ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Φλώρινα: Νυχτερινή εκκένωση της Κρυσταλλοπηγής λόγω μεγάλης δασικής πυρκαγιάς

Φλώρινα: Νυχτερινή εκκένωση της Κρυσταλλοπηγής λόγω μεγάλης δασικής πυρκαγιάς

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Κρυσταλλοπηγής στη Φλώρινα, καθώς η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου 2026 παρέμενε ενεργή κατά τη διάρκεια της νύχτας και πλησίασε την ευρύτερη περιοχή του οικισμού. Οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή προληπτικής απομάκρυνσης μέσω του 112, ενώ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν για τον περιορισμό του μετώπου.

Το μήνυμα του 112 και η κατεύθυνση εκκένωσης

Στις 02:50 τα ξημερώματα της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου στάλθηκε μήνυμα του 112 στους πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής. Το μήνυμα ζητούσε την προληπτική απομάκρυνσή τους προς την περιοχή των Πρεσπών, μέσω του παλαιού οδικού δικτύου ή της Εγνατίας Οδού.

Η οδηγία δεν ισοδυναμεί με επιβεβαίωση ότι έχουν καταστραφεί κατοικίες ή ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ζημιών. Μέχρι τα διαθέσιμα πρωινά στοιχεία, πρόκειται για μέτρο πολιτικής προστασίας που ελήφθη λόγω της εξέλιξης της φωτιάς, της εγγύτητας σε κατοικημένη περιοχή και των δυσκολιών πρόσβασης.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ και την Καθημερινή, στο σημείο επιχειρούν περίπου 40 έως 42 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 8ης ΕΜΟΔΕ και 12 έως 13 πυροσβεστικά οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η συνδρομή πυροσβεστικού ελικοπτέρου, το οποίο πραγματοποιεί ρίψεις νερού στις εστίες που είναι προσβάσιμες από αέρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιχείρηση συνδράμουν επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Φλώρινας, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Η διάταξη των δυνάμεων προσαρμόζεται συνεχώς, καθώς το ανάγλυφο της περιοχής δυσχεραίνει την ανάπτυξη των επίγειων τμημάτων και αυξάνει τον χρόνο προσέγγισης των οχημάτων.

Γιατί η φωτιά είναι δύσκολη στην κατάσβεση

Το μέτωπο έχει αναπτυχθεί σε δασική έκταση, σε δύσβατο και δυσπρόσιτο σημείο. Αυτό περιορίζει την αποτελεσματικότητα των οχημάτων και υποχρεώνει τα πεζοπόρα τμήματα να επιχειρούν σε σημεία όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Παράλληλα, η μορφολογία του εδάφους και οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την κατεύθυνση και την ταχύτητα εξάπλωσης, χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής πλήρης τεχνική εκτίμηση για το μέγεθος του μετώπου.

Οι ρίψεις από ελικόπτερο αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης σε ενεργές εστίες, όμως η οριστική οριοθέτηση της πυρκαγιάς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη στο έδαφος και από το κατά πόσο θα δημιουργηθούν νέες αναζωπυρώσεις. Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να ακολουθούν αποκλειστικά τις οδηγίες του 112 και της Πυροσβεστικής και να μην κατευθύνονται προς τις ζώνες επιχειρήσεων.

Τι γνωρίζουμε και τι δεν έχει επιβεβαιωθεί

Επιβεβαιωμένο είναι ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε το απόγευμα της 2ας Σεπτεμβρίου σε δασική περιοχή της Κρυσταλλοπηγής, ότι παρέμενε σε εξέλιξη το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου και ότι εκδόθηκε μήνυμα προληπτικής απομάκρυνσης για την περιοχή του οικισμού. Επιβεβαιωμένη είναι επίσης η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η έναρξη εναέριων ρίψεων με το πρώτο φως.

Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημος απολογισμός για καμένα στρέμματα, τραυματισμούς, καταστροφές κατοικιών ή ζημιές σε υποδομές. Επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί η αιτία έναρξης της φωτιάς. Συνεπώς, οποιαδήποτε αναφορά σε εμπρησμό, συγκεκριμένο υπαίτιο ή τελικό μέγεθος καταστροφής θα ήταν πρόωρη χωρίς επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές.

Η ευρύτερη εικόνα στη βόρεια Ελλάδα

Η φωτιά στην Κρυσταλλοπηγή εκδηλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή για δασικές πυρκαγιές. Η προληπτική εκκένωση μέσω του 112 αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, καθώς επιτρέπει την απομάκρυνση κατοίκων πριν η κατάσταση καταστεί άμεσα απειλητική για τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επόμενο κρίσιμο στάδιο είναι η πλήρης εικόνα από τις πρωινές αναγνωρίσεις και η αξιολόγηση του αν το μέτωπο έχει περιοριστεί ή αν συνεχίζει να κινείται προς κατοικημένες περιοχές. Μέχρι τότε, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής πρέπει να παραμείνουν μακριά από τα σημεία όπου επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Πηγές

ΕΡΤnews – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρυσταλλοπηγή

Η Καθημερινή – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κρυσταλλοπηγή

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Αέναον: Υπογράφηκε η σύμβαση για το νέο μητροπολιτικό πάρκο στον Φαληρικό ΌρμοΕΛΛΑΔΑ

Αέναον: Υπογράφηκε η σύμβαση για το νέο μητροπολιτικό πάρκο στον Φαληρικό Όρμο

Τσίπρας: Πρόγραμμα 7,39 δισ. ευρώ με αυξήσεις μισθών, μείωση ΦΠΑ και νέο Ταμείο ΣύγκλισηςΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Πρόγραμμα 7,39 δισ. ευρώ με αυξήσεις μισθών, μείωση ΦΠΑ και νέο Ταμείο Σύγκλισης

Κουνούπι Culex – φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου στην ΕλλάδαΕΛΛΑΔΑ

Δυτικός Νείλος στο Παλαιό Φάληρο: Έκτακτοι ψεκασμοί μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά