ΚΑΝΑΔΑΣ: Φεμινίστριες ζήτησαν να αλλαχθεί ο εθνικός ύμνος της χώρας γιατί περιέχει την λέξη “sons”

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ

Οι Καναδέζες φεμινίστριες δεν άντεχαν να τραγουδούν (σιγά μην το τραγουδούσαν) το “O Canada!”, τον εθνικό ύμνο του Καναδά, όπου υπάρχει η λέξη “sons” και θέλησαν να τoν αλλάξουν με την πιο «περιεκτική» και πολιτικά ορθή λέξη “us”, επ’ ευκαιρίας της 150ης επετείου της χώρας την 1η Ιουλίου, αλλά ένα νομοσχέδιο που ψήφισε το Κοινοβούλιο τους έκοψε τα όνειρα.
Πριν από ένα χρόνο, η Βουλή των Κοινοτήτων πέρασε ένα νομοσχέδιο ιδιωτών μελών (C-21) που ζητούσε να αντικατασταθεί η φράση «in all thy sons command» στον ύμνο, στο «in all of us command». Στο γκρουπ που πίεζε να αλλάξει ο νόμος ώστε να γίνει “gender-neutral”, ήταν η μυθιστοριογράφος Margaret Atwood (του “The Handmaid’s Tale”) και η πρώην πρωθυπουργός Kim Campbell. ΚΑΝΑΔΑΣ: Φεμινίστριες ζήτησαν να αλλαχθεί ο εθνικός ύμνος της χώρας γιατί περιέχει την λέξη “sons” - Εικόνα1 Αλλά το νομοσχέδιο σταμάτησε στη Γερουσία καθώς οι γερουσιαστές ψήφισαν εναντίον της αλλαγής. Στη συνέχεια, αρκετοί συντηρητικοί γερουσιαστές κατάφεραν πρόσφατα να περαστεί η ψηφοφορία στο νομοσχέδιο.
Η λέξη “sons” («γιοι») στον εθνικό ύμνο τιμά τους περίπου 60.000 Καναδούς, σχεδόν όλοι τους άνδρες, που πέθαναν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και η φράση δεν ήταν στην πρώτη αγγλική έκδοση που μεταφράστηκε από την αρχική γαλλική από τον Robert Stanley Weir, η φράση προστέθηκε από τον Weir σε μια μεταγενέστερη έκδοση λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Το “O Canada!” στην έκδοση του Weir, έγινε ο επίσημος ύμνος της χώρας με πράξη του Κοινοβουλίου το 1980.
ΚΑΝΑΔΑΣ: Φεμινίστριες ζήτησαν να αλλαχθεί ο εθνικός ύμνος της χώρας γιατί περιέχει την λέξη “sons” - Εικόνα2 «Προσπαθώ να προστατέψω την παράδοση και όχι να την νερώσουμε με μια πολιτικά ορθή εκδοχή που είναι ιστορικά ανακριβής», είπε ο συντηρητικός γερουσιαστής David Wells στο CBC News.
«Δεν μου αρέσει αυτό το νομοσχέδιο και θα κάνω ό, τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι δεν θα περάσει», πρόσθεσε.
Οι επικριτές λένε ότι μόλις αλλοιωθεί ο εθνικός ύμνος για να ταιριάξει με την επικρατούσα ιδεολογία της εποχής, δεν θα σταματήσουν οι αλλαγές. Λένε ότι οι μετά θα έρθουν οι αθεϊστές και θα θελήσουν να διαγραφεί το “God keep our Land” («Θεέ φύλαξε την γη μας») και μετά οι αυτόχθονες που θα θέλουν να τροποποιηθεί το “home and native land”.
Ο Wells είπε στο CBC ότι τα εθνικά σύμβολα δεν πρέπει να τροποποιηθούν για να ταιριάξουν με τις ορέξεις της εποχής. Πρόσθεσε ότι αν χρειάζονται αλλαγές στον ύμνο, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν οι πολίτες, όχι κάποιοι ιδεολόγοι στην Οτάβα.
ΚΑΝΑΔΑΣ: Φεμινίστριες ζήτησαν να αλλαχθεί ο εθνικός ύμνος της χώρας γιατί περιέχει την λέξη “sons” - Εικόνα3 Ο Wells είπε ότι η αλλαγή του ύμνου για να ικανοποιηθεί η φεμινιστική ιδεολογία θα αποτελούσε ένα «βδέλυγμα», το ίδιο με το να προσπαθούσαμε να προσθέσουμε γυναίκες σε πολεμικές εικόνες ανδρών σε μάχες που σήμερα κρέμονται στους τοίχους της Γερουσίας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Loading...

5 thoughts on “ΚΑΝΑΔΑΣ: Φεμινίστριες ζήτησαν να αλλαχθεί ο εθνικός ύμνος της χώρας γιατί περιέχει την λέξη “sons”

 1. φεμινηστριες του κ@λου says:

  .ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΊ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΈΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΊΝΗΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΊΛΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΤΖΈΝΤΑ  .ΤΑ ΊΔΙΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΊΔΙΑ ΑΦΕΝΤΙΚΆ  .  (Ο ΙΔΙΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΕΊΔΗΣΗΣ   Η ΙΔΙΑ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΕΝΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ ΣΤΟΝ ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΊΝΗΜΑ ΤΩΝ LGBTQ )

 2. ΜΝΗΚΑΝΔΡΟΣ says:

  Ε….,αυτές να τραγουδάνε τον ύμνο του ροκφέλερ η το its rainning men αλληλούια,εμείς τοτε λέγαμε:τσιμπουκια ο τίγρης,πίπες ο λέων,για όσους κάπνιζαν…..βεβαίως βεβαίως!

 3. ΓΑΜΩ ΤΗΝ NEA ΕΠΟΧΗ says:

  Ας βάλουν sons and daughters… τι us; Δηλαδή να μην έχει προσδιορισμούς φύλλου, αυτό θέλουν; Επειδή στηρίζουν τον ερμαφροδιτισμό και τους έμφυλλους; ΟΧΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΙΔΕΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΑΣ, ΣΤΑΧΤΗ ΘΑ ΓΙΝOYN TA MYAΡΑ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ!

 4. Τ-ΤRΕΕ says:

  Όταν γράφτηκε ο ύμνος δεν υπήρχαν daughters στον καναδικό στρατό. Αντί να ασχολούνται με ανούσιες ηλιθιότητες, δεν πάνε καλύτερα να αγωνιστούν για ίσα μεροκάματα και μισθούς με τους άντρες; Ούτε στον Καναδά ούτε στις ΗΠΑ (ούτε σε πολλές άλλες χώρες) αμείβονται το ίδιο τα δύο φύλα. Tο πιο εύκολο είναι να ασχολείται κανείς με σαχλαμάρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *