12:35 - 20/10/2018

Κοτζιάς: Φεύγω πανευτυχής που έλυσα το Σκοπιανό -Η χώρα επεκτείνεται

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Πανευτυχής δήλωσε ότι αποχωρεί από το υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας αναφορά στην πρόοδο για την επίλυση του Σκοπιανού.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την τιμή που μου έκανε και την ευκαιρία που μου έδωσε να μετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πέρα από το Σκοπιανό όμως και μία σύντομη αναδρομή στην παρουσία του στο υπουργείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης, από τα Διαπόντια Νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα.

«Η κυριαρχία της χώρας επεκτείνεται για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια. Τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα. Η χώρα, σε πρώτο βήμα, επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια Νησιά, μέχρι τα Αντικύθηρα. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο να φτιαχτούν οι γραμμές βάσης και με βάση αυτά να γίνει η επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια. Και αυτό θα μας βοηθήσει στην ΑΟΖ», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς.

«Ο καθείς φεύγει από κάπου με μνήμες, στεναχώριες… Είμαι ευτυχισμένος για το μεγάλο βήμα του Μακεδονικού και γιατί φεύγω δίνοντας τα προεδρικά διατάγματα που επεκτείνουν την κυριαρχία της πατρίδας μας. Με όλες τις αδυναμίες μου, με όλα τα λάθη που ολοφάνερα έχω κάνει, φεύγω ευχαριστημένος. Νομίζω ότι δίνουμε μια χώρα πιο δυνατή από ότι παραλάβαμε. Είμαι σίγουρος», τόνισε.

Νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών, θα επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να μετριούνται με το μπόι των άλλων, αλλά με τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Πάντα είμαστε μικρότεροι από αυτά, αλλά στην προσπάθειά μας να τα λύσουμε μεγαλώνουμε και ηλικιακά, σε αυτό το υπουργείο και με βάρος, στην κυριολεξία, και σε σκέψη», σημείωσε.

«Κάτω από την ηγεσία σας η κυβέρνηση, το υπουργείο, έβγαλε τη χώρα από το βούρκο που βρέθηκε, να ξεπεράσουμε την ανυποληψία. Σήμερα όχι μόνο μας ακούν, αλλά ζητάνε τη γνώμη μας. Είμαι ευτυχής για τα συγχαρητήρια που πήρα από συναδέλφους για τη δουλειά που έκανα», συμπλήρωσε. «Η χώρα έκανε εξωτερική πολιτική με νηφαλιότητα, σοβαρότητα, στόχο προοπτικής, έχοντας στρατηγική συγκροτημένη».

«Ευχαριστώ Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές»

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι έγινε ένα βήμα. «Ευχαριστώ τον Ζάεφ, τον Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ», είπε αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

«Ζούμε κι εσείς κι εγώ την ίδια παραδοξολογία. Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής γιατί φεύγω έχοντας κάνει βήμα υλοποίησης της συμφωνίας που δουλέψαμε σκληρά εσείς, εγώ, το διπλωματικό μου γραφείο», τόνισε και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του σημειώνοντας «Αποδείξαμε ότι τα περί μυστικής διπλωματίας δεν ισχύουν».

«Είμαι πολύ υπερήφανος που στείλαμε 93 υποθέσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς. Κάποιοι που κάνουν τους αδιάφθορους σήμερα ρίχνοντας λάσπη δεν θέλησαν να τα καταγράψουν αυτά», ανέφερε ακόμη. Μιλώντας για τα απόρρητα κονδύλια, είπε:

«Φτιάξαμε ειδικό νόμο, να περνάνε και να ελέγχονται από υπηρεσιακό συμβούλιο. Πηγαίνουν στη Βουλή και η Βουλή τα εγκρίνει. Μερικοί νόμιζαν ότι μπορούσαν να τα βγάλουν στη δημοσιότητα. Από τη βουλή για να σηκωθεί οποιοδήποτε ποσό πρέπει να έχει τη βεβαίωση ότι έχει εγκριθεί. Οι αθλιότητες των τελευταίν ημερών δείχνουν ότι λείπει η σοβαρότητα και η δημοκρατική ευαισθησία σε πολλές πλευρές της κοινωνίας. Αν ήταν αληθινά, ήταν σαν να λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε με την Ελλάδα γιατί θα σας εκθέσουν στο τέλος. Ποιος θα μας εμπιστευτεί αν δεν επιδείξουμε σοβαρότητα, όπως κάναμε ως υπουργείο; Η σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αίσθηση ευθύνης είναι στοιχείο της δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Κοτζιά, «για όλα όσα έκανε για εξωτερική πολιτική της πατρίδας αυτά τα σχεδόν τέσσερα χρόνια. Υπήρξε πολύτιμος στενός συνεργάτης». «Θέλω να τον ευχαριστήσω με την καρδιά μου για αυτά που έδωσε από αυτό το καίριο πόστο στην Ελλάδα, στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, τη δημιουργία ενός νέου δόγματος στην εξωτερικής μας πολιτικής.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σταδιακά ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πατρίδα μας», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών πλέον.

Η συγκίνηση Τσίπρα

Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός συγκινήθηκε, όταν αναφέρθηκε πιο προσωπικά στον Νίκο Κοτζιά και τη συνεργασία τους.

«Αυτό που μένει στη δική μου μνήμη πιο έντονσα δεν είναι τόσο οι αδιαμφισβήτητες ικανότητές του Νίκου Κοτζιά ως υπουργού Εξωτερικών, αλλά η υψηλή αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τον διακρίνει. Σε πολύ δύσκολες στιγμές και πολύ δύσκολες προσωπικές περιπέτειες για τον ίδιο, δεν άφησε ποτέ το καθήκον και πράγματι ένας υπουργός Εξωτερικών που θέλει να είναι δραστήριος και να κάνει πράξη το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι διαρκώς από αεροπλάνο σε αεροπλάνο. Για εμένα, αυτή η ένδειξη προτεραιότητας στην πατριωτική ευθύνη, παραμερίζοντας ακόμη και προσωπικές δυσκολίες, είναι κάτι που θα το κρατήσω», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Κοτζιάς χαμογελούσε ακούγοντάς τον.

«Φεύγεις σε ημέρα διπλής χαράς, για Σκοπιανό και προϋπολογισμό»

Ο κ. Τσίπρας θύμισε στον κ. Κοτζιά και μια φράση που του είχε πει παλιότερα.

«Δεν ξέρω αν θυμάσαι, το 2011 ή το 2012, κάποια στιγμή που με συμβούλευες ως αρχηγό αντιπολίτευσης, τότε μου είχες πει το εξής σοφό: όποιος ασχολείται με την πολιτική πρέπει να ξέρει ότι η πολιτική έχει πιο πολλές στεναχώριες παρά χαρές και κυρίως ότι το σύνηθες είναι όταν φεύγει κανείς να μη φεύγει με χαρά. Στη δική σου αποχώρηση- από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά όχι από την πολιτική- η ζωή τα έφερε ωστε να μην είναι έτσι. Εχεις κάθε λόγο να είσαι ευτυχής. Φεύγεις από το υπουργείο σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική πολιτική. Ανοίγει ο δρόμος για μία ιστορική συμφωνία με τους γείτονές μας. Αλλά και επειδή η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις μετά από 8 χρόνια λιτότητας που ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον λαό», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ καλό σημάδι ότι αποχωρείς σε μέρα χαράς. Δεν φεύγεις, αλλάζεις μετερίζι, θα προσβλέπω πάντα στις πολύτιμες συμβουλές σου και τη συνέχιση της συνεργασίας μας για να ανταπεξέλθω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στα νέα καθήκοντα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Για τα μυστικά κονδύλια

Με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά περάσαμε για πρώτη φορά έναν νόμο που αφορά τα ειδικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και να βάλουμε τάξη στη γενικευμένη αταξία που υπήρχε τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα μυστικά κονδύλια και πρόσθεσε:

«Είχα αναδείξει ως αντιπολίτευση το ζήτημα αυτό από το 2011. Ειχα αναδείξει ότι η διαδικασία που αφορά το ειδικό πλαίσιο γίνεται εκτός θεσμικής διαφάνειας.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ένα από τα κατορθώματα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι μειώσαμε τα ειδικά κονδύλια. Είναι σήμερα πέντε με έξι φορές μικρότερα. «Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων οπου χωρίς υπογραφή εντολέα υ έφευγαν παλαιότερα δεξιά και αριστερά, σε μαύρες σακούλες, όπως είχα καταγγείλει.

Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει μια εξωτερική πολιτική που να στηρίζει.

Αρα τα ειδικά κονδύλια είναι αναγκαία εκτός αν κάποιος διαφωνεί επ αυτού.

Και η συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα με άθλιο τρόπο από μερίδα του αντιπολιτευτικού τύπου στοχεύει ακριβώς ώστε να πλήξει αυτή τη διαδικασία διαφάνειας.

Οταν κρέμονται στα μανταλάκια των περιπτέρων άθλια πρωτοσέλιδα με ψευδή στοιχεία που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση και την εξωτερική μας πολιτική αλλά πλήττουν τη χώρα.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει την πολιτική και το κύρος της Ελλάδας την ώρα που αυτό αναβαθμίζεται διεθνώς.

Και καλώ τα κόμματα και κυρίως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον ενημερώσω ευρώ προς ευρώ που διατίθενται τα κονδύλια.

Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε για το πως διαχειριζόμαστε τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου για να ενισχύουμε την εξωτερική μας πολιτική. Πράγμα που δεν γινόταν για πάρα πολλά χρόνια σε αυτόν τον τόπο.»

Πηγή:iefimerida.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (7)

 1. Ο κ. Κοτζιάς γνωρίζει ότι με την υπογραφή στη συμφωνία των Πρεσπών διέπραξε εθνική προδοσία και άρα εσχάτη προδοσία κατά της Ελλάδας;
  Ξέρει ότι η ποινή για την εσχάτη προδοσία είναι ισόβια φυλάκιση, αφού έχει καταργηθεί η θανατική ποινή;
  Ξέρει ότι η εσχάτη προδοσία ποτέ δεν παραγράφεται, ούτε με το νόμο περί …μη ευθύνης υπουργών;
  Γνωρίζει πως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η οποιαδήποτε αναγνώριση του γειτονικού μας κρατιδίου με το όνομα Μακεδονία, θα αρθεί νομίμως από την μελλοντική μας πατριωτική κυβέρνηση, μόλις αυτοί που την ψήφισαν καταδικαστούν για αυτή τους την πράξη, για εσχάτη προδοσία;
  Αυτός είναι και ο λόγος που επιβάλεται να κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία όποιοι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της παραχώρησης του ονόματος Μακεδονία σε ξένο κράτος.

  Με τον Μπαρμπαρούση μάλιστα μάθαμε ότι ο εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να διατάξει τη σύλληψη κάποιου βουλευτή που μηνύθηκε για εσχάτη προδοσία και δε χρειάζεται η άρση της βουλευτικής του ασυλίας.
  Με τις δεκάδες άλλες μηνύσεις για εσχάτη προδοσία που έχουν υποβληθεί εναντίον βουλευτών, εναντίον υπουργών, αλλά και εναντίον ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών, γιατί στέλνουν συνέχεια το φάκελο στη βουλή και ζητείται η άρση ασυλίας τους;
  Ο Κοτζιάς, που δεν είναι καν βουλευτής, γιατί δεν συλλαμβάβεται;

  Άρα, καλά τα έγραψα. Με την επόμενη κυβέρνηση θα αρθεί το όνομα Μακεδονία, αλλά θα φυλακιστούν και όλοι οι προδότες.
  Αφού …εικάζεται ότι οι αποφάσεις της “Δικαιοσύνης”, εξαρτώνται από την εκάστοτε κυβέρνηση.-

  • ειναι το μονο που διατηρει ακομα την θανατικη ποινη η οποια και εκτελειται… ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ!!!

 2. Θεέ μου, ποσο σανό θα μας ταΐσουν ακομα;;; Επεκτείνεται η χώρα. Δώσαμε το ονομα της Μακεδονίας, διεκδικούν ιστορία και πολιτισμό, τους δινουμε λιμάνι, αλιεία, κλπ. Τι κερδίσαμε;;; Πως ακριβως επεκτείναμε την χώρα;; Με το να διεκδικούν εδαφη μας οι Σκοπιανοί;;; Οι Αλβανοί;;; Οι Τούρκοι;;; Σε λιγο και οι Νουλγαροι, καθοτι δεν ειναι ηλίθιοι. Οταν βλέπουν πως ξεπουλας τα ασημικά σου και την περιουσία σου, ολοι θα έρθουν να πάρουν κατι, μικρο η μεγαλο. Οι μονοι χαμένοι ειμαστε εμεις. Αληθεια, καποιος θα επρεπε να ρωτήσει καποιον απο αυτους τους κυρίους, οταν λέμε πως καποιος πρόδωσε την πατριδα του, τι εννοούμε;; Η μαλλον τι εννοούν αυτοι. Η Μηπως γι αυτους δεν υπαρχει η λέξη προδοςια, αφου δεν υπάρχει και η λέξη πατριδα. Δηλαδη πως μπορει να προδώσει καποιος οχι την πατριδα του, αφου αυτοι δεν πιστεύουν σε αυτο, αλλα την οικογενεια του, την γενια του, το μελλον των παιδιων του, κατα την δικη τους αντίληψη;;; Οταν ξεπουλας το μελλον των παιδιων σου, πως λέγεσαι;;;

 3. Στα τσακιδια!!!

 4. Ααχχχ !συγκινήθηκα ! Χαχαχαχα! Κορόιδο χοντρεεεε ,μην ξεχασης να πάρης το λουκουμακι σου απο τον σάπιο σορός,σκυβαλο χοντρε… οι ημερες σας είναι μετρημενες,φακλανα της νεας τάξης ,εμείς είμεθα έτοιμοι,τις μπούρδες σου κρατά τις για το ψυγείο σου,είσαι κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία και εσύ και τα τσόκαρα που καμωνονται τους κυβερνήτες, οπου και να κρυφθητε θα σας βρούμε.

 5. Είσαι ένα κάθαρμα,΄ένας αριστεροσυμμορίτης, κομμουνιστής προδότης,εγκληματίας ανθέλληνας και δολοφόνος.

 6. Όταν σπάνια φαινόμενα κάνουν την εμφάνιση τους σε ένα κράτος ή σε μια πόλη..δικό σου άρθρο Νικο.. Πέρασε το ένα παγκάκι χρόνου.. Δεν έγινε νωρίς το μπαμ… Περιμένεις το δεύτερο παγκάκι 72 ώρες πριν βγει ο Οκτώβρης.. Κοίτα που τελικά ο Κοτζιάς έφυγε… Αυτό πως το εξηγείς Νίκο; δηλαδή γνωρίζει τι θα συμβεί και την έκανε;… Πραγματικά για ποια χώρα χαίρεται.. Αυτός ξέρει.. Πάλι μέσα έπεσες.. Γράψε κάτι για την στόχευση και πως έρχονται αντίστροφα τα γεγονότα; δεν το έχω καταλάβει.. Γράψε κάτι όπως τα λες εσύ.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*