14:21 - 31/07/2019

Η Facebook πειραματίζεται με την δυνατότητα πληκτρολόγησης μέσω της σκέψης

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου F8 του 2017 η Facebook είχε προαναγγείλει τα σχέδιά της να αναπτύξει το λεγόμενο BCI (brain-computer interface) δηλαδή μία τεχνολογία που θα επέτρεπε την πληκτρολόγηση μέσω της σκέψης.

Τελικά, περίπου δύο χρόνια αργότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια/ Σαν Φρανσίσκο, που εργάζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προχώρησαν στην ανάρτηση μία μελέτης στην οποία επισημαίνεται ότι ο αλγόριθμος που ανέπτυξαν ήταν σε θέση να «αναγνωρίζει» λέξεις στην δραστηριότητα του εγκεφάλου, σε πραγματικό χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες συνέδεσαν υψηλής ευαισθησίας αισθητήρες καταγραφής ηλεκτρικών σημάτων στους εγκεφάλους τριών ασθενών με επιληψία, ώστε να καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Στην συνέχεια τέθηκαν στους συγκεκριμένους ασθενείς απλές ερωτήσεις και τους ζητήθηκε να απαντήσουν κανονικά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αλγόριθμος κατάφερε να καταγράψει την δραστηριότητα του εγκεφάλου ενώ οι ασθενείς μιλούσαν. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία που ανέπτυξαν μπορούσε να αποκωδικοποιήσει τις λέξεις που σκέφτονταν οι ασθενείς με ακρίβεια που έφτανε έως και το 76%.

Από την πλευρά της η Facebook δεν αναμένει ότι ένα σύστημα που θα ενσωματώνει την συγκεκριμένη τεχνολογία θα καταστεί σύντομα διαθέσιμη, αλλά θα μπορούσαν στοιχεία της συγκεκριμένης τεχνολογίας να ενσωματωθούν σε συστήματα Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR και VR). Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία θεωρεί ότι η πλήρης εφαρμογή στο hardware των συστημάτων AR και VR είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία με ενδεχομένως αμφίβολα αποτελέσματα.

Ωστόσο, η χρήση της τεχνολογίας BCI θα μπορούσε να επιτρέψει στους κατόχους αντίστοιχων συστημάτων να αναγνωρίζουν «εικονικές» εντολές, συνήθως μονολεκτικές (όπως home, select ή delete) που θα επιτρέπουν την δημιουργία εντελώς νέων τρόπων διαδραστικότητας του χρήστη με τα συγκεκριμένα συστήματα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα πειράματα της Facebook δεν είναι τα μόνα που διεξάγονται στο συγκεκριμένο πεδίο. Μόλις πριν λίγες ημέρες η εταιρεία Neuralink του Elon Musk ανακοίνωσε ένα project που θα επιτρέπει τον έλεγχο ενός smartphone μέσω μίας συσκευής που θα είναι συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο του χρήστη.

naftemporiki.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*