Τι κρύβεται πίσω από τα κύματα μεταναστών από τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία που φθάνουν στη Λέσβο [εικόνες]

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ

 

Εκατοντάδες μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Ελ Σαλβαδόρ συνεχίζουν να φθάνουν κατά κύματα στη Λέσβο μέσω Τουρκίας.

Η αυταρχική πολιτική του Νικολάς Μαδούρο και η οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να μεταναστεύσουν και ορισμένοι από αυτούς, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, επιλέγουν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Μαζί με αυτούς φθάνουν πολλές ακόμη καραβιές με μετανάστες από άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.  Οι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση και προωθούν από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που μαζί με χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά και μετανάστες από άλλες χώρες, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Κέντρα Φιλοξενίας.

«Η εικόνα που έφθασε τα τελευταία χρόνια μέχρι και τη Λατινική Αμερική είναι ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι και αποτελεί ιδανική δίοδο μεταναστών προς την Ευρώπη», υποστηρίζει με καθεστώς ανωνυμίας στο iefimerida άνθρωπος που δραστηριοποιείται ενεργά σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο. Αυτή τη στιγμή μόνο στα νησιά του Αιγαίου (σύμφωνα με την κατάσταση προσφυγικών ροών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής) βρίσκονται εγκλωβισμένοι 14.819 μετανάστες και πρόσφυγες.

Τι κρύβεται πίσω από τα κύματα μεταναστών από τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία που φθάνουν στη Λέσβο [εικόνες] - Εικόνα1Η πτέρυγα των ευάλωτων γυναικών στη Μόρια της Λέσβου, όπου βρίσκονται πολλές γυναίκες από τη Λατινική Αμερική.

«Γνωρίζαμε πως είμαστε καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα»! Το iefimerida συνάντησε στη Μόρια της Λέσβου μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, οι οποίοι αποκαλύπτουν ότι πριν ξεκινήσουν τα μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη γνώριζαν πως «στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενοι»! Όπως φαίνεται, η πολιτική των ανοιχτών συνόρων και των κλειστών κέντρων κράτησης που διακήρυττε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ» φαίνεται πως δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για τα κυκλώματα που διακινούν μετανάστες.  «Αυτό που ξέραμε είναι ότι είμαστε καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, για αυτό ξεκινήσαμε και ήρθαμε. Δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς συμβαίνει. Οι περισσότεροι δεν ξέραμε», δηλώνει στο iefimerida η Μπέλκις Ρίβας από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Την 29χρονη κοπέλα την συναντήσαμε στην ειδική πτέρυγα για ευάλωτες γυναίκες που υπάρχει στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια. Στην Ελλάδα έφθασε πριν από ένα μήνα μαζί με άλλες γυναίκες από την ίδια χώρα. Όπως μας εξήγησε ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Δομινικανή Δημοκρατία για την Τουρκία και από εκεί οι δουλέμποροι την μετέφεραν με βάρκα στη Λέσβο. Όμως η Ελλάδα δεν είναι ο τελικός της προορισμός. Η μαρτυρία της είναι αποκαλυπτική.

Τι κρύβεται πίσω από τα κύματα μεταναστών από τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία που φθάνουν στη Λέσβο [εικόνες] - Εικόνα2«Ξέραμε ότι είμαστε καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα», δηλώνει η Μπέλκις Ρίβας από τη Δομινικανή Δημοκρατία στον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη.

Αποκαλυπτική μαρτυρία -Πως φθάσατε εδώ; «Μέσω της Τουρκίας. Ταξιδέψαμε από τη Δομινικανή Δημοκρατία αεροπορικώς στην Τουρκία και στη συνέχεια με βάρκες φθάσαμε εδώ. Αλλά ο σκοπός μας δεν ήταν να έρθουμε στην Ελλάδα. Εκείνος ο οποίος οργάνωσε αυτό το ταξίδι γνωρίζει ποια είναι η χώρα προορισμού μας. Πρέπει να φύγουμε από εδώ και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».  -Πόσα χρήματα πληρώσατε από την Τουρκία για να έρθετε στη Λέσβο; «Περίπου χίλια ευρώ. Ήμασταν 4 άτομα. Από την Δομινικανή Δημοκρατία πληρώσαμε 1.800 ευρώ. Εμείς θέλουμε να πάμε στην Αθήνα και από εκεί στην Ισπανία».  -Πως μάθατε για αυτή τη διαδρομή για να φθάσετε από τη Λατινική Αμερική στην Ισπανία; «Μας είχαν δώσει πληροφορίες συμπατριώτες μας που είχαν κάνει το ίδιο δρομολόγιο και πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη στην Ισπανία. Τα κατάφεραν. Πριν ήταν πιο εύκολο. Τώρα είναι πολύ δύσκολο».  -Γνωρίζατε ότι τα σύνορα είναι κλειστά; Ότι δεν θα μπορούσατε να φύγετε από την Ελλάδα; «Εγώ δεν το γνώριζα. Μας είχαν πει ότι τα σύνορα είναι ανοικτά και ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην Ευρώπη.  Τώρα έχουμε εγκλωβιστεί εδώ χωρίς χρήματα. Η οικογένεια μου είναι στη χώρα μου και τα παιδιά μου επίσης. Εγώ είμαι μόνη μου εδώ. Κάποιες άλλες γυναίκες βρίσκονται σε ξενοδοχείο. Θέλω να συνεχίσω το ταξίδι μου. Δεν ξέρω πως θα τα καταφέρω».  -Γιατί επιλέξατε αυτή την δίοδο; Σας είχαν πει ότι είστε «καλοδεχούμενοι» στην Ελλάδα; «Ναι, αυτό που ξέραμε είναι ότι είμαστε καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, για αυτό ξεκινήσαμε και ήρθαμε. Δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς συμβαίνει. Οι περισσότεροι δεν ξέραμε».

Εντυπωσιακά στοιχεία Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο iefimerida ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μόνο μέσα στο 2016 στην Ελλάδα έφθασαν μέσω θαλάσσης και καταγράφηκαν 316 μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην πλειονότητα τους από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Εκτιμάται όμως, ότι ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών από αυτές τις χώρες είναι πολύ μεγαλύτερος. Μόνο σε μια μέρα τον Δεκέμβριο του 2016 καταγράφηκαν 11 μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, συγκεκριμένα 8 από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ένας από τη Βενεζουέλα και ένας από τη Χιλή. Το 2016 από το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού του ΔΟΜ επωφελήθηκαν συνολικά 37 μετανάστες από τη Λατινική Αμερική.

Τι κρύβεται πίσω από τα κύματα μεταναστών από τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία που φθάνουν στη Λέσβο [εικόνες] - Εικόνα3Στη Μόρια της Λέσβου φιλοξενούνται πολλοί μετανάστες από τη Λατινική Αμερική

«Υποψιάζομαι ότι πολλές από αυτές είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην πλειονότητα τους είναι γυναίκες που έρχονται μόνες τους από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που θέλουν να πάνε στην Ισπανία. Αυτό το λέω και το στηρίζω με βάση την εμπειρία μου τόσων χρόνων. Προφανώς υπάρχουν και στην Ελλάδα κάποιοι που συνεργάζονται με τα κυκλώματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να ερευνηθεί. Πολλές από αυτές ζητάνε άσυλο με σκοπό στη συνέχεια να πάνε στην Ισπανία. Επειδή είναι πολύ δύσκολο πλέον να περάσουν στην Ισπανία από το Γιβραλτάρ αναγκάζονται να περάσουν στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές», δήλωσε στο iefimerida ο κ. Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).  Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ, από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017 μέχρι σήμερα «αν και εκατοντάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην ισπανική επικράτεια μέσω των εδαφικών θυλάκων της Ισπανίας στην Αφρική, σημειώθηκαν ελάχιστες αφίξεις διά θαλάσσης. Ωστόσο, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθεια τους να φθάσουν στην Ισπανία».

Πόσοι Λατινοαμερικάνοι έχουν ζητήσει άσυλο Σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στο iefimerida η Υπηρεσία Ασύλου, την τελευταία 3τία (2013 – 2016) έχουν ζητήσει άσυλο συνολικά 224 μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ειδικότερα: 147 από τη Δομινικανή Δημοκρατία, 17 από την Αϊτή, 15 από τη Βενεζουέλα, 12 από το Ελ Σαλβαδόρ, 10 από την Κούβα, 5 από το Περού, 4 από την Παραγουάη, 4 από την Ονδούρα, 3 από τη Βραζιλία, 2 από τη Βολιβία, 2 από τη Χιλή, 1 από την Τζαμάικα, 1 από τη Γουιάνα και 1 από την Κολομβία.  Από αυτούς οι 113 είναι άνδρες και 111 γυναίκες. Οι 131 από αυτούς είναι ηλικίας 18 – 34 ετών, οι 89 είναι ηλικίας 35 – 64 ετών, 2 είναι ηλικίας 0-13 ετών και 2 είναι ηλικίας 14- 17 ετών.  Σε πολλές περιπτώσεις οι Λατινοαμερικάνοι μετανάστες που εγκλωβίζονται στη χώρα μας, καταθέτουν αίτημα χορήγησης ασύλου με την προοπτική να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τι κρύβεται πίσω από τα κύματα μεταναστών από τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία που φθάνουν στη Λέσβο [εικόνες] - Εικόνα4Η Εστέλ Σάντος από τη Δομινικανή Δημοκρατία βρίσκεται εγκλωβισμένη στη Μόρια της Λέσβου εδώ και ένα μήνα

Θύματα κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης Όπως δήλωσε ο κ. Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είναι πολύ πιθανόν ένας μεγάλος αριθμός από τις γυναίκες που φθάνουν μόνες τους από τη Λατινική Αμερική να είναι θύματα κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης που τις φέρνουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια με διάφορους τρόπους τις προωθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως στην Ισπανία, για εκπόρνευση. Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, «υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει κυρίως με γυναίκες που έρχονται μόνες τους κατά κύματα τους τελευταίους μήνες από τη Δομινικανή Δημοκρατία».  Η Εστέλ Σάντος, 35 ετών, από τη Δομινικανή Δημοκρατία, φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου. Όπως είπε στο iefimerida, το αεροπορικό της εισιτήριο από τη χώρα της για την Τουρκία το πλήρωσε άλλο άτομο, το οποίο της είχε υποσχεθεί «δουλειά» στην Τουρκία. Η Σάντος αφήνει να εννοηθεί πως η «δουλειά» που της προσφέρθηκε τελικά ήταν εκπόρνευση και εκείνη αρνήθηκε. Όμως τώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη στη Λέσβο χωρίς χρήματα και χωρίς προοπτική.  Η Εστέλ Σάντος δηλώνει: «Ξεκινήσαμε από τη Δομινικανή Δημοκρατία και αεροπορικώς φθάσαμε στην Κωνσταντινούπολη. Μια φίλη μου είχε πει ότι εκεί είχε ένα εστιατόριο όπου θα μπορούσα να δουλέψω. Αλλά τελικά διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο εκεί. Υπήρχαν άλλα πράγματα. Στη συνέχεια έφθασα εδώ με βάρκα. Κάποιος άλλος μου πλήρωσε το ταξίδι».

Τι κρύβεται πίσω από τα κύματα μεταναστών από τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία που φθάνουν στη Λέσβο [εικόνες] - Εικόνα5«Θέλω να πάω κάπου για να βρω μια αξιοπρεπή δουλειά» δηλώνει η Εστέλ Σάντος από τη Δομινικανή Δημοκρατία

-Εσείς που θέλετε να φθάσετε; «Θέλω να πάω κάπου όπου μπορούν να μου προσφέρουν μια αξιοπρεπή δουλειά. Στην Ισπανία πιθανότατα». Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι ελληνικές Αρχές έχουν ερευνήσει επαρκώς αυτές τις περιπτώσεις και αν έχουν αναζητήσει τα ίχνη των κυκλωμάτων που μεταφέρουν γυναίκες από χώρες της Λατινικής Αμερικής στην Ευρώπη πιθανότατα για σεξουαλική εκμετάλλευση.
iefimerida.gr

Loading...

5 thoughts on “Τι κρύβεται πίσω από τα κύματα μεταναστών από τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία που φθάνουν στη Λέσβο [εικόνες]

  1. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΆ ΑΠΌ ΕΔΩ says:

    Αντε πάλι θα γεμίσουν τα μπουρδολογια με φρέσκο κρέας Λατινικά Αμερικανικής προελευσεως..ΣΚΛΗΡΟ; ΟΧΙ..ΑΠΛΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

  2. ΠΕΡΙΚΛΗΣ says:

    κ. Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ)
    από που είναι αυτο το παιδι????
    νιάου-νιάου στα κεραμιδια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *