Αλήθειες για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τον συντονιστή της επιχείρησης Κρις Γουντχάουζ

Γράφει ο Χρήστος Μαντζιάρης

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου 1942 υπήρξε μια από τις σημαντικότερες επιτυχείς επιχειρήσεις Ελλήνων και συμμάχων εναντίον των ναζί Γερμανών. Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία “Oreration Harlingk” (Επιχείρηση Χάρλινγκ). Συντονιστές της επιχείρησης ήταν ο άγγλος Συνταγματάρχης Edmund Charles Wolf Myers, ο οποίος είναι γνωστός ως Eddie Myers (Έντυ Μάϋερς) και ο Ταγματάρχης και Βαρόνος Christopher Montaque Woodhouse γνωστός ως Chris Woodhouse (Κρις Γουντχάουζ), ο οποίος μιλούσε άπταιστα ελληνικά.

Ο Κρις Γουντχάουζ είχε έρθει στην Ελλάδα και έδωσε διάλεξη στο ξενοδοχείο Holiday Inn, στην Αθήνα, στις 31 Οκτωβρίου 1984 με θέμα: Ο ιστορικός ρόλος της Εθνικής αντίστασης. Η ομιλία του ήταν μεγάλης ιστορικής σημασίας. Στην εκδήλωση είχαν παραστεί τότε ο τ. Πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο τ. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ε. Αβέρωφ, πολλοί βουλευτές, εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, πρώην αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αρκετοί από τους οποίους συμμετείχαν στην επιχείρηση, και πλήθος κόσμου.

Αναφορικά για της ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ο Κρις Γουντχάουζ, είπε ότι η επιχείρηση Χάρλιγκ είχε αρχίσει στις 30 Σεπτεμβρίου όταν ήλθαν 8 Βρετανοί αλεξιπτωτιστές στην Γκιώνα, με σκοπό να ολοκληρώσουν την επιχείρηση με την βοήθεια Ελλήνων ανταρτών.

Οι Μάϋερς και Γουντχάζουν έπεσαν σε διαφορετικά σημεία και ενώθηκαν αργότερα. Είπε ο Γουντχάζουν στην διάλεξή του συγκεκριμένα:Nicoin

ΚΟΨΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΕΥΚΟΛΑ, με το σπρέι Nicoin..!

Το σπρέι Nicoin – ένα φυσικό προιόν ,το οποίο βοηθάει να απαλλαγείτε απο τον έθισμο στη νικοτίνη μόνο σε 3 εβδομάδες..

Χωρίς έμπλαστρα, Χωρίς βιομαγνήτες, Χωρίς φάρμακα και συμπλήρωμα διατροφής, Χωρίς βιβλία και υπνοθεραπεία!..

Βοηθάει να κόψετε τσιγάρο εύκολα, Εξαλείφει τα στερητικά συμπτώματα ,Χωρίς αύξηση του σωματικού βάρους, Ηρεμεί τα νεύρα, Εξαλειφθεί την πίσσα και την νικοτίνη από τον οργανισμό!.

ΤΙΜΗ 49,00

ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ

 Powered by WebCash


«Ο Μάϋερς κι’ εγώ βρήκαμε ο ένας τον άλλο λίγες μέρες αργότερα. Αλλά που θα βρίσκαμε τους αντάρτες; Ξαφνικά, ο Καραλίβανος μας μίλησε για έναν αρχηγό ανταρτών, ονομαζόμενο Άρη Βελουχιώτη, που είχε εκατό ενόπλους άνδρες κάπου στην περιοχή· (ενν. Γκιώνα) αλλά ο Καραλίβανος είπε ότι δεν ήξερε που βρισκόντουσαν. Αυτό, βέβαια, ήταν αναληθές, γιατί ο Καραλίβανος ήταν, όπως αργότερα μάθαμε, μέλος του ΕΛΑΣ, υπό τις διαταγές του Άρη. Ακόμα και αν ο Καραλίβανος δεν πληροφόρησε αμέσως τον Άρη για την άφιξή μας, ο Άρης θα πρέπει να έμαθε γι’ αυτήν σε λίγες ημέρες, Όλος ο κόσμος, μπορούμε να πούμε, ήξερε για την άφιξή μας, ακόμα και οι Ιταλικές φρουρές, οι οποίες εξαπέλυσαν συχνές περιπολίες για να μας βρουν».

Σε άλλο σημείο είπε για τον Καραλίβανο ο Γουντχάουζ:

«Ο Καραλίβανος αποδείχτηκε ότι ήταν όχι Ταγματάρχης αλλά ένας ληστής μισο-μεταμορφωμένος σε αντάρτη, που δεν είχε περισσότερους από μισή δωδεκάδα οπλισμένους άντρες μαζί του».

Συνεχίζω τα λεγόμενα του Γουντχάουζ, σχετικά με την αναζήτηση ελλήνων συνεργατών:

«Ένα άλλο περιστατικό, στις αρχές Οκρωβρίου (σημ. 1942) επιβεβαίωσε τη γνώμη ότι οι ηγέτες της αριστερής Αντίστασης ήξεραν για την άφιξή μας, εντελώς ανεξάρτητα από τον Άρη. Είχα ο ίδιος κατέβει στην Άμφισσα ψάχνοντας για επαφές με την Αντίσταση. Στις 6 του μηνός συνάντησα κοντά στην Άμφισσα έναν άνθρωπο από την Αθήνα, που ήταν φανερό ότι ανήκε σε μια μυστική οργάνωση, μα που δεν ήθελε να μου πει τ’ όνομά του ή το όνομα της οργανώσεώς του. Το μόνο που μπορούσε να μου πει ήταν ότι ο Σεφεριάδης βρισκόταν στα χέρια του εχθρού. Ρώτησα για αντάρτικες ομάδες. Δεν ήξερε για καμιά απ’ αυτές. Ρώτησα για τον Ζέρβα, αλλά το όνομα αυτό φάνηκε να τον δυσαρεστεί. Αποφάσισα να διακινδυνεύσω να του ειπώ τα πάντα για τις προθέσεις μας και τον παρεκάλεσα να μας βρει μερικούς αντάρτες. Είπε ότι θα έκανε ότι μπορούσε. Το όνομά του, όπως αργότερα έμαθα, ήταν Νίκος Καρβούνης, και ήταν ανώτερο στέλεχος του ΕΑΜ. Αλλά, μέχρι εκείνη την ημέρα, και για αρκετές εβδομάδες κατόπιν, δεν είχα ποτέ ακούσει για το ΕΑΜ ή τον ΕΛΑΣ».

Μερικές εβδομάδες αργότερα, συνεχίζοντας την αναζήτηση για Έλληνες αντάρτες, ο Γουντχάουζ είχε πει:

«Δεν είχα ιδέα τι έκαναν ο Άρης Βελουχιώτης ή ο Νίκος Καρβούνης κατά την διάρκεια αυτών των εβδομάδων, ήταν, όμως, φανερό ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ δεν ενδιαφερόντουσαν να μας βοηθήσουν. Το τονίζω αυτό γιατί ξέρω ότι έχει αναπτυχθεί ένας μύθος μεταξύ των Ελλήνων της νεότερης γενεάς, ότι η πρωτοβουλία για την επιχείρηση του Γοργοποτάμου προήλθε από τον Άρη και τον ΕΛΑΣ. Έφτασα ακόμη να διαβάσω στον κομμουνιστικό τύπο, ότι η Βρετανική ομάδα, με επιμονή δική μου, σκόπιμα απέφυγε κάθε επαφή με τον ΕΛΑΣ ως ότου μπορέσουμε πρώτα να βρούμε τον Ζέρβα. Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο: Ο Άρης αποφάσισε τελικά να μας βοηθήσει μόνο και μόνο επειδή βρήκαμε τον Ζέρβα».

«… Το ιστορικό γεγονός, που θέλω να τονίσω, είναι ότι χωρίς τον Ζέρβα, η επιχείρηση δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί. Ο Άρης δεν είχε ενδιαφέρον για τη στρατηγική του συμμαχικού Γενικού Στρατηγείου στη Βόρειο Αφρική. Αν είχε, θα είχε πάρει επαφή μαζί μας έξι εβδομάδες νωρίτερα. Αποφάσισε να έλθει μαζί μας την τελευταία στιγμή, απλώς και μόνο επειδή είδε ότι θα ήταν βλαβερό για τον ΕΛΑΣ αν έμενε απ’ έξω».

Αφού ο Γουντχάζουζ ανέφερε τα γεγονότα της ανατίναξης της γέφυρα του Γοργοποτάμου, συνέχισε:

«Υπάρχει ένας άλλος μύθος γύρω από τον Γοργοπόταμο, που πρέπει ν’ ανασκευασθεί. Έχει υποστηριχθεί, ότι ό Άρης μόνος του επέλεξε τον Γοργοπόταμο για στόχο και ότι κατέστρωσε μόνος του το σχέδιο της επιθέσεως. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο Μάϋερς είχε επιλέξει τον Γοργοπόταμο ως στόχο, έπειτα από μια προσωπική αναγνώριση επί τόπου, πριν ακόμα ξεκινήσω για να βρω τον Ζέρβα. Ο Μάϋερς, επίσης, κατέστρωσε το σχέδιο της επιθέσεως, το οποίο περιέγραψε στον Ζέρβα μόλις συναντήθηκαν, δηλαδή την προηγουμένη, από την άφιξη του Άρη, μέρα. Ο Ζέρβας αμέσως αποδέχθηκε το σχέδιο και ανέλαβε τη διοίκηση της επιχειρήσεως. Όταν έφθασε ο Άρης, κι αυτός, επίσης, συμφώνησε με το σχέδιο και αποδέχθηκε τον Ζέρβα ως γενικό αρχηγό».

«… Μνημονεύω τα γεγονότα αυτά, για να τονίσω ένα ιδιαίτερο σημείο. Οι οργανώσεις που αποκαλώ εθνικιστικές, όπως ο ΕΔΕΣ υπό τον Ζέρβα και η ΕΚΚΑ υπό τον Ψαρρό, είχαν δικές τους χωριστές πολιτικές για μια δημοκρατική Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Αλλά οι πολιτικές αυτές ήταν δευτερεύουσες εμπρός στον πρωταρχικό σκοπό του να νικήσουν τους Γερμανούς. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ ήταν, επίσης, οργανώσεις αποφασισμένες να νικήσουν τους Γερμανούς, αλλά γι’ αυτές, η νίκη κατά των Γερμανών ήταν δευτερεύουσα εμπρός στον πρωταρχικό σκοπό τους να πραγματοποιήσουν μια μεταπολεμική επανάσταση στην Ελλάδα.

»Αυτό δεν είναι δική μου εκτίμηση. Έχει δηλωθεί ξεκάθαρα από τον Θανάση Χατζή, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΕΑΜ, σε μια συνέντευξη προς την Ελληνική Υπηρεσία του BBC, το 1976. Ιδού τα λόγια του: Το εαμικό κίνημα ήταν ΛΑΪΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Είχε, δηλαδή, ουσιαστική διαφορά από τον ΕΔΕΣ και την ΕΚΚΑ, που έκαναν μόνο αντίσταση και άφηναν τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της Χώρας και του λαού να αντιμετωπισθούν και να λυθούν μεταπολεμικά. Ο Χατζής είπε, παρακάτω: Ο λαός (εννοώντας το ΚΚΕ) υψώθηκε σε καθοριστική δύναμη όλων των άμεσων και μεταπολεμικών εξελίξεων στην Ελλάδα και έκανε μια από τις πιο απειλητικές προειδοποιήσεις που δοκίμασε στην ιστορία της η αστική τάξη για την ύπαρξη του καπιταλιστικού καθεστώτος».

Αυτά τα σαφή, συλλεκτικά και πολύ σημαντικά ειπώθηκαν από τον Κρις Γουντχάουζ στην Αθήνα, από τα οποία φαίνεται ο πραγματικός ρόλος και σκοπός των διαφόρων αντάρτικων ομάδων.

Χρήστος Μαντζιάρης

5 thoughts on “Αλήθειες για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τον συντονιστή της επιχείρησης Κρις Γουντχάουζ

  • Sintalkas Apollo says:

   Δεν ειναι αερας κοπανιστος!!!
   Ειναι διαπίστωση οτι εκαναν πολιτικη οι “αντιστασιακοι αριστεροι”” και οχι αντισταση.
   Δες την αληθεια καθαρα.

 1. kostas x says:

  Και που να τον γνώριζε και καλύτερα..
  του εχουμε κανει και αγαλμα …
  και τον τιμουν καθε χρονο τα καθικια …
  τον βιαστή και δολοφόνο…
  και αμα πει και κανενας.. καμια αληθεια για το τι καταστροφες .. ειχε κανει στην περιοχη μας και οχι μονο…
  πεφτουν τα κορακια να τον φανε…και να τον πουνε ακροδεξιο και οτι αλλο θες…
  τετοια τομαρια υπηρχαν στην ΕΛΛΑΔΑ μας …και συνεχιζουν να υπαρχουν και σημερα…
  Άλλωστε,γι αυτο ειμαστε ετσι τωρα….

 2. Πέτρος Δ. says:

  “Αλήθειες”. Και, εντάξει, ας δεχτούμε ως υπόθεση εργασίας, ότι ο Άρης “ήξερε για την βρετανική αποστολή και δεν ενδιαφέρθηκε” (…και τι σημαίνει αυτό; έπρεπε ο Άρης να μαντέψει ποιοι ακριβώς ήσαν και τι αποστολή είχαν και αν ήσαν πραγματικοί κομάντος;) ή ότι “ήταν αρνητικός”…. Αλλά, γιατί ο Γουντχάουζ περίμενε με τους λοιπούς της βρετανικής αποστολής έναν ολόκληρο μήνα -από τις 30 Σεπτεμβρίου και όλον τον Οκτώβριο- στην Γκιώνα, δίπλα από τον Άρη, και το μόνο που επεδίωξε όλο αυτό το διάστημα ήταν να κάνει την επαφή με τον Ζέρβα που βρισκόταν στην Ήπειρο, και μόλις έγινε η σύνδεση, ξεκίνησε ο ίδιος στις 2 Νοεμβρίου από την σπηλιά της Γκιώνας περπατώντας 8 ημέρες, μόνος, να τον συναντήσει στην περιοχή δράσης του -στην Ήπειρο- ενώ, όλο αυτόν το διάστημα, μπορούσε να πάει να συναντήσει τον Άρη, που βρισκόταν μερικές ώρες δίπλα του, στην Ευρυτανία; Όλοι όσοι βοήθησαν αρχικά τους Βρετανούς – Καραλίβανος, Κατσίμπας κλπ- ήξεραν πού περίπου βρίσκεται ο Άρης. Ποιος εμπόδισε τον Μάγιερς και τον Γουντχάουζ να ζητήσει επαφή με τον Άρη; Κανένας. Οι Βρετανοί βολιδοσκόπησαν τον Άρη και τον ΕΛΑΣ όταν αντελήφθησαν ότι οι δυνάμεις του Ζέρβα δεν επαρκούσαν για το εγχείρημά τους, και πάλι με βαριά καρδιά. Και, αυτά όλα για την άρνηση του Άρη, πότε τα θυμήθηκε ο Γουντχάουζ; Ο ίδιος, σε επιστολή
  (Στρατηγού Ν. Ζέρβα: «Απομνημονεύματα», εκδόσεις «Μέτρον», σελ. 38 – 39 και «Στ’ Αρματα! Στ’ Αρματα! – Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης», «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις», 1967, σελ. 120) που έστειλε προς την ηγεσία του ΕΑΜ, αμέσως μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, γράφει: «Μ’ έστειλαν να λάβω επαφήν με τον κ. Ν. Ζέρβα, με τον οποίον μένω τώρα, και με τους στρατιωτικούς διοικητάς της δικής σας οργανώσεως. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής: Ευρήκα δύο αρκετές δυνάμεις Ελλήνων ανταρτών, τις ομάδες του κ. Ζέρβα και τις ομάδες του Αρη, με τις οποίες ηνωμένες, εσημειώθη πριν λίγες ημέρες μία στρατιωτική επιτυχία στη μάχη του Γοργοποτάμου. Ο Άρης ως αντιπρόσωπος του ΕΑΜ, συνειργάσθη με την αγγλική ομάδα μηχανικών και με την ομάδα του κ. Ζέρβα, με όλην την καρδιά και με μεγάλην ευχαρίστησιν και, για εκείνην την ένωσιν των διαθεσίμων δυνάμεων, θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Αγγλίας και την οργάνωσίν σας και τον ικανώτατον στρατιωτικόν αρχηγόν σας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *