Παρμενίδης: «Τα πάντα είναι ένα»

Παρμενίδης: «Τα πάντα είναι ένα»

Οι ιδέες που διατύπωσε ο Παρμενίδης αποτελούν σημείο καμπής για την ελληνική φιλοσοφία. Επηρεασμένος από τη λογική, επιστημονική σκέψη του Πυθαγόρα, ο Παρμενίδης επιχειρεί να αποκαλύψει την πραγματική φύση του κόσμου χρησιμοποιώντας παραγωγική συλλογιστική. Οι έρευνές του τον κάνουν να υιοθετήσει αντίθετη άποψη από αυτή του Ηράκλειτου. Βέβαια η αντίφαση-αντίθεση των δύο φιλοσόφων είναι φαινομενική. Ο καθένας αναφέρεται σε διαφορετικά πεδία του υπαρκτού…

Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι κάτι υπάρχει («είναι»), ο Παρμενίδης συμπεραίνει ότι δεν μπορεί ταυτοχρόνως να μην υπάρχει (να «μην είναι»), καθώς αυτό θα ήταν λογική αντίφαση. Άρα, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ποτέ κατάσταση ανυπαρξίας – δεν μπορεί να υπάρξει κενό. Εφόσον κάτι δεν μπορεί να προέλθει από το τίποτα, αυτό το κάτι πρέπει πάντα να υπήρχε σε κάποια μορφή. Αυτή η αιώνια μορφή δεν μπορεί να αλλάξει, επειδή κάτι που είναι αιώνιο δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο χωρίς να πάψει να είναι αιώνιο. Επομένως, η ουσιαστική αλλαγή είναι κάτι το αδύνατο.

Με αυτή τη σειρά συλλογισμών, ο Παρμενίδης συμπεραίνει πως οτιδήποτε είναι αληθινό πρέπει να είναι αιώνιο και αμετάβλητο, και να έχει μια αδιαίρετη ενότητα –«τα πάντα είναι ένα». Αλλά το σημαντικότερο για τους μεταγενέστερους φιλόσοφους ήταν πως, με αυτή τη συλλογιστική διαδικασία, ο Παρμενίδης δείχνει ότι η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο είναι λανθασμένη και γεμάτη αντιφάσεις.

Παρόλο που φαίνεται να βιώνουμε την αλλαγή, η λογική μάς λέει ότι η αλλαγή είναι κάτι το αδύνατο. Το μοναδικό ασφαλές συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στη βιωματική γνώση την οποία προσλαμβάνουμε μέσω των αισθήσεών μας.

Η κατανόηση του σύμπαντος είναι μία από τις αρχαιότερες φιλοσοφικές αναζητήσεις. Κατά τον 20ο αιώνα προέκυψαν στοιχεία στην κβαντική φυσική που υποστηρίζουν τις ιδέες του Παρμενίδη – ιδέες στις οποίες κατέληξε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά λογική σκέψη.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πηγές: lecturesbureau.gr, ellinikoskoinotismos, ellaniapili

arxaia-ellinika

Loading...

8 thoughts on “Παρμενίδης: «Τα πάντα είναι ένα»

 1. ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΔΑΗΣ says:

  «Γιατί σε κρατώ μακριά […] και από εκείνο τον δρόμο,
  όπου οι θνητοί αδαείς περιφέρονται,
  δικέφαλοι· γιατί η αδυναμία μες στο στήθος τους
  κατευθύνει τον περιπλανώμενο νου· κι αυτοί παρασύρονται,
  κουφοί αλλά και τυφλοί, έκθαμβοι, ορδές χωρίς κρίση.»
  Παρμενίδης, απόσπ. 6

  • Νικόλαος says:

   Δὲν γνωρίζω ποῦ ηὔρες αύτὴν τὴν μικρὰν παράγραφον ἐκ τῆς ὁποίας οὐδὲν νόημα συνάγεται, ἀλλὰ ὁλόκληρον τὸ ἀπόσπασμα 6 τοῦ Παρμενίδου ἔχει ὡς ἐξῆς:

   «…ὅτι δὲ ἡ ἀντίφασις οὐ συναληθεύει, δι’ ἐκείνων λέγει τῶν ἐπῶν δι’ ὧν μέμφεται τοῖς εἰς ταὐτὸ συνάγουσι τὰ ἀντικείμενα• εἰπὼν γὰρ ‘ἔστι γὰρ εἶναι … διζήσιος εἴργω’ ἐπάγει• αὐτὰρ … κέλευθος’. μεμψάμενος γὰρ τοῖς τὸ ὂν καὶ τὸ μὴ ὂν συμφέρουσιν ἐν τῶι νοητῶι ‘οἷς … ταὐτόν’ καὶ ἀποστρέψας τῆς ὁδοῦ τῆς τὸ μὴ ὂν ζητούσης ‘ἀλλὰ … νόημα’ ἐπάγει ‘μοῦνος .’
   χρὴ τὸ λέγειν τε νοεῖν τ’ ἐὸν ἔμμεναι• ἔστι γὰρ εἶναι, μηδὲν δ’ οὐκ ἔστιν• τά σ’ ἐγὼ φράζεσθαι ἄνωγα. πρώτης γάρ σ’ ἀφ’ ὁδοῦ ταύτης διζήσιος εἴργω αὐτὰρ ἔπειτ’ ἀπὸ τῆς, ἣν δὴ βροτοὶ εἰδότες οὐδὲν πλάττονται, δίκρανοι• ἀμηχανίη γὰρ ἐν αὐτῶν στήθεσιν ἰθύνει πλακτὸν νόον• οἱ δὲ φοροῦνται κωφοὶ ὁμῶς τυφλοί τε, τεθηπότες, ἄκριτα φῦλα, οἷς τὸ πέλειν τε καὶ οὐκ εἶναι ταὐτὸν νενόμισται κοὐ ταὐτόν, πάντων δὲ παλίντροπός ἐστι κέλευθος».

  • ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΔΑΗΣ says:

   Καλημέρα Νικόλαε αναφέρεται στην θνητότητα

   της όπαρξης των αδαών όπως εμένα που

   καθορίζει παράλληλα και την θνητότητα της

   νοησής τους.

 2. PANDAROS says:

  ….αρα φτανουμε εκει που σταματησε ο επικουρος………Τι ειχε πει ο γιγαντας?…..πως ναι, υπαρχει ο ΘΕΟΣ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ…….ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΚ…..΄΄κάτι που είναι αιώνιο δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο χωρίς να πάψει να είναι αιώνιο΄»»’……………………ΑΝ ΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΦΘΟΡΑ…ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!!!!!………………οποτε ποιοι κινουνται?…..ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ!!…ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΦΘΕΙΡΟΝΤΑΙ-ΨΟΦΑΝΕ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ…ΠΙΟ ΑΡΓΑ ΑΠΟ ΜΑςΣ,ΑΛΛΑ ΨΟΦΑΝΕ…………………………………………………………..συμφωνα λοιπον με τα συμπερασματα των αρχαιων σοφων μας……..ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ……..ΔΑΙΜΟΝΕΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!…………………………….Δυστυχως τα αλλα κρατη δεν ειχαν ελληνες σοφους και δεν τα ξερανε αυτα,αλλα εμεις ρε παιδια…….ελεος πια με τον σκοταδισμο …………βγαλτε ρε τις μαρμελαδες απο τα αυτια και τα ματια………………….ΠΩς ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΙΕΧΩΒΑΣ ΝΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝ!!!!!….δεν γινεται ουτε με σφαιρες αυτο!!!……………………τοσο απλα ειναι τα πραμματα γαμω το φελεκι μου……!!!σας τα εκανε ο παρμενιδης φραγκοδιφραγκα ………………….το πως εγινε ο κοσμος το ειπε ο Σωκρατης και ο πλωτινος…!!!!!!!………αυτοι λοιπον ειπαν για τους δαιμονες που ειναι οι βοηθοι των θεων[ποιοι θεοι,?χαχχαχαχαχαχχα -τελος παντων εγω για εργολαβους τους κοβω-………. ……οι οποιοι ολοι κινουνται αρα και ολοι ψοφανε………τελος [over] που λενε και οι γιγαντες οι ΟΕΑΔΕΣ…

 3. ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΔΑΗΣ says:

  KAΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΠΑΝΔΑΡΕ,

  ΣΥΜΠΑΘΑ ΜΕ ,ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ

  ΡΟΚΑ ΠΑΡΜΕΖΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ

  ΠΑΝΔΑΡΟΥ.ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ

  ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΝΑΣ

  ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΕ,ΥΠΕΦΕΡΕ,ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ,ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΓΙΑ

  ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ.

  ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

 4. ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ says:

  Υπάρχει αυτή η εμμονή με την οποία πολλοί θεωρούν πως ότι κι αν είπε ένας αρχαίος φιλόσοφος, να γίνεται αποδεκτό ως απόλυτα σωστό και αληθινό. Φίλε ΠΑΝΔΑΡΕ, τίποτα δεν είναι απόλυτα σωστό και όλα μπαίνουν στον κουβά της κρίσης, της σύγκρισης και τέλος τέλος, στην καταδύναμην απόδειξη. Ακόμα και στον χριστιανισμό, υπάρχουν πράγματα που είπαν Άγιοι Πατέρες και δεν έγιναν αποδεκτά. Κι αυτό διότι, πολύ απλά, είμαστε όλοι άνθρωποι. Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Εδώ είναι και το μεγαλείο της Ορθοδοξίας. Δεν θα αποφασίσει ένας Πάπας τι είναι αποδεκτό. Δεν θα αποφασίσει ο κάθε πάστορας τι είδους εκκλησία θέλει να δημιουργήσει. Στην Ορθοδοξία, τα πάντα μπαίνουν σε κρίση μέσω συλλογικής απόφασης. Θα μαζευτούν όλοι, θα το συζητήσουν, θα το εξετάσουν, και θα αποφασίσουν. Και εκεί πάλι μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστό, αλλά σίγουρα είναι ορθότερο, από το να λέει και να επιβάλλει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *