in

“Η Γερμανία δεν θα καταβάλει ποτέ πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα”

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Τι γνώριζαν οι Γερμανοί πριν από την κρίση για την Ελλάδα; Λίγα πράγματα. Την αρχαιότητα και το πολύ-πολύ να είχαν ακούσει το όνομα της Κάλλας και του Ωνάση». Με αυτή τη χαριτωμένη και πέρα για πέρα αληθινή διαπίστωση ξεκίνησε την ομιλία του ο έμπειρος, συνταξιούχος πλέον, διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης στην Ελλάδα από το 2005 μέχρι το 2010.

Προσκεκλημένος της Ένωσης Κυριών για την Ευρωπαϊκή Φιλία στη Βόννη προκειμένου να μιλήσει για την «Ελλάδα μετά τις εκλογές», ξεδίπλωσε μέσα σε μιάμιση περίπου ώρα τις βαθιές γνώσεις του για την ελληνική πραγματικότητα και δεν χαρίστηκε ούτε στους Έλληνες ούτε στους Γερμανούς.

Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης υπογράμμισε πως οι Έλληνες έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δανείζονταν για να καταναλώνουν. Όμως τεμπέληδες δεν είναι σε καμία περίπτωση. Υπενθύμισε στους συμπατριώτες του που τον άκουγαν με μεγάλο ενδιαφέρον πως οι Έλληνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις, εργάζονται πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς.

Με μια εξαίρεση. Αυτοί που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, και αυτό επειδή η κακή σχέση των Ελλήνων με το κράτος εδράζεται ακόμα στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και αργότερα. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν το κράτος περισσότερο ως αντίπαλο.

Η σημερινή κυβέρνηση

Πριν από την κρίση οι Έλληνες αμείβονταν καλά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα καλύτερα από τους Γερμανούς. Για παράδειγμα οι υπάλληλοι της Telekom έπαιρναν 20% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Όλα αυτά άλλαξαν με την κρίση. Οι Έλληνες πλήρωσαν ένα υψηλό τίμημα διότι οι πολιτικοί τους δεν ήταν πρόθυμοι να προβούν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά προτίμησαν τον εύκολο δρόμο, να περικόψουν δηλαδή μισθούς και συντάξεις.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς γνώρισε πολλούς πολιτικούς. Ορισμένους τους εκτίμησε πολύ ενώ για άλλους δεν θα ήθελε να πει ούτε λέξη, διερωτώμενος πάντως πώς είναι δυνατόν να αποφασίζουν μην λαμβάνοντας υπόψιν το κοινό συμφέρον. Οι πελατειακές σχέσεις έχουν συνδιαμορφώσει την πολιτική ζωή στην Ελλάδα, πληροφορεί τους συμπατριώτες του. Πώς κρίνει σήμερα τη νέα κυβέρνηση;

«Είμαι μεγάλος οπαδός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε συμφάγει μια-δυο φορές και τον βρίσκω πολύ σεμνό. Νομίζω πως χειρίζεται καλά τα πράγματα. Αλλά, όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει να τον ακολουθήσει και το κόμμα του και δυστυχώς είμαι πεπεισμένος πως θα υπάρξουν μεγάλες αντιστάσεις» δήλωσε στην Deutsche Welle ο Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς.

Ως παράδειγμα ανέφερε την αντιπαράθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Παρόλο που «από την πλευρά των Ευρωπαίων ήταν ένα θαρραλέο και ίσως το σημαντικότερο βήμα του Τσίπρα». Τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον θεωρεί «πολιτική ιδιοφυΐα» διότι έκανε τα αντίθετα από αυτά που είχε εξαγγείλει, έχοντας μάλιστα και τη συναίνεση του κόσμου.

Η διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αφού λοιπόν τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποίησε την πολιτική του και την προσάρμοσε στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων γιατί προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

«Ο Τσίπρας προέρχεται από έναν τελείως διαφορετικό χώρο. Και ρητορικά εμφανίστηκε πολύ διαφορετικά. Αλλά και ο υπουργός του των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος διαπραγματεύθηκε μια πολύ καλή συμφωνία για το Μακεδονικό, έχει γράψει και ένα βιβλίο για την υποδούλωση των Ελλήνων μέσω του χρέους από τους Γερμανούς. Αυτό είναι ένα λεξιλόγιο που για τα γερμανικά αυτιά είναι από λάθος έως απαράδεκτο… Ο Μητσοτάκης φαίνεται πεπεισμένος για αυτά που κάνει. Ο Τσίπρας τα έκανε γιατί δεν είχε άλλη επιλογή».

Δηλαδή τα χρόνια της κρίσης η Γερμανία δεν επωφελήθηκε; Είναι μια άποψη που έχει διατυπωθεί ευρέως ακόμη και στη Γερμανία. «Όχι η Γερμανία δεν επωφελήθηκε» απαντά με βεβαιότητα. «Ναι, λένε πως οι Γερμανοί κέρδισαν πολλά χρήματα από τους τόκους. Τα χρήματα επιστρέφουν όμως τώρα στους Έλληνες. Είναι δισεκατομμύρια. Όχι, ούτε το κράτος ούτε οι Γερμανοί κέρδισαν».

Grexit και αποζημιώσεις

Όσο για το Grexit πιστεύει πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και πως ποτέ δεν μπορεί να εννοούσε σοβαρά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γιατί ήξερε τι χάος θα προκαλούνταν. Ωστόσο, εάν γνωρίζει κανείς «την ψυχολογία του Γερμανού», θα καταλάβει ότι τον εξόργιζε η μη τήρηση των συμφωνιών και μάλιστα σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η συζήτηση με τον πνευματώδη κ. Σούλτχαϊς έκλεισε με το πιο δύσκολο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Τις πολεμικές επανορθώσεις. Θα πληρώσει τελικά η Γερμανία;

«Οι Γερμανοί δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσουν. Πρώτον δεν έχουμε αρκετά χρήματα. Οι Έλληνες απαιτούν τόσα πολλά όσο ένας δημόσιος προϋπολογισμός της γερμανικής κυβέρνησης. Είναι περίπου 4.000 Ευρώ ανά κάτοικο. Καμία κυβέρνηση που θα ήθελε να επανεκλεγεί δεν πρόκειται να το κάνει. Μετά θα ερχόντουσαν οι Πολωνοί και θα ζητούσαν όχι 300 αλλά 900 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο» δηλώνει ευθαρσώς αν και αναγνωρίζει το μεγάλο ηθικό χρέος της χώρας του. Προτρέπει όμως τους Έλληνες να ζητούν χρήματα που σχετίζονται με το μέλλον και όχι με το παρελθόν. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Εκεί θα βρουν πάντα ευήκοον ους, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: DW

defence-point.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

7 Comments

Leave a Reply
 1. Αχαχαα… Τι αλλο απο αυτα θα ελεγε ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ .
  Οι Γερμανοι ΠΑΝΤΑ παιρνουν ΠΟΤΕ δεν δινουν ..
  Οσο για δικαιολογιες ΑΠΕΙΡΕΣ δεν εχουν κανενα προβλημα να παραδεχθουν και τα λαθη τους (οχι οτι το πιστευουν στην πραγματικοτητα τα ιδια θα εκαναν παλι) ΑΡΚΕΙ να ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ .

 2. ρε παιδια …δεν εχουν υποχρεωση ΠΙΑ!!! οι γερμανοι να καταβαλουν αποζημιωσεις
  αυτα υα χρηματα εχουν αποδοθει στα παγκοσμια καταπισστευτηρια απο τους γερμανους [αρα η υποχρεωση εχει εξηπηρετηθει] απο αυτα τα καταπιστευτηρια οι νικητριες χωρες του ΒΠΠ [μεσα και η ελλαδα] εχουν μεριδιο
  ηδη εχει παρει απο αυτο η ρψσια ηαγγλια η αμερικη η γαλλια..
  η ελλαδα τωρα που χρεωσταει [κι αυτο ειναι μεγαλη απατη] δεν μπορει να παρει απο αυτα..οι οικοι αξιολογησης που δημιουργηθηκαν απο τους υποχθονιους..

 3. [αλλη μεγαλη απατη]εχουν δημιουργηθει απο τους τραπεζιτες επιβητορες για να εμποδιζουν μεσω ψευτοαξιολογησεων επιλεκτικα
  τις χωρες να περνουν απο αυτα τα λεφτα που ειναι πολλα τρις κα ανοικουν οπως ειπα στις νινητριες του ΒΠΠ
  για φανταστειτε να μπορουσε η ελλααδα να παρει απο αυτα για να δημιουργησει υποδομες και να κανει η ιδια εεπενδυσεις στο εσωτερικο χωρις να εχει ανγκη κινεζους και γερμανους που ερχονται μονο για να φανε το πτωμα της …οι κανιβαλοι

 4. τωρα θα ρωτησει καποιος..μα καλα πως γιναν ολα αυτα ποτε και..που υπαρχουν αυτα τα καταπιστευτηρια
  η ιστορια ειναι μεγαλη και τραγικη..ενα μονο θα πω να ερευνησεται και να μαθεται ποιος ειναι ο κος ΛΙ που τωρα εχει διορισθει απο τους καταχθονιους τραπεζιτες [με την “ευγενικη” βοηθεια απο την moodys kai standard and poor]να διαχειριζεται αυτα τα χρηματα των καταπιστευτηριων..
  εδω θα κλεισω το σχολιο ..η ερευνα δικια σας!!!

 5. ,,ΥΓ
  αυτος ο καραγκιοζης γερμανος του αρθρου και οι αλλοι πουλημενοι πολιτικοι ανα την ευρωπη δεν προκειτε ποτε να μηλησουν για τα χρηματα των νικητων του ΒΠΠ ..ο λογος ειναι οτι ολοι ειναι εξαγορασμενοιοτι να ενεργουν εναντιων των λαων!!!

 6. H EΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΗΚΕ, ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
  ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν’ ΑΓΑΠΙΩΜΑΣΤΕ ΔΗΛΑΔΗ…
  ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ. ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ “ΞΑΜΟΛΙΘΕΙ” ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΟΥΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
  ΤΙ ΕΙΠΕ; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ;;;
  ΘΑ ΦΕΡΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΝΟΥΣ.
  ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ….

 7. …. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΑΡΑΣΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΠΕΖΟ. ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΟΝΤΟΣ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. ΚΑΝΕΙ ΕΦΕΣΗ.
  -ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ, ΕΙΜΑΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΣ.
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ… Ε, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ, ΜΗΝ ΔΩΣΕΙΣ.
  ΡΕ ΓΕΡΜΑΝΕ, ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ, ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επίδειξη δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ξενοδόχοι από τα Βρασνά: Φοβόμαστε, αυτοί που έρχονται δεν είναι Σύροι πρόσφυγες