Capital controls ήδη στις επιχειρήσεις. Και κλειστά ΑΤΜ μετά το Πάσχα;

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Αρχίζει να γίνεται ορατός πλέον ο κίνδυνος να επιστρέψει ο κόσμος από τις Πασχαλινές του εξορμήσεις και να βρει κλειστά τα ΑΤΜ. ‘Η για την ακρίβεια, να βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις αναλήψεις και στις τραπεζικές συναλλαγές. Αν δεν βρεθεί λύση, έστω και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δεν υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας και του τραπεζικού συστήματος, τότε το ενδεχόμενο επιβολής capital controls θα είναι προ των πυλών. Καθώς ήδη το τραπεζικό σύστημα δοκιμάζει τα όρια αντοχής του σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα.

Οι τράπεζες αναμένουν ούτως ή άλλως εναγωνίως τη νέα παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω ELA, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες αναλήψεις που παρατηρούνται την Πασχαλινή περίοδο. Τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ήδη μελετηθεί σενάρια επιβολής περιοριστικών μέτρων στην απευκταία περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, έχει καταβληθεί προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η αγορά θα κινηθεί κανονικά την Προπασχαλινή περίοδο, καθώς οποιοδήποτε μέτρο αυτές τις μέρες θα τίναζε στον αέρα την καταναλωτική αγορά και την οικονομία.

Επί της ουσίας όμως, περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στις συναλλαγές των τραπεζών με τις επιχειρήσεις. Από τη στιγμή μάλιστα που πλέον οι τράπεζες φτάνουν στο σημείο να μην εκδίδουν ούτε καν εγγυητικές επιστολές, η ασφυξία ολοκληρώνεται. Εγγυητική δίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με πολύ μεγάλη δυσκολία την ίδια στιγμή οι τράπεζες κλείνουν ή περιορίζουν δραματικά τα πιστωτικά όρια. Και αυτό σε μία συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω Πάσχα, ενώ οι συναλλαγές με το εξωτερικό απαιτούν από τις επιχειρήσεις προκαταβολή του συνόλου της συναλλαγής ή πλήρη κάλυψη με εγγυητικές επιστολές. Αδιέξοδο δηλαδή.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ασφυκτιούν υπό το βάρος των περιοριστικών μέτρων των τραπεζών και της απίστευτης δυσκολίας με την οποία παρέχεται πλέον και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, η ρευστότητα. Με πλήρη αδυναμία δανεισμού και φειδωλή και τμηματική ανταπόκριση σε αιτήματα αναλήψεων. Και είναι σαφές ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα πολλαπλασιαστούν οι χρεοκοπίες, καθώς την ίδια στιγμή οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια να οριοθετήσουν τις επισφάλειές τους και να ενισχύσουν τις εισροές ρευστότητας, έχουν αρχίσει να γίνονται πιεστικές έναντι των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Βρισκόμαστε ήδη στο σημείο μηδέν. Ο χρόνος έχει τελειώσει και η τακτική της κυβέρνησης να οδηγήσει μέσα από συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις τα πράγματα σε οριακό σημείο παίζοντας με τη φωτιά, δημιουργεί κινδύνους που μπορεί να εξελιχθούν σε πραγματική καταστροφή. Ας ελπίσουμε ότι έστω και στο παρά… μηδέν, θα πρυτανεύσει η σωφροσύνη και δεν θα βρεθούμε προ μίας ρήξης, η οποία θα στείλει την ήδη σοβαρά τραυματισμένη ελληνική οικονομία στην… εποχή των σπηλαίων.

capital.gr

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

12 thoughts on “Capital controls ήδη στις επιχειρήσεις. Και κλειστά ΑΤΜ μετά το Πάσχα;

 1. Ανώνυμος says:

  Δεν έχω χρήματα στις τράπεζες δημητράκη μου…Κάνε καλά εσύ που , όπως φαίνεται , εισαι μισθωτός….δημητράκη….

 2. Ανώνυμος says:

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ…ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΟΝ STRANGER ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΝΑ ΑΝΕΧΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΣΤΕΛΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ… …

  ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΓΙΑ ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗΝΕΣ…ΜΕ ΟΤΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΙΧΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ..

  ΟΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ …ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΕΙ…

  ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ…

  ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  • Ανώνυμος says:

   ΓΙΑΝΝΗ-ΚΟΖΑΝΗ

   Αν τελικά κλείσουν τα ΑΤΜ μετά το Πάσχα ελπίζω να μη ξεχάσεις να μας διαφωτίσεις πως κατά παραχώριση Θεού γίνετε το ΚΑΚΌ, προs
   συμμόρφωση,προσευχή και μετάνοια ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΏΝΤΑΣ τους
   Εξουσιαστές που κατά Παραχώριση – Έμμεση Εντολή Του Τριαδικού Θεού μας θυματοποίησαν, εξαθλίωσαν και καταδίκασαν σε (ενδεχόμενο) αφανισμό προς συμμόρφωση και μετάνοια τουθ’όπερ για ΤΟ ΚΑΛΌ ΜΑΣ.

 3. Ανώνυμος says:

  Εγώ προτείνω μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα να μήν ασχολούμαστε με τα οικονομικά και τις λοιπές αηδίες που μας προβάλουν τα ΜΜΕ..
  Ας εκκλησιαστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *