in

ΚΟΥΒΑ: Άλλος ένας αντικαθεστωτικός κρατούμενος νεκρός

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Ο Αφρο-Κουβανός πολιτικός κρατούμενος Hamell Santiago Más Hernández, ο οποίος ήταν μόλις 45 ετών, πέθανε την περασμένη Παρασκευή στην απάνθρωπη φυλακή Combinado del Este της Αβάνας. Ήταν πίσω από τα κάγκελα μετά τη σύλληψή του στις 3 Ιουνίου και ήταν ακόμη εν αναμονή της δίκης.
Ήταν μέλος της Πατριωτικής Ένωσης της Κούβας (Unión Patriótica de Cuba ή Unpacu), μιας ομάδας που εργάζεται για την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία και φέρεται να πέθανε από «καρδιακή προσβολή». Ήταν υγιής όταν συνελήφθη τον Ιούνιο.
ΚΟΥΒΑ: Άλλος ένας αντικαθεστωτικός κρατούμενος νεκρός - Εικόνα1 Ο José Daniel Ferrer, κορυφαίος Κουβανός αντιφρονών ο οποίος είναι επίσης μέλος της UNPACU, είπε στο ABC Spain ότι ο θάνατος του αντιφρονούντα μπορεί να αποδοθεί στις «δύσκολες συνθήκες που επικρατούν μέσα στις φυλακές και στην έλλειψη ιατρικής φροντίδας». Σύμφωνα με τον Ferrer, ο φυλακισμένος Hamell «ήταν άρρωστος, πολύ αδύνατος και δεν λάμβανε καμία ιατρική φροντίδα». Ο Ferrer, δήλωσε, επίσης, ότι στην φυλακή Combinado del Este οι κρατούμενοι μαστίζονται από ένα «συνεχές άγχος»  λόγω «συνωστισμού, σωματικής και λεκτικής βίας και κακής διατροφής».
ΚΟΥΒΑ: Άλλος ένας αντικαθεστωτικός κρατούμενος νεκρός - Εικόνα2 Ο Hamell Más Hernández συνελήφθη στις 3 Ιουνίου, μαζί με έναν άλλον ακτιβιστή της UNPACU, τον Alberto Valle Pérez, καθώς περπατούσαν μέσα από Παλιά Αβάνα. Λίγες μέρες νωρίτερα είχαν λάβει μέρος σε μια ειρηνική διαμαρτυρία στην πόλη. Και οι δύο άνδρες κατηγορούνται για τα εγκλήματα της «ασέβειας» και της «διατάραξης της δημόσιας τάξης».
ΚΟΥΒΑ: Άλλος ένας αντικαθεστωτικός κρατούμενος νεκρός - Εικόνα3 Η επικοινωνία του  Hamell με τους δικούς του είχε περιοριστεί σοβαρά πριν το θάνατό του, λέει ο Ferrer. «Αυτοί [οι καθεστωτικές αρχές του Κάστρο] ακύρωναν τις γραμμές του κινητού μας ή μας έπαιρναν τα τηλέφωνα, έτσι ώστε να μην μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας ή με τον έξω κόσμο».
Η σύζυγός του Hamell, Mildred de la Caridad Reyes, είπε ότι ήταν σε θέση να τον επισκεφθεί πριν από μερικές ημέρες και ότι είχε μια λοίμωξη των νεφρών και «ήταν πολύ αδύνατος και είχε χάσει σχεδόν 35 κιλά κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες», ενώ μέχρι τότε δεν είχε ποτέ κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά». «Οι συνθήκες υγιεινής στη φυλακή είναι τρομερές», είπε, «και κανείς δεν μπορεί ακόμη ούτε νερό να πίνει εκεί».
Η Milfred και ο Hamell ενσαρκώνουν τον κουβανικό εφιάλτη. Σε μια χώρα που έχει επαινεθεί για την υγειονομική της περίθαλψή, έχασαν ένα γιο από φυματίωση το 2015. Σε μια χώρα που έχει επαινεθεί για την “κοινωνική δικαιοσύνη”, ζούσαν σε ένα κτίριο που κατέρρευσε μερικώς και εκδιώχθηκαν λίγο μετά το θάνατο του γιου τους. Σε μια χώρα που υποβάλλεται σε δήθεν οικονομικές «μεταρρυθμίσεις», ο Hamell και η Mildred κέρδισαν μόλις και μετά βίας τα προς το ζην ως «cuentapropistas» – αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες που ασχολούνται με επιχειρήσεις μικρού εισοδήματος στενά ελεγχόμενες από την κυβέρνηση.
ΚΟΥΒΑ: Άλλος ένας αντικαθεστωτικός κρατούμενος νεκρός - Εικόνα4 Σύμφωνα με τον Elizardo Sánchez, ηγέτη της Κουβανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Comisión Cubana de Derechos Humanos -Ccdhrn), υπάρχουν σήμερα πάνω από 100 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Castrogonia. Περίπου 55 από αυτούς ανήκουν στην UNPACU, και 21 από αυτούς είναι από την Αβάνα. Ο Hamell Santiago Más Hernández ήταν ένας από αυτούς.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / πηγή
kokkinosouranos

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η συνέντευξη του Αρτέμιου Σώρρα στο γερμανικό ARD και οι Έλληνες πολιτικοί: Νέο φιάσκο

Πῶς μποροῦμε νά πάρουμε πίσω τήν κατοικία μας ἐάν κατελήφθη παρανόμως;