12:41 - 20/10/2018

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η φρεγάτα «Σαλαμίς» (F455) σπεύδει να βοηθήσει την «Νικηφόρος Φωκάς» (F466) απέναντι από το Barbaroς

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Αναβαθμίζει εσπευσμένα τη ναυτική δύναμη γύρω και κάτω από τον τουρκικό στολίσκο του Barbaros, η Ελλάδα, με το ΓΕΕΘΑ να αποφασίζει την αντικατάσταση της παλιάς και περιορισμένων δυνατοτήτων, φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» (F466) κλάσης “S” με τη νεότερη και σαφώς ισχυρότερης, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα αμυντικά όπλα της και τα ηλεκτρονικά της, φρεγάτα «Σαλαμίς» (F451) κλάσης ΜΕΚΟ 200ΗΝ.

Η αντικατάσταση έγινε επιβεβεβλημένη καθώς η «Νικηφόρος Φωκάς», δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι αποτελεί αποτρεπτικό όπλο απέναντι στις δύο τουρκικές φρεγάτες κλάσης “G” και τις δύο τουρκικές πυραυλακάτους, αλλά και απέναντι στην έντονη παρουσία τουρκικών Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας.

Για να δώσουμε μια ιδέα για την έκταση της αναβάθμισης της ελληνικής εμπλοκής να πούμε ότι η «Σαλαμίς» έχει πολλαπλάσια δυνατότητα αντιμετώπισης επιθέσεων πυραυλικού κορεσμού, καθώς διαθέτει αντίστοιχα πολλαπλάσια αντιπυραυλικά συστήματα: Συγκεκριμένα διαθέτει δύο, αντί ενός που διαθέτει η «Νικηφόρος Φωκάς», αντιπυραυλικά συστήματα εγγύς άμυνας CIWS Phalanx, αλλά το κυριότερο όλων, διαθέτει αντιαεροπορικά.αντιπυραυλικά βλήματα ακτίνας 50 χλμ. (RIM-162 ESSM), έναντι των μόλις 16 χλμ. που μπορούν να αναχαιτίσουν έναν στόχο τα παλιά αντιαεροπορικά βλήματα RIM-7M της «Νικηφόρος Φωκάς».

H διαφορά είναι τεράστια, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και δεν σταματά εκεί: Το οργανικό ελικόπτερο της Σαλαμίς, το S-70B-6 Aegean Hawk, έχει πραγματικές και ουσιαστικές δυνατότητες εντοπισμού υποβρυχίων (ειδικά των τουρκικών, ακόμα και της κλάσης 209/1400, από το παλιό ΑΒ-212ΑSW της Νικηφόρος Φωκάς) αλλά επιχειρεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-119Mk2, κρίσιμο στοιχείο σε μια αναμέτρηση.

Η «Νικηφόρος Φωκάς» δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή, αλλά θα παραμείνει ως συνοδό πλοίο του «Σαλαμίς» (F455) που θα αναλάβει πλέον την διοίκηση του ελληνικού στολίσκου στην περιοχή και τον συντονισμό με τα δύο ελληνικά υποβρύχια που πλέον είτε στην «στενή περίμετρο» του τουρκικού στολίσμου, είτε στην ευρύτερη σε ακτίνα 40-50 μιλίων.

Από την ελληνική δύναμη λείπει-πλην της αεροπορικής παρουσίας που δυστυχώς απουσιάζει παντελώς λόγω του φιάσκου με το ενδιάμεσο αεροσκάφος του προγράμματος αναβάθμισης P-3B -μια πυραυλάκατος κλάσης «Ρουσσέν» που θα ενίσχυε κάθετα την αντιπυραυλική προστασία και θα μπορούσε να κάνει την διαφορά.

Να σημειώσουμε σε ότι αφορά αναβάθμισης των Ρ-3Β, πρώτη φορά πάει «κατ’ευχήν» το κύριο πρόγραμμα και η «ενδιάμεση λύση» που ήθελε 6 μήνες για να έρθει σε πτητική κατάσταση ένα Ρ-3Β, μετά από 3,5 χρόνια, αγνοείται!

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην ενοχλήσει περαιτέρω το Barbaros και να μην προκαλέσει περαιτέρω όξυνση από την «ανέξοδη δήλωση», την ίδια που κάνουν εδώ και 43 χρόνια και τα ελληνικά μαχητικά στα τουρκικά που παραβιάζουν τον ΕΕΧ στο Αιγαίο.

Απλά θα το παρακολουθεί να κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα εκπέμπει ένα σήμα και μέχρι εκεί.

Η αναβάθμιση της παρουσίας σε πολεμικά πλοία εκτιμούμε ότι γίνεται περισσότερο για να ενισχυθεί το ηθικό των πληρωμάτων και να μην θεωρούν εαυτούς «σφαγμένους από χέρι» αν συμβεί κάτι.

Ακόμα και ζώνη αποκλεισμού να εφαρμόσει η Αγκυρα (που όπως αποκαλύψαμε χθες αλλάζει τους κανόνες εμπλοκής) δεν πρόκειται να παραβιαστεί αυτή. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει απλά να παρακολουθεί και αυτή την εντολή μεταβίβασε στην στρατιωτική ηγεσία.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ε.Αποστολάκη για το θέμα: «Σε ότι αφορά στη δική μου τη θέση η προσπάθειά μου είναι να κρατήσουμε μια ισορροπία. Να μην δημιουργούνται εντάσεις, προστατεύοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αλλά χωρίς να δημιουργούμε επιπλέον θέματα στην περιοχή. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία, και όλα αυτά θα γίνουν όπως πρέπει και όπως έχουν σχεδιαστεί».

Τα είπε όλα ο ναύαρχος…

pronews.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (8)

 1. Θα βυθίσουν Tην Φρεγάτα φρεγάτα Σαλαμίς F451

  • Γερόντια έχουν πει ότι θα βυθίσουν την ‘’ΕΛΛΗ’’ …. Δες και αυτήν την εκπομπή. Μιλά για τη βύθιση του πλοίου άλλα δεν λέει το όνομα…

   ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

 2. ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ. ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. ΟΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ. ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ. ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΑΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ …..ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΤΡΟΠΗ……ΑΙΣΧΟΣ ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΗΜΟΥΝ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ…..ΘΥΜΑΜΕ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΠΟΥ ΕΦΕΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΘΩΣ ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ. 15 ΧΡΟΝΙΑ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ….ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΥΤΗ ΤΙ ΣΤΙΓΜΗ ΝΤΡΕΠΟΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ….ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΡΕΖΙΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑΥΑΡΧΟΙ……ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

 3. Τι δήλωση κι αυτή!!! Με γέμισε με σιγουριά για το μέλλον (τους) !!!! Λοιπόν , με έπεισε ο Α/ΓΕΕΘΑ !!! Είχα κάποιους ενδοιασμούς ,ότι δηλαδή κακώς πληρώνουμε επί δεκαετίες αρχηγούς ,βαθμοφόρους και λοιπούς αξιωματούχους, αλλά βλέποντας αφενός το απαράμιλλο θάρρος που επέδειξαν σε προηγούμενες επακουμβίσεις, αφετέρου στην γεμάτη ανδρεία παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ΕΝΤΟΣ της Ελληνικής ΑΟΖ, είπα ,<καλως…Ορθότατα εχουμε επωμισθεί ένα διαγαλαξιακό χρέος, διότι πως αλλιώς θα ήταν δυνατόν να έχουμε την σιγουριά ότι είμαστε υπερπροστατευμένοι?Αγαπητέ Α/ΓΕΕΘΑ μας χαρίσατε ακόμα μία στιγμή υπερηφάνειας….

 4. Άλλη μια επανάληψη, μια λούπα, που λέει κι ο stranger.
  Είμαστε έτοιμοι για μια ακόμα στιγμή εθνικής ” υπερηφάνειας ” και φυσικά….. ψυχραιμία.

 5. ..Επακουμβήστηκαν;

 6. πουτσας,φουτσας βουτσας της ανατολικης-ασιατικης ευρωπης 10/21/2018 @ Οκτώβριος 21, 2018 9:37 πμ

  Onoma polemikoy karabioy στην ελλαδα ”’νικηφοροσ φωκας”!!!!! δηλδη Νικηφορος Πουντσας….η λεξη φωκας διχνει την φαρα των πουντσων που ριμαξαν την λεγομενη βυζαντινη αυτοκρατορια [με λατινορουμανικοιταλικη γραφη που κυκλοφορουσε τοτε στην βαρβαρικη χιλιετια της…] Ποιος λοιπον εκανε την προταση της ονομασιας του πλοιου ? Σιγουρα καποιος πουντσος…

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*