ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Γενετικά τροποποιημένο ζιζανιοκτόνο προκαλεί αλλοίωση DNA;

· Κατοχικά Νέα

Η γλυφοσάτη, το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται πιο συχνά σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο DNA με τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου, δήλωσε ο Κρίστοφερ Πόρτιερ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς πάνω στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου στο Λονδίνο.

«Η γλυφοσάτη είναι σίγουρα γονιδιοτοξική», δήλωσε ο Πόρτιερ, ο οποίος ήταν διευθυντής του γραφείου της Έρευνας Αξιολόγησης Κινδύνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου. Γονιδιοτοξική ουσία είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις ή άλλες γενετικές αλλαγές στο DNA, και να προκαλέσει καρκίνο», εξήγησε.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο, ένα όργανο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, χαρακτήρισε τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γλυφοσάτη είναι το δραστικό συστατικό του προϊόντος Roundup της εταιρείας Monsanto, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως ζιζανιοκτόνο. Η χρήση του έχει 16πλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παρά τις ισχυρές δημόσιες αντιδράσεις από την εταιρεία, αλλά και τους παραγωγούς καλαμποκιού και σόγιας, ο Διεθνής Οργανισμός επιμένει στην αρχική επιστημονική του εκτίμηση.

Τα 20 χρόνια αποτελούν ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για την κατάληξη σε συμπεράσματα σχετικά με την αιτία εκδήλωσης καρκίνου στους ανθρώπους, ωστόσο το πόρισμα συνοδεύεται από νέες μελέτες, καθώς και από στοιχεία που δείχνουν ότι η γλυφοσάτη προκαλεί όγκους και σε ζώα.

πηγή:naftemporiki.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Τέξας: Νέα απειλή πλημμυρών μετά τις ακραίες βροχές του πρώην τροπικού κυκλώνα ΕντουάρΔΙΕΘΝΗ

Τέξας: Νέα απειλή πλημμυρών μετά τις ακραίες βροχές του πρώην τροπικού κυκλώνα Εντουάρ

ΗΠΑ: Κλείνουν 23 ερευνητικές εγκαταστάσεις της Δασικής Υπηρεσίας σε αναδιοργάνωση του ΤραμπΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κλείνουν 23 ερευνητικές εγκαταστάσεις της Δασικής Υπηρεσίας σε αναδιοργάνωση του Τραμπ

Η Συρία ξεκινά την καταστροφή χημικών όπλων της εποχής Άσαντ υπό την επιτήρηση του ΟΑΧΟΔΙΕΘΝΗ

Η Συρία ξεκινά την καταστροφή χημικών όπλων της εποχής Άσαντ υπό την επιτήρηση του ΟΑΧΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά