον πλούτο των συμμετεχόντων και δημιουργώντας τεράστιες φούσκες. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται οι διακυμάνσεις του δείκτη – οι άνοδοι και οι κάθοδοι του, σε σχέση με τις φούσκες των χρηματιστηρίων.

1

Επεξήγηση γραφήματος: Πλούτος των νοικοκυριών σε σχέση με το εισόδημα τους.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

.

Από την άλλη πλευρά το παγκόσμιο χρέος κλιμακώνεται διαρκώς, υπερβαίνοντας πια το 325% του ΑΕΠ του πλανήτη (πηγή) ή τα 217 τρις $ – έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 11 τρις $ τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, εκ των οποίων το 50% αφορούσε τα χρέη των κυβερνήσεων. Νέα βουνά χρεών λοιπόν προστίθενται στα ήδη υφιστάμενα, χωρίς σταματημό – ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες τριπλασίασαν τις εκδόσεις ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος.

Το αποτέλεσμα της αύξησης των χρεών είναι η επιβράδυνση του ρυθμού της ανάπτυξης παγκοσμίως, η οποία μέχρι στιγμής καταπολεμάται με τα πακέτα των κεντρικών τραπεζών για να μην εξελιχθεί σε αποπληθωρισμό – σε μία από τις χειρότερες οικονομικές ασθένειες, αφού μειώνει τις αξίες όλων των περιουσιακών στοιχείων και αυξάνει τα χρέη ως προς το ΑΕΠ.

Εν τούτοις, φτάνουμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας, κρίνοντας από τις πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων εκ μέρους της Fed – οπότε είναι δεδομένο το κραχ στις παγκόσμιες αγορές, όπως συνέβαινε πάντοτε μέχρι σήμερα. Με κριτήριο τώρα τα νέα ρεκόρ τόσο όσον αφορά τον πλούτο, όσο και τα χρέη, η κατάρρευση δεν πρόκειται να αργήσει πολύ ακόμη – αν και κανένας δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα συμβεί.

Σε ύψη ρεκόρ χρέη και πλούτος

Loading...

2 thoughts on “Σε ύψη ρεκόρ χρέη και πλούτος

  1. ΠΑΝΑΝΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝ says:

    Όπως επανειλημμενος έχουμε πει ο Τραμπ εχει υποστηριχθει φανατικά από τον σιωνισμο, που υποτίθεται ότι πολεμα ???, μέσω της ώθησης του χρηματιστηριου απογειωνοντας τον Dow Jones στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών μέσα σε παγκόσμια κρίση χρέους!!!!!!!!!!!!!!!! Στόχος να τον εμπιστευθει το ποπολο και να τον θεωρησει σωτηρα ακολουθώντας πιστα τις επιλογές του. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια…. Τα χρηματιστηρια είναι εργαλεία της μασονιας…. με αυτά διαφεντευουν τον πλανήτη σήμερα. Αφού λοιπόν κινήθηκαν θετικά μετά την εκλογή του δικός τους είναι. Τώρα σιγά σιγά θα σκάσουν τη φούσκα, ξεκινώντας από την Ευρώπη, για να δημιουργήσουν παγκόσμιο οικονομικό χάος που θα οδηγήσει στην παγκόσμια διακυβέρνηση…. ένα ψηφιακό νόμισμα, τσιπαρισμα, πανθρησκεια,μια κυβέρνηση κλπ κλπ. …

  2. Ανώνυμος says:

    για να τα λεμε σωστα, και τη λεξη “ΧΡΕΗ” και τη λεξη “ΠΛΟΥΤΟΣ” να τις βαζουμε σε παρενθεση… ειδικα για τον “ΠΛΟΥΤΟ” ειναι ψηφιακοι ασσοι και μηδενικα σε καποιο σερβερ τραπεζας… ωσπου καποια μερα, θα χαθει απο εκει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *