Μαθητές κάνουν κοπάνα για τη Black Friday – Τι καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί

Το φαινόμενο των απουσιών μαθητών προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις προσφορές της Black Friday καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί τα δύο προηγούμενα έτη και εκτιμούν ότι θα παρατηρηθεί και φέτος.

«Είναι ορατό το ενδεχόμενο να αδειάσουν πάλι τα σχολεία. Οι μαθητές/τριες να εγκαταλείψουν τα μαθήματα …λόγου και τέχνης προκειμένου να αποκτήσουν «πιο φθηνά», γεγονός που ελέγχεται, τα νέα προϊόντα της… τεχνολογίας. Να περιγελάσουν ένα πρόγραμμα για την «ασφαλή χρήση του διαδικτύου» ευελπιστώντας να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι στην οθόνη του πιο εξελιγμένου iphone Χ, Na χλευάσουν μια ομαδική εργασία με στόχο να μπουν σε πολύωρη και εξουθενωτική μάχη, πιθανόν με τους συμμαθητές τους, ώστε να προσεγγίσουν πρώτοι το διεκδικούμενο προϊόν!» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια καταφέρεται κατά του συγκεκριμένου θεσμού με αναφορές σε ατυχήματα που έχουν συμβεί σε πολυκαταστήματα των ΗΠΑ, περιέχει και την παρατήρηση ότι «αν στην εφηβεία ποδοπατήσεις τον διπλανό σου για να αποκτήσεις ένα φθηνό κινητό, αργότερα θα “σπρώξεις” τον συνάδελφο για μια επίσης φθηνή θέση εργασίας».

Το προεδρείο της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταλήγει με έκκληση προς τους συναδέλφους τους «χωρίς νουθεσίες, απαγορεύσεις και πνεύμα συντηρητισμού έχουμε χρέος, να αναδείξουμε μέσα στο μάθημα και με διάλογο αυτές τις αξίες στους μαθητές μας ενάντια στον άκρατο καταναλωτισμό, τον ατομισμό και την αγελαία συμπεριφορά».


Ο μονος σιγουρος τροπος να κερδισεις στο στοιχημα 100%

PROFIT MAXIMISER

Μάθε πώς να να κερδιζεις σε ονλινε σελιδες στοιχηματισμου παντα !!

Ενα καταπληκτικο προγραμμα και μια απιστευτη ιδεα οπου με βαση της δικες τους προσφορες να βγαινεις 100% κερδισμενος παντα !

Διαβαστε το αρθρο μου να δειτε πως ξεπερασα τον περιορισμο στην χωρα μας για τις στοιχηματικες εταιριες

Ο μονος σιγουρος τροπος να κερδισεις στο στοιχημα 100%

Η προωθηση αυτη ειναι πρωθηση ενημερωσης και πληροφοριας και κατα κανεναν λογω δεν ειναι προτροπη προς στοιχηματισμο η επενδυση η οποιαδηποτε αλλη παρανομη πραξη ..!

ΤΙΜΗ: 1,5 € euro για τις πρωτες 14 μερες να δοκιμασεις το προγραμμα,Ηλεκτρονικο προιον για συνδρομη
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαβάστε όλο το κείμενο της ανακοίνωσης της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

Πάλι απουσίες με ….δικαιολογητικό την βλάκ.. Friday?

Ta 2 προηγούμενα χρόνια κάποια Παρασκευή του Νοέμβρη παρατηρήσαμε αυξημένο αριθμό απουσιών των μαθητών στα σχολεία μας. Ο λόγος πρωτοφανής ! Η black Friday (Mαύρη Παρασκευή) είχε έρθει και στην Ελλάδα. Μετά την «επιτυχία» που σημείωσε επαναλαμβάνεται και φέτος.

Είναι ορατό το ενδεχόμενο να αδειάσουν πάλι τα σχολεία. Οι μαθητές/τριες να εγκαταλείψουν τα μαθήματα …λόγου και τέχνης προκειμένου να αποκτήσουν «πιο φθηνά», γεγονός που ελέγχεται, τα νέα προϊόντα της… τεχνολογίας. Να περιγελάσουν ένα πρόγραμμα για την «ασφαλή χρήση του διαδικτύου» ευελπιστώντας να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι στην οθόνη του πιο εξελιγμένου iphone Χ, Na χλευάσουν μια ομαδική εργασία με στόχο να μπουν σε πολύωρη και εξουθενωτική μάχη, πιθανόν με τους συμμαθητές τους, ώστε να προσεγγίσουν πρώτοι το διεκδικούμενο προϊόν !

Μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων με ηχηρή διαφημιστική καμπάνια εγκαινίασε τον προερχόμενο εξ Αμερικής θεσμό με “μοναδικές προσφορές για λίγες ώρες”. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες βρήκε μιμητές και μεγάλο μέρος της αγοράς λειτούργησε με συνθήκες εργασιακής και καταναλωτικής ζούγκλας. Το project αναμένεται φέτος να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αυτό που διαφημίστηκε και προβλήθηκε από τα μεγάλα ΜΜΕ ως πρωτοποριακή κίνηση συνιστά μια μεγάλη δοκιμασία για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα ενώ διαμορφώνει νέες καταναλωτικές συνήθειες. Στην πατρίδα του θεσμού, στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο δημιουργούνται χαοτικές καταστάσεις μέσα στα καταστήματα ενώ έχουν σημειωθεί ακόμα και θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί σε περιστατικά ακραίας βίας, ποδοπατημάτων, ασφυξίας, εμφραγμάτων ακόμα και πυροβολισμών. 7 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 98 τραυματίστηκαν σε τέτοια επεισόδια στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Οι καταναλωτές, που μπορεί να περιμένουν και ώρες έξω από τα μαγαζιά για να προλάβουν τις προσφορές, καταλήγουν να ποδοπατιούνται και να πλακώνονται κυριολεκτικά μεταξύ τους. Οι εργαζόμενοι πέρα από τον υψηλό και εντατικοποιημένο φόρτο εργασίας που τους επιβάλλεται στο πλαίσιο της “black Friday”, έχουν να εξυπηρετήσουν-αντιμετωπίσουν τους λυσσασμένους καταναλωτές. Μάλιστα, το 2008 ένας 34χρονος υπάλληλος της αλυσίδας super market Wal-Mart έχασε τη ζωή του, όταν ποδοπατήθηκε κυριολεκτικά από 200 περίπου καταναλωτές.

Αυτός είναι λοιπόν ο «θεσμός» που με τόση περηφάνια παρουσίασαν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Προφανώς, αυτό το κρούσμα εργοδοτικής ασυδοσίας δεν αποτελεί μια εξαίρεση. Είναι μια πτυχή -και μάλιστα πιο «μαύρη»- της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών απέναντι στα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά των εμποροϋπαλλήλων. Πολλοί μάλιστα από αυτούς ενδέχεται να απολυθούν την επόμενη Παρασκευή (*πολύ black για αυτούς μόνο) γιατί οι πωλήσεις
συμπιέσθηκαν χρονικά και δεν χρειάζονται πλέον.

Έρχεται να συμπληρώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που βιώνουν, με τους μισθούς-ψίχουλα ή και τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τις απολύσεις και την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, την ορθοστασία. Συνθήκες που άλλωστε αναμένεται να βιώσουν στο «μαύρο» μέλλον οι σημερινοί μαθητές μας.

Το ζήτημα επομένως δεν είναι οι “καλές τιμές” και οι “εκπτώσεις”. Οι φθηνές τιμές είναι ευπρόσδεκτες αλλά δεν μπορεί να γίνονται με όρους καταναλωτικού κανιβαλισμού.

Οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες εμφανίζουν μάλιστα υψηλή κερδοφορία, ακόμα και σε αυτή την εποχή της κρίσης, αλλά αυτή συνοδεύεται με «μισθούς-ψίχουλα». Σε αυτήν την καταναλωτική αρένα θύματα είναι και οι καταναλωτές.

Μάλιστα, οι διαφημιστικές καμπάνιες πολλών αλυσίδων για την black friday, είχαν συγκεκριμένη στόχευση στο ευαίσθητο εφηβικό κοινό με προσφορές σε προϊόντα κινητής τηλεφωνίας, games, αθλητικών ειδών, καλλυντικών κ.α. Η διαμόρφωση καταναλωτικής συνείδησης με όρους πραγματικού κανιβαλισμού σε αυτές τις ηλικίες είναι μια ακόμα εγκληματική πολιτική του εμπορικού κεφαλαίου με μοναδικό στόχο την κερδοφορία. Τα πιο φθηνά και αναλώσιμα “προϊόντα” της black friday τελικά είναι οι εργαζόμενοι και οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Όμως κάθε καταναλωτής είναι ταυτόχρονα και ο ίδιος εργαζόμενος. Η συλλογική συνείδηση είναι η μόνη απάντηση στην εξατομίκευση που θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας.

“Αν στην εφηβεία ποδοπατήσεις τον διπλανό σου για να αποκτήσεις ένα φθηνό κινητό, αργότερα θα “σπρώξεις” τον συνάδελφο για μια επίσης φθηνή θέση εργασίας” μας λένε . Η μόνη απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ο συλλογικός αγώνας, η πάλη για τα πανανθρώπινα δικαιώματα της εργασίας και ζωής με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.

Ως εκπαιδευτικοί χωρίς νουθεσίες, απαγορεύσεις και πνεύμα συντηρητισμού έχουμε χρέος, να αναδείξουμε μέσα στο μάθημα και με διάλογο αυτές τις αξίες στους μαθητές μας ενάντια στον άκρατο καταναλωτισμό, τον ατομισμό και την αγελαία συμπεριφορά.

protothema.gr

Loading...

5 thoughts on “Μαθητές κάνουν κοπάνα για τη Black Friday – Τι καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί

 1. ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ. says:

  ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ ΜΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
  ΚΑΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΙΞΕΙ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ, ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΠΕΠΟΝΙΑ.
  ΑΥΤΗ Η ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΙΧΑΜΕΡΗ ΚΑΙ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΦΕΡΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΥΡΩΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΛΑΒΩΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ Η ΑΡΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ.
  ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΡΕ ΜΑΥΡΟΙ KATAΡAMENOI ΜΑΓΟΙ, ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΡΕ ΜΑΥΡΟΙ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ, ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΡΕ ΜΑΥΡΟΙ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ ΚΡΟΝΙΟΙ ΨΥΧΑΝΩΜΑΛΟΙ, ΣΤΙΣ ΚΑΠΟΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ Η ΠΟΥΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΡΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΧΤΙΖΕΤΕ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ;
  ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΣΑΣ.
  ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΟΥΣΤΗΔΩΝ ΝΕΟΤΑΞΙΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ.
  ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΦΡΑΓΚΟΙ ΚΑΙ ΛΥΠΗΜΕΝΟΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΡΕΙΤΕ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΑΓΟΡΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΠΑΞΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΠΕΦΤΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥΣ.

 2. ΒΛΑΚ ΦΡΑΙΝΤΕΥ! ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΛΑΚΟΒΛΑΜΜΕΝΟΒΛΗΜΑΤONTOYBΑΡΩΝ!!! says:

  Το αστείο είναι ποιο, ότι ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις την πρώτη διαφήμιση:

  Τώρα στον Κωτσόβολο Black Friday, από Monday έως το επόμενο Saturday! Βλακ Friday ouloklirou weeeeek! ΧΑΧΑΧΑ

  Δηλαδή, πόσο ποια υποτιμούν την νοημοσύνη σου, ξεχαρβαλωμένε εγkέφαλε νεοέλληνα;;; ΠΟΣΟ;;;

 3. ΒΛΑΚ ΦΡΑΙΝΤΕΥ! ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΛΑΚΟΒΛΑΜΜΕΝΟΒΛΗΜΑΤONTOYBΑΡΩΝ!!! says:

  Εν τω μεταξύ σκέτη απάτη στις τιμές: Χαζοκούτι Samsung, από 2499 μόνο 1299 ευρώ!
  Ώπα, κάτσε ρε φίλε, δηλαδή τώρα »θεωρητικά έβαλες έκπτωση» και πριν έβγαζες 1200 ευρώ στο κομμάτι; Πλάκα μας κάνεις;

 4. GLADIATOR says:

  Αλλοίμονο και μόνο σε όσους διαστρέψουν και μιάνουν το όνομα ημέρας του Υψίστου…
  Ημέρες του Κτίστου και Φωτός(Εγώ ειμί το Φώς του κόσμου)στρέβλωσαν εωσφορικοπαίδες και οι ανθέλληνες ακολούθησαν….
  όσοι ζητούν μαύρες ημέρες ….μαύρες απαντούν στο δρόμο τους.

  Αλλοίμονο ………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *