ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Θάνατος 13χρονου από πυρά αστυνομικού στο Σικάγο

· Κατοχικά Νέα

Η δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ απαίτησε χθες Δευτέρα η αστυνομία στο Σικάγο να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής στη διάρκεια καταδιώξεων υπόπτων πεζή από τα μέλη της, μετά τον θάνατο 13χρονου από πυρά αστυνομικού σε τέτοια καταδίωξη πριν από μία εβδομάδα.

Ο Άνταμ Τολέντο χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί μέχρι στιγμής, περί τις 02:30 (τοπική ώρα) την 29η Μαρτίου στο Λιτλ Βίλατζ, συνοικία στο Γουέστ Σάιντ, σύμφωνα με την γενική αστυνομική διεύθυνση του Σικάγου (CPD).

Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, ο δεκατριάχρονος ήταν οπλισμένος με πιστόλι. Αστυνομικοί άρχισαν να καταδιώκουν τον έφηβο και έναν νεαρό άνδρα διότι είχαν ειδοποιηθεί πως στην περιοχή ακούστηκαν πυρά, κατά το CPD.

«Τραγωδίες όπως αυτή υπογραμμίζουν πόσο επείγον είναι να αναμορφωθεί η πολιτική του CPD για τις καταδιώξεις από μέλη του πεζή – όχι αύριο, τώρα», τόνισε η κυρία Λάιτφουτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς στις ΗΠΑ τίθεται πλέον πιεστικά το ζήτημα της αστυνομικής βίας, το συμβάν επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις εκκλήσεις να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στο τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας. Η αστυνομία στο Σικάγο μπήκε στο μικροσκόπιο από το 2014, όταν λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε μαύρο έφηβο. Καταδικάστηκε αργότερα για ανθρωποκτονία.

Βίντεο εκείνου του συμβάντος ώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα, που κατέληξε στα συμπεράσματα πως η αστυνομία στο Σικάγο παραβίαζε συστηματικά τα αστικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιούσε δυσανάλογη βία και έκανε ρατσιστικές διακρίσεις.

Δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί βίντεο από το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας. Υπηρεσία αρμόδια για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της αστυνομίας (Civilian Office of Police Accountability, COPA), τόνισε ότι είναι υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα τα πλάνα από την κάμερα που φόραγε ο αστυνομικός μέσα σε 60 ημέρες. Τόνισε πως τα πλάνα την έχουν «θορυβήσει».

Η Λόρι Λάιτφουτ δεσμεύτηκε εξάλλου να διαπιστώσει πώς ακριβώς ο έφηβος βρέθηκε να οπλοφορεί. Τόνισε πως έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και άλλες τεχνικές για να εξακριβωθεί ποιος του έδωσε το πιστόλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Κένυα: Τέλος στην απεργία των εργαζομένων στα αεροδρόμια μετά τη συμφωνία με την κυβέρνησηΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: Τέλος στην απεργία των εργαζομένων στα αεροδρόμια μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση

Το Λονδίνο διπλασιάζει τα πρόστιμα για παραβίαση κυρώσεων και στοχοποιεί το ρωσικό δίκτυο A7ΔΙΕΘΝΗ

Το Λονδίνο διπλασιάζει τα πρόστιμα για παραβίαση κυρώσεων και στοχοποιεί το ρωσικό δίκτυο A7

Ο Σι Τζινπίνγκ ζητά «καθολική ασφάλεια» από τον Οργανισμό Συνεργασίας της ΣανγκάηςΔΙΕΘΝΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ ζητά «καθολική ασφάλεια» από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης

Μία απάντηση στο “Θάνατος 13χρονου από πυρά αστυνομικού στο Σικάγο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά